świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:461/611)

PASZTECIKI DROŻDŻOWE Z MIĘSEM I PIECZARKAMI 165

Dziś zapraszam na drożdżowe paszteciki z mięsem i pieczarkami. Do nich filiżanka czerwonego barszczu i mamy pyszne jedzonko. Składniki: Ciasto: 4 szklanki maki pszennej 1 szklanka

potrawyregionalne
ROLADKI Z KURCZAKIEM JARMUŻEM I KAPARAMI 198

JARMUŻ Jedna z najstarszych form użytkowych kapusty dzikiej, od której się wywodzi. Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające: przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym

potrawyregionalne
SAŁATKA Z SEREM ANANASEM I CZOSNKIEM 373

Tylko cztery składniki. Być może niektórzy z Was pomyślą,że zupełnie nie pasujące do siebie. I tu się mylicie. Po połączeniu składników i spróbowaniu sałatki  

potrawyregionalne
KULEBIAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KAPUSTĄ,GRZYBAMI I KASZĄ 237

Tradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam

potrawyregionalne
PIECZONY ŁUPACZ 319

ŁUPACZ jest rybą morską z rodziny dorszowatych. Przyrządzałam go też w curry w mleczku kokosowym Składniki: filet z łupacza sól kolorowy pieprz cytrynowy pieprz olej

potrawyregionalne
PIECZONA KACZKA Z JABŁKAMI 141

Moja kaczka wyszła idealnie miękka,soczysta i pięknie przypieczona. Składniki: kaczka o wadze 2 kg. 1 łyżka majeranku 1 łyżka estragonu słodka czerwona papryka sól pieprz

potrawyregionalne
JAJKA PO BENEDYKTYŃSKU 199

Jajka po benedyktyńsku lub inaczej jajka w koszulkach. Idealne na śniadanie. Bez skorupek,które trzeba obierać. Jajka te można jeść z dowolnymi ulubionymi dodatkami: chrupiącym boczkiem

potrawyregionalne
SOLA ZE SZPINAKIEM I SOSEM KOPERKOWYM 188

Sola jest chudą rybą atlantycką. Polecam jedzenie ryb ponieważ zawierają   kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3,jod,selen,witaminę D,wapń i magnez. Proponuję dziś

potrawyregionalne
JAJKA FASZEROWANE WĘDZONYM ŁOSOSIEM 168

Zbliżają się Święta więc pora na jajka. Polecam pastę z wędzonego łososia. Jajka ugotowałam i przekroiłam na połowy. Wyjęłam z nich żółtka. Dodałam majonez. Wsypałam pokrojony

potrawyregionalne
JAJKA FASZEROWANE WĘDZONYM PSTRĄGIEM 178

Dziś kolejna propozycja farszu do jajek. Pstrąg wędzony jest do tego idealny. Jajka ugotowałam i przekroiłam na połówki. Oddzieliłam żółtka od białek. Włożyłam majonez. Dodałam do

potrawyregionalne
TARTA Z MASĄ MIGDAŁOWĄ I ŚLIWKAMI 167

 Śliwki i migdały a do tego chrupiące kruche ciasto. Tarta z masą migdałową i śliwkami  musi koniecznie zagościć na Waszych stołach. Naprawdę polecam

potrawyregionalne
SAŁATKA ZIEMNIACZANA Z CZOSNKIEM 457

Sałatka ziemniaczana   jest idealna dla miłośników ziemniaków i czosnku. Pasuje do mięs, grilla ale oczywiście może być podawana jako samodzielne danie. Tylko cztery składniki

potrawyregionalne
SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ZIEMNIAKAMI I BURAKAMI 246

Lubicie śledzie? Ja mogłabym je jeść o każdej porze  ;-) Polecam dziś pyszną   śledziową sałatkę z ziemniakami i burakami. Wprawdzie jest trochę

potrawyregionalne
ROLADKI Z KURCZAKA Z ROKPOLEM,SUSZONYMI POMIDORAMI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ 225

Zapraszam dziś na ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA nadziewane serem rokpol, suszonymi pomidorami i owinięte szynką parmeńską. Polecam również przepisy na inne nadzienia: z jarmużem 

potrawyregionalne
SAŁATKA Z ZIEMNIAKÓW Z SZYNKĄ 217

  Zapraszam dziś na pyszną sałatkę ziemniaczaną. Składniki: 6-8 ziemniaków 1 szt.czerwonej cebuli 4-5 szt. średnich kiszonych/konserwowych ogórków 8-10 dkg dowolnego rodzaju

potrawyregionalne