świderki - 1184 przepisów (strona:5/79)

Fusilli w sosie bobowym 94

Dziś robimy szybki, pyszny, pożywny obiad. Użyłam tutaj fusilli - świderki - buraczkowego ale doskonale sprawdzi się zwykły makaron. Obiad znakomity na talerzu więc zapraszam gorąco. Świderki z sosem bobowym. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
SAŁATKA LUNCHOWA Z MAKARONEM 95

zapomnieć ale staram się brać na lunch coś domowego. Idealnym pomysłem jest sałatka z makaronem, warzywami i szynką. Sałatka jest sycąca, pyszna i zdrowa. Składniki: 1/2 szkl makaronu pełnoziarnistego świderki(...)łyżki pesto 2 plastry szynki 50 g sera żółtego 8 pomidorków koktajlowych 1/2 szkl. oliwek zielonych 1 łyżka orzechów włoskich koperek sól pieprz suszona bazylia Makaron Arc Pol pełnoziarnisty świderki ugotować al dente. Szynkę, ser żółty pokroić w kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić w ćwiartki. Ugotowany makaron wymieszać z pesto z pomidorów suszonych. Do makaronu dodać szynkę, ser, oliwki, pomidorki

Kuchnia w oparach
Czwartek: Sycylijska pasta z pesto z rodzynek, kaparów i migdałów 136

makaronie jest naprawdę niesamowite. Zawiera w sobie kapary, anchois i rodzynki. Choć składniki są zupełnie nieoczywiste, po zmiksowaniu niesamowitą harmonię smaków. Makaron to też nie są zwykłe świderki! Jest zrobiony bez mąki pszennej, za to na bazie trzech warzyw. Wygląda i smakuje bardzo dobrze. Poza tym gotuje się o połowę krócej niż klasyczny makaron. Można go już kupić(...)wiedzieliśmy go też w Rossmanie (artykuł nie jest sponsorowany przez żadną z tych marek. Podajemy nazwy, żeby ułatwić Wam poszukiwania). Oryginalny przepis jest autorstwa Nigelli Lawson . Składniki: Opakowanie makaronu (świderki, rurki) 250 g pomidorków koktajlowych Sól Pesto 5 filetów anchois 2 małe ząbki czosnku 25 g rodzynek (2 niepełne łyżki) 2 łyżki kaparów odsączonych z zalewy 50 g płatków

Niedzielny kucharz
NICEJSKA ZUPA WIOSENNA 106

łodygi selera naciowego 1/2 marchewki 80 g ziemniaków 1 litr bulionu warzywnego 1 duży dojrzały pomidor 100 g zielonej fasolki 1/2 pęczka bazylii 100 g cukinii 25 g makaronu świderki Arc Pol oliwa extra vergine PESTO 1/2 pęczka bazylii 1/2 ząbka czosnku 1 łyżeczka orzeszków pinii 25 ml oliwy extra vergine 25 g tartego parmezanu W garnku na oliwie(...)razem czosnkiem, orzeszkami pinii i solą. Dolać oliwę, zmiksować Dodać ser. Wymieszać.   Do zupy dodać pokrojoną cukinię. Gotować przez ok 15 minut aż warzywa zmiękną. Makaron Arc Pol świderki ugotować al dente. Przyprawić solą i pieprzem. Wyjąć listki bazylii. Zupę podawać z łyżką pesto oraz odrobiną oliwy z oliwek

Kuchnia w oparach
SAŁATAKA Z TUŃCZYKIEM, MAKARONEM I WARZYWAMI 108

zdarzenie nie miałam ochoty przygotowywać nic skomplikowanego. Postanowiłam więc wyciągnąć makaron, tuńczyka i warzywa i tak oto powstała prosta i smaczna sałatka makaronowa z tuńczykiem. Składniki: 250 g makaronu świderki Arc Pol 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 mała puszka kukurydzy 1 papryka żółta 3 korniszony garść pomidorków(...)koktajlowych 2 łodygi selera naciowego 1 cebula 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy sarepskiej sól pieprz słodka papryka do smaku Makaron świderki Arc Pol ugotować. Tuńczyka i kukurydze odsączyć z zalewy. Paprykę, korniszony, seler naciowy oraz cebule pokroić w drobną kostkę. Pomidorki koktajlowe pokroić na pół. Ostudzony makaron wymieszać z tuńczykiem

Kuchnia w oparach
Zupa pieczarkowo-porowa 170

pieczarek 1 łyżka masła 1 korzeń selera 1 duży korzeń pietruszki 3 średnie marchewki 4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 200 g makaronu świderki (u mnie świderki z warzywami) sól, pieprz WYKONANIE Wszystkie warzywa i pieczarki umyć. Marchewki i korzeń pietruszki ostrugać i pokroić na mniejsze kawałki. Seler obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę

Passions hobbies life
WŁOSKA ZUPA MINESTRONE 71

pory 10 dag kapusty włoskiej 1 cebula 1 puszka pomidorów 1 szklanka makaronu Arc Pol świderki 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku sól pieprz Makaron Arc Pol świderki ugotować al dente Cebulę, marchewkę, seler naciowy kroimy w kostkę. Kapustę włoską szatkujemy. Na patelni z oliwą dusimy pokrojone warzywa.Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażać 2 minuty. Kiedy

Kuchnia w oparach
Makaron z rydzami – obiad w 15 minut 127

kupowałam sprawiły, że ponad połowa grzybów już była zjedzona albo mocno „napoczęta”… Na szczęście zawsze w pogotowiu jest makaron! Wybierzcie ręcznie robiony makaron, który podkreśli smak i konsystencję grzybów – świderki z Apulii (to rejon zajmujący obcas “włoskiego buta” na mapie) są do tego przepisu perfekcyjne – grube, chłonne i bardzo mięsiste, świetnie nadają się do żucia. Ten makaron(...)mieszamy całość. Podgrzewamy chwilę razem i od razu podajemy – grzyby najlepiej smakują bardzo gorące. SKŁADNIKI na 2 porcje średniej wielkości 200g rydzów 150g makaronu fusilli pugliesi (od biedy – krótkie świderki) 1 ząbek czosnku, średniej wielkości 80g masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki startego na drobnej tarce parmezanu lub Pecorino Romano sól pieprz ½ szklanki wody

Karo in the Kitchen
makaron zapiekany z gulaszem i mozzarellą.... 140

Składniki: makaron świderki 1 opakowanie, gulasz 3 szklanki, masło 1 łyżeczka, pomidory 4 sztuki duże, mozzarella 2 kulki, koperek 1 pęczek makaron świderki ugotować w nie solonej wodzie na "al dente" i wylać na durszlak naczynie żaroodporne posmarować masłem, gulasz wieprzowy około 3 szklanki, tyle mi zostało z poprzedniego obiadu, gulasz był z łopatki wieprzowej z warzywami, papryką

W Mojej Kuchni Lubię
Świderki w sosie pomidorowym z parmezanem 97

Składniki na świderki w sosie pomidorowym z parmezanem (2 porcje): cebula dwa ząbki czosnku pomidory krojone w puszce sól pieprz chili łyżka octu balsamicznego płaska łyżeczka cukru makaron świderki 200 - 250 g parmezan Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać tak samo pokrojony czosnek. Po chwili wlać pomidory. Dodać łyżkę octu balsamicznego, a następnie doprawić solą, pieprzem

Karola gotuje
Makaron z rydzami – obiad w 15 minut 221

kupowałam sprawiły, że ponad połowa grzybów już była zjedzona albo mocno „napoczęta”… Na szczęście zawsze w pogotowiu jest makaron! Wybierzcie ręcznie robiony makaron, który podkreśli smak i konsystencję grzybów – świderki z Apulii (to rejon zajmujący obcas „włoskiego buta” na mapie) są do tego przepisu perfekcyjne – grube, chłonne i bardzo mięsiste, świetnie nadają się do żucia. Ten makaron(...)mieszamy całość. Podgrzewamy chwilę razem i od razu podajemy – grzyby najlepiej smakują bardzo gorące. SKŁADNIKI na 2 porcje średniej wielkości 200g rydzów 150g makaronu fusilli pugliesi (od biedy – krótkie świderki) 1 ząbek czosnku, średniej wielkości 80g masła 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2-3 łyżki startego na drobnej tarce parmezanu lub Pecorino Romano sól pieprz ½ szklanki wody

Karo in the Kitchen
SALATKA Z PESTO BAZYLIOWYM 104

jakbyśmy byli we Włoszech. Już pewnie wiecie, że makaron pełnoziarnisty to nasz ulubiony makaron ponieważ jest zdrowszy niż zwykły. Arc Pol produkuje genialne makarony "ciemne". Składniki: 1 szklanka makaronu świderki pełnoziarnistego Arc Pol 200 g pomidorków cherry 125 g małych kulek mozarella 2 łyżki kaparów 5 orzechów włoskich 1 garść liści bazylii PESTO: 1 garść liści bazylii 1 ząbek(...)łyżki oliwy z oliwek sól pieprz Przygotowujemy pesto: Liście bazylie, czosnek, orzeszki pini, parmezan, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz zblendować do uzyskania gładkiej konsystencji. Przygotowujemy makaron: Makaron świderki pełnoziarnisty Arc Pol ugotować al dente. Orzechy włoskie zsiekać i uprażyć na suchej patelni. Pomidorki cherry pokroić. Makaron wymieszać z pesto z bazylii. Na talerz wyłożyć naprzemiennie makaronem, pomidorkami

Kuchnia w oparach
SAŁATKA MAKARONOWA Z TUŃCZYKOWYMI KULAMI 116

tuńczyka i pestek słonecznika. Makaron pełnoziarnisty jest zdrowszy niż jasny. Nada się więc osobom, które wolę zdrowsze zamienniki. Składniki: 2 garście roszponki 1 1/2 szkl. makaronu Arc Pol pełnoziarnistego świderki 1 papryka 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 60 g sera twarogowego śmietankowego 1/2 szkl. pestek slonecznika sól pieprz DRESSING: 3 łyżki oleju rzepakowego(...)twarogowo-tuńczykowe: Tuńczyka odsączyć z sosu własnego. W misce wymieszać serek twarogowy, tuńczyka, sól, pieprz oraz pestki słonecznika. Z farszu utworzyć małe kule. Przygotowujemy sałatkę: Makaron Arc Pol pełnoziarnisty świderki ugotować al dente. Odcedzić wodę. Makaron mieszamy z roszponką, kukurydzą oraz pokrojoną drobno papryką. Na wierzch układamy kule tuńczykowe. Polewamy sałatkę dressingiem

Kuchnia w oparach
Letnia porzeczkowa zupa 154

których smak uzupełnia delikatna słodycz cukru to idealna propozycja dla fanów sezonowych, letnich obiadów na bazie świeżych owoców. Porzeczkowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem oraz zawartymi w niej zakręconymi świderkami(...)pewnością skusi najmłodszych i dostarczy im niezbędnych witamin. Składniki: 750g czerwonej porzeczki 2 płaskie łyżki kisielu o smaku porzeczkowym 4 łyżki cukru pudru 600ml wody szczypta cynamonu 200g makaronu świderki 1 łyżka soli kilka łyżek czerwonej porzeczki do podania zupy Wykonanie: 1. Porzeczki umyć, osuszyć dodać cukier i dokładnie wymieszać. Przełożyć do garnka, zalać 500 ml wody i gotować

Szalona Kuchnia Eweliny
Makaron z sosem pomidorowym, kurczakiem i gorgonzolą 137

Makaron świderki z sosem pomidorowym ze śmietanką, natką pietruszki, gorgonzolą i piersią(...)kurczaka. Szybki i bardzo smaczny pomysł na obiad. Kilka składników tworzy pyszne danie. Jestem pewna, że miłośnicy makaronów będą zadowoleni z doznań organoleptycznych Składniki: 300 g makaronu fusilli (świderki) 2 duże pojedyncze piersi z kurczaka 120 g gorgonzoli 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18% (lub 30%) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 cebula

Oryginalny smak