Szybka surówka to idealne dopełnienie obiadu oraz nieoceniona porcja witamin! Składniki: 2 marchewki łyżeczka soku cytryny 1 łyżeczka cukru 2 łyżki śmietany 30 %* Przygotowanie: Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Skropić sokiem z cytryny , dodać śmietanę , cukier i dokładnie wymieszać. Kilka chwil i gotowe! * Beta-karoten jako prowitamina witaminy A jest rozpuszczalny w tłuszczach, dlatego akurat(...)surówki polecam tłustą śmietankę zamiast np. chudego jogurtu Smacznego! Post Surówka z marchewki – prosta i szybka na obiad pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniSmaczna i zdrowa surówka z selera z jabłkami i orzechami włoskimi znakomicie oczyszcza organizm z toksyn i jest cennym źródłem witamin i składników mineralnych. Najlepiej smakuje podana jako dodatek do obiadu. składniki na 3 porcje 1 średni seler 2 małe jabłka 4 łyżki orzechów włoskich sok z połowy cytryny łyżka gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka cukru(...)przepis Orzechy włoskie siekamy. Na tarce o dużych oczkach ścieramy obrany seler oraz umyte jabłka razem ze skórką. Seler i jabłka skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy jogurt oraz majonez. Surówkę doprawiamy cukrem, solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu z surówką łączymy posiekane orzechy
Smakowite DaniaDziś zapraszam na prosty i pyszny sposób na obiadową surówkę. Jej skład jest podobny do tej którą robię z białej kapusty, z tym, że ta z kapusty pekińskiej jest gotowa od razu, natomiast ta ze zwykłej musi się trochę przegryźć, żeby kapusta nieco zmiękła. Surówka z kapusty pekińskiej Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 3 osób Składniki(...)marchewkę ścieramy na grubej tarce jarzynowej. Do dużej miski wkładamy kapustę, marchewkę i cebulę. Dodajemy majonez, jogurt i cytrynę. Mieszamy i odstawiamy na chwilę. Po tym czasie znowu surówkę mieszamy, solimy i pieprzymy. Gdyby była za gęsta dodajemy jeszcze trochę jogurtu
Kulinarne przygody Gatitychorób krążenia. Olej lniany działa przeciwnowotworowo (dieta dr Budwig), obniża poziom złego cholesterolu, poprawia odporność i funkcjonowanie układu krążenia. Jem praktycznie codziennie. Olej dodaję do sałatek i surówek lub obiadu. Pamiętajcie, aby go nie podgrzewać! Traci wtedy wszystkie cenne właściwości. Pasta z chudego twarogu i oleju lnianego zwana jest „miksturą długowieczności”. Stosowana przez co najmniej 6 miesięcy, oprócz(...)czasu do czasu gotuję kisiel z siemienia lnianego, który poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Stosuję taki specyfik również wtedy, gdy dopada mnie kaszel. Zmielonym posypuję kanapki, czasem też surówkę czy sałatkę, dodaję do jaglanki lub owsianki na śniadanie. Pamiętajcie, aby nie mielić dużej ilości na raz. Lepiej mniej a częściej. Jabłka – zawierają dużo błonnika, witamin i minerałów. Są dostępne
Qlinarnie i QlinarnieAzjatyckie smaki to jedne z najchętniej próbowanych w Polsce, jest wiele bardzo esencjonalnych potraw ze wschodu ale brakuje czasem czegoś co u nas jest niezastąpione - SURÓWKI :). Dlatego też mój skromny pomysł surówki do dań o orientalnym charakterze. Pędy bambusa to także prozdrowotny hit w Chinach, wspomaga produkcję kolagenu i elastyny, są również źródłem błonnika i aminokwasów. Polecam spróbować nowych smaków
Kuchnia PROzdrowotnaDzisiaj na blogu kolejna surówka do opublikowanej już wcześniej kolekcji, czyli surówki z selera , z marchewki czy czerwonej kapusty . Na pewno wszystkie one goszczą na Waszych stołach, szczególnie w zimie, gdy w sklepach brak aromatycznych pomidorów, ogórków czy papryki... Zachęcam do ich przygotowania, bo zawierają dużo witamin, szczególnie kiszona kapusta. Surówka z kiszonej kapusty Czas
Kulinarne przygody GatityDzisiejsze danie to kuskus odpowiedzialny za główną afrykańską nutę i gulasz z warzywami z mieszanką różnych fasoli, odpowiedzialny bardziej za część hiszpańską z racji fasolowej wkładki :) Do tego dodaliśmy surówkę z rukoli, ale o tym poniżej w pełnym przepisie. Mamy nadzieję, że spodoba się Wam to danie i będziecie je robić u siebie w domu. Kuskus z gulaszem(...)surówka (4 osoby) Gulasz składniki: 3/4 opakowania pieczarek 1 puszka mieszanki fasolowej (czerwona fasola Kidney, fasola Pinto, fasola Cannellini, fasola Haricot, fasola Black Eyed) 1 papryczka chili 1 duża łyżka jogurtu naturalnego 1 duża czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1/2 opakowania mrożonej zielonej fasolki pieprz, cząber, czosnek niedźwiedzi, sambal oelek, sos sojowy oliwa z oliwek Cebulę kroimy w grubą kostkę
vegetanierozmachem, mając w lodówce kalafiora, postanowiliśmy zrobić jeszcze wersję zapiekaną. Zobaczcie co nam wyszło z tych kombinacji. Było naprawdę smacznie :) Polecamy ! Kotlety ziemniaczane z jabłkiem, zapiekany kalafior, surówka z rukoli (4 osoby) Kotlety składniki: 1 kg ziemniaków 1 jabłko 1 łyżka masła 2 jajka 2 łyżki mąki bułka tarta otręby gryczane 1 łyżka płatków owsianych pieprz, tymianek, kmin rzymski(...)posypujemy obficie oregano i wstawiamy na 15 min. do rozgrzanego do 180 C piekarnika. Kontrolujemy, aby się nie przypalił i upajamy się magicznym zapachem ziół zapiekanych z kalafiorem :) Surówka z rukoli: 1/2 opakowania rukoli pomidory koktajlowe żółte pomidory koktajlowe czerwone kiełki rzodkiewki słonecznik łuskany sezam 1/2 limonki oliwa z oliwek pieprz, sos sojowy Rukolę obieramy z twardszych łodyżek i płuczemy
vegetaniezawijamy zakładając boki liścia do środka. Powtarzamy czynność, aż skończą się liście odpowiedniej wielkości, aby można było zrobić z nich gołąbka. Pozostałych liści nie wyrzucamy ! Zrobimy z nich super surówkę do gołąbków. Gołąbki układamy na blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C, i dusimy ok. 15-20 min. Dobrze jest przykryć blaszkę folią aluminiową, którą nakłuwamy nożem(...)woda mogła odparowywać. Gotowe gołąbki podajemy z surówką (przepis poniżej). Możemy też jako dodatek podać ryż basmati. Najlepiej smakują z sosem chili słodko-kwaśnym. Smacznego :) Surówka: pozostałe liście kapusty pekińskiej 1 średni granat 2 duże łyżki kukurydzy konserwowej 1 duży pomidor kilka oliwek 1/2 limonki pieprz, oliwa z oliwek Lisice kapusty szatkujemy w drobne paseczki. Dodajemy pestki granata z sokiem
vegetanieprzechodzi czas niekontrolowanego spożycia nie tylko jedzenia, powrót do dobrej kuchni nie obciążającej naszych żołądków jest niezwykle wskazany :) Mamy rację ? Dlatego dzisiaj coś miłego dla naszego organizmu, czyli duuuuużo surówki, zbawienna kasza bulgur i delikatne marchewki w cieście. No może ciasto nie jest najlżejsze, ale inne składniki to dobrze rekompensują. Zobaczcie jak pięknie wygląda to danie :) Marchewka w cieście(...)kaszą bulgur i kolorową surówką (4-5 osób) Składniki: 4 duże marchewki 1 szklanka kaszy bulgur 1/2 żółtej słodkiej papryki 5 rzodkiewek 1/2 niedużej rzodkwi lodowej 3 duże jaja 1 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 kostki bulionowej warzywnej 1/2 limonki oliwa z oliwek sos sojowy oregano, pieprz cayenne, ostra papryka, pieprz czarny Marchewki obieramy i kroimy
vegetaniePyszna, zdrowa surówka do obiadu. Świetnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs. Składniki (ok 4 porcje): pół główki kapusty pekińskiej marchew pół małej cukinii (100 g) pomarańcza łyżka miodu 2 łyżki oliwy łyżeczka octu winnego 2 łyżki soku z cytryny sól morska, pieprz czarny świeżo mielony Przygotowanie Kapustę szatkujemy, posypujemy solą, lekko wygniatamy rękami i odstawiamy na 15 min. Pomarańczę obieramy(...)kostkę. Marchew ścieramy na tarce. Cukinię kroimy w cienkie paski. Warzywa i owoce dodajemy do kapusty. Miód, oliwę, ocet i sok z cytryny mieszamy razem i dressingiem polewamy surówkę. Doprawiamy ją do smaku i dokładnie mieszamy
e-PrzepisyKulinarnewczoraj pochłonęłam 4 odcinki "Krwi z krwi". Nie wiedziałam, że taki serial w ogóle był w telewizji. Przypadkiem znalazłam info o drugiej serii w wiosennej ramówce... wciąga bardzo. Jem surówki, staram się przynajmniej. Warzywa liściowe nie lubią mnie i za szybko dokonują żywota w mojej lodówce. Chyba dlatego też moją ulubiona surówka jest ta z marchewki i pora. Pikantna(...)pełna smaku. Surówka z marchewki, pora i kapusty 1 marchewka, obrana starta na grubych oczkach 1 por, biała część, posiekana 1/4 główki kapusty pekińskiej, posiekana 1/2 kwaśnego jabłka, obranego, startego na grubych oczkach sól, pieprz i cukier po szczypcie czubata łyżka majonezu Warzywa wkładamy do miski, posypujemy przyprawami i cukrem. Mieszamy i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie
Dzieje kuchennej Wiewiórybyć zdrowo i lekko ale może być też kolorowo :) Co powiecie na wyrazistą w swym smaku surówkę na bazie pora w towarzystwie innych warzyw? Surówka z pora marchewki i papryki SKŁADNIKI: około 10-14 cm białej części pora 1 marchewka 1/2 niewielkiej papryki sól ziołowa sok z 1/3 cytryny liście sałaty lodowej 1-2 szt PRZYGOTOWANIE: Warzywa(...)jarzyn na dużych oczkach. Paprykę kroimy w niewielką kostkę bądź paski. Pora kroimy w cieniutkie krążki. Wszystkie warzywa przekładamy do miski, doprawiamy solą i skrapiamy cytryną - mieszamy. Surówkę podajemy w towarzystwie poszarpanej sałaty lodowej Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś szybka i zdrowa surówka na bazie kapusty pekińskiej, która świetnie pasuje do obiadu. Kapusta pekińska znajduje szerokie zastosowanie w mojej kuchni, bardzo lubię wymyślać z nią różne potrawy. Surówka z kapusty pekińskiej z groszkiem SKŁADNIKI: 1/2 kapusty pekińskiej 1/2 puszki groszku zielonego mała czerwona cebula zielona cebulka 1 marchewka sól pieprz łyżeczka musztardy 2 łyżki jogurtu naturalnego Przygotowanie: Kapustę(...)pół plasterki lub drobniej. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie składniki mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Musztardę mieszamy z jogurtem i powstałym sosem polewamy surówkę
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizapewne domyślacie się po poprzednich wpisach dzisiaj pokażę Wam burgery z pulled pork i surówką z czerwonej kapusty. Burgery wspaniałe. Mięso soczyste, mięciutkie, do tego lekko słodkawy sos (inspirowany sosem do burgerów z kaczki Karola Okrasy ). Nawet moja córka pochłonęła dwa. Z czystej przyzwoitości nie napiszę po ile burgerów zjedli chłopaki. Składniki: bułki do burgerów(...)pulled pork surówka z czerwonej kapusty ogórek konserwowy sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 1 łyżeczka miodu sól, pieprz 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Przygotować sos. W miseczce wymieszać majonez, musztardę i miód. Dodać sól, pieprz i sok z cytryny/ i dokładnie wymieszać. Bułki podgrzać (moje były gorące wyjęte z piekarnika). Przekroić
Sto kolorów kuchni