Orkisz wraca do łask. Znany i uprawiany już w starożytności, teraz po prostu modny. Umówmy się jednak – na takie mody nigdy nie należy kręcić nosem
Mam To Na WidelcuUwielbiam pomidory. Jestem z nimi za pan brat cały rok. Pomidory to bardzo zdrowe warzywa, które mają wiele zalet i naprawdę wszechstronne użycie. Poza
Walijskie PichcenieKalarepka zagościła w moim warzywniaku więc i częściej gości na naszym stole. Tak przyrządzona kalarepka to świetny dodatek do obiadu choć sama też dobrze smakuje. składniki
Monia miesza i gotujePrzez długi czas nie tolerowałem bakłażana. Rewolucje różnego rodzaju odbywały się w moim organizmie. Było, minęło. Nie zauważyłem nawet kiedy. Po prostu – któregoś dnia nie
Mam To Na WidelcuWitam po długiej przerwie. Mam nadzieję, że moi drodzy czytelnicy bloga nie zapomnieli o mnie :) Aby się wykupić zapraszam na pyszna sałatkę makaronową z rzodkiewką i
Kuchnia z widokiem na ogródNa ten przepis natknęłam w jednej z licznych książek kucharskich jakie posiadam. A, że sezon na pomidory w pełni więc nie zastanawiałam i przepis wykorzystałam. Sałatka
Smaki EwyWiosną już mamy ,pozostało czekać na coś co nam na ogródku wyrośnie . Raczej w moim przypadku na tarasie. Już mi nawet roszponka wykiełkowała . Czekając na ten
Eli GotowanieSałatka dość pospolita i typowo wiosenna. Bardzo lubię listki młodej botwinki , mają lekko słodkawy smak i wyrazisty buraczany zapach. Dość często wykorzystuje je do sałatek
Eli GotowaniePrzepis na szybką i trochę nietypową sałatkę, bo z makaronem spaghetti. Składniki: 150 g makaronu spaghetti 150 g szynki konserwowej długi ogórek puszka kukurydzy mały por
e-PrzepisyKulinarneKuchnie świata są bardzo bogate w różnego rodzaju przepisy na sałatki. Znane i lubiane, między innymi – Sałatka Cezar , caprese , gyros , Waldorf … i nie tylko. Drób
mojewypiekiinietylko"Zielona sałatka" - nazwa, którą zawdzięcza znacznym ilościom siekanych liści świeżych ziół - pietruszki, mięty i kolendry, to najlepsza wizytówka tak rzadko spotykanej w naszym kraju kuchni libańskiej
zobacz ich smakSkładniki: 2 świeże ogórki, 1 średnia cebula, łyżka octu, maślanka ok.600g, sól, pieprz, cukier. Przygotowanie: Ogórki i cebulę obrać, pokroić. Dodać maślankę i ocet. Doprawić do
W kuchni u MonikiKalafior z masłem i bułką tartą i jest jednym z moich ulubionym warzyw podanych do obiadu. Składniki: kalafior, liść laurowy, trzy ziarenka ziela angielskiego, sól
W kuchni u MonikiSkładniki: 1 duża cukinia, 2 jajka, bułka tarta, sól lub vegeta ( jarzynka, warzywko itp. mogą być), olej do smażenia. Przygotowanie: Cukinię pokroić w plastry, wyciąć
W kuchni u Moniki