Domowy pasztet wieprzowy z silnym leśnym akcentem - suszonym grzybami. Moja rodzina była nim zachwycona, i to do tego stopnia, że gdyby nie moja przytomność umysłu, na Święta nie zostałby nawet kawałeczek :) Czytaj więcej
Kuchenne zapiski Edytymąki 15 dag margaryny ½ szklanki śmietany 2 dag drożdży Sól i gałka muszkatołowa do smaku Nadzienie: ½ kg kapusty ½ szklanki grzybów suszonych 1 cebula 2 łyżki tłuszczu 4 łyżki mąki 1 jajo Sól Pieprz ziołowy Wykonanie: Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Kapustę poszatkować i również ugotować w osolonej wodzie. Cebulę obrać, drobno pokroić, podsmażyć, wymieszać
Tradycyjna Kuchnianamoczonej w mleku 1 jajko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól pieprz świeżo zmielony majeranek maggi 4 plastry szynki wędzonej 1 ogórek kiszony 1 cebula Sos. 3 dag grzyby suszone 1 kostka bulion grzybowy 100 ml. śmietana kremówka 36% pieprz mąka ziemniaczana Wykonanie. Sos. Grzyby zalać wodą, zagotować, odstawić do ostygnięcia, przecedzić, wywar pozostawić, grzyby posiekać
Kulinarny karnet Christopheragołąbków. Składniki: 1 średnia główka kapusty szklanka kaszy gryczanej 250 gram mięsa ( ja miałam kawałek karkówki ) 30 gram suszonych podgrzybków 2 średnie cebule olej sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę opłukałam wycięłam głąb, sparzyłam, oddzieliłam liście, przestudziłam, wycięłam nerw. Grzyby opłukałam, zalałam wodą lekko osoliłam. Gotowałam przez około 15 minut, odcedziłam zachowując wodę od ich gotowania. Kaszę wsypałam(...)dokładnie wymieszałam z dodatkiem soli i pieprzu. Na każdy liść kapusty dałam około 2 łyżki farszu. Ciasno zwinęłam u ułożyłam w garnku. Swoje gołąbki zalałam wodą z dodatkiem suszonych grzybów. Gotowałam przez około 1 godzinę. Gołąbki podawałam z sosem mięsnym
Darcia w kuchniSkładniki: Marynowane, grillowane papryki bez skóry 500 gram mięsa mielonego 100 gram ryżu ( 1 woreczek ) 100 gram sera żółtego Garść grzybów suszonych 1 jajko Sól Pieprz Papryka słodka i ostra Sos grzybowy lub pieczeniowy ( torebka ) olej Wykonanie: Grzyby namaczamy w gorącej wodzie. Ryż gotujemy. Gdy się wystudzi dodajemy do mięsa. Ser ścieramy na tarce warzywnej i również dodajemy
Smaki EwyPyszna i zdrowa przekąska dla amatorów cukinii i grzybów. Można upiec ją w piekarniku lub usmażyć na patelni. Składniki 1 cukinia 1 jajko kilka suszonych grzybów 2-3 łyżki otrąb żytnich sól pieprz 1. Grzyby mielimy w młynku do kawy, mieszamy z … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia MałgorzatySkładniki: - 2 kg kapusty kiszonej - 2 główki kapusty białej - ok. 100g suszonych grzybów - 3 duże cebule - 1,2kg żeberek wędzonych - ok. 1 kg mięsa wieprzowego (może być łopatka, karkówka, golonka) - 1 kg kiełbasy wędzonej - ok. 1 kg kiełbasy pieczonej (u mnie domowa) - 10 śliwek suszonych (mogą być wędzone) - 3 łyżki powideł z węgierek - ok. 1 szklanki czerwonego wina(...)liście laurowe - ziele angielskie - kilka owoców jałowca - majeranek - kminek - sól - świeżo mielony pieprz czarny Dzień wcześniej (wieczorem) moczymy grzyby. Na drugi dzień grzyby gotujemy, odcedzamy (wywar dodajemy do bigosu). Żeberka wędzone i mięso wieprzowe zalewamy wywarem z grzybów i gotujemy (prawie do miękkości). Z kapusty kwaszonej odciskamy sok (nie wylewamy go – jeżeli bigos będzie za mało kwaśny, możemy
mojewypiekiinietylkowymieszać z grzybami i otoczyć karkówkę dookoła. Owinąć w folię aluminiową, umieścić w brytfance i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 st na półtorej godziny, po tym czasie rozerwać folę i przez jeszcze pół godziny piec by mięso się zrumieniło. Grzybki uprzednio namoczyć i ugotować. Sos w który wypiekł się z pieczeni przelać do garnuszka, dodać grzyby, trochę wywaru
Gotowanie jest łatwemoże się obejść bez białej kiełbasy i gotowanych jaj :) Składniki: ½ kg białej kiełbasy 300 g wędzonych kości schabowych 8 jajek 2 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kilka grzybów suszonych 500 ml zakwasu żytniego 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki chrzanu kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren jałowca majeranek sól, pieprz Przygotowanie: Warzywa obieramy, myjemy(...)wkładamy do garnka i zalewamy wodą. Dokładamy grzyby, nakłutą widelcem białą kiełbasę, kości, ziele angielskie, ziarna jałowca, pokrojony w plasterki czosnek oraz chrzan i gotujemy na małym ogniu około 40 min. W tym samym czasie gotujemy także jajka na twardo, studzimy, obieramy i kroimy na połówki. Do wywaru dodajemy zakwas i zagotowujemy. Doprawiamy łyżką majeranku, solą oraz pieprzem
Symfonia smakowaPierogi z kapustą kiszoną i suszonymi grzybami to danie, którego u mnie nie może zabraknąć na Wigilii. Czytaj dalej
Przepisy KulinarneSkładniki:300 g ryżu do risotto (arborio)garść suszonych grzybów (borowików)1 litr bulionu1 szklanka wytrawnego białego wina1 cebula4 łyżki oliwysólpieprztarty parmezanPrzygotowanie:Namocz grzyby w szklance ciepłej wody (na około 20 minut). Odsącz grzyby (wywaru nie wylewaj) i pokrój je w paski, cebulę posiekaj. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklij cebulę, dodaj grzyby, smaż 3 minuty
Smakowity Blog KulinarnyMały prosty pasztecik drobiowy z dodatkiem suszonych grzybów .Dla dekoracji obsypany białym sezamem. Pomysł na ten pasztet to w zasadzie przymus- bo jak upiec pasztet na 2 osoby i to z tego co jest w domu bo choróbsko rozłożyło i nie ma szans na zakupy. Miał być normalny pasztet mięsny. Kupiłam już nawet wątróbki. I klops - ,,odział zamknięty
Buniabaje w kuchnikilka godzin. Suszone grzyby moczymy w zimnej wodzie przez minimum 1 h. Następnie kroimy w paseczki a cebulę i 2 ząbki czosnku siekamy w kostkę. Pokrojone grzyby i cebulę, czosnek podsmażamy na oliwie. Zalewamy około 0,7 l wody i gotujemy przez 1,5 h do miękkości grzybów. Gdy grzyby są miękkie i woda się(...)zredukuje, wlewamy śmietankę, chwilę podgrzewamy i zdejmujemy z ognia. Sos doprawiamy suszonym tymiankiem solą i pieprzem. Polędwiczkę podsmażamy na oliwie z każdej strony, następnie pieczemy w całości w piekarniku w 190 stopniach C. przez 15-20 minut. Po upieczeniu kroimy w plastry. Podajemy z ugotowanym al dente makaronem, z sosem grzybowo-śmietanowym oraz z plastrami polędwiczki. Całość posypujemy
Bon Appetit Małgorzatypokrojone na kawałki pietruszki 4 obrane i pokrojone na kawałki marchewki 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 3 jajka 2 namoczone w wodzie bułki pełnoziarniste garść namoczonych suszonych grzybów gałka muszkatołowa natka pietruszki (najlepsza jest świeża, ale akurat takiej nie miałam, więc dodałam 2 łyżeczki suszonej) sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Przygotowanie: 1. Ćwiartki ugotowałam z marchewką
Kulinarny Pamiętnikdomowe pierogi. Dziś z kiszoną kapustą, suszonymi grzybami i golonką. Miałam spore golonki, gotowałam je po prostu w wodzie. Trochę jej zostało, więc wylądowało z niej mięso do farszu. Wszyscy wiemy, że domowe pierogi z każdym farszem smakują super. A tym bardziej, jak nie za często się je robi.rozwiń i czytaj przepis :Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni