surówka - 20359 przepisów (strona:616/1358)

Kotlety mielone... po prostu inne 230

tłuszcz na patelni i smażyłam je z każdej strony na złoty kolor.        Wyłożyłam na talerz     Takie kotlety można podać tylko z ulubioną sałatką, surówką. Ja podałam sałatkę z pomidorów i papryki przyprawioną do smaku....     Obiad inny, bo kotlety.... po prostu inne, bo z ryżem i dlatego nie ma potrzeby podawać

Kuchnia u Krysi
Juki ułańskie, czyli kieszonki schabowe z farszem 238

zajeździe. W menu znalazłam danie pod nazwą „juki ułańskie”. Bardzo smaczna pieczeń ze schabu faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem. Juki ułańskie podane na ciepło z kluskami śląskimi z surówką bardzo nam smakowały. Po powrocie poszukałam przepisów na taką pieczeń i znalazłam. Postanowiłam zrobić podobną ale zrobiłam ją tak, żeby podać na zimno. Obie wersje są doskonałe w smaku

Kuchnia u Krysi
Sałatka z makaronem, szynką i papryką 228

obiadu podajemy najczęściej sałatki lub surówki przeważnie dwuskładnikowe. Przyprawione, wymieszane i takie które akurat pasują do dnia z mięsem albo z rybą. Zdarza się też, że trzeba podać na stół sałatkę okraszoną delikatnym sosem, który podkreśli a nie zgłuszy smaku całej sałatki. Taką właśnie smaczną sałatkę proponuję podać nawet na elegancka kolację     Składniki: 300 g makaronu kokardki

Kuchnia u Krysi
Kotlet schabowy panierowany. Tradycyjny schabowy 218

Królowały kiedyś prawie w każdym domu. Pamiętacie tradycyjne schabowe? Najczęściej podawało się je z ziemniakami z wody i z surówką. Często nawet z kapustą zasmażaną. To był tradycyjny  obiad   prawie w każdym domu. Teraz te kotlety poszły w zapomnienie wyparte nowymi pomysłami na wspaniałe dania z wieprzowiny. A czy nie mieliście kiedyś ochoty na tamten, jakże smaczny schabowy

Kuchnia u Krysi
Racuszki ziemniaczane 177

stron na złoty kolor.     Usmażone racuszki przekładałam na półmisek i od razu podałam gorące na stół.         Polecam takie racuszki z ulubioną surówką lub z sałatą. Na obiad, lub na kolację. Życzę SMACZNEGO! Krys D ziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie mi miło, jeśli zostawisz komentarz

Kuchnia u Krysi
Pulpety w sosie pomidorowym 188

pieprzem. W razie, gdy by był zbyt kwaśny dodać szczyptę cukru. Na koniec dodać do sosu świeżo posiekany koper. Pulpety podawać z ziemniakami, kluskami, bądź ryżem czy kaszą i surówką.  Smacznego :) Źródło przepisu

Wołowina od rekina
Mizeria 186

Ogórki są wspaniałym składnikiem sałatek, surówek. Mizeria to najprostsza sałatka z ogórków ogórki, sól, śmietana, Ogórki umyć, obrać, pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do miski, oprószyć solą, wymieszać. Odstawić na pół godziny. Ogórki odcisnąć z wytworzonego sosu. Przełożyć do salaterki, dodać śmietanę i wymieszać. To jest wersja podstawowa. Bardzo dobrym dodatkiem do mizerii jest koperek, bo jak wiadomo koperek

królestwo garów
Ogórki z curry, papryką i natką selera 599

curry, papryką i natką z selera? U mnie, swego czasu robiło się ich po kilkadziedziesiąt słoików na zimę i wszystko było zjedzone. A najczęściej jedliśmy je do obiadu zamiast surówki. Składniki na sałatkę: 4 kg ogórków pokrojonych w paski (w skórce) 0,5 kg cebuli (w talarki) 4 duże papryki (w słupki) 3-4 gałązki selera 2 szklanki soli

Cukiernia Pychotki
Kotlety z cukinii 207

pracy ale jestem pewna, że smakowo Was zaskoczą :) A może już takie przyrządzaliście? :) Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż moim zdaniem są one zbędne :) Możecie je podać np. do ziemniaków, surówki czy mizerii :) Składniki: cukinia sól, pieprz, vegeta mąka jajko bułka tarta tłuszcz do smażenia ( u mnie margaryna) Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na równe części

My simple kitchen
Morszczuk argentyński smażony w cieście koperkowym 232

ciasta. Również mieszamy. Wszystkie filety zanurzamy w cieście ( wkładamy pojedynczo ). Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy z obu stron obtoczone w cieście filety. Ryba idealnie pasuje do ziemniaczków i surówki z kiszonej kapusty ( prezentowanej na blogu ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push

Smaki Ewy
Pierogi z kaszanką i śliwkami kalifornijskimi 244

Uzupełniajcie olej w blaszce co jakiś czas. Najsmaczniejsze są odsmażane – kiedy ciasto lekko się zrumieni, skarmelizuje i zrobi chrupiące. Podane z przesmażoną cebulką, skwarkami ze słoniny lub boczku, z surówką z selera z jabłkiem lub z pomidorami ze szczypiorem – te proste, ale w żaden sposób nie prostackie pierogi, to niecodzienne danie. Pyszne i głębokie – nie bójcie się przełamać i podkręcić

Karo in the Kitchen
Ogórki konserwowe po warszawsku 198

minut. Garnek do pasteryzacji warto wyłożyć ściereczką. Po pasteryzacji można jeszcze słoiki obrócić do góry nogami. Tak przygotowane ogórki konserwowe po warszawsku są pyszne jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek i chrupane samodzielnie :)   Post Ogórki konserwowe po warszawsku pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni

Pociąg Do Kuchni
Roladki schabowe z kurkami 280

roladki składając boki do środka, spinamy wykałaczkami. Panierujemy w rozkłóconym jajku oraz bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obydwu stron. Podajemy z pieczonymi ziemniakami i surówką

Bajeczna Kuchnia
Pieczarka w klopsie 300

środku pieczarkę. Formujemy okrągłą kulkę z pieczarka w środku. Pozostałe masło klarowane rozgrzewamy i smażymy klopsy na złoto ze wszystkich stron. Serwujemy z dodatkiem ziemniaków/ryżu i surówki

Pyry na Gaz
Skrzydełka z kurczaka – bez tłuszczu, pieczone, totalnie chrupiące 444

przez 45-50 minut, aż skórka stanie się chrupka, cienka i zbrązowiona (kurczak może wymagać jeszcze więcej czasu – koniecznie sprawdźcie w jakim stanie jest skórka). Teraz wystarczy tylko naszykować surówkę, ulubiony sos, ryż albo inne dodatki i zasiąść do stołu. Akompaniament chrupania przy jedzeniu nie opuści Was aż do ostatniej kostki! ;) Nie musicie wierzyć mi na słowo – sami spróbujcie. Kurczak

Karo in the Kitchen