suszone pomidory - 10498 przepisów (strona:482/700)

Duszone warzywa śródziemnomorskie 149

Składniki:  cukinia papryka czerwona  3 ząbki czosnku  mała cebula  2 pomidory  2 łyżki oliwy z oliwek  2 łyżeczki suszonego oregano  sól, pieprz do smaku  Przygotowanie:  Na oliwie z oliwek podsmażamy ząbki czosnku pokrojone na plasterki i obraną i pokrojoną w piórka cebulę, gdy zacznie pachnieć, dodajemy umytą i osuszoną, pokrojoną(...)kostkę cukinię oraz paprykę. Dusimy, aż warzywa zmiękną. Następnie dodajemy umyte, osuszone, pokrojone w kostkę pomidory i oregano przyprawiamy, mieszamy. Dusimy, aż sos zgęstnieje

Moja smaczna kuchnia
Bográcsgulyás, bograczem zwany 238

diabłów, podawana z mącznymi kluseczkami! Polecamy! Składniki: 80 dag wołowiny 2 duże cebule 2 duże pomidory malinowe 2 żółte papryki 3 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki smalcu 1,5 łyżki słodkiej papryki w proszku 0,5 łyżki ostrej papryki w proszku 1 pokruszona suszona czuszka 2 łyżeczki kminku sól, pieprz Galuszki: 1 jajko mąka 3 łyżki wody szczypta soli(...)smalec. Cebule kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzany smalec. Podsmażamy na złoto, dosypujemy suszoną paprykę i mieszamy. Wołowinę kroimy w ok. 1 cm kawałki i dorzucamy do cebuli. Wszystko podsmażamy. Wlewamy szklankę gorącej wody. Dorzucamy pokrojone w kostkę papryki i pomidory. Doprawiamy czuszką, kminkiem, solą i pieprzem. Całość dusimy do miękkości mięsa (około 1,5 godziny

Dobra zagrycha u Krychy i Zdzicha
Sałatka z pieczonym bakłażanem (a'la caprese) 302

pomidory oraz wyrazista w smaku feta z odrobiną orzeźwiazjącej mięty- czego chcieć więcej :) SKŁADNIKI 1 duży bakłażan 3 pomidory malinowe 1/3 kostki sera feta garść listków świeżej mięty oliwa z oliwek świeżozmielony pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonęj słodkiej oregano / bazylia suszona sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Bakłażana umyć i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm. Blachę wyłożyć papierem(...)papryki i soli. Przekręcić plastry na drugą stronę i posypać suszonymi ziołami. Rozgrzać piekarnik i włączyć opcję grill lub grzanie z góry i zapiekać bakłażana aż lekko się zarumieni ( 5-8 minut). Wyjąć blaszkę, przekręcić bakłażany na drugą stronę i znowu zapiekać do zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Pomidory pokroić w cienkie plasterki.  Na dużym talerzu lub półmisku układać

DefinicjaSmaku
Moussaka (Musaka) 160

bakłażany 3 ziemniaki (niekoniecznie) oliwa na sos mięsny: 500 g mięsa mielonego (jagnięcina, wieprzowo-wołowe) duża cebula 3-4 pomidory 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 ząbki czosnku liść laurowy 50 ml czerwonego wina 1/2 łyżeczki cynamonu sól, pieprz suszone oregano oliwa na beszamel: 250 ml mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa Bakłażany pokroić(...)plastry, posolić i odstawić na 30 minut na durszlak. Osuszyć papierowym ręcznikiem i zrumienić na oliwie na patelni. Ziemniaki obrać, również pokroić w plastry i ugotować około 5 minut. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie. Dodać mięso, a gdy się usmażyć dodać pomidory i przecier pomidorowy. Wymieszać. Wlać wino

wyzwania kuchenne
Bigos orientalny 179

kiełbasy (dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe)  5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego  2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę  60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować)  6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też śliwki(...)niewielkim ogniu około 1 godziny Świeżą białą kapustę poszatkować i dodać do kiszonej kapusty, uzupełniając wodę. Dodać liście laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, jałowiec (jeśli macie), cały strąk suszonej ostrej papryki oraz kminek i gotować około godziny. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni na ostrym ogniu, do silnego zrumienienia. Na drugiej patelni podsmażyć pokrojone w drobną

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Spaghetti alla puttanesca 192

gdyż danie jest przepyszne! Składniki: 2 średnie cebule 3-4 ząbki czosnku 0,5 łyżłatków chili 2 puszki pomidorów (w oryginalnym przepisie 6 dojrzałych świeżych) 4 łyżki kaparów 8 filecików anchovy 150g czarnych oliwek 2 duże szczypty pietruszki (użyłam suszonej, ale lepsza będzie świeża) 350g makaronu spaghetti sól, pieprz oliwa do smażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente. Odcedzić(...)rondlu rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskęczosnek, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać płatki chili, anchovy, kapary i pomidory. Dusić na małym ogniu przez 10-15 minut, lub do czasu aż sos zgęstnieje. Dodać oliwki poprzekrawane na pół i posiekaną pietruszkę. Wszystko dokładnie wymieszać. Połączyć z makaronem, wymieszać i natychmiast podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Spaghetti z klopsikami wg kota Garfielda 142

Makaron spaghetti oraz Sos pomidorowy: 1 łyżka oliwy, 1 szklanka posiekanej cebuli, 2 łyżeczki drobno posiekanego czosnku, 800 g pomidorów z puszki, 450 g przecieru pomidorowego, 1/4 szklanki koncentratu pomidorowego, 1 niewielki liść laurowy, 1 1/2  łyżeczki suszonej bazylii, szczypta suszonego oregano, szczypta soli, świeżo zmielony pieprz Klopsiki: 500 g mielonej wołowiny, 1/2 szklanki bułki tartej(...)łyżki oliwy. Przygotowanie: Przygotowanie sosu pomidorowego: W dużym garnku rozgrzej oliwę na średnim ogniu. Wrzuć cebulę z czosnkiem i smaż ok 7-10 minut, mieszając, aż cebula zmięknie. dodaj pomidory w sosie, przecier pomidorowy, koncentrat pomidorowy, liść laurowy, bazylię, oregano, sól i pieprz. Zmniejsz ogień i duś pod przykryciem 30 minut, od czasu do czasu mieszając. Przygotowanie klopsików

Państwo Wojtczuk gotują
LAZANKI Z CHORIZO I KOPCZYKIEM Z SEREM FETA 133

Czas przygotowania : 40 minut ------------------------------------------------- SKŁADNIKI: 400g makaronu łazanki (np. Lubella) 400g hiszpańskiej kiełbasy chorizo opakowanie sera feta (ok. 270g) 12 plastrów pomidora 2 cebule 2 ząbki czosnku mała puszka zielonego groszku 3 łyżki łagodnego keczupu sól pieprz suszona bazylia oliwa z oliwek  natka pietruszki do dekoracji posiekany szczypiorek do dekoracji dodatkowo: napój z soku marchwiowego PRZYGOTOWANIE: Krok(...)ugotowane wcześniej łazanki - podgrzewamy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Krok 3. Przygotowujemy kopczyk : ser feta kroimy na 8 plastrów, na blaszce do pieczenia rozkładamy 4 plastry pomidorów, posypujemy bazylią, na to układamy po plasterku sera feta, przykrywamy kolejnymi plastrami pomidorów, oprószamy bazylią, nakładamy kolejny plaster sera, a na koniec zamykamy całość daszkiem z pomidora. Wszystkie kopczyki spinamy

Moja Książka Kucharska
Bakłażany nadziewane kaszą jaglaną 115

Składniki: 2 średnie bakłażany 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 2 cebule 2 ząbki czosnku (lub łyżeczka pasty czosnkowej ) 2 duże pomidory kilka gałązek natki pietruszki lub świeżej kolendry 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżeczka kolendry suszonej 1 łyżka tamari lub sosu sojowego sól i pieprz do smaku Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy do miękkości według przepisu na opakowaniu(...)rozcięciem do góry. Pieczemy przez około 25-30 minut aż miąższ będzie miękki. Wówczas wyciągamy go łyżeczką i kroimy na mniejsze kawałki. Cebule i czosnek obieramy i drobno siekamy. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Na rozgrzaną patelnię nalewamy oleju, wsypujemy posiekaną cebulę lub czosnek i smażymy przez kilka minut aż cebulka zmięknie. Dodajemy posiekany wcześniej miąższ, przyprawy

Lamarida.pl
Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie 166

Składniki:  szklanka kaszy kuskus  1/2 małego kalafiora, podzielonego na różyczki  mała cukinia  2 czerwone pomidory  3 łyżeczki przecieru pomidorowego  2 ząbki czosnku  2 łyżeczki suszonego oregano  płaska łyżeczka chilli z cayenne  sól i pieprz do smaku  oliwa  Przygotowanie:  Różyczki kalafiora gotujemy al dente. Odcedzamy. Czosnek siekamy(...)pomidory z cukinią kroimy w kostkę. Na oliwie podsmażamy przez minutę czosnek, dodajemy następnie cukinię i pomidory, przecier pomidorowy, dusimy na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos, na koniec wrzucamy ugotowane różyczki kalafiora, dodajemy oregano, chilli z cayenne i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i na małym ogniu pozostawiamy 5 minut, aż całość się ładnie połączy. Podajemy

Moja smaczna kuchnia
Udka Pav Bhaji Masala 141

pałeczek z kurczaka 1 cukinia 1 cebula 1 pomidor 1/4 papryczki chili garść borówek przyprawa Pav Bhaji Masala Skworcu (w składzie- kolendra, chili, czosnek, sól, kminek, suszone mango, imbir, koper, liść laurowy, kasja, pieprz czarny, goździk, kadamon) szczypta bazylii sól oliwa ryż 1 szkl ryżu 2 szkl wody 1 łyżeczka sproszkowanych suszonych grzybów 1/4 papryczki chili szczypta(...)gotować aż wchłonie cały płyn. Ryż odstawić pod przykryciem. Przygotować żaroodporne naczynie, leko natłuścić. Ułożyć na dnie i bokach pokrojoną na plasterki cukinię, posypać posiekaną cebulą, ułożyć plasterki pomidora,  dodać papryczkę chili drobniutko posiekaną, obsypać borówkami . lekko posolić i posypać bazylią. Umyte udka naciąć w najcieńszym miejscu, ostrożnie zdjąć całe kolanko odsłaniając kość. Tak przygotowane udka posypać przyprawą

Gotowanie jest łatwe
Zupa limonkowa z kurczakiem 177

ewentualnie tymianku 1 łyżeczka octu jabłkowego lub białego octu winnego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów 1/2 szklanki oczyszczonej i pokrojonej w kostkę zielonej papryki 1/2 szklanki posiekanej cebuli, najlepiej cukrowej sól, pieprz, opcjonalnie suszona trawa cytrynowa Sposób przygotowania Na patelni rozgrzewamy oliwę, na gorącej podsmażamy tortille na złoto i odsączamy na ręczniku papierowym(...)oregano, kolendrę, ocet, kumin i trawę cytrynową. Zagotować. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie na patelni smażymy kurczaka, dodajemy do niego paprykę, pomidory i cebulę – podsmażamy wszystko razem przez kilka minut. Do miseczki wkładamy kurczaka z warzywami. Na nim układamy paski tortilli. Zupę limonkową doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do miseczek. Dekorujemy

Pociąg Do Kuchni
Sałatka tabbouleh 166

cztery porcje 4 łyżki kaszy bulgur 2 duże pęczki natki pietruszki 3 liście sałaty lodowej  2 nieduże mięsiste pomidory (najlepiej tzw. pomidory rzymskie, lima lub bawole serca) garść świeżych liści mięty lub pół łyżki mięty suszonej 1 mała cebula (czerwona lub biała)  4 łyżki soku z cytryny lub limonki 4 łyżki oliwy   sól i pieprz

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Fasolka w pomidorach- samodzielne danie lub baza do fasolki po bretońsku 143

obrane ze skóry i drobno pokrojone pomidory. Całość chwilę podsmażyć, wlać bulion, wrzucić listek laurowy oraz ziele i dusić do momentu, aż pomidory się rozpadną. Pod koniec gotowania, jakieś 2-3 minuty, dodać odcedzoną fasolę, doprawić suszonym majerankiem oraz wędzoną papryką. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Można podprawić mąką do zagęszczenia. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Zapiekanka ziemniaczana na 5 sposobów 492

pieczeniem. Wyborne danie powstanie także z połączenia pomidorów oraz cukinii – to rozwiązanie doskonałe w lecie, kiedy trwa sezon na te warzywa. Wybierz pomidory o stosunkowo małej zawartości soku, np. malinowe. W zimie można zastąpić je warzywami suszonymi. Wszyscy, którzy lubią łagodne smaki, powinni spróbować zapiekanki ziemniaczanej z dynią – po upieczeniu zyskuje ona miękką, lekko kremową konsystencję. Warto sięgać także

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania