jednym cieście :) Sernik, makowiec i pierniki. To już szczyt świątecznego szczęścia, dla moich kubków smakowych. Odkąd mam już swój ulubiony przepis na masę makową , sprawdzony ser na sernik - sernikomakowiec mogę robić z zamkniętymi oczami i wiem, że zawsze wyjdzie mi dobry! A więc do roboty! Składniki: * spód: - 200g pierników lub ciasteczek korzennych (bez lukru) - 120g roztopionego masła * masa makowa: - 400g
CookYourselfkonfiturą morelową bez pieczeni czy kminkowe ciasteczka doskonałe. Czarnuszka .. mhmm uwielbiam, a Wy ? a kokosowy pudding chia z czarnuszką i mango, prażone orzechy z czarnuszką, miodem i sezamem. Werbena towarzyszy na w przepisach na Arbuzowe slushie z limonką i werbeną czy syrop czereśniowy z werbeną. Mak nasz świąteczny ulubiony w ciastach tu występuje jako składnik białych trufli
Kuchnia na wzgórzurodzynek", nie może być za cienkie, bo zamiast ciasteczek, upieczemy węgielkowe blaszki :] Wykrawać szklanką, albo foremkami. Można też zrobić z ciasta dość gruby wałeczek i pokroić go na plasterki. Wszystko zależy od naszej pomysłowości. Piec ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 C. Smacznego! Przepis dołączam do akcji Świąteczne prezenty oraz Ciasteczkowy potwór
Przepysznik - BLW i nie tylkoBez makowca nie wyobrażam sobie Świąt, szczególnie tych Bożego Narodzenia. Dużo osób też tak uważa. Wiele osób uwielbia jeść makowce, ale do ich samodzielnego upieczenia zniechęca
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięProsta i pyszna pasta z przepiórczych jajek, dużo zdrowszych od zwykłych, awokado i rzeżuchy oraz z dodatkiem czosnku, odrobiny majonezu i soku z limonki. Wyśmienita na
Oryginalny smakgrubości ~7mm. Piec 10-12 minut. Część ciasteczek piekłam na blasze, a część w foremce do ciasta postawionej na kratce i okazało się, że te pierwsze troszkę za mocno przypiekły się na spodzie, drugie natomiast były idealne. Ot, taka konkluzja i podpowiedź na koniec. Smacznego! Przepis dołączam do akcji Świąteczne prezenty oraz Ciasteczkowy potwór
Przepysznik - BLW i nie tylkojuż ostatni w tym roku wpis na świąteczne dania. Chociaż nigdy nie mów nigdy, może jeszcze coś się przytrafi ;-). Zakończenie będzie na słodko, czyli zapraszam na tradycyjne niemieckie pierniczki. Miękkie, lukrowane, z cytrynową i pomarańczową nutką. Doskonałe i proste do zrobienia.Inspiracja Moje wypieki.Pierniczki lebkuchenProporcje na 30 ciasteczekCzas przygotowania: 240 minutSkładnikiCiasto:250 g mąki pszennej 55085 g zmielonych(...)wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Gdyby ciasto zbytnio się nam kleiło wystarczy ręce zmoczyć zimna wodą.Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ciasteczka przez 15 minut. Jeśli będziemy je piekli zbyt długo, stwardnieją. Po wyjęciu z piekarnika powinny zostać miękkie, dajemy im chwilę przestygnąć na blaszce, a następnie pierniczki
Kulinarne przygody Gatitywina, nie ma ochoty wynurzać się z tej świątecznej atmosfery. Oplata ona niczym najgęściejsza mgła; mimo, że teoretycznie się z niej wyplątało, pasma pozostają na skórze, włosach i ubraniu. I nie dają o sobie zapomnieć. Po powrocie do domu przygotowałam więc kakao z bitą śmietaną i zajadając się cytrynowo-marcepanowymi ciasteczkami , snułam plany na kolejne dni. Pierniczki i bułeczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeChyba u każdego okres Świąteczny to czas rozpusty i łasuchowania. Nie może u nikogo zabraknąć słodkiej rozpusty. W tym roku oprócz pierniczków zawitają u mnie cynamonowe gwiazdeczki. Świetnie nadają się jako jadalna ozdoba choinkowa, wystarczy zrobić w nich dziurkę przed upieczeniem wykałaczką albo jak kto woli tradycyjne ciasteczka do chrupania. Porcja ok 60 sztuk Składniki: 500 g zmielonych migdałów
Niezły MłynekDziś mam dla Was jeszcze jeden pyszny, szybki i słodki przepis. A żeby tego było mało, to jest on jeszcze w uroczym, typowo świątecznym kształcie
Słodkie okruszkihttps://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com To chyba najpyszniejsze pierniczki, które dotychczas jadłam. Nadmienię, że nigdy nie przepadałam za piernikami. Te na pewno
Di gotujeTrzask ognia w kominku, zapach choinki, magia przypraw – cynamon, goździki, gałka muszkatołowa… aromat piernika to klimat, na który czekamy cały rok. Czekamy, hmmmm właściwie to nie
mojewypiekiinietylkoJeden z ulubionych, kolejny wypiek kojarzący mi się z dzieciństwem. Sernik z brzoskwiniami to taki sernik , który Mama zawsze piekła na Święta, stanowił on taką aurę
dom-agi.plryżowego, czasem szyszki, bajaderki i kruche ciasteczka z maszynki. Z chwilą, gdy po raz pierwszy – przy asyście mojego dziecka – upiekłam swoje pierwsze pierniczki, poczułam,że mnie to wciągnie… i tak też się stało. Myślę, że pieczenie, a potem dekorowanie pierniczków wspólnie z Młodym ma szansę stać się naszą rodzinną, małą, świąteczną tradycją:) Mój Synek uwielbia
Smaki Na Talerzustanie zjeść wszystkich pyszności przygotowanych na świątecznie uratowanie. Warto zatem robić takie rzeczy, aby można było je przechować jeszcze jakiś czas. Ciężko jest jednak znaleźć przepisy na potrawy, które by spełniały ten warunek. Jeśli jednak chodzi o słodkości jest już dużo bardziej realne. Tym razem przedstawiamy Wam przepis na przepyszne ciasteczka, bez których w naszym domu nie ma świąt
Kuchnia od dwojgawarto więc zainteresować się przepisami na pyszne świąteczne wypieki. Proponuję dziś łatwy sernik z dodatkiem pysznej chałwy i wiśni kandyzowanych, oblany polewą czekoladową. Jest pyszny! Polecam nawet niedoświadczonym w kuchni, gdyż jest bardzo łatwy w przygotowaniu:) Scroll down for recipe in English Sernik chałwowy (12 porcji) Składniki na spód: 120 g ciasteczek digestive lub herbatników 3 łyżki k akao
karmelowyswoje cztery litery. Całodniowy maraton pieczenia ciasteczek zakończył się niespodziewanie całodniowym maratonem sprzątania. Zamiast wykrawania ciastek i ich dekorowania było mycie okien, pranie i wieszanie firanek, ścieranie kurzy i polerowanie podłóg. No i zrobiłam bigos. Kiedy w międzyczasie robiło się pranie. Bigos to propozycja może nie na wigilijny, ale na świąteczny czy sylwestrowy stół. Pewnie każda gospodyni ma swój niezawodny
My simple kitchen