SKŁADNIKI: - 4 duże marchewki - 1 puszka groszku - 1 łyżka cukru - 1 łyżka masła - 2 listki laurowe - 5 szt ziaren ziela angielskiego - pieprz - sól - 1 łyżka mąki
Dziś Ja gotujeokresie młodych warzyw .zrobienie z nich surówki to samo zdrowie..Polecam surówkę z kalarepy 🙂 składniki: 1 średnia kalarepa 1 duża marchewka 1 duże jabłko składniki na sos: 1 jogurt grecki sok z 1/2 cytryny sól.pieprz.cukier Wykonanie: Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach..Do jogurtu dodajemy sok z cytryny .pieprz sól oraz cukier..musimy uzyskać smak
Ugotujmy CośPrzepis na kapustę wypatrzyłam na blogu Slodkokwasna.pl , poświęconym kuchni azjatyckiej. W przepisie surówka zrobiona jest z białej kapusty, dodana też jest marchewka. Robiłam dwie wersje, z białą i z czerwoną kapustą. I w jednej i w drugiej pominęłam marchewkę, dodałam za to zieloną cebulkę. Muszę przyznać, że obie wersje były smaczne, jednak ta z czerwonej smakowała mi bardziej
Stare GarySkładniki: 2 średnie jabłka 1 marchewka długa 1 płaska łyżeczka cukru sok z cytryny do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę zetrzeć na tarce o małych otworach. Jabłko
Przepisy kulinarne babci Antoninyniewymagające danie, świetne na leniwe dni, kiedy nie chce nam się gotować. :-) Pasuje do każdego dodatku: kasz, ryżu i ziemniaków. Do tego obowiązkowo surówka! 500g mięsa mielonego 2 cebule 2 cukinie 4 marchewki 4 pomidory sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, czosnek granulowany olej 1. Cebulę i pomidory obieramy, kroimy w drobną kostkę. Cukinię i marchewkę ścieramy
Szefowa kuchniDietetyczne nie musi być nudne :) Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 ząbki czosnku pieprz cytrynowy pieprz kajeński kminek mielony 1/2 marchewki 1/4 niedużego selera kawałek … Czytaj dalej Kurczak z surówką
czarrna od kuchniPyszna, lekka i pełna witamin surówka to idealny dodatek do obiadu. Składniki: brokuł 2 marchewki 2 ząbki czosnku 180 ml jogurtu naturalnego sól, pieprz Przygotowanie Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy wodą, solimy i gotujemy do miękkości. Odstawiamy do ostudzenia. Marchew ścieramy na tarce, czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa łączymy ze sobą, dodajemy jogurt i przyprawy. Mieszamy dokładnie
e-PrzepisyKulinarnejeść osoby z kamicą nerkową. Ma działanie antyoksydacyjne, przez co chroni przed nowotworzeniem i miażdżycą. Nie pozostaje nam nic innego, jak tylko wcinać codziennie surówki ;) Składniki: 1 biała rzodkiew 2 jabłka 1 średnia marchewka 2 duże garście szpinaku 1 mała czerwona cebula sól pieprz Sos: 1 łyżka majonezu 1 łyżka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka octu jabłkowego
Wrzosowa PolanaSkładniki ziemniaki, 3 duże sztuki marchewka, 3 średnie sztuki pietruszka korzeń, 2 sztuki seler, 1 średnia sztuka groszek konserwowy, 1 puszka por, 1 mały ogórek
Gotowanie moimi oczamirzadko podaję przepisy na dania główne, zupy czy surówki bo nie jestem w tym dobra, jednak z tej surówki jestem dumna :D Składniki: Mała biała kapusta Duża marchewka Mała cebula Sok z około połowy cytryny (można dać więcej zależy od smaku) Pęczek koperku 250g jogurtu greckiego light Sól, pieprz, ksylitol do przyprawienia Sposób przygotowania: Kapustę szatkujemy w robocie kuchennym
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćrozpiera, gdy uda nam się coś wyhodować ;-) Tak też było z kapustą, posadziliśmy pięć- udała się jedna :-), ale za to jaka pyszna. Składniki na surówkę z młodej kapusty 1 główka młodej kapusty 4 marchewki 1/2 czerwonej papryki 2 ogórki małosolne 1 średnia cebula 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól pieprz oliwa z oliwek lub olej Kapustę siekamy
Rozpustne gotowanieKolejny pomysł na surówkę z rabarbarem :) Składniki: 2 młode kalarepki, 2 młode marchewki, 1 młoda pietruszka, 2 łodygi rabarbaru, natka pietruszki, szczypiorek, 1/3 szklanki kwaśnej śmietany, sól do smaku, cukier do smaku. Wykonanie: Wszystkie warzywa pokroić w cienkie słupki razem z rabarbarem. Wymieszać z solą, cukrem do smaku, śmietaną i pokrojoną zieleniną
Tradycyjna Kuchniapieczarek. Będziemy mogli też w ten sposób przemycić swoim niejadkom porcję bardzo zdrowej, a nielubianej przez dzieci kaszy gryczanej. Ja podałam je z duszoną marchewką ale doskonałym dodatkiem do nich może być też surówka ze świeżej lub kiszonej kapusty” Czytaj więcej
Wiem co jemzjeść sobie kluseczki gotowane a drugiego - obsmażane). Do tego dwie różne suróweczki i mamy urozmaicone menu :) Ja swoje "krokieciki" podałam z jedną z moich ulubionych surówek - szybką i prostą, a do tego bardzo smaczną: Marchewka z chrzanem 1 marchewka 1 łyżeczka chrzanu (daję trochę więcej) 1 łyżeczka majonezu
Kto ugości moich gości?będą pękać podczas przewracania. Z zaproponowanych proporcji wychodzi 7 kotletów. W trakcie formowania płukałam ręce dwukrotnie, bo masa przykleja się do dłoni. Proponuję podać z surówką z marchwi , którą warto wykonać wcześniej. Składniki: 3 marchewki pół pomarańczy garść rodzynek wrzątek oliwa extra virgine Rodzynki zalać wrzątkiem. Pomarańczę polać wrzątkiem i wyszorować skórkę. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych
Weekendy w domu i ogrodziecząbru sól, pieprz Kapustę drobno poszatkować. Cebulę obrać i drobno pokroić. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Paprykę pokroić w kostkę Wszystko razem wymieszać i doprawić solą. W kubeczku przygotować sos. Wszystkie składniki razem wymieszać i zalać warzywa. Dokładnie wymieszać. Posypać posiekaną natką pietruszki. Surówka jest smacznym dodatkiem do obiadu
O kuchni z uczuciemNajprostsza surówka z marchewki to jedna z najbardziej klasycznych surówek jakie pamiętam z dzieciństwa. Moja babcia często ją podawała na obiad, jako na przykład, dodatek do
Kulinarne przygody Gatitywynalazek".A Niemcy przenieśli ich patent do Europy.Kapusta kiszona urozmaica i wzbogaca nasze menu w prozdrowotne składniki ,dlatego jedzmy ją jak najcześciej! Składniki na surówkę z kiszonej kapusty: 500 g kapusty kiszonej 2 marchewki (gdy kiszona jest bez marchwi) 1 jabłko 1 cebula 1 łyżka oleju lnianego pieprz z młynka świeżo mielony 1 łyżeczka cukru natka zielonej pietruszki Wykonanie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 kalarepa 1 marchewka 1 jabłko sól i cukier do smaku sok z cytryny Sposób przygotowania: 1. Owoce i warzywa obieramy. 2. Wszystko ścieramy na
Kuchnia domowa Anipołówki cytryny, posypać koperkiem i pieprzem. Odstawić na pół godziny do lodówki. 3. W garnku do gotowania na parze układamy dorsza i gotujemy do miękkości. Surówka z kiszonej kapusty: Składniki: woreczek kiszonej kapusty duża marchewka szczypiorek 2 łyżki oliwy/oleju łyżeczka cukru pieprz Wykonanie: 1. Kapustę odcisnąć i pokroić. 2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Szczypiorek pokroić
Pasja SmakuMieszamy. Wyciągamy dorsza z jajka I obtaczamy w mące. Kładziemy rybę na rozgrzany olej I smażymy zdwóch stron na srednim gazie. Do obiadu przygotowałam surówkę a' la colesław . Składniki: Kapusta pekinska 1-2 marchewki szczypiorek 2-3 łyżki majonezu lub joguru naturalnego sól, pieprz, cukier Wykonanie tutaj Obiad podałam z frytkami. Smacznego
Smaki Edytydocelowych rozmiarów by przygotować z nich sałatkową wersję z papryką, zakupiłam kapustę (i co tam było trzeba;) i od nich rozpoczęłam zimowe propozycje obiadowych surówek. Sałatka Szlachecka Składniki: 2 kg ogórków 2 kg marchewki 2 kg kapusty 1 kg cebuli 1/2 kg papryki 4 łyżki soli zalewa: 3 szklanki wody 1 szklanka octu 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałachwilę dusić. Ugotowany makaron dodać do sosu i wymieszać. Podawać z pulpecikami i ulubioną surówką (ja podałam z kiszoną kapustą). Surówka składniki na 2 porcje: 200 g kiszonej kapusty (niekwaszonej) 1/2 małej czerwonej cebuli 1 mała marchewka 1 łyżka oleju rzepakowego sól pieprz szczypta cukru Przygotowanie: Kapustę drobniej pokroić, dodać startą na grubych oczkach marchewkę i pokrojoną w drobną kostkę
Fabryka pomysłówSkładniki: mała kapusta pekińska, większa marchewka, nieduże jabłko, sól, pieprz, 3-4 łyżki majonezu. Przygotowanie: Kapustę myję i osuszam, drobno szatkuję. Marchewkę i jabłko obieram, ścieram na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki surówki mieszam z majonezem, doprawiam do smaku solą i pieprzem
JejKuchniabazie sałaty lodowej z dodatkiem marchwi, ogórków kiszonych (można je zastąpić konserwowymi), cebuli oraz szczypiorku. Surówka kopenhaska przygotowana w ten sposób od jakiegoś czasu gości na moim stole i bardzo nam smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1/2 główki sałaty lodowej 2 marchewki 3 średniej wielkości ogórki kiszone 1 nieduża cebula 1/2 pęczka szczypiorku garść posiekanej natki pietruszki 3 łyżki(...)musztardy (u mnie rosyjska, ale jeżeli wolicie łagodniejsze smaki to może być delikatesowa) sól, pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach do miski, w której będziemy robić surówkę. Ogórki potrzeć do marchwi. Cebulę obrać, drobno posiekać, przełożyć do miski. Szczypiorek umyć, pokroić, dodać do pozostałych składników. Sałatę porwać na nieduże kawałki
Danka PichciPyszna i ekspresowa surówka do obiadu! Kiedyś robiłam troszkę podobną ( KLIK ). Składniki: 2 pory (białe części) 2 marchewki 1 jabłko 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól, pieprz, cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Pory kroimy w półplasterki. Delikatnie solimy i odstawiamy. 2. Obraną marchewkę i jabłko ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. 3. Pora odciskamy z nadmiaru
Kuchnia domowa Ani