Tradycyjna sałatka jarzynowa 168Tradycyjna polska sałatka jarzynowa z ugotowanych w mundurkach warzyw połączonych majonezem. Pyszna klasyka. Danie, które łączy pokolenia. Smakuje u nas każdemu: dziadkom, rodzicom i wnukom. Do
Krokusowy Dom
Sałatka z kurczakiem, batatem, jalapeno i guacamole 205Ostatnio zakupiłam zbyt dużą ilość batatów. Nadszedł w końcu ten moment, że stwierdziłam, że nie zdążę ich przejeść zanim obeschną. Zmotywowałam się (wszak nie lubię wyrzucać
Zielona Kuchnia
Trzyskładnikowa sałatka z tortellini, brokułem i marchewką 355Sałatka nieco dziwna na pierwszy rzut oka, ma trzy proste składniki, które jak się okazuje świetnie ze sobą współgrają:). Makaron tortellini, brokuł i marchew gwarantują smaczną
Szefowa kuchni
Sałatka z duszonych warzyw 198Wiosną już mamy ,pozostało czekać na coś co nam na ogródku wyrośnie . Raczej w moim przypadku na tarasie. Już mi nawet roszponka wykiełkowała . Czekając na ten
Eli Gotowanie
Colesław z młodej kapusty. Surówka z młodej kapusty 237Młoda kapusta skrywa przede mną jeszcze wiele nieodkrytych smacznych potraw. - tak pomyślałam i zrobiłam sobie colesława. To klasyczna surówka oferowana w jednym z fast foodów ;) Nie
MamaOskarka
Duszona młoda kapusta z koperkiem 311Lubicie? Chyba nie ma osoby, która nie byłaby jej fanką. Może stanowić świetny dodatek do obiadu, grilla czy być oddzielnym posiłkiem np. na kolację. Nie napracujemy
Fabryka pomysłów
Łopatka w warzywach 225Posypujemy je delikatnie przyprawą warzywną. Groszek odsączamy. Na patelni z niewielką ilością oleju podsmażamy do zrumienienia przygotowaną łopatkę. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego a na patelnię wykładamy marchewkę z cebulą i czosnkiem. Dodajemy masło i podsmażamy warzywa do zeszklenia cebuli na niewielkim ogniu. Dokładamy groszek, chwilę podsmażamy a następnie dolewamy pół szklanki wody. Mieszamy i przekładamy(...)piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st.C na 75 minut. Nasze mięso jest delikatne, kruche ale jednocześnie soczyste a warzywa dodatkowo podkreślają smak. Jeśli dodamy pieczone ziemniaczki i dowolną surówkę uzyskamy świetne danie obiadowe
Maminek kulinarny
Boloński garnek – szybkie i pyszne danie jednogarnkowe 614przeciśnięty czosnek, mieszamy i dokładamy mięso mielone. Wszystko razem podsmażamy ciągle mieszając *** *** Następnie całość zalewamy wodą lub bulionem i zagotowujemy. Do gotującej się potrawy wrzucamy szklankę mrożonego groszku z marchewką oraz szklankę makaronu- ja użyłam kolorowych mini rurek *** *** Całość gotujemy około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając *** *** Gdy składniki zmiękną i makaron wchłonie większość wody, dodajemy koncentrat pomidorowy(...)gotowe proste i szybkie danie jednogarnkowe *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU PRZEPISY TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ Artykuł Boloński garnek – szybkie i pyszne danie jednogarnkowe pochodzi z serwisu Blog z apetytem
Blog z Apetytem
Sztuka mięsa 236drugi dzień takie mięso kroimy w plastry i robimy do niego dowolny sos lub podajmy takie czyste, podgrzane w odrobinie wywaru, z ulubionymi warzywami na ciepło lub sezonową surówką. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date(...)a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Składniki: -1 kg wołowiny ( mostka, krzyżowej, szpondra, pręgi ) -jedna marchewka -jedna pietruszka -1/3 bulwy selera -zielona część pora -duża cebula -kilka ziaren ziela angielskiego -kilka liści laurowych Cały kawałek mięsa zalewamy zimną wodą do całkowitego przykrycia, dodajemy oczyszczone jarzyny
Kulinarne przemyslenia
Sałatka jarzynowa 241https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tradycyjna i zarazem najlepsza. Chyba zawsze będzie gościła na naszych stołach. Sałatka jest doskonałym przykładem, ze klasyka jest ponadczasowa!
Di gotuje
Kotlety z fasoli 173potrawą, wystarczą proste dodatki, aby skomponować obiad, można je także potraktować jako dodatek do kanapek. Składniki na kotlety z fasoli 200 g fasoli Jaś 100 g czerwonej fasoli 1 marchewka 1 pietruszka 1 duża cebula 2 jajka 3 łyżki bułki tartej 2 liście laurowe 2 ziarenka ziela angielskiego 2 ziarenka jałowca 5 igiełek rozmarynu 5 ziarenek pieprzu 1 / 2 łyżeczki(...)wsypać 1 / 2 łyżeczki soli. Fasolę odcedzić, ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Marchew, pietruszkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę, marchewkę i pietruszkę, podsmażać do miękkości. Fasolę oraz podsmażone warzywa zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub za pomocą blendera. Dodać jajka, majeranek roztarty w dłoniach oraz bułkę tartą, doprawić
niecodziennikpary
Surówka z białej kapusty 226Banalnie prosta surówka z białej kapusty. Lubię jak coś mi chrupie w ustach :) Wiecie, że Kapusta jest bardzo dobrym źródłem witaminy C, a ta kiszona ma jej jeszcze więcej. Poza tym kapusta j est dobrym źródłem witaminy A (zwłaszcza kapusta czerwona i włoska) witamin z grupy(...)kwasu foliowego, a także składników mineralnych: wapnia, magnezu, fosforu, potasu i manganu. Składniki 1 mała główka kapusty 2 średnie marchewki Por ( Biała część) Odrobina octu Łyżeczka cukru Sól, pieprz Oliwa z oliwek ( moze być również olej :) ) Przygotowanie : Kapustę szatkuje. Marchew obieram, myje i trę na tarce o dużych oczkach. Białą część pora myję , przekroje na pół i kroję
Domowa Kuchnia u Mamy
Lekki kapusniak z kapusty pekinskiej 237zaletach kiszonej kapusty już była mowa (tutaj ), więc przy okazji kolejnej potrawy słów kilka o innej kapuście, która wbrew pozorom nadaje się nie tylko na surówki. O kapusta pekińskiej - bo to ona jest dzisiaj podstawą naszego przepisu, słyszał chyba każdy, ale nie każdy wie, że pochodzi ona z Chin, a do Europy zawitała dopiero w zeszłym stuleciu. Jest to produkt(...)każdy zna jej dobroczynny wpływ na ludzki organizm. Oto kilka wybranych przez nas właściwości tego warzywa. Co ciekawe, kapusta pekińska zawiera w sobie witaminę A, z której słynie marchewka. Jej niedobór jest przyczyną m.in. problemów ze wzrokiem, zwłaszcza tzw. "kurzej ślepoty", czyli złego widzenia o zmierzchu. Kapusta stanowi także źródło witaminy B6 odpowiedzialnej m.in. za produkcję hemoglobiny czy dobry stan
Kuchnia od dwojga