suszony schab - 1137 przepisów (strona:51/76)

Chińszczyzna z wieprzowiną na carpaccio z cukinii 162

soku z cytrynySkładniki na chińszczyznę na 2 porcje:1 woreczek białego ryżu1 woreczek dzikiego ryżu2 schaby z wieprzowinymrożona mieszanka chińska z (marchewką, cebulą kiełkami fasoli mung, pędy bambusa, grzyby chińskie, papryką, porem)przyprawy po 1 szczypcie: imbir, kurkuma, curry,  papryka mielona, suszona kolendra, kmin, pieprz, kardamon, 2 łyżeczki sosu sojowego, sól i pieprzCukinię myjemy i kroimy

Bon Appetit Małgorzaty
Zrazy ze schabu wg Buni 316

Aromatyczne - o zdecydowanym grzybowym smaku . Czas : 1,5 godziny Składniki : 4 grube kotlety z szerokiego schabu 4 paski wędzonego boczku ( grubości ok 1 cm , a długości takiej jak szerokość kotleta po rozklepaniu ) 4 paski skórki z razowca 1 średni ogórek kiszony garść suszonych grzybów ( krojonych -tak ok 10 dużych kapeluszy ) 4 płaskie łyżeczki ostrej musztardy sól pieprz mielony papryka

Buniabaje w kuchni
No to mamy KLOPS... W dodatku z warzywami:) 177

Domowy, pachnący bazylią, oregano, czosnkiem czy kminkiem  tudzież "okraszony" dodatkiem boczku, papryczki czy suszonych pomidorów chlebek smakujemy od niedawna. Ale domowe, pyszne do niego dodatki to już niemal nasza tradycja. Są bezkonkurencyjne w starciu ze "sklepowymi" zakupionymi na stoiskach z wędlinami. Świeżość, zapach, smak i gwarancja jakości - czegóż chcieć więcej?Dziś podzielę się pomysłem na domowy klops. Jego(...)dojrzewającego przez 10 dni schabu w skarpecie - Przetestujcie:) Klops z warzywami Składniki: 1 kg mięsa mielonego  (wieprzowo-wołowego lub drobiowego) 1- 1,5 szt świeżej papryki (w tym rozdaniu użyłam po połowie czerwonej, żółtej i zielonej) 2 średnie marchewki 1 cebula 2 jajka 4 ząbki czosnku 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżka suszonego oregano (opcjonalnie) sól, pieprz, ewentualnie

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Domowa wędlina parzona w piekarniku. Prosty przepis, niebo lepsza i zdrowsza od sklepowej 416

nasz przepis . Przepis na domową wędlinę z piekarnika Składniki: około 1,2-kilogramowy ładny kawałek schabu lub mięsa od szynki wieprzowej, 6 ząbków czosnku, 1 cebula, 2 czubate łyżki zwykłej soli, ziele angielskie, liście laurowe, papryka czerwona w proszku, majeranek lub inne zioła suszone, trochę oleju. Jak zrobić domową wędlinę z piekarnika? Do miski, w której będzie można dość

Kulinarna Polska
ZRAZY WOŁOWE/WIEPRZOWE 175

podajecie zrazy?   Składniki: ok. 500 g wołowiny, np. ligawy ok. 500 g wieprzowiny, np. schabu 1 mała papryka czerwona 2-3 ogórki kiszone 8 cienkich plasterków boczku ok. 6 łyżeczek musztardy ze smażoną cebulką Octim 2 cebule 2 ząbki czosnku 2-3 suszone grzyby 1/2 szklanki mąki pszennej (w tym mąka do zagęszczenia sosu) 500 ml bulionu sól

Kuchnia MagdaLeny
Pieczony filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną 149

Żadne święta nie mogą się obyć bez pieczonego mięsa! ;) Obok tradycyjnego schabu i boczku warto zrobić także lżejszą i zdrowszą, ale równie smaczną wersję: filet z indyka nadziewany morelami i żurawiną. Nie bójcie się tego, że wyjdzie suchy. Dodatek suszonych owoców oraz pieczenie w folii sprawią, że mięso będzie bardzo soczyste, kruche i smaczne. Może być wykorzystane jako wędlina

MyCookBook.pl
kiełbasa jałowcowa z domowej wędzarni 199

wieprzowiny III klasy (podgardle, pachwina,) 0,7 kg wieprzowiny I klasy( szynka,schab) 3 kg wieprzowiny II klasy( łopatka, boczek) jelita wieprzowe sól, pieprz 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru brązowego 1 łyżeczka owoców jałowca 1/2 łyżeczki gorczycy 1/2 łyżeczki suszonego czosnku woda ( około 5-7% masy mięsa) saletra do 1,5% masy mięsa czyli

Miód i pieprz
Gnocchi z majerankiem 158

maki gryczanej lub zielone,bo z dodatkiem szpinaku.Dzisiejsze sa tradycyjnez bialej maki.Zjedlismy je z pieczenia ze schabu i  sosem pieczarkowym.Skladniki na 2-3 porcje:300 g ugotowanych ziemniakow100 g maki1 male jajkosol (gdy ziemniaki byly gotowane w mundurkach)2 lyzeczki suszonego majerankuPrzygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecisnac przez praske do ziemniakow.Dodac make , jajko ,sol i majeranek. .Zagniesc elastyczne ciasto.Wazne jest

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Babka ziemniaczana 342

gorczyca, czosnek.Zastosowanie w kuchni: Przyprawa jest stosowana do wzmacniania smaku takich potraw jak: schab, karkówka, stek i dziczyzna. Używa się jej, też  do przyprawiania dań mięsnych na grilla. Pomidory z czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim to mieszanka przyprawowa, w skład, której wchodzą: suszone pomidory, czosnek niedźwiedzi, papryka czerwona, chili i czarnuszka. Zastosowanie w kuchni: Mieszankę dodaje

Moje domowe kucharzenie
Schab pieczony - soczysty i kruchy. 136

jabłkowego 2 łyżeczki soli najlepiej nieoczyszczonej lub morskiej 3 łyżki oleju 2 listki laurowe 5 - 6 ziaren pieprzu czarnego 3 ziarna ziela angielskiego 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku 1 płaska łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka ziół prowansalskich Przygotuj również :   4 ząbki czosnku 1 łyżeczkę mielonej czerwonej papryki 2 łyżki smalcu Sposób wykonania :   L iść laurowy, ziele(...)czuć w nim octu ( nie jest kwaśne ). Mięso to jest smaczne i zdrowsze od mięsa wędzonego i marynowanego w roztworze z pelkosoli, tu nie ma jej ani grama. Schab ten doskonale sprawdzi się na świątecznym stole. Polecam, mięsko jest naprawdę smaczne i aromatyczne, a to za sprawą ziół.  P amiętaj , nie ma to jak domowe jedzonko

Przepisy i porady kulinarne
DOMOWA WĘDLINA - SCHAB PIECZONY, peklowany na sucho 158

pięknie pozdrawiam :) K.K. SKŁADNIKI: ok. 1,5kg schabu bez kości (najlepiej środkowego) około 80g soli kuchennej ( od 50 do 80g na 1 kg mięsa ) - sól musi być czysta, można ją wyprażyć na suchej patelni lub w piekarniku 1/2 łyżki mielonego pieprzu 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka majeranku suszonego 1 łyżka gorczycy (utłuczona w moździerzu ) 1 łyżka czerwonej(...)czasie mięso wyjęłam, opłukałam ciepłą wodą i obsuszyłam. Następnie włożyłam w siatkę wędliniarską. Krok 3. Rozgrzałam patelnię i dokładnie obsmażyłam mięso z każdej strony. Krok 4. Obsmażony schab włożyłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i piekłam w naczyniu żaroodpornym bez przykrycia przez około 90 minut. Schab kroimy po wystudzeniu. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Schab z warzywami po chińsku 268

się co bać – nie znajdziecie w nim dziwnych składników, niczego co byłoby trudno dostępne lub w ogóle nieznane. W tej smakowitej mieszance znajdziecie same świeże, kolorowe warzywa, soczysty schab oraz cytrusowy imbir. Wszystko smażone w woku czyli przygotowane w tempie błyskawicznym. Dla tych co nie mają woka nie ma paniki – dobrze rozgrzana patelnia i lekko wydłużony czas smażenia(...)wszystkich składników przed rozpoczęciem smażenia – suszone grzyby mung namaczamy w zimnej wodzie – wystarczy około 15 minut przed rozpoczęciem gotowania. Papryki myjemy, oczyszczamy z błonek i kroimy w cienkie paski. Odkładamy. Marchewki kroimy nożem lub za pomocą specjalnej tarki w cienkie słupki, także odkładamy. Umytą kapustę pekińską kroimy w plastry. Schab myjemy, usuwamy białe błony i kroimy

Smaczna Strona
Wieprzowina po syczuańsku. Przepis na pyszne danie chińskie 126

ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, łyżeczka przyprawy curry, Około 500 gramów polędwicy wieprzowej lub schabu, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru – około 3 cm, 1 papryka czerwona papryczka chili – danie powinno być pikantne, ilość należy dobrać jednak według własnych upodobań, garść suszonych grzybów mun, płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, łyżka dobrego ketchupu łyżeczka miodu 2 łyżki

Kulinarna Polska
SCHAB PIECZONY W PIEKARNIKU MARYNOWANY W SOSIE 1000 WYSP 120

cienkie plasterki na kanapki. Polecam ten przepis :) Składniki: * około 1,5 kg schabu bez kości * pół szklanki sosu 1000 wysp (użyłam sos  Paladin  do nabycia na stronie  panegara.pl ) * 1 płaska łyżeczka soli * 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżeczka suszonej bazylii (użyłam  Skworcu ) * odrobina mielonego czarnego pieprzu (użyłam  Skworcu ) * 2 łyżeczki

Zrób to smacznie
Schab parzony w garnku - łatwy przepis 957

bazylii czosnek sól pieprz czysta bawełniana ściereczka lub kawałek płótna sznurek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Kawałek schabu umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem Natrzeć obficie zmiażdżonym czosnkiem, solą i wszystkimi ziołowymi przyprawami Ułożyć mięso na ściereczce lub kawałku płótna (później zafarbuje od przypraw) i grubo obtoczyć suszonymi ziołami.Oklepać ,ponakłuwać widelcem.Można też wymieszać wszystkie przyprawy i taką przyprawą otoczyć i oklepać

zielonacukinka