Prosta surówka do obiadu – z białej kapusty, marchewki i cebuli. Kapustę poszatkować na tarce o dużych oczkach. Marchew obrać i utrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać
Bulliojest warzywem którego nie doceniałam. Teraz uwielbiam od czasu do czasu przygotować surówkę/sałatkę z porem w roli głównej. Oczywiście ta rola główna nie ma bytu bez drugoplanowych aktorów. A tymi aktorami może być każde warzywo lub nawet owoc. Tym razem drugoplanowe role grało jajo i kukurydza. Połączenie przepyszne i nawet znika przed obiadem czasami. Składniki: biała część
Gotowanie z pasjątygodniu często gościła na moim stole kapusta pekińska . Uwielbiam sałatki i surówki z pekinką. Są pyszne, bardzo syte i kolorowe. W sam raz na śniadanie, obiad czy kolację. Dzisiaj, na śniadanie przygotowałam prostą i smaczną sałatkę z jogurtem naturalnym. Pomidor, ogórek zielony i cebulą bardzo pasują do kapusty pekińskiej. Jogurt to wersja light sosu do sałatki. Można przygotować bardziej
Moja smaczna kuchniaNatkę z pietruszki siekamy i dodajemy do składników. Sałatkę skrapiamy oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym, doprawiamy do smaku. Mieszamy. Odstawiamy na kwadrans, aby smaki "przegryzły się". To świetne surówka do dań obiadowych, hamburgerów czy hot-dogów
Moja smaczna kuchniakalafiorem stawiać obok miski z czipsami. Kto na co się zdecyduje, jego sprawa, ale dajemy zdrowy wybór I mój mąż, który zbytnim fanem kalafiora nie jest, no może poza surówką z kalafiora, który zarzeka się, że kalafior jest mdły, wcinał pieczonego kalafiora z przyjemnością. Póki co, zapraszam na kalafiora pieczonego, idealny przepis na dla leniuszków lub tych co po prostu
Mieszam w GarnkuJesienią i zimą ta surówka często gości na naszym stole. Dlaczego warto spożywać czerwoną kapustę? Czerwona kapusta łączy w sobie bogactwo składników odżywczych warzyw kapustnych oraz antyoksydacyjne właściwości warzyw czerwonych. To właśnie czerwone barwniki zawarte w tej odmianie kapusty głowiastej – antocyjany sprawiają, że można ją nazwać warzywem zdrowia i młodości. Antocyjany mają bowiem właściwości przeciwutleniające, dzięki czemu chronią organizm
Kolorowa kuchnia Elkiopłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć do worka wsypać mąkę, przed obtaczaniem filety posolić i obtaczać w mące na gorącym oleju rzepakowym smażyć złociste filety z każdej strony surówka z kiszonej kapusty: cebulę drobno pokroić w kostkę, posypać cukrem, pieprzem mielonym, wlać olej słonecznikowy i dodać pokrojoną kiszoną kapustę, wymieszać ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie utłuć tłuczkiem do ziemniaków
W Mojej Kuchni LubięDzisiaj przepis mojego taty na pyszną kapustę kiszoną, taką do zrobienia w domu. Domowa kapusta kiszona nie tylko doskonale smakuje, jest przede wszystkim zdrowa. Doskonała na surówkę czy podjadania prosto ze słoika i to w sumie bez niczego. W czasie ciąży często miałam ochotę na kapustę kiszoną. Niestety, równie często trafiałam na kapustę średniej jakości, np. z wyczuwalnym dodatkiem octu
Mieszam w GarnkuSezon na kapustę pekińską chyba się już rozpoczął, bo pełno jej w sklepach. A i mi właśnie kapusta pekińska kojarzy się z zimowymi surówkami. Zapraszam na pomysł na dodatek do obiadu. Polecam! Składniki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 2-3 łodygi selera naciowego 2 ogórki gruntowe sól, pieprz siekany koperek 1 łyżka majonezu 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego Sposób przygotowania
Kuchnia domowa AniPyszna i zdrowa surówka do obiadu :) SKŁADNIKI : 0,5 sałaty lodowej 0,5 żółtej papryki 0,5 świeżego ogórka 3 łodygi selera naciowego szczypiorek 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, sok z cytryny kawałek białej części pora WYKONANIE : Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, odsączamy. Kroimy na dowolne kawałki. Majonez mieszamy z jogurtem, doprawiamy do smaku
Pani na deserSURÓWKA Z KAPUSTY / CABBAGE SALAD Sałatka pod tytułem „samo zdrowie”! Dużo witamin, świeże warzywa, pestki słonecznika… Przepisem tym podzieliła się kiedyś ze mną koleżanka i od tamtej pory raz na jakiś czas robię sobie tę bombę witaminową – jest pyszna, jest prosta, jest szybka! Jest też bardzo „elsatyczna” – cukinię można zastąpić papryką lub ogórkiem
Martyna Cookspłatkami owsianymi i ziarnami chia Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pesto z pieczonej dyni Surówka z dyni z rukolą i orzechami Sałatka z roszponką, dynią i camembertem / 2 porcje Składniki: 5 garści roszponki 1/2 krążka sera camembert mały kawałek dyni 1/2 łyżeczki miodu wielokwiatowego
Moja smaczna kuchniaBanalnie prosta surówka z białej kapusty. Lubię jak coś mi chrupie w ustach :) Wiecie, że Kapusta jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, a ta kiszona ma jej jeszcze więcej. Poza tym kapusta j est dobrym źródłem witaminy A (zwłaszcza kapusta czerwona i włoska) witamin z grupy
Domowa Kuchnia u MamyTaka surówka jest częstym gościem na naszym stole. Zawsze ją robię gdy na obiadek mam schaboszczaki :D Kiszonka jest bardzo zdrowa ! Jest bogatym źródłem witaminy C, E , wapnia, fosforu, przeciwutleniaczy i działa grzybo- bakteriobójczo :) Także zajadajcie jak najczęściej :) Składniki 500g kapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 duża cebula 1 łyżki oleju szczypta cukru pieprz do smaku Przygotowanie: Kapustę
Domowa Kuchnia u MamyChciałabym się podzielić dziś z Wami przepisem na ultraszybką do przyrządzenia surówkę z marchwi i pietruszki. Może polubicie ją tak bardzo jak ja. Ma ciekawy i charakterystyczny smak. Fajnie się tutaj łączą wszystkie składniki tworząc coś niezwykłego. Pycha! Spróbujcie. Dla mnie to ideał ;) 4 marchewki 2 pietruszki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki miodu naturalnego Marchewkę i pietruszkę myjemy
Krokusowy Dom