susz - 5290 przepisów (strona:32/353)

Kuleczki śliwkowe bez pieczenia 412

Śliwki suszone kojarzą mi się z świętami. Szczególnie polecam je po zbyt obfitych posiłkach, co najczęściej zdarza się w okresie świątecznym. By jakoś urozmaicić ich spożywanie, zrobiłam pyszne kuleczki z suszonych śliwek z dodatkiem migdałów i przyprawy do piernika. Kuleczki są pyszne. Składniki: 200 g śliwek suszonych Kresto 20 g migdałów mielonych Back Mit 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka przyprawy(...)pierników cukier brązowy Przygotowanie: Śliwki suszone i migdały przełożyć do naczynia z blendera i zmiksować. Dodać kakao, przyprawę do piernika i ponownie zmiksować do momentu aż uzyskamy jednolitą i gładką masę. Odrywać po kawałku masy i uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Kuleczki obtoczyć w brązowym cukrze. Odłożyć w chłodne miejsce. Inspiracją z moimi zmianami był przepis z bloga Naturologia

Ala piecze i gotuje
Tort bezowy z Advocatem 243

stopniach C , a potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h. Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. Bezę najlepiej po upieczeniu suszyć całą noc w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. KREM: Składniku do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. Śmietanę kremówkę wlej do miski i ubij na sztywno. Dodaj do niej

Słodko-Słony Świat Ilony
TORT BEZOWY Z KREMEM CYTRYNOWYM 305

stopniach C , a potem susz ją w 100 stopniach C przez następne 2h . Beza będzie chrupiąca na zewnątrz, a wilgotna w środku. Bezę najlepiej po upieczeniu suszyć całą noc w wyłączonym piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. KREM: Składniki do kremu muszą być wcześniej dobrze schłodzone w lodówce. Śmietanę kremówkę przelej do miski i ubij na sztywno. Dodaj do niej

Słodko-Słony Świat Ilony
ZUPA GRZYBOWA - NAJLEPSZA 348

łazanki. Nie muszę chyba tu za dużo reklamować tej zupy, bo to klasa sama w sobie:) U mnie w domu gotowana jest kilka razy w roku: ze świeżych,  suszonych albo mrożonych grzybów,  ponieważ jest tak dobra, że nikt nie wytrzymałby do Świąt:D Bardzo polecam! SKŁADNIKI: 1,5 szklanki (40 g) suszonych grzybów (użyłam borowików) 250 g mrożonych(...)oliwek lub innego dobrego oleju) 2 litry wody sól pieprz 1,3 - 0,5 szklanki śmietany 18% do zup DODATKOWO : makaron "łazanki" lub inny ulubiony albo kluski WYKONANIE: Grzyby suszone opłucz, wsyp do garnka i zalej 1 litrem zimnej wody. Pozostaw na 1-2 godziny do namoczenia (albo na całą noc). Po tym czasie odcedź grzyby, nie wylewaj wody

Słodko-Słony Świat Ilony
Śledzie po włosku ;) 193

Śledzie z suszonymi pomidorami i rukolą - nie sądziłam, że to połączenie okaże się tak pyszne. Jeśli lubicie włoskie smaki - spróbujcie ich w towarzystwie śledzika :)   SKŁADNIKI Kilka śledzi w oleju Suszone pomidory w zalewie Garść rukoli 1/2 czerwonej cebuli PRZYGOTOWANIE Śledzie odsączamy na papierowym ręczniku. Na każdym filecie kładziemy kilka listków rukoli, suszonego pomidora i kilka piórek cebuli. Ciasno zawijamy

Moje Kuchenne Rewelacje
Pierniczkowa kasza manna z wędzonymi śliwkami 182

Święta tuż, tuż, wszędzie pachnie piernikiem, czekoladą i pomarańczami, a na straganach pełno suszonych owoców. Postanowiłam więc skorzystać z okazji i trochę poeksperymentować. Okazało się, że przyprawa korzenna świetnie komponuje się nie tylko z suszonymi owocami, ale także z kaszą manną. Dzięki temu powstał przepis na pyszne, aromatyczne śniadanie, które nawet wybrednym dzieciom przypadnie do gustu.  Potrzebne(...)łyżki kaszy manny - 1-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika - płaska łyżeczka cynamonu - łyżeczka gorzkiego kakao - 1,5 łyżeczki miodu lipowego - 2-3 wędzone śliwki (można zastąpić suszonymi) Przygotowanie:  Mleko podgrzać razem z przyprawami i miodem. Do gorącego mleka delikatnie wsypać kaszę mannę, tak by nie powstały grudki i gotować parę minut ciągle mieszając. Gdy kaszka zgęstnieje, przełożyć

W poszukiwaniu inspiracji
Pyszna rolada drobiowa z żurawiną 186

Dzisiaj propozycja na  roladę drobiową z żurawiną , suszonym jabłkiem , natką pietruszki.  Wyszła całkiem ciekawie. To doskonała propozycja  na świata. Można na zimno , można na ciepło, a oto sekret zawijaska. Nici oczywiście znikną, ale jeszcze wszystko jest zbyt świeże. SKŁADNIKI 1,5 kg. kurczaka garść żurawiny suszonej natka pietruszki, pęczek jabłka suszone- garść przyprawa do kurczaka(...)sobie . Jak już mamy płat mięska ze skórą, wyrównujemy, przyprawiamy sosem i przyprawą. Posypujemy natką zsiekanej pietruszki.  Następnie rozkładamy na płacie równomiernie żurawinę i na to suszone jabłka.  Płat rolujemy i bardzo dokładnie owijamy bawełnianą nicią. Musi być dobrze zaciśnięte.  Wkładamy do żaroodpornego półmiska, jeszcze raz posypujemy przyprawą i sosem sojowym. Półmisek

W kuchennym oknie Ewy
Chleb na zakwasie z lnem 196

minut w 250 stopniach, potem jeszcze 20-30 minut w 220. Wyjmuje z formy, wkładam jeszcze na chwile do pieca na kratke. Wyjmuję z pieca i susze na kratce. Piszę suszę bo studzeniem się tego nie da nazwać, zazwyczaj zaczynamy konsumpcję jeszcze na ciepło, no ale zakwas na to w przeciwieństwie do drożdzy pozwala. Smacznego

Z butelką mleczka w tle
Pikantne klopsiki wieprzowe z suszonymi śliwkami moczonymi w winie 186

pewność, że nie dorzuciłam ścięgien, zbędnego tłuszczu czy błon... Namawiam Was przy okazji, abyście sami mielili mięso - tylko takie daje gwarancję najwyższej jakości. Dzisiejsze mielone przygotowałam z suszonymi śliwkami i sproszkowaną papryką piri-piri, którą dostałam jakiś czas temu od Naczelnej . Ostrzegła mnie, że to prawdziwe piekło w gębie i miała rację, bo pierwsze użycie tego zmielonego ognia było kulinarną(...)zjeść niestety, tak paliło w gardle. Teraz piri-piri używam z rozwagą i w ilościach lilipucich ;) Składniki: pół kg mielonego mięsa - użyłam karkówki, 1 sucha bułka , 1 jajko , suszone śliwki - użyłam Kresto , czerwone wytrawne wino , sól , ostra mielona papryka - użyłam piri-piri, majeranek , bułka tarta do obtoczenia, tłuszcz do smażenia. 2 -3 godziny wcześniej namoczyłam śliwki w winie. Śliwki Kresto

Codzienna kuchnia niecodzienna
ENERGY BAR – THE WALKING DEAD – domowy baton musli z czekoladą 310

tłuszczu DRUKUJ LISTĘ SKŁADNIKÓW PRZYGOTOWANIE WYBÓR SKŁADNIKÓW Wybierzcie swoje ulubione bakalie i ziarna, nie musicie sztywno trzymać się przepisu – ważne, aby proporcje ziaren, płatków owsianych, orzechów i suszonych owoców była podobna, wtedy batony nie będą zbyt monotonne w strukturze i smaku. Poniższe zdjęcie pokazuje te proporcje – u nas wyszło ½ szklanki suszonych owoców, ¾ płatków owsianych, ¼ wiórków kokosowych, ½ ziaren, ½ orzechów (na zdjęciu(...)SIEKANIE SKŁADNIKÓW (3 min) Wszystkie bakalie, ziarna i płatki (oprócz wiórków), z grubsza siekamy, gdyż batony będą miały dzięki temu bardziej zwartą konsystencję. Pamiętajcie jedynie o tym, aby oddzielić suszone owoce od reszty, ponieważ ta będzie jeszcze podprażona w następnym punkcie. 3. PODPRAŻANIE SKŁADNIKÓW (5 min) Posiekane ziarna, płatki owsiane, orzechy oraz wiórki wsypujemy na dużą, suchą patelnię i podprażamy

Nerds Kitchen
Rurki z mięsem 155

szynki wieprzowej -2-3 marchewki -ząbek czosnku -czerstwa bułka -2 jajka -susz warzywny, sól, pieprz    Mięso wieprzowe i drobiowe, marchew i czosnek z dodatkiem suszu warzywnego  gotujemy jak na rosół.    Gdy jest miękkie wyjmujemy z garnka i studzimy. Odławiamy tez marchew i czosnek.    Składniki na ciasto: -3 szklanki mąki pszennej

Maminek kulinarny
Bliny 172

pieprz ziołowy -susz warzywny do gotowania kaszy    Do dekoracji wykorzystaliśmy szczypiorek, czerwoną cebulę, ogórek i papryczki.    Kaszę gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem suszu warzywnego przez 20 minut. Odsączamy i studzimy.    Obrane ziemniaki, cebulę i czosnek ścieramy, jak na placki ziemniaczane.    Dodajemy jajko, mąkę i przyprawiamy do smaku solą

Maminek kulinarny
Kaszotto z suszonymi grzybami 185

kryje się pod tą intrygującą nazwą? Kasza gryczana z suszonymi grzybami przyrządzana podobnie jak włoskie risotto. Pyszny, aromatyczny dodatek do dań mięsnych, sprawdzi się również jako samodzielny posiłek. Grzyby suszone można zastąpić świeżymi. Danie proste w przygotowaniu, sycące i zdrowe. Zapraszam na kaszotto!   Skladniki: 200g kaszy gryczanej 100g boczku 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 100 ml piwa(...)jasnego 500 ml bulionu 15g sera grana padano garść suszonych grzybów sól, pieprz   Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i smażymy na złoty kolor, często mieszając. Zmniejszamy płomień. Do boczku wrzucamy pokrojone szalotki, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na kilkanaście minut. Odsączone, pokrojone grzyby dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Zapachniało ziołami 175

bułeczki z sezamem Składniki: (na 10 sztuk) 500 g mąki pszennej 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 jajko 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 25 ml oliwy dodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka 10 g sezamu Mąkę przesiać do miski. Zrobić wgłębienie, rozkruszyć drożdże, wsypać(...)cukier i wlać 100 ml mleka. Odstawić na 15 minut. Następnie do miski wlać resztę mleka, wbić jajko, dodać sól i suszone zioła. Zagnieść ciasto. Wlać oliwę, wyrobić gładkie ciasto (może się nieco lepić). Odstawić do wyrośnięcia na 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części, z każdej uformować podłużną bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem

Pożeraczka, czyli raz adobrze