surówka - 20359 przepisów (strona:152/1358)

Barszcz czerwony czysty z sokiem malinowym 252

należy doprowadzać do wrzenia, gdyż może starcić kolor. Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów. Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki:  buraczki zasmażane ,  surówki z buraków  czy  surówki z buraków z jogurtem. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty inaczej 223

dodać łyżeczkę ulubionej przyprawy do zup np. vegety. Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów. Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki:  buraczki zasmażane ,  surówki z buraków  czy  surówki z buraków z jogurtem

Gospodyni Miejska
Barszcz czerwony czysty z wywarem z suszonych grzybów 207

należy przykrywać przykrywką, gdyż może stracić kolor. Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów. Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki:  buraczki zasmażane ,  surówki z buraków  czy  surówki z buraków z jogurtem. Z dodatku octu radziłabym nie rezygnować, bo zapewnia zupie piękny kolor. Można natomiast zmniejszyć jego ilość

Gospodyni Miejska
Aromatyczny barszcz czerwony 230

należy przykrywać przykrywką, gdyż może stracić kolor. Jest to idelany barszcz na wigilijny stół. Doskonale nadaje się do uszek czy krokietów. Buraki po gotowaniu zupy można wykorzystać do surówki:  buraczki zasmażane ,  surówki z buraków  czy  surówki z buraków z jogurtem. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Surówka z kapusty 335

Wczoraj na blogu podawałam Wam przepis na danie obiadowe, dziś więc nie może tu zabraknąć dodatku do tego dania, czyli zdrowej surówki warzywnej z białą kapustą w roli głównej. Warzywa powinny poleżeć parę godzin w  zalewie, kapusta wtedy zmięknie, a wszystkie smaki się przegryzą. Takie są oczywiście założenia, ale wiem z własnego doświadczenia, że część surówki znika już(...)kilkunastu minutach... Polecam więc zrobić ją z podwójnej porcji. Surówka z kapusty Proporcje dla 4-5 osób Czas przygotowania (wraz z macerowaniem): 7 godzin Składniki: 1/2 główki kapusty 2 marchewki 2 średnie cebule Zalewa: 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki octu 10% 1/3 szklanki oleju 1/3 szklanki cukru 2 łyżki  musztardy 1 łyżka soli. Wykonanie: Kapustę drobno szatkujemy, marchewkę

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona karkówka w sosie własnym 170

gęste dodajemy zimnej wody, wlewamy do gotującego się płynu i mieszamy. Zagotowujemy ok 5 min. Karkówkę ciepłą kroimy na grube plastry. Podajemy z  ziemniaczkami, kluskami śląskim i surówką. Przepis  na surówkę tutaj  Surówka Colesław    SMACZNEGO

W kuchennym oknie Ewy
Wesele w restauracji - rady i małe sekrety Christophera. 279

volaille i poczciwy schabowy. W dobrej restauracji wydanie np. dla 100 osób -  5 rodzajów gorących drugich dań, plus ziemniaków, frytek i 1 gorącej  jarzyny, ( 2 zimne surówki  podajemy wcześniej) -  nie powinno zająć więcej niż  20 minut. Ustalmy również ile półmisków podajemy na stoły. Zasada jest taka. Każdy rodzaj  gorącego, czy też zimnego dania powinien(...)siedzących naprzeciwko siebie) 4+4. Czyli  zakładając, że podajemy obiad na około 100 osób, przed każdą ósemką, powinno stać 5 półmisków dań gorących, 1 ziemniaków, 1 frytek, 2 surówki i jedna jarzyna gorąca. Podając np. de volaille i kotlet panierowany możemy podać te dania na 1 półmisku. Będziemy mieli wtedy 4 półmiski z daniami gorącymi, reszta bez zmian

Kulinarny karnet Christophera
Żeberka z piekarnika w amerykańskim stylu 436

bazie, dzięki temu są bardzo wilgotne i aromatyczne. Razem z żeberkami proponuję upiec duże cząstki ziemniaków (wymieszanych z olejem i ulubionymi przyprawami). Można je także podać z bardzo prostą surówką z białej kapusty – na którą także podaję przepis. Żeberka z piekarnika (dla 4 osób): ok. 1 kg chudych żeberek wieprzowych 125 ml ketchupu dobrej jakości (pół szklanki) 2 łyżki(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego 1 i 1/2 łyżeczki musztardy dijon 1/3 łyżeczki chili w proszku sól morska i świeżo mielony pieprz Surówka z białej kapusty: 1/3 główki białej kapusty (najlepsza jest młoda) 3 łyżki posiekanego koperku 1 marchewka 2 łyżeczki cukru 2-3 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego duża szczypta soli listonic

Poezja smaku
Surówka -2 kolory 246

zaczął się konkurs u Majany. .Postanowiłam wziąć udział, choć wiem , że marne moje szanse na wygraną..ale warto trochę poeksperymentować i wymyślić jakąś sałatkę czy surówkę z dodatkiem oleju kujawskiego ze smakiem z saszetki..Na początek zapraszam na surówkę.. Prosto , a jak smacznie...kapusty można wymieszać ze sobą, ale ułożone osobno obok siebie ładniej wyglądają.Surówka pyszna..pachnąca(...)smaku.Do białej kapusty dodać cebulę, szczypiorek olej.Wymieszać i doprawić do smaku.Układać na talerzu wedle gustu lub wszystko razem wymieszać.Odstawić do lodówki,aby smaki się przegryzły. Surówka bierze udział w konkursie  "Kujawski ze smakiem do sałatek" organizowanym przez ZT Kruszwica SA oraz serwis  ZpierwszegoTloczenia.pl  na blogu Majanowe Pieczenie. Oświadczam, że akceptuję  regulamin konkursu

Moje domowe kucharzenie
Surówka z białej kapusty z sosem jogurtowo-musztardowym / surówka Coleslaw 218

Post Surówka z białej kapusty z sosem jogurtowo-musztardowym / surówka Coleslaw pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio 251

Terapia kolorami, to to, czego po długiej zimie trzeba nam najbardziej! Pewnie zgodzicie się ze mną , że czerwony to trafny wobór)  Patrząc na tak kolorową surówkę, od razu rozbudzimy jeszcze  drzemiące receptory, a jedząc ją z pewnością pobudzimy cały organizm.  Do tej gry kolorów, wybrałam gorzkawą czerwoną cykorię (radicchio), która smakuje wyśmienicie ze słodkim burakiem i pikantną(...)gorzką substancję, która doskonale wspomaga proces trawienia i prawidłowe funkcjonowanie jelit.  Z awiera dużo wapnia, fosforu, potasu oraz witaminy A, B1 i B2. Danie świetnie nadaje się na surówkę lub przystawkę.  Jak dla mnie idealne na wiosenny lub poświąteczny detoks. Pomysł zaczerpnęłam z książki “La cucina del buon gusto”. Czerwona surówka z buraków, kapusty i radicchio Składniki

Mia Cucina Sofieta
Surówka kapuściana z boczkiem 239

Pyszny obiad potrzebuje pysznym dodatków... Dla mnie takim dodatkiem jest na przykład surówka. Jednak, aby jedzenie nie stało się nudne lubię eksperymentować i przyrządzać różne surówki. Tym razem wykorzystałam resztę kapusty włoskiej, słony chrupiący boczek oraz dla kontrastu słodkie suszone owoce. Całość podkreśla ocet i sok jabłkowy oraz aromatyczna natka pietruszki. I pyszna surówka gotowa w kilka minut...  Składniki(...)Odstawić na 5 minut.  Natkę pietruszki, opłukać i posiekać, wraz z rodzynkami dodać do kapusty. Skropić sokiem z jabłek.  Boczek pokroić w cienkie paseczki, zrumienić. Posypać nim surówkę. Doprawić do smaku.  Odstawić na 2 godziny, by kapusta nieco zmiękła i przeszła smakiem dodatków

Z miłości do słodkości
Surówka z kapusty pekińskiej z suszonymi pomidorami 48

odgrzewania dań wcześniej zrobionych, nadszedł czas na treściwe, niepostne danie. Było puree z ziemniaków, posypane koperkiem. Filet z kurczaka, nie rozklepany, w panierce. No i w końcu przepyszna surówka z pekinki z suszonymi pomidorami i majo ofkors ;) Właśnie tą suróweczką pragnę się państwu pochwalić, bo normalnie jest czym. Idealny dodatek do piersi z kurczaka. A jak wam trochę oleju(...)suszonych pomidorów wpadnie, to nic się nie stanie. Surówka nabierze jeszcze większego aromatu. Polecam to ja, Arek Gie             Składniki:         1 kg kapusty pekińskiej 1 mała puszka kukurydzy 75 g pokrojonych w paski pomidorów suszonych w oleju 1 pęczek bazylii 2 łyżki majonezu sól, pieprz         Przygotowanie

R'n'G Kitchen
Surówka Colesław 57

Colesław to jedna z najpopularniejszych surówek na całym świecie. Jest to pożywne i smaczne danie, które składa się głównie z białej kapusty i marchewki, a jego smak wzbogacają różne dodatki i sosy. Surówka Colesław często podawana jest jako dodatek do mięs, burgerów czy kanapek, ale może być też świetnym daniem samo w sobie. Czym jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Buraczki z gruszką 101

Czasami w pośpiechu "majstrujemy" jakieś obiady i brakuje nam surówki...Przychodzę z odsieczą na mega prostą i smaczną surówkę pasującą do wszelakich mięs pieczonych, duszonych, smażonych i co tam jeszcze sobie wymyślicie. Buraczki kupujecie w pierwszym lepszym markecie, gruszki też w zasadzie można dostać. Bierzecie tarkę i...nie dziękujcie, po to jestem. Tak, to ja wasz "zbafca" od rodzinnego potępienia

R'n'G Kitchen

Proponowane wyszukiwania