świderki - 1184 przepisów (strona:3/79)

Makaron z dynią hokkaido, pieczarkami i boczkiem 85

makaron pełnoziarnisty (w moim przypadku świderki, ale penne równie dobrze się spisze), który jest bogatszy w błonnik i zawiera więcej makro i mikroelementów. Składniki 200 g makaronu penne / świderki 100 g pieczarek 100 g boczku 1/2 dyni hokkaido 1/2 cebuli 1 łyżka oleju kokosowego (lub inny tłuszcz do smażenia) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Przygotowanie Makaron

Programista w kuchni
Makaron z boczniakami i boczkiem 94

boczkiem. Jest on bardzo delikatny dzięki śmietanie, a smak dania dopełnia świeży szczypiorek. Taki obiad możecie przygotować bez trudu w około 25-30 minut. Na dzisiejszy obiad wybrałem pełnoziarniste świderki(...)orkiszem. Gorąco polecam, a jeżeli chodzi o same boczniaki to na pewno już wkrótce na blogu pojawi się z nimi więcej przepisów. Smacznego! Składniki 150 g makaronu (najlepiej pełnoziarnisty (świderki, penne, spaghetti) 200 g śmietany 30% 250 g boczniaków 50 g wędzonego boczku 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarownego do smażenia Sól, pieprz Przygotowanie Makaron

Programista w kuchni
Makaron świderki z kurkami 181

posiadają również witaminy z grupy B, żelazo, cynk, mangan i błonnik, który powoduje ze stajemy się syci. Listę niezbędnych składników oraz przepis znajdziesz poniżej. Składniki 250 g makarony typu świderki 250 g kurek ½ cebuli 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka masła ½ natki pietruszki 80 ml śmietany 30% Sól, pieprz do smaku Oliwa z oliwek do smażenia Przepis na makaron(...)patelni. Dodaj pietruszkę i śmietanę. Dopraw solą i pieprzem Do tak przygotowanego sosu dodaj ugotowany makaron, gotuj przez chwilę aż sos zgęstnieje a smaki się połączą. Artykuł Makaron świderki z kurkami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Makaron z dynią hokkaido, pieczarkami i boczkiem 127

makaron pełnoziarnisty (w moim przypadku świderki, ale penne równie dobrze się spisze), który jest bogatszy w błonnik i zawiera więcej makro i mikroelementów. Składniki 200 g makaronu penne / świderki 100 g pieczarek 100 g boczku 1/2 dyni hokkaido 1/2 cebuli 1 łyżka oleju kokosowego (lub inny tłuszcz do smażenia) 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Przygotowanie Makaron

Programista w kuchni
Makaron z boczniakami i boczkiem 173

boczkiem. Jest on bardzo delikatny dzięki śmietanie, a smak dania dopełnia świeży szczypiorek. Taki obiad możecie przygotować bez trudu w około 25-30 minut. Na dzisiejszy obiad wybrałem pełnoziarniste świderki(...)orkiszem. Gorąco polecam, a jeżeli chodzi o same boczniaki to na pewno już wkrótce na blogu pojawi się z nimi więcej przepisów. Smacznego! Składniki 150 g makaronu (najlepiej pełnoziarnisty (świderki, penne, spaghetti) 200 g śmietany 30% 250 g boczniaków 50 g wędzonego boczku 1 pęczek szczypiorku 1 łyżeczka oleju kokosowego lub masła klarownego do smażenia Sól, pieprz Przygotowanie Makaron

Programista w kuchni
ZUPA KALAFIOROWA Z MAKARONEM 111

tych dań po które chętnie siegałam.  Z dodatkiem makaronu ta lekka ale wyrazista zupa staje się pożywna. Do zupy użyłam świderków Arc Pol. Składniki: 200 g makaronu świderki Arc Pol włoszczyzna 1 kalafior 1 łyżka masła 1 łyżka oleju rzepakowego 1 l bulionu drobiowego liść laurowy ziele angielskie sól pieprz 250 ml śmietany 18% koperek Makaron(...)świderki gotujemy al dente. Cebule z włoszczyzny obrać i pokroić w kostkę, posolić. Masło z olejem roztopić na patelni. Cebule zeszklić. Warzywa z włoszczyzny (marchewka, pietruszka, seler, por) obrać, pokroić i dodać do cebuli. Podsmażyć razem. Warzywa przełożyć do garnka, zalać bulionem, przyprawić. Dodać różyczki kalafiora i gotować aż warzywa zmiękną. Śmietanę wymieszać z 2 łyżkami zupy a następnie

Kuchnia w oparach
SAŁATKA Z KURCZAKIEM, GRANATEM I POMARAŃCZĄ 121

SAŁATKI: 3 łyżki miodu 2 łyżki musztardy miodowej 1 łyżka oliwy extra virgin 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki soku z pomarańczy 1/3 łyżki cynamonu Makaron Świderki Arc Pol ugotować al dente. Przygotowujemy sos: Miód, musztardę, oliwę, sok z cytryny i pomarańczy oraz cynamon mieszamy razem. Przygotowujemy sałatkę: Kurczaka pokroić na 4 części. Przyprawić solą i pieprzem. Grillować(...)strony. Pomarańczę obrać i wyfiletować. Pokroić na mniejsze części. Granat pokroić na ćwiartki i wyłuskać z pestki. Orzechy włoskie posiekać i uprażyć na patelni. Na talerz wyłożyć rukolę, makaron świderki Arc Pol kurczaka, pomarańcze, nasiona granatu oraz orzechy. Podawać z sosem miodowo-musztardowym Wpis powstał we współpracą

Kuchnia w oparach
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym 75

Będąc dziś w sklepie trafiłem na ciekawy makaron świderki, który w jednym opakowaniu dostępny jest w trzech kolorach (eliche tricolore). Widziałem go już kilkakrotnie ale jakoś nigdy nie wleciał do koszyka. Taka mieszanka prezentuje się całkiem dobrze, więc nie było innej możliwości na dzisiejszy obiad, który powstał w około 25 minut. Z podanej ilości(...)składników otrzymacie dwie całkiem spore porcje. Świetny, lekki obiad. Atutem jest także fakt, że jest to danie bezmięsne, więc możemy takim posiłkiem poczęstować także wegetarian. Składniki 200 g makaronu świderki lub penne 200 g pieczarek 100 ml śmietanki 30% 1/2 cebuli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie Przygotowanie naszego dania zaczynamy

Programista w kuchni
Świderki z krewetkami i fetą 130

dodać jej choćby odrobinę, ponieważ delikatna pikanteria fantastycznie podbija smak potrawy. Jest to idealne danie do świętowania Światowego Dnia Makaronu. Sprawdźcie sami! 2 porcje: * krewetki - 300 g * makaron Lubella Świderki - 250 g * wino białe, półsłodkie - 150 ml * masło klarowane - 100 g * czosnek - 2 ząbki * cebula dymka - 1 szt. * mini papryczka chili - 1 szt. * sól, pieprz - do doprawienia * feta, natka(...)podsmażyć, a następnie wrzucić posiekaną papryczkę chili oraz oczyszczone krewetki. Kiedy krewetki się zetną, wlać wino i smażyć 3-4 minuty. Doprawić solą, pieprzem. Podawać z ugotowanym makaronem Lubella Świderki, a na wierzch pokruszyć fetę oraz posypać posiekaną natką. Smacznego! Wpis powstał przy współpracy z marką Lubella

Kraina Miodem Płynąca
MAKARON PEŁNOZIARNISTY Z SOSEM CARBONARA Z SZYNKĄ PARMEŃSKA 129

dodaje szynki parmeńskiej która nadaje wyrazistości makaronowi. Do Carbonara ugotowałam makaron pełnoziarnisty świderki Arc Pol . Idealnie sprawdził się w sosie carbonara. Składniki: 400 g makaronu pełnoziarnistego Arc Pol Świderki 200 g szynki parmeńskiej 250 ml śmietanki  3 żółtka 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 ml białego wytrawnego wina sól pieprz bazylia 2-3 łyżki twardego żółtego sera(...)Makaron pełnoziarnisty świderki Arc Pol gotujemy al dente w osolonej wodzie.  Szynkę parmeńską kroimy w drobne paski, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy do zarumienienia się. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni w której podsmażaliśmy szybkę parmeńską podsmażamy cebulę. Cebulę zalewamy winem. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i dusimy ok 5 minut. Żółtka mieszamy

Kuchnia w oparach
Makaron z pieczarkami w sosie śmietanowym 105

Będąc dziś w sklepie trafiłem na ciekawy makaron świderki, który w jednym opakowaniu dostępny jest w trzech kolorach (eliche tricolore). Widziałem go już kilkakrotnie ale jakoś nigdy nie wleciał do koszyka. Taka mieszanka prezentuje się całkiem dobrze, więc nie było innej możliwości na dzisiejszy obiad, który powstał w około 25 minut. Z podanej ilości(...)składników otrzymacie dwie całkiem spore porcje. Świetny, lekki obiad. Atutem jest także fakt, że jest to danie bezmięsne, więc możemy takim posiłkiem poczęstować także wegetarian. Składniki 200 g makaronu świderki lub penne 200 g pieczarek 100 ml śmietanki 30% 1/2 cebuli 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Sól, pieprz Oliwa z oliwek lub olej Przygotowanie Przygotowanie naszego dania zaczynamy

Programista w kuchni
Pudding makaronowy zapiekany z cynamonem i truskawkami 122

którego głównym składnikiem okazał się makaron Lubella Mini świderki z czekoladą . Aż sama się zdziwiłam, że wyszło takie dobre :) Składniki na 1 porcję: 50g makaronu Lubella Mini świderki z czekoladą - ważony suchy 150g naturalnego serka śmietankowego 1 jajko 2 łyżeczki syropu z agawy do puddingu + 1 łyżeczka na truskawki 1/2 łyżeczki cynamonu 2 łyżeczki proszku budyniowego(...)waniliowego - budyń bez cukru 1 łyżeczka oleju kokosowego + t rochę do natłuszczenia naczynka 2 garście truskawek + trochę do dekoracji Makaron Lubella Mini świderki z czekoladą ugotować ma półtwardo - dojdzie w piekarniku - odcedzić i odstawić do lekkiego przestudzenia. Gotowałam bez sugerowanego przez producenta dodatku cukru do wody.   Truskawki umyć, odszypułkować i pokroić w plasterki. W niedużej misce ubić

Grunt to przepis!
Sernik z jogurtu pieczony na makaronowym spodzie 608

zupę lub klopsiki z makaronem, mini makaroniki świetnie się sprawdzą w sałatkach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Do tych ostatnich polecam czekoladowy makaron. I właśnie tych mini świderków z czekoladą użyłam do przygotowania sernika z jogurtu greckiego. Pamiętacie pieczony jogurt? Właśnie tak smakuje ten sernik, a po ukrojeniu kawałka w środku ma urocze wzorki z makaronu. Tylko ciiiii(...)dodanych owoców. Ja wykorzystałam wiśnie w syropie, ale równie pysznie będzie smakował z frużeliną albo musem z truskawek, prażonymi jabłkami, porzeczkami lub jagodami. Paluszki lizać! Składniki: 100g makaronu mini świderki z czekoladą Lubella 500g jogurtu greckiego 2 jajka 1 plaska łyżka mąki 1 łyżka mąki ziemniaczanej kilka kropli esencji migdałowej lub waniliowej 0,5 szklanki cukru kilka osączonych

Obiad gotowy
Zapiekanka warzywno-makaronowa z serem korycińskim 208

wspaniała jakość i niepowtarzalny smak, któremu ciężko się oprzeć. Idealnie komponuje się ze składnikami mojej zapiekanki. Spróbujcie. Składniki: 300 g mieszanki warzyw na patelnię* 2 garście ugotowanego makaronu świderki około 100 g Sera Korycińskiego Swojskiego z czarnuszką Bielec 1 jajko M szczypta soli cebulowej 1-2 łyżki oleju 3 pełne łyżki jogurtu naturalnego pieprz do smaku posiekana zielona pietruszka(...)podsmażamy do miękkości warzywa (co jakiś czas mieszając) doprawiając je szczyptą soli czosnkowej. Gotowe warzywa z patelni przekładamy do naczynia do zapiekania. Następnie dodajemy dwie garście ugotowanego wcześniej makaronu świderki. Mieszamy składniki. Całość polewamy naszym a la sosem serowym. Naczynie wkładamy do nagrzanego do 150 stopni piekarnika na środkowy poziom. Całość zapiekamy około 25-30 minut. Po wyjęciu

Słodkie okruszki
Zapiekane świderki z kiełbasą 96

weekendowym grillowaniu została kiełbasa, więc pojawił się pomysł na zapiekane świderki :) Składniki na zapiekane świderki z kiełbasą (5 porcji): makaron świderki około 300 g 5 kiełbas ser Gouda około 150 g pieczarki 300 g duża cebula mała śmietana 18% dwie łyżki mąki kostka grzybowa łyżka pietruszki sól pieprz Cebulę pokroić w kostkę i piórka, a pieczarki

Karola gotuje
Świderki z ricottą 187

Szybko zrobione, a jeszcze szybciej zjedzone.Pomysł na takie świderki znalazłam  tutaj.  Świderki dodaję do akcji Ciasto na niedzielę ..Razem ze mną udział w akcji wzięły: 250- 350 g mąki tortowej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 240 g białego cukru szczypta soli 375 g ricotty 1 jajko  2-3 łyżki cukru np.trzcinowego do posypania(...)szczyptę soli  i ricottę . Zagnieść miękkie ciasto, podsypując mąką ( ilość mąki zależy od ricotty) . Podzielić ciasto na części, uformować cienkie wałeczki długości 20-25 cm .Zwinąć świderki i ułożyć na blaszce.Posmarować roztrzepanym jajkiem,posypać brązowym cukrem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 st. (górna i dolna grzałka). Piec około 25-30 minut

Moje domowe kucharzenie
Makaron z łososiem w sosie porowym 218

szafce. Porcja dla dwóch osób. Makaron z łososiem w sosie porowym: 200 – 300 g filetu z łososia (bez skóry) 200 g makaronu o dowolnym kształcie (u mnie pełnoziarniste świderki) 1 duży por 2 łyżki masła 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka suszonego estragonu(...)morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='200 - 300 g filetu z łososia (bez skóry) 200 g makaronu o dowolnym kształcie (u mnie pełnoziarniste świderki) 1 duży por 2 łyżki masła 1/3 szklanki białego, wytrawnego wina 1 łyżka soku z cytryny 200 ml śmietany kremówki 30% 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka suszonego estragonu

Poezja smaku