Na ten przepis natknęłam w jednej z licznych książek kucharskich jakie posiadam. A, że sezon na pomidory w pełni więc nie zastanawiałam i przepis wykorzystałam. Sałatka
Smaki EwyWiosną już mamy ,pozostało czekać na coś co nam na ogródku wyrośnie . Raczej w moim przypadku na tarasie. Już mi nawet roszponka wykiełkowała . Czekając na ten
Eli GotowanieSałatka dość pospolita i typowo wiosenna. Bardzo lubię listki młodej botwinki , mają lekko słodkawy smak i wyrazisty buraczany zapach. Dość często wykorzystuje je do sałatek
Eli GotowaniePrzepis na szybką i trochę nietypową sałatkę, bo z makaronem spaghetti. Składniki: 150 g makaronu spaghetti 150 g szynki konserwowej długi ogórek puszka kukurydzy mały por
e-PrzepisyKulinarneKuchnie świata są bardzo bogate w różnego rodzaju przepisy na sałatki. Znane i lubiane, między innymi – Sałatka Cezar , caprese , gyros , Waldorf … i nie tylko. Drób
mojewypiekiinietylko"Zielona sałatka" - nazwa, którą zawdzięcza znacznym ilościom siekanych liści świeżych ziół - pietruszki, mięty i kolendry, to najlepsza wizytówka tak rzadko spotykanej w naszym kraju kuchni libańskiej
zobacz ich smakSkładniki: 2 świeże ogórki, 1 średnia cebula, łyżka octu, maślanka ok.600g, sól, pieprz, cukier. Przygotowanie: Ogórki i cebulę obrać, pokroić. Dodać maślankę i ocet. Doprawić do
W kuchni u MonikiKalafior z masłem i bułką tartą i jest jednym z moich ulubionym warzyw podanych do obiadu. Składniki: kalafior, liść laurowy, trzy ziarenka ziela angielskiego, sól
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 duża cukinia, 2 jajka, bułka tarta, sól lub vegeta ( jarzynka, warzywko itp. mogą być), olej do smażenia. Przygotowanie: Cukinię pokroić w plastry, wyciąć
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 mniejszy kalafior, pół łyżki drobno posiekanej natki pietruszki, pół łyżki drobno posiekanego szczypiorku (niekoniecznie), 2 łyżki majonezu, 4-5 ząbków czosnku, sól, pieprz. Przygotowanie
W kuchni u MonikiSkładniki: kawałek selera (ok.150g), 8 marchwi (ok.450g), 1 jabłko, 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego, sól, pieprz - do smaku, 2 łyżki majonezu - można zastąpić śmietaną. Przygotowanie: Warzywa i
W kuchni u MonikiGotowane warzywa, polane podsmażoną na masełku bułką tartą są moim ulubionym dodatkiem do obiadu. I tak oto kusi mnie dziś moja mama wysyłając zdjęcia, którymi oczywiście
W kuchni u MonikiSkładniki: 4 większe marchwie, 30g masła, puszka zielonego groszku, 1 i 1/2 szklanki wody, 2 łyżeczki mąki, sól, pieprz. Przygotowanie: Obrać, umyć i pokroić na talarki
W kuchni u MonikiSkładniki: 500g małych pomidorków, 200g rzodkiewki, pęczek szczypioru, 50g pestek dyni, 3 łyżki oliwy z oliwek (może być olej słonecznikowy), sól, pieprz. Przygotowanie: Warzywa umyć. Rzodkiewkę
W kuchni u Moniki