liście laurowe 2 średnie marchewki 1 duża pietruszka 3 średnie ziemniaki ok. 3/4 szklanki czerwonej soczewicy 1 puszka krojonych pomidorów (lub ok. 400 ml passaty pomidorowej) sól i świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka curry duża szczypta ostrej papryki odrobina startego na tarce imbiru ewentualnie: koperek lub natka(...)litra wrzącej wody. Dodać liście laurowe, ziele angielskie, pokrojone w kostkę marchewki oraz seler. Po ok. 5 minutach dorzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i soczewicę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Pomidory z puszki zblendować, przelać do garnka, dodać przyprawy i zagotować. Zupę podawać na ciepło, można ją posypać posiekanym koperkiem lub natką pietruszki
Simply Foodbułka lub 2 kromki dowolnego ulubionego pieczywa 2 lub 3 plastry surowego boczku 1 duży pomidor 2 liście sałaty lodowej lub rzymskiej 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy (np. angielskiej, dijon) kilka kropli tabasco (lub ostrego sosu bbq) szczypta suszonej bazylii Wykonanie: Boczek usmażyć na patelni do momentu kiedy zacznie stawać się chrupki. Z pieczywa zrobić tosty(...)pozostawić świeże. Posmarować mieszaniną majonezu i musztardy. Na dolnej kromce ułożyć plastry boczku. Następnie grubo krojone pomidory skropione tabasco i posypane bazylią. Kolejną warstwą mają być liście sałaty. Całość przykryć górną kromką. Ścisnąć lekko i szybko zjadać
zadanie-gotowaniewołowiny b/k 350g łopatki wieprzowej 1 szklanka ryżu 1 duża cebula 1 machewka 4 ząbki czosnku 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki masła 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Zagotować w garnku wodę i włożyć do niej główkę kapusty. Przykryć(...)dnie dużego garnka położyć 2-3 liście kapusty i układać warstwami gołąbki zaczynając od tych największych. Na każda warstwę pokroić kilka plasterków marchewki i sparzonego, obranego ze skórki pomidora. Posypać po wierzchu solą, pieprzem i bazylią, obłożyć kawałeczkami masła, dodać koncentrat i zalać wodą do 3/4 wysokości garnka. Gołąbki się jeszcze dodatkowo podniosą gdy ryż zacznie pęcznieć. Gotować
Gosia gotujesałatki niejedzonej... * Chyba zgodzicie się ze mną, że kupowanie pomidorów zimą nie ma sensu, są bez smaku i zapachu. Ale jakby tak wyjąć zimowa porą ze słoiczka pomidory, które dojrzewały w letnim słońcu? Takie pomidorki wyśmienicie pasowałyby do sałatki. Koleżanka obdarowała mnie znaczną ilością pomidorków koktajlowych, więc zapakowałam je do słoików w towarzystwie takim jakie do nich(...)pomidorków koktajlowych do każdego półlitrowego słoika: po 1 dużym ząbku czosnku 1/3 łyżeczki suszonego oregano lub suszonej bazylii 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek Zalewa: 1 litr wody 3/4 łyżki soli niejodowanej 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Pomidory umyć i każdego lekko nakłuć nożem. Do wyparzonych słoików włożyć pokrojone na plastry ząbki czosnku, dodać oregano i oliwę
Codziennik KuchennySkładniki: filety drobiowe 3 sztuki podwójne, olej rzepakowy 1,5 szklanki, przyprawa grill klasyczny Prymat 1 opakowanie, cebula suszona Prymat 1 opakowanie, przyprawa do makaronu Prymat 1 łyka papryka żółta 2 sztuki, cukinia 2 sztuki mniejsze, cebula mała 10 sztuk, boczek wędzony 30 dag, pieczarki 50 dag mniejsze przyprawa tzatzyki Prymat 1 opakowanie, cukier 2 łyżki, pieprz czarny młynek(...)ocet jabłkowy 2 łyżeczki, jogurt naturalny 380 gram, ogórki gruntowe 8 sztuk średnie ziemniaki ugotowane 1 kg, sałata 1 główka, pomidory 6 sztuk, koperek 1 pęczek Piersi pokroić na kawałki 2-3 cm, przyprawy do grilla, paprykę ostrą cebulę suszoną wymieszać z olejem i zamarynować mięso kilka godzin w lodówce, cebule , cukinie w talarki pokroić, boczek w plasterki, paprykę
W Mojej Kuchni Lubięksiążeczki dla turystów :) składniki 2 szklanki suchej ciecierzycy 300 g jagnięciny 4 łyżki masła 2 spore cebule 2 duże , dojrzałe pomidory 2 łyżki pasty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego np "Pudliszki" 1 zielona lub 1 czerwona papryka suszone chili łyżka ostrej tureckiej pasty paprykowej (opcjonalnie) sól pieprz + ok 2 szklanek bulionu lub wody do podlania Przygotowanie Ciecierzycę namoczyć(...)minut, aż ciecierzyca będzie prawie ugotowana. Odcedzić, odstawić na bok. Jagnięcinę umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę (1,5 cm x 1,5 cm) Cebulę pokroić w drobną kostkę, pomidory sparzyć , obrać ze skóry, pokroić na mniejsze kawałki, papryki wypestkować , pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem rozpuścić masło i zrumienić na nim cebulę. Dodać mięso, przesmażać mieszając
Stare Garylubi. Gorąco polecam! Składniki: 500g mielonego mięsa 800g krojonych pomidorów z puszki (takie, które mają w składzie tylko pomidory) 180-200g przecieru pomidorowego 2 cebule 2 ząbki czosnku pół szklanki czerwonego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 łyżka suszonej bazylii 1 łyżka suszonego oregano liść laurowy 1-2 łyżeczki cukru sól pieprz Cebulę obrać i drobno pokroić(...)cebulę. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, oregano i smażyć do zezłocenia cebuli. Do podsmażonej cebuli dodać mięso i smażyć razem. Kiedy mięso będzie gotowe dodać wino. Następnie dodać pomidory i przecier pomidorowy. Dodać liść laurowy i smażyć mieszając do momentu aż całość zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Smacznego
kuchnia doskinazwy ;) Składniki : ok. 200 g fasolki szparagowej 2-3 pomidory (bez skórki) lub tak jak u mnie środki pomidorów użytych wcześniej do faszerowania kalarepka mały kawałek selera korzeniowego 2 marchewki kilka gałązek natki pietruszki mała cebula 6 suszonych grzybów (w tym borowiki) 3 źdźbła trawy żubrowej lub 2 liście laurowe 6 ziaren jałowca sól pieprz Fasolkę obrać i pokroić(...)pokroić w kostkę. Warzywa umieścić w garnku i zalać dwoma szklankami wody. Dorzucić rozdrobnione grzyby. Zagotować. Gdy woda zawrze, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości warzyw. Dodać rozdrobnione pomidory, trawę żubrową i zmiażdżone ziarna jałowca. Gotować na wolnym ogniu aż pomidory się rozpadną. Wyłączyć palnik i dodać rozdrobnioną natkę pietruszki. Wyjąć i wyrzucić trawę żubrową. Doprawić do smaku solą
Weekendy w domu i ogrodziekońca zimy dalej niż bliżej, a solidna porcja rozgrzewacza każdemu się przyda- Wam również :))) * groch połówki- 1 szklanka * pomidory krojone- 1 szklanka * marchew- 1 szt. * cebula- 1 szt. * bulion warzywny- 1 litr * imbir starty- 1 łyżka * kolendra suszona- 1/4 łyżeczki * suszona papryczka chili- 1/4 łyżeczki * ziele angielskie- 4 szt. * listek laurowy- 1 szt. * pieprz, sól- do smaku(...)czego 10 minut bez przykrycia). Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać poszatkowaną marchewkę wraz ze startym imbirem i kolendrą i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojone pomidory i całość smażyć przez około 5 minut. Pomidorową pulę zmiksować na gładki krem i przelać do garna z grochem. Gotować przez około 10-15 minut (lub do miękkości grochu). Doprawić solą
Kraina Miodem Płynącakilogram łopatki wieprzowej pokrojonej w kostkę 50 dag schabu z kością - pokrojony w plastry 4 pomidory (użyłam pomidorów z puszki) 3 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 150 g przecieru pomidorowego (3/4 małego słoiczka) 2 litry wody 2 duże cebule garść suszonych prawdziwków - w wersji codziennej 10 pieczarek pokrojonych w plasterki sól, pieprz Do dzieła!!! Kapustę szatkujemy w dość(...)grube paski (ok 1 cm), cebule kroimy w talarki - wrzucamy do dużego garnka zalewamy wodą. Gdy woda się zagotuje dodajemy pomidory z puszki lub obrane i pokrojone na ćwiartki świeże - gotujemy ok 5 minut. Dorzucamy łopatkę, schab, grzyby, ziele angielskie i liść laurowy. Przyprawiamy sola i pieprzem - dokładnie mieszamy. Gotujemy ok 20 minut po czym dodajemy przecier pomidorowy, mieszamy
sierotka maRysia w kuchnituńczyka, 80 g 50 g mieszanej sałaty 3 cm pora 10 cm zielonego ogórka 1 pomidor 1 – 2 jajka 1 kromka chleba na zakwasie 1 łyżka oliwy Winegret 1 łyżka oliwy 1 łyżka winnego octu 1 łyżka soku z cytryny ¼ łyżeczki suszonych prowansalskich ziół sól i czarny pieprz do smaku Sałatę opłukaj zimną wodą i osusz w wirówce(...)Wirówka to proste i niedrogie naczynie, które możesz zakupić w IKEA. Ułóż sałatę na talerzu, plasterki ogórka, pomidora. Posyp cienko pokrojonym porem. Bardzo lubię używać pora do sałatek, zwłaszcza o tej porze. Pokrój kromkę chleba w kostkę i zrumień na oliwie. Ugotuj jajka na twardo lub wedle smaku. Możesz również przyrządzić jajko poszetowe. Przekój jajka na pół i ułóż
codojedzeniaósemki 500 g młodych ziemniaków, wyszorowanych i pokrojonych na ćwiartki 8 nieobranych ząbków czosnku 8 średnich pomidorów, pokrojonych na ćwiartki 75 g chorizo, pokrojonego na plasterki 8 nadudzi z Kurczaka Zagrodowego (lub innych części) ½ łyżeczki papryka słodka wędzona ½ łyżeczki suszonego oregano 1 zielona lub żółta papryka, oczyszczona i pokrojona w plasterki 1 mała cukinia, pokrojona w plasterki sól(...)mielony pieprz Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Do dużej formy do zapiekania wyłóż cebulę, ziemniaki, czosnek i pomidory, solidnie dopraw solą i pieprzem i przemieszaj. Włóż do piekarnika i zapiekaj przez 20 minut. W międzyczasie natnij w najgrubszych miejscach mięso kurczaka i natrzyj solą i pieprzem. Wyjmij naczynie z warzywami z piekarnika i wymieszaj z chorizo
karmelowyIdealnie pasuje do tych pikantnych, orzechowo-kremowych bakłażanów słodkawa i świeża sałatka z pomidorów i mozarelli. Mozarellę tylko porwałam na mniejsze kawałki, pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam z niestrawnej skórki i pokroiłam je w grubą kostkę. Bycze serca prawie nie mają pestek, nie puściły dużo wody. Rozrzuciłam pomidory i ser na desce, przyprawiłam pieprzem, grubo skrojonym szczypiorem, cebulką i listkami bazylii(...)Skropiłam dobrą, mocną, włoską oliwą. Syty obiad z psiankowatych. Kolorowy i lekki. SKŁADNIKI 2 małe, młode bakłażany 2 pomidory malinowe lub bawole serca 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki ostrej wędzonej papryki 1 kulka sera mozarella 1 spora gałązka grubego szczypioru
Karo in the KitchenIndyk w pomidorach, marchewce, cebuli z dodatkiem świeżych ziół to propozycja na prosty, szybki, smaczny i rodzinny obiad. Do dania można dodać suszone zioła, ja jednak skorzystałam z mojego balkonowego zielnika, tymianek i oregano w tym roku bardzo obrodziły. Ja indyka podałam z ziemniakami ale myślę, że równie fajnie skomponuje się z ryżem czy też kaszą(...)Danie jest bardzo dobre i mega sycące. Danie podałam na talerzu Agawa Gold Porcelana Bogucice . Składniki: 0,5 kg fileta z indyka 6 pomidorów 3 cebule 3 duże marchewki 200 ml gęstego przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 szklanki bulionu olej do smażenia sól do smaku pieprz do smaku tymianek do smaku oregano
Krakowskie smaki Ani