święta, nie dobrze że w spiżarce leży tyle dobroci :). Bo nie można się im oprzeć, ale co zrobić, wytańczy się wszystko w noc sylwestrową :). A dzisiaj jako, że świątecznie mam dla was pyszny serniczek z piernikowym spodem. Połączenie znakomite i pysznie idealnie jak dla mnie. :). Prawdziwie świąteczne. Składniki: Spód: szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy
Moje pyszne gotowaniePowoli zbliżają się Święta, szukam więc nowych pomysłów na słodkości, które zagoszczą na moim stole. Wprawdzie to ciasto czekoladowe z dodatkiem delikatnego kremu kawowego nie jest typowym świątecznym wypiekiem, ale myślę, że idealnie wpisze się w ten nastrój. Do świątecznej kawy będzie doskonałe. Torcik czekoladowy z kawowym kremem Proporcje na tortownicę o średnicy 20 cm Czas przygotowania: 3 godziny
Kulinarne przygody GatityCzerwony barszcz jest jedną z obowiązkowych potraw świątecznych. Święta bez niego chyba nie istnieją, nie uważacie? Przygotowując swój wigilijny barszcz przyszła mi do głowy pewna refleksja: w znacznej ilości domów nie gotuje się go, lecz przyrządza z gotowych półproduktów takich jak sypkie koncentraty czy wręcz gotowe barszczopodobne napoje z kartonów. Nie jestem zwolenniczką w ogóle jedzenia(...)solą , pieprzem , octem winnym i odrobiną majeranku . Doprawionego barszczu już nie gotuję lecz tylko podgrzewam. Jeśli go zagotujemy, wtedy straci swój piękny kolor :) Taki własnie jest mój świąteczny barszcz :) A Wy macie swoje tradycje, jakie przekazywane są z pokolenia na pokolenie? Post opublikowany został również na portalu Przepis na Kobietę
Codzienna kuchnia niecodziennaSernik gotowany na kruchym cieście makowym to kolejna propozycja ciasta świątecznego, które łączy w sobie dwa ulubione przeze mnie składniki: mak i ser. Nie jest to tradycyjny seromak (który pojawi się niedługo na blogu), więc jeśli szukacie nowych ciast, do tego w świątecznych smakach i oprawie, serdecznie polecam poniższy przepis. Na blogu znajduje się już przepis na sernik gotowany
Smakołyki Berenikirodzinnym domu, na świątecznym stole bardzo rzadko gościł piernik. Królowały przeróżne przekładańce, ciasta z kremem, z orzechami, z makiem… Dzisiaj wiem, że podobnie jak Wielkanocy bez mazurka tak i bez tego piernika nie wyobrażam sobie świątecznego stołu. Piernik jest wspaniały. Z porcji poniżej przygotowujemy cztery blaty. Są one puszyste, delikatne i mocno korzenne. Przekładamy konfiturą i masą grysikową. Prostota
Made By Mom And Sonbył u Was Mikołaj?;) Bo ja byłam niezbyt grzeczna (podobno) i muszę niestety czekać do świąt... Gdzie nie zajrzeć mamy już świąteczny lub prawie świąteczny nastrój. U mnie również ;) Przedstawiam najłatwiejszy, bardzo puszysty i wilgotny piernik, który spokojnie można przygotować na ostatnią chwilę. Tak dla zapracowanych ;) Keksówka 30cmx10cm. Im mniejsza tym wyjdzie Wam wyższy piernik, bo mój jak na taką
Czerwona Porzeczkatrafiony. Był rewelacyjny! Nie jest to wprawdzie typowy tort. Z powodzeniem można przygotować tylko połowę kremu, zrezygnować z obkładania nim ciasta dookoła i podać je np. jako niedzielny lub świąteczny deser. Będzie to wtedy klasyczne ciasto marchewkowe, które zresztą bardzo lubię. Jednak dziś prezentuję je w nieco innej, tortowej odsłonie :))) Marchewkowy tort z bakaliami i kremem śmietankowym porcja na tortownicę(...)Przygotowując ten tort poczułam już atmosferę zbliżających się Świąt. To pewnie przez przyprawę piernikową ;) Zdałam sobie też sprawę, że to ciasto w takiej formie może stać się doskonałą ozdobą świątecznego stołu - no, może tylko zamiast "sto lat" lepiej pasowałby w tym przypadku napis "Wesołych Świąt" ;) Ja w tym roku planuję je znów przygotować właśnie na pierwszy dzień Bożego Narodzenia
Ratunku obiadWszędzie już panuje okres przygotowań świątecznych, więc i ja zaczynam testować nowe przepisy na świąteczne słodkości. To ciasto jest całkowitcie pozbawione mąki a dzięki pomarańczowemu syropowi wilgotny. Składniki: - 100 g mielonych orzechów włoskich - 1 szklanka bułki tartej - 4 jajek - 2 i 1/2 łyżki miodu - 1/3 szklanki cukru - 100 g stopionego masła - 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
Zainspirowana w kuchniroku w Boże Narodzenie jemy mus świąteczny. Jest jedna zasada! Można go jeść tylko na Święta. To jest bardzo fajne bo nadal trzymamy się tradycji, gdybyśmy robili sobie go wtedy kiedy mamy na niego ochotę ten dzień nie byłby taki wyjątkowy. Po świątecznym śniadaniu zawsze go pochłaniamy :D Zawsze robimy go w wielkich miskach, jednak w tym roku powstała
Niezły Młynekznika w tempie strasznym. Aż sama się dziwię, że nie robię jej częściej. Prawdę mówiąc nie tylko dzieciom smakuje. Pomimo tego, że nie jest może wybitnie świątecznym ciastem, myślę, że znajdzie swoich zwolenników na świątecznym stole. Składniki: 3 jajka 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej cukier drobny (może być też waniliowy
Sto kolorów kuchniobudziłam się niemalże z kacem, jestem zadowolona i w przyszłym roku powtórzę to z przyjemnością. Na szczęście - dopiero w przyszłym roku. Ale przejdźmy do rzeczy bardziej interesujących, czyli świątecznych słodkości. Razem z Maggie upiekłyśmy nie tylko słodkie pierniczki z witrażykami. U Usagi Maggie zobaczyła kokosowe trufle, którym nie mogła się oprzeć. Ja do kokosa jestem nastawiona(...)wyglądają uroczo, i z pewnością każdy ucieszy się z takiego drobiazgu. Chciałabym Ci Maggie podziękować - za wspólne pieczenie, które zawsze jest ogromnym źródłem radości i satysfakcji, i za kartkę świąteczną, którą zrobiłaś mi ogromną niespodziankę. Jest cudna! Bardzo, bardzo dziękuję. Trufle kokosowe Składniki: (na 15-18 sztuk) 50 ml śmietany kremówki (38%) 1 łyżka cukru pudru 50 g białej czekolady
Pożeraczka, czyli raz adobrzekubka lub szklanki. Żółtko ubić z cukrem na puszystą, jasną masę. Delikatnie przelać na wierzch kawy, podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego! Powoli ( bardzo powoli ) zaczynam myśleć o prezentach świątecznych. Dla C. już znalazłam coś odpowiedniego, jednak żeby nie było za łatwo, dostałam też świąteczną listę życzeń . Mianowicie mój Duńczyk chciałby dostać książkę o winach... Ponieważ w tej kwestii jestem absolutnym
Pożeraczka, czyli raz adobrzegodziny zostały przemalowane na biało. Z pewnym niepokojem wychodziłam z domu - chodniki ośnieżone, choinka na największym rondzie obsypana śniegiem wyglądała przecudnie. Lampki na ulicach już się świecą, wszystko nabiera świątecznego charakteru. I ten zapach... Wiecie, jak pachnie śnieg? Mrozem i świeżością. Nic innego nie wprawia mnie w ten szczególny nastrój - wtedy chcę, żeby w domu zapachniało piernikiem i pomarańczą. Zapalam(...)przewrócić na drugą stronę. Ostudzić na kratce. Przechowywać w szczelnym pojemniku. Smacznego! W Polsce są Mikołajki. W Danii ich nie obchodzą, co jednak nie znaczy, że nie ma przedsmaku świątecznych prezentów. Powiem więcej - Duńczycy ewoluowali na wyższy poziom, bo dzieci dostają drobne prezenty codziennie od pierwszego grudnia aż do Wigilii, a dorośli obdarowują się drobiazgami w każdą niedzielę adwentową. Miła
Pożeraczka, czyli raz adobrze