świąteczne przepisy - 9152 przepisów (strona:459/611)

PIECZONY PSTRĄG W ZIOŁACH Z CYTRYNĄ I CZOSNKIEM 126

Wypatroszone i  umyte pstrągi posolić,posypać pieprzem  i skropić sokiem z cytryny. Do środka każdego z nich włożyć plasterki cytryny które nadadzą rybce piękny

potrawyregionalne
DROŻDŻOWE PALUSZKI Z KMINKIEM DO CZERWONEGO BARSZCZYKU 209

Do czerwonego barszczyku można podawać krokiety, paszteciki, uszka  a ja polecam dziś dla odmiany drożdżowe paluszki  idealne do czerwonego barszczu. Zajrzyjcie również do wpisu

potrawyregionalne
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE 200

No i święta kochani! Czas najwyższy na pieczenie pierniczków. Dziś upiekłam i szybciutko piszę żebyście i Wy mogli zdążyć. Składniki: 200gr masła, 200gr cukru,500-700

potrawyregionalne
PIECZONY ŁOSOŚ ZE SZPINAKIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 158

Danie szybkie i łatwe w przygotowaniu-a zarazem smaczne i lekkie. Łososia skropiłam cytryną,posypałam pieprzem cytrynowym, solą i polałam oliwą z oliwek. Odstawiłam do lodówki

potrawyregionalne
PIECZONY UDZIEC Z INDYKA Z MORELAMI 200

                          

potrawyregionalne
SAŁATKA Z SELERA KONSERWOWEGO I ANANASA 650

                Dziś proponuję sałatkę która nie wymaga za dużo pracy a smakuje

potrawyregionalne
RYBA FASZEROWANA W GALARECIE 163

Ryba faszerowana raczej rzadko pojawia się na naszych stołach. Zazwyczaj tylko od święta. Dziś naszło mnie na tę pyszną, ale niestety trochę pracochłonną rybkę. Obrałam parę

potrawyregionalne
SZYNKA Z SOSEM CHRZANOWYM ZE SZPARAGAMI W GALARECIE 219

Druga przystawka z serii w galarecie. Zrobiłam sos z chrzanu,śmietany, bryndzy z dodatkiem koperku. Plastry szynki zwinęłam w rożki, nałożyłam do niej sos i szparagi

potrawyregionalne
FASZEROWANE PIECZARKI 191

    Wiecie kochani ,że pieczarki posiadają właściwości  zdrowotne i lecznicze? W uprawie pieczarek nie stosuje się w ogóle substancji chemicznych. Jest to jedno z

potrawyregionalne
ZRAZY WOŁOWE Z FARSZEM 204

Dziś polecam zrazy wołowe w dwóch odsłonach - czyli .... z dwoma propozycjami różnych farszy. Zaczynamy;-) Mięso wołowe pokroiłam na plasterki, które lekko rozbiłam, posoliłam i popieprzyłam. Farsz

potrawyregionalne
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 244

Zapach pieczonego pasztetu    kojarzy mi się ze świętami i choć daleko jeszcze do nich - to postanowiłam go dziś upiec. Żaden kupiony pasztet nie zastąpi

potrawyregionalne
CIASTO DROŻDŻOWE Z KRUSZONKĄ 2979

Ciasto drożdżowe jest nieśmiertelne. Nawet jeśli się zeschnie to można go podpiec w tosterze  i zjeść np. z masłem i dżemem;-) Ja zrobiłam je w

potrawyregionalne
ŚLEDZIE W OLEJU Z CEBULĄ 208

Śledzie można przyrządzać na bardzo wiele sposobów np.w curry,w pomidorach,musztardzie. Ale chyba najbardziej tradycyjny, to śledź w oleju z cebulką, który często gości na

potrawyregionalne
ROLADKI Z PIERSI KURCZAKA Z OLIWKAMI KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI 206

Oliwki,kapary,suszone pomidory i czosnek! Czyż nie wspaniałe połączenie smaków?! Do miseczki włożyłam zielone,czarne oliwki i kapary. Polałam oliwą z oliwek i zmiksowałam. Pokroiłam

potrawyregionalne
KURCZAK ZAPIEKANY Z MORELAMI I ŚLIWKAMI 164

Podobny przepis tylko z indyka możecie zobaczyć TU . Dziś mała modyfikacja...po pierwsze inny ptak ;)   po drugie dodałam warzywa. Składniki: podudzia z kurczaka marchew

potrawyregionalne