surówka - 20359 przepisów (strona:609/1358)

Potrawy na Wigilię i Święta - ściągawka 236

paluszków krabowych i ananasa Sałatka krabowa z kawiorem Łosoś w galarecie Gravlax a la tuńczyk Gravlax - marynowany łosoś Rillettes z łososia Majonez domowy Kapusta kiszona z olejem lnianym Surówka z kapusty pekińskiej i pomarańczy Obiadowa sałatka z buraczków i jabłka Szarlotka tatrzańska Kawowy tort bezowy Pavlova Potrawy wegetariańskie i wegańskie Barszcz czerwony wigilijny Zupa grzybowa Czysta zupa grzybowa z wędzoną

Codziennik Kuchenny
Potrawy na Wielkanoc 157

burakami Sałatka z paluszków krabowych Sałatka lwowska Sałatka z paluszków krabowych i ananasa Łosoś w galarecie Sałatka jajeczna z twarogiem Gravlax - marynowany łosoś Śledzie z cebulą Hekele. Sałatka śledziowa Surówka z młodej kapusty Sałatka z kaszą pęczak Sałatka z żółtym serem i ananasem Sałatka z pieczonych buraczków Sałatka jajeczna z twarogiem Zimne sosy: Majonez domowy Sos chrzanowy z żurawiną

Codziennik Kuchenny
Babka ziemniaczana 213

przyprawiania masy na babkę, i również mięsa na pasztet czy kotlety. Babkę ziemniaczaną podaje się pokrojoną na duże kawałki z dodatkiem kwaśnej śmietany, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub innej surówki. Doskonałym dodatkiem do babki będzie sos grzybowy np. pieczarkowy.  Wiele osób uważa, że babka najlepiej smakuje dzień po upieczeniu, podsmażona na złoty kolor na patelni. Składniki: 1 kg ziemniaków

Codziennik Kuchenny
Klopsiki w sosie koperkowym 261

puree ziemniaczanym, kaszą jęczmienną, gryczaną, jaglaną lub kopytkami. Dobrymi dodatkami do nich są korniszony, sałatka z pieczonych buraków , ogórki kiszone, sałatka z marynowanych warzyw . Dla dzieci można podać surówkę z tartej marchewki, marchewkę z groszkiem. Składniki: 0,5 kg mielonej łopatki wieprzowej 1 średnia cebula 1 ząbek czosnku 1 duże jajko ekologiczne 1/3 szkl. płatków  +1/3 szkl. wody

Codziennik Kuchenny
Makrela smażona w przyprawach wędzonych 226

olej. Tuszki panierujemy w mące, otrząsamy z jej nadmiaru i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na rumiano ze wszystkich stron. Makrela smażona w przyprawach wędzonych podana z ziemniakami i surówką, a właściwie z czym kto lubi, to danie błyskawiczne na piątek … i nie tylko. Gorąco polecam i życzę smacznego. Przepis dodaję do wydarzenia „Błyskawiczny piątek” 7 października 2016r

mojewypiekiinietylko
“Zioła w doniczkach” – recenzja 177

dlaczego Wasza bazylia zawsze padała jesienią a rozmaryn nie, to odpowiedzi znajdziecie w tej książce. Znajdzie się w niej też parę przepisów np. na ziołowe kostki lody i surówkę z melisy z mizerią. Co jest kluczem do aromatycznego, domowego ogródka? Przede wszystkim ważna jest odpowiednia doniczka, nasłonecznienie, podlewanie i nawożenie. Polityka autora to entuzjazm przez sukces – mamy nauczyć się

Ugotowane pozamiatane
Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą 148

ciemny miąższ, a w dodatku cienką skórkę, której nie trzeba obierać np. do pieczenia. Uwielbiam pieczoną w formie frytek, oprószoną solą morską i suszonymi ziołami, albo taką w surówce z cukinią. To będzie kolorowa jesień na naszych talerzach! Kolejne pomysły już w główce, nie mogę się doczekać ich realizacji!  Kremowa zupa z pieczonej dyni z cukiniową gremolatą Składniki

Moja smaczna kuchnia
Schabowy. Kotlet schabowy. 263

Składniki: Schab bez kości jajko mąka pszenna papryka słodka suszona czosnek suszony sól i pieprz cebula i olej Niedzielny schabowy z surówką i ziemniorami, czy z mizerią? Typowy polski obiad, prawda? Każda aspirująca kura domowa powinna wiedzieć jak się do tego zabrać. Niby nic trudnego - usmażyć kotleta. Każdy potrafi. Naprawdę każdy. A może nie? Nie ma co się wstydzić. Wystarczy

Karczma Honorietty
Marchewka 208

Marchewka - dlaczego warto jeść Właściwości odżywcze Ostatnio na blogu był post o surówce z marchwi, dlatego dzisiaj troszkę informacji o samej marchewce.  Dlaczego powinniśmy ją jeść jak najwięcej jaki wpływ ma na nasz organizm.  Marchew jest prawdziwą kopalnią składników odżywczych.  Dostarcza nam bardzo duże ilości beta - karotenu oraz sporo błonnika.  Częste spożywanie marchwi może uchronić

Mój pomysł na
Pieczone ziemniaki 508

Pieczone ziemniaki  Pyszne pieczone ziemniaczki, z aromatycznymi przyprawami można jeść je same lub z surówką. Po  prostu uwielbiam!!! Przepis: Składniki: 1,2 kg ziemniaków 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, czerwona papryka  Wykonanie: 1. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w ćwiartki, wrzucamy do miski, polewamy oliwą z oliwek dodajemy sól, pieprz i resztę przypraw

Mój pomysł na
Błyskawiczne piątki - podsumowanie 30.09.2016r. 205

aszy jaglanej ze szpinakiem i pieczarkami   Marzena  Tort ellini szpinakowe zapieczone z pulpecikami mięsnymi     Aga Schab w ziołach, cebuli i czosnku   Ela Surówka z jesiennych owoców   Marta  Pasztet z cukinią   Di ana  Batoniki owsiane z dodatkiem otrębów Małgo r zata Sałatka z czerwonej papryki i pora     Magdalena  Naleśniki

Magiczne Życie Marty
udka kurczaka pieczone w chrupiącej domowej panierce 252

temperaturze 190 stopni, przez 30- 35 min . Po tym czasie wyłączamy piekarnik, zastawiając w nim kawałki kurczaka, jeszcze przez 5 minut.  Następnie udka wyjmujemy i podajemy z  surówką, oraz innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Ziemniaczane krokieciki z karpia 235

Panierujemy je w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Krokieciki możemy podawać solo, albo jako część obiadu, z sosem, ziemniakami i surówką. Do takiej ryby najlepiej pasuje sos pomidorowy lub grzybowy. Mięso z karpia można zastąpić mięsem z jakiejkolwiek innej, ulubionej ryby. Zapraszam też na inne DANIA Z RYBĄ

Trzeci talerz
Wegetariańskie przysmaki - 25 smacznych przepisów bez mięsa 188

dymką i szczypiorem z patelni Pieczona jaglanka z suszonymi morelami i orzechami laskowymi Pieczona owsianka z brzoskwiniami Pieczone topinambury Sałatka ze szpinaku i pieczarek Smażony bakłażan z fasolką szparagową Surówka marchewkowa z jabłkiem i orzechami włoskimi Zapiekana fasolka szparagowa Zielone wegeburgery bez bułki Zupa z dyni i soczewicy

My Chcemy Jeść
Trochę marchwiowej historii i słonecznych placuszków 217

Marchew- królowa polskiej ( i nie tylko) kuchni! Do czego to jej nie dodajemy! Robimy z niej surówki do obiadu, wyciskamy soki, dodajemy do zup i sosów, chrupiemy na surowo, a nawet wypiekamy z nią ciasta! Bez niej nasza narodowa sałatka warzywna jest absolutnie niekompletna. Jak podaje internet kolebką tego warzywa jest Południowo- Zachodnia Azja, a pierwsze marchewki były w kolorze

Kuchnia w Słońcu Skąpana