Surówka z czerwonej kapusty II 227Zapraszam na pyszną surówkę według przepisu mojej mamy. Składniki: połówka główki czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 cebula 1 jabłko siekana natka pietruszki lub selera sok z cytryny lub kwasek cytrynowy kilka łyżek oleju cukier do smaku sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (ok.10-15 minut). 2. Pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny
Kuchnia domowa Ani
Surówka z sałaty lodowej z papryką 239Szybka, krucha i chrupiąca surówka. Składniki: 1 główka lodowej sałaty 1 czerwona papryka siekany szczypiorek kawałek pora sos sałatkowy lub dressing (u mnie taki ) Sposób przygotowania: 1. Sałatę kroimy w paski. 2. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i dowolnie kroimy. 3. Pora kroimy na półtalarki, solimy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie odciskamy nadmiar soku. 4. Sałatę
Kuchnia domowa Ani
Surówka z marchwi z żurawiną 210Wspaniały dodatek do drugiego dania lub jako samodzielna surówka do schrupania. Do tego jest bardzo soczysta. Składniki: 4 marchewki ok 200 g suszonej żurawiny szczypta soli 2-3 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: 1. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce jarzynowej. 2. Żurawinę siekamy drobniej - ja pokroiłam na połówki. 3. Wszystko mieszamy doprawiając szczyptą soli i cukrem. Smacznego!!! Źródło: Co na obiad
Kuchnia domowa Ani
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 235sezonie jesienno-zimowym często goszczą u mnie surówki na bazie kapusty pekińskiej. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 4 marchewki 1 cebula sól, pieprz 2 łyżki oleju Sposób przygotowania: 1. Kapustę szatkujemy. 2. Cebulkę drobno siekamy. 3. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 4. Wszystko mieszamy, dodajemy soli i pieprzu do smaku, dodajemy olej i jeszcze raz mieszamy
Kuchnia domowa Ani
Surówka z kapusty pekińskiej z owocem kaki 213Bardzo lubię surówki do obiadu przełamane smakiem słodkiego owocu. Składniki: 1 mała kapusta pekińska 1 owoc kaki 1 czerwona papryka 2 marchewki 1 por 1 jabłko olej + woda przyprawa do sałatek (lubię Prymat) Sposób przygotowania: 1. Oczyszczoną kapustę kroimy w kostkę lub paski. 2. Paprykę i kaki kroimy w kostkę. 3. Obraną marchew i jabłka ścieramy na tarce jarzynowej
Kuchnia domowa Ani
Surówka z sałaty lodowej i pomidora 265Pyszna chrupiąca surówka pasująca nie tylko do obiadu, ale też do dań z grilla. Składniki: 1 mała sałata lodowa 3 pomidory siekana pietruszka 1 łyżka oleju przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Sałatę kroimy w paski, pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Mieszamy razem. 2. Dodajemy łyżkę oleju, siekaną pietruszkę i przyprawę do sałatek. Mieszamy. 3. Podałam z karkówką
Kuchnia domowa Ani
Surówka z sałaty lodowej z marchewką 268Taka chrupiąca surówka świetnie pasuje do wszelkich mięs. Polecam! Składniki: 1 sałata lodowa 2-3 marchewki 2 łyżki oleju przyprawa do sałatek Sposób przygotowania: 1. Marchewki obieramy, myjemy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2. Sałatę kroimy na paseczki. 3. Wszystko mieszamy, dodajemy olej i przyprawę do sałatek. Smacznego
Kuchnia domowa Ani
Surówka 207Szybka surówka...z kapusty pekińskiej i papryki i z dodatkiem sosu czosnkowo-ziołowego Develey. kapusta pekińska papryka żółta papryka czerwona sos czosnkowo-ziołowy Develey sól Kapustę i papryki pokroić.Wymieszać z solą i sosem czosnkow-ziołowym
Moje domowe kucharzenie
Surówka z czerwonej, kiszonej kapusty 244były w tym roku tylko symboliczne 2 słoiki i już dawno zapomniałam ,że je zrobiłam - zjedzone. Kapusta okazała się smaczna , ale jeszcze dosyć delikatna. Przerobiona została więc na surówkę , z dosyć dużą ilością zielonych, podkręcających smak , składników! Przepysznym dodatkiem okazał się ekologiczny czyli "prosto od chłopa" olej rzepakowy , moje odkrycie, które zawdzięczam Basi P.- nigdy wcześniej nie używałam
Stare Gary
Surówka z czerwonej kiszonej kapusty II 251Prawie rok temu, na blogu pojawił się przepis na surówkę z czerwonej kiszonej kapusty . Dzisiaj trochę inna, ale równie smaczna. Lubię kwaśną kapustę, ta była dla mnie trochę za mało kwaśna ( kupowałam na kiermaszu) , musiałam ją więc nieco podostrzyć. A efekt był smakowity, mocno koperkowy, więc polecam. składniki 2 porcje ok 250 g kapusty czerwonej kiszonej
Stare Gary
Surówka z brukselki z czerwoną cebulą i Pecorino Romano 240Trochę inny sposób podania brukselki. Na surowo. Jeżeli lubimy surówkę bardziej wilgotną, warto przygotować więcej dressingu. Kolejna próba oswojenia brukselki - udana. Inspiracją był przepis z tej strony. składniki ok 300 g brukselki 1 czerwona cebula 1/2 szklanki drobno startego pecorino romano dressing sok z 1 cytryny 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
Stare Gary
Młoda kapusta - surówka 212kuchni sporo oleju a cena to ponad 17 zł. Więc jak na moją kieszeń to zdecydowanie za dużo. Ale oczywiście osobom z pokaźniejszym portfelem polecam. Dziś zrobiłam moją ulubioną surówkę z młodej kapusty. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej i pomidorów 330tylko białą część i pokroić w cienkie półplasterki. Ogórki konserwowe pokroić w dosyć drobną kostkę. Dodać jogurt, 2 łyżki majonezu i przeciśnięty czosnek. Wszystko dokładnie wymieszać. Surówkę posolić dopiero 5 minut przed podaniem, żeby warzxywa nie podeszły wodą. Źródło: przepisy. net linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site
Świat Domowej Kuchni
Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 656kapusty pekińskiej 2 marchewki 2 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany 18% kilka kropli soku z cytryny sól pieprz czosnek granulowany Dzisiaj surówka w sosie majonezowym z czosnkową nutą. Bardzo prosta w wykonaniu - a na tyle uniwersalna, że pasuje praktycznie do każdego obiadu z dodatkiem mięsa. Kapustę pekińską poszatkować w drobne paski. Marchewki obrać - a następnie zetrzeć
Świat Domowej Kuchni
Surówka ze świeżych pomidorów i ogórków 357pomidory 4 ogórki gruntowe 1 mała cebula 150 g śmietany 18% sól i pieprz Dzisiaj bardzo prosta i zapewne znana większości z Was surówka ze świeżych pomidorów, ogórków oraz cebuli. Czasami jednak warto przypomnieć sobie znane, niezawodne smaki :) Ogórki i cebulę obrać. Pomidory umyć. Ogórki i pomidory pokroić w grubszą kostkę, a cebulę w półplasterki. Dodać śmietanę. Doprawić solą
Świat Domowej Kuchni