surówka z z - 500 przepisów (strona:13/34)

PULPECIKI Z INDYKA W SOSIE Z SUSZONYCH POMIDORÓW 196

kawałków suszonych pomidorów ze słoiczka / drobno pokrojonych 1 łyżka mąki 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżka posiekanego koperku sól morska, świeżo zmielony czarny pieprz DO PODANIA : ugotowany ryż, surówka z kapusty WYKONANIE Czosnek i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na 15 minut do namoczenia. Odciskamy w dłoniach. Do miski wkładamy mielone mięso, jajko

cool and minty
Gotowane roladki z warzywnym nadzieniem 154

spożywczą. Końce możemy zawiązać, jeżeli boimy się, że roladka się rozpadnie. Przygotowane roladki wkładamy do gotującej się wody. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Podajemy z ziemniakami i surówką

VioletoweKucharzenie
Bigos z młodej kapusty (stożkowej) z dodatkiem kiełbasy i łopatki 396

jadłam takiej kapusty...i uwierzcie mi na słowo - jak dla mnie jest rewelacyjna w smaku! Kapusta stożkowa ma delikatne, chrupiące, lekko słodkie liście oraz idealnie będzie pasować do surówki, jak i do przygotowania bigosu :) Poniżej znajdziecie przepis na bigos wraz z dodatkiem kiełbasy i duszonej łopatki. Polecam! Składniki na 4-6 porcji: 1 główka młodej kapusty, np. stożkowej 1 laska

Ugotować
Skrzydełka kurczaka z syropem klonowym 186

oleju. Te skrzydełka zostały upieczone w piekarniku, ale tak zamarynowane skrzydełka doskonale sprawdzą się na wiosennym grillowaniu. Pieczemy je wtedy na aluminiowych tackach. Wiosną podaję pieczone skrzydełka kurczaka z surówką z młodej kapusty. Składniki na 2 porcje skrzydełek, chociaż i 3 osoby się najedzą 😉 10 skrzydełek kurczaka, około 900 g płaska łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Potrawka z kurczaka 149

doprawić bardziej solą i pieprzem. Podawać na ciepło. Doskonale smakuje z kaszą gryczaną lub jaglaną, z ziemniakami albo z chlebkiem. Dobrze jest dodać jakąś kwaskowatą i wyraźną w smaku surówkę. Ja podałam z marynowaną dynią. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Gulasz z białej kiełbasy i pieczarek 153

pieprzem i ewentualnie solą. Z solą należy uważać, bo kiełbasa daje słoność. Ja właściwie w ogóle nie dosalałam.  Podawać z ziemniakami, kaszą lub pieczywem oraz dodatkiem jakiejś kwaśnej surówki lub ogórków kiszonych. Gulasz dobrze jest posypać posiekaną natką pietruszki. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Sajgonki z mięsem mielonym 182

okazać, że za bardzo przeschną. Dlatego lepiej smażyć je tuż po zwinięciu a następne sztuki robić w trakcie smażenia poprzedniej partii.  Podawać z sosem do sajgonek , ryżem i surówką z kapusty. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Surówka z czerwonej kapusty z porem i rodzynkami 144

Fajna, chrupiąca i rześka alternatywa dla tradycyjnej surówki z gotowanej czerwonej kapusty.   Dobrze smakuje od razu po wykonaniu jak i dnia następnego.  Prosta i szybka w wykonaniu.  No i nie trzeba jej gotować 😊 Składniki (porcja na 4 osoby): 1/4 główki czerwonej kapusty 1 duże, kwaskowate jabłko biała cześć pora garść rodzynek 2-3 łyżki oleju lub oliwy

Ze smakiem bez glutenu
Krokiety ziemniaczane z farszem – kuchnia podkarpacka 997

Lubaczowskiej. Są to krokiety przygotowane z ciasta na bazie gotowanych ziemniaków, z farszem z mielonego mięsa i żółtego sera. Smaczne i oryginalne. Krokiety można podawać z różnymi sosami i surówkami. Składniki na około 10-12 dużych sztuk: 1 kg ugotowanych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól Farsz: 400 g mielonego mięsa (u mnie wieprzowo

Trzeci talerz
Żeberka w sosie sojowym na ostro 180

spod żeberek. Przykrywamy i dusimy pod przykryciem do miękkości. Podczas duszenia możemy podlewać bulionem lub wodą. Gdy mięso będzie miękkie a płynu zbyt dużo, redukujemy sos ( odparowujemy ). Podajemy z surówkami i ziemniaczkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments

Smaki Ewy
Surówka Coleslaw z czerwonej kapusty z miętą 185

Już pojawiają się pierwsze warzwa. Będąc przejazdem w dolonośląskim widziałam zbiory szparag. Zanim świeże warzywa pojawią się w naszym jadłospisie, a dieta stanie sie lekka, surówka Coleslaw będzie wspaniałym uzupełnieniem witamin i minerałów. ćwiartka czerwonej kapusty marchew czerwona cebula oliwa z oliwek łyżka maku łyżka nasion słonecznika sól i pieprz do smaku listki świezej mięty sok z połówki cytryny

AZgotuj!
Rolada z indyka z suszonymi pomidorami 176

kanapki. Taka jest właśnie rolada z indyka, którą wzbogaciłam suszonymi pomidorami, które podkreślają smak drobiu. Znakomicie nada się jako domowa wędlina podczas świątecznego śniadania. Zaś podana z ziemniakami i surówką może stanowić świąteczny obiad. Przy minimum pracy osiągamy wiele zastosowań :) Składniki: 800g fileta z indyka 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki ostrej papryki w proszku ¼ łyżeczki granulowanego czosnku ½ łyżeczka soli

Fabryka pomysłów
Sznycle grzybowe – kuchnia podkarpacka 212

mąką ziemniaczaną. Wszystkie składniki mieszamy i doprawiamy do smaku. Na patelni rozgrzewamy olej i wykładamy porcje masy, formując płaskie sznycle. Smażymy z obu stron. Podajemy z ziemniakami i surówkami. Sznycle grzybowe - kuchnia podkarpacka Zapraszam również na inne PODKARPACKIE DANIA

Trzeci talerz
Jajka w sosie jogurtowo-rzeżuchowym 202

Ciekawy dodatek do obiadu, czy śniadania może niekiedy zmienić cały posiłek. Nowy, aromatyczny sos, czy fajna surówka mogą nadać daniu całkiem innowacyjny charakter. Sos jogurtowy z rzeżuchą jest bardzo smacznym dodatkiem do jajek podczas uczty śniadaniowej, jeśli go nie znacie polecam wypróbować :) Składniki: 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka majonezu 2 spore garści rzeżuchy Przyprawy: sól, pieprz, odrobina suszonego czosnku

Kolizje Smaków