prowadzący swoje programy kulinarne na tym kanale... Postanowiłam zrobić z jego przepisu gulasz z polędwicy wieprzowej duszony z marchewką i cebulą. Wyszedł naprawdę pyszny. I do tego zrobiłam kapustę pekińską gotowaną z kminkiem, którą również on podał - ten przepis niebawem. No i ugotowałam pyzy drożdżowe na parze , ponieważ niestety włączyłam telewizor w trakcie robienia przez Davida czeskich knedli(...)Dodajemy mąkę - mieszamy i dodajemy marchewkę Całość zalewamy piwem lub bulionem Zmniejszamy ogień i dusimy całość 30 minut pod przykryciem Podajemy np. z pyzami drożdżowymi oraz z surówką lub gotowaną kapustą z kminkiem, na którą przepis podam niebawem Zjadamy :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comTaką surówkę robi często moja Mama, to od niej pomysł. Napisałam surówka, bo tak ją w domu nazywam. Choć wymieszanie z majonezem powoduje chyba, że staje się sałatką? :) surówka czy sałatka - ważne, że pyszna! :) Cebulę czerwoną można zastąpić białą, ja lubię z czerwoną, bo sałatka nabiera wtedy też trochę koloru. W składnikach nie piszę o soli, bo ja już(...)dlatego, że fasola jest trochę słona -sól stosowana jest do konserwacji i choć odlewamy słoną zalewę, fasola, która w niej się moczyła jest słona. Składniki: 1 średnia kapusta pekińska 1 puszka czerwonej fasoli 1 duża czerwona cebula 2-3 łyżki majonezu pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kapustę pekińską siekamy (ja zawsze zdejmuję i wyrzucam pierwsze liście). Czerwoną fasolę odsączamy
Kolorowy PrzepisownikPożywna - bo zawiera mięso, lekka - za sprawą poszatkowanej kapusty. Jednym słowem bardzo smaczna sałatka, idealna na wszelkie imprezy. Jej zrobienie nie zabierze nam zbyt dużo
Walijskie Pichceniesurówka to istna bomba witaminowa, dodatkowo zrobiona na bazie jogurtu (zawiera tylko łyżkę majonezu), więc jest naprawdę zdrowa. Można ją podać do obiadu, szczególnie do dań mięsnych lub wsadzić w bułę z kotletem, tak czy tak jest pyszna(...)Ostra od chrzanu, słodka od jabłka i marchewki i lekko kwaskowa od cytryny. Jest nieco podobna do wszystkim znanego colesława, jednak nie zawiera tak dużo majonezu, zrobiona jest z kapusty pekińskiej, która jest bardziej lekkostrawna od zwykłej kapusty głowiastej, nie zawiera musztardy i octu, ma za to ostry polski chrzan:) 8 liści kapusty pekińskiej 1 średnia marchewka 1 średnie jabłko
Krylowa KuchniaProsta sałatka ryżowa z tuńczykiem i kukurydzą jest naprawdę banalnie łatwa oraz szybka w przygotowaniu. Pomimo swojej skromności w składnikach smakuje rewelacyjnie i sprawdzi się przy
Di gotujeSałatka gyros jest pyszną warstwową sałatką serwowaną na różnego rodzaju okazje. W sezonie na spotkania rodzinne czy towarzyskie sprawdzi się znakomicie. Zachęcam do zrobienia takiej również
Pieprzyć z Fantazjąmieszamy. Zalecam użycie rękawiczek, aby dokładnie wmasować sos w warzywa. Odstawiamy ją na około pół godziny, żeby składniki się przegryzły. Można serwować zaraz po upływie tego czasu, np. jako surówkę do obiadu. Jeśli coś od obiadu zostanie albo wolicie tę sałatkę w formie kimchi, to wystarczy pozostawić ją w zamkniętym pojemniku w temperaturze pokojowej na około 24 godziny (lub więcej(...)proces fermentacji o czym będą świadczyć powstające bąbelki powietrza. Następnie, należy przełożyć kimchi do lodówki i często zajadać, aby nie chorować Szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Oczywiście kimchi z kapusty pekińskiej też się świetnie nadaje Praktyczna rada: Przepis ten można przyrządzać przez cały – wystarczy pominąć paprykę, w okresie osiąga horrendalną cenę, czyli poza sezonem. Koniecznie należy użyć uprażonego sezamu
Lamarida.plPolska tradycja surówek do obiadu i włoska inspiracja smakami, wynik = zupełnie nowe smaki do tradycyjnego obiadu. Powiew bazylii i rukoli oraz nierafinowany olej rzepakowy który szczerze polecam używać, to coś nowego w surówkowych kompozycjach. Wystarczy zbilansować smaki odrobiną świeżo zmielonego pieprzu, cytryny i cukru(...)Polecam szczególnie do obiadów z rybą, drobiem i wegetariańskich. Dla 3-4 osób Czas przygotowania: 10 minut Składniki: Kilkanaście świeżych listków bazylii Garść świeżej rukoli Poszatkowana połowa średniej wielkości kapusty pekińskiej Garść kukurydzy konserwowej Drobno posiekana 1/2 małej papryki czerwonej 30-40ml oleju rzepakowego nierafinowanego Odrobina soli, cukru, pieprzu oraz soku z cytryny Przygotowanie: 1/ Wszystkie składniki mieszamy bardzo
Kuchnia PROzdrowotnaNie wiem, czy wiecie, że Kindziuk to wędlina litewska, twarda, długodojrzewająca i wędzona, robiona z kilku gatunków mięsa wieprzowego. Doprawiona dużą ilością czosnku, nieco słona, o
Bułka z Chlebemjest Jurek Dong, więc możemy zjeść tu pierożki na parze, zupy i przystawki i dania, które podaje się z małą porcją ryżu i ulubioną przez wszystkich Polaków surówką z kapusty. Po menu łatwo się poruszać, bo wszystkie dania z danej kategorii są w tej samej cenie. Będzie więc łatwo podjąć decyzje nawet po paru drinkach. Bardzo dobrym wyborem(...)Polecam zwłaszcza bakłażana marynowanego (bakłażan/ orzechy/ kolendra/ suszona cebula) i pak choi z boczniakiem (z papryką, imbirem i sosem ostrygowym). Jestem psychofanem fast foodowej wersji kaczki po pekińsku z sosem, paskami ogórka i plackami pszennymi. Właśnie to danie jadłam, kiedy byłam w Mao po raz pierwszy. Dostajemy mięso z ćwiartki kaczki i 6 placków. Z tej pierwszej wizyty zapamiętałam też
Ugotowane pozamiataneWyśmienita, szybka i prosta w przygotowaniu sałatka warstwowa z mielonym mięsem i mozzarellę oraz pysznym sosem czosnkowym to świetna propozycja na domowe imprezy a także inne
Smakowite Daniaminut Składniki: Pół średniej wielkości kapusty pekińskiej 1 opakowania czerwonej fasolki konserwowej 0,5 małej cebuli 150g szynki drobiowej 200g sera zółtego tłustego np: Fontal czy też ementalski Garsć natki pietruszki ok 5 łyżek majonezu 3 łyżeczki musztardy klasycznej 3 łyżki chrzanu ze słoiczka lubczyk suszony, pieprz, sól, cukier Przygotowanie: 1/ Pekińską kroimy w małą kostkę, tak samo(...)wędlinę. Przerzucamy do dużej miski a następnie dodajemy drobno posiekaną cebulkę i pietruszkę. Odsączamy fasolkę i również dokładamy do surówki. Solimy, dodajemy pieprzu i odrobinę cukru. Mieszamy 2/ Dodajemy majonez, musztardę,chrzan oraz lubczyk i bardzo dokładnie mieszamy. 3/ Najlepiej spożywamy po przegryzieniu się sałatki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnaFantastyczna sprawa dla zabieganych osób. Taką sałatkę można przygotować wieczorem a następnego dnia zabrać do pracy. Doskonała na drugie śniadanie jak również szybką kolację. Żeby sałatka
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatypyszna suróweczka np. do obiadu. Składniki: pół średniej kapusty pekińskiej pół ogórka sałatkowego pół średniej cukinii 2 pomidory 1/4 papryki czerwonej 4-5 łyżek oleju rzepakowego 1 łyżka octu balsamicznego pół łyżeczki ziół prowansalskich sól,pieprz Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy.Ogórka i cukinię obieramy ze skórki.Kapustę drobno siekamy,przekładamy do miski.Ogórka i cukinię kroimy w cienkie półplasterki(...)dokładamy do kapusty.Pomidory kroimy w cząstki a paprykę w paseczki,przekładamy do pozostałych warzyw i mieszamy.Robimy sos:mieszamy ze sobą wszystkie składniki i polewamy surówkę.Mieszamy i odstawiamy na min. 1 godz aby cukinia i kapusta zmiękły.Smacznego
słodkie i nie tylko historie kulinarneSałatka na każdą porę dnia i roku, na każdą okazję a także bez okazji. Wszystkie produkty można kupić w sklepach przez cały rok. Składniki
Maminek kulinarny