Jako dodatek do obiadu , proponuję lekką surówkę na bazie sałaty roszponki , z dodatkiem bogatej w witaminy kapusty pekińskiej a ponadto soczystość pomidora i skropiona oliwą z pestek winogron sprawia , że taka surówka, zagości nie raz , nie dwa... na naszych stołach ;) Składniki: - op. sałaty roszponki - średnia kapusta pekińska - 2-3 pomidory - papryka czerwona - 2 ogórki kiszone - pęczek(...)pestek winogron Warzywa starannie umyć,osuszyć. Kapustę pekińską drobno poszatkować , roszponkę delikatnie "porwać", pomidora pokroić w niedużą kostkę , ogórka w półplasterki , paprykę w pół paski a szczypiorek drobno posiekać.Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane , wrzucamy je do półmiska i przyprawiamy do smaku. Całość skrapiamy na końcu oliwą . Najlepiej zrobić surówkę ok. 2 godzin przed podaniem , aby miała czas
Różne smaki w kuchnikapusty pekińskiej najczęściej robimy surówkę do drugiego dania. Warto pokusić się i dla odmiany przygotować to smaczne, zdrowe warzywko na gorąco. Z dodatkiem kilku warzyw z udziałem kapusty pekińskiej przygotujesz pyszny bigosik wegeteriański i to w ekspresowym tempie. Idealny dodatek do obiadu, ale z kawałkiem chrupiącej bagietki to pyszne samodzielne danie. Polecam przepis do wypróbowania! Zajadaliśmy się bigosikiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!cała półka z buraczkami na zimę. Więc szybko poszperałam w lodówce, wyjęłam kapustę pekińską, szalotki, marchewkę, otworzyłam puszkę z kukurydzą i szybciutko powstała nowsza wersja surówki z buraków czerwonych. Składniki: mała kapusta pekińska 2 szalotki 4 średnie ugotowane buraki czerwone puszka kukurydzy konserwowej 3 średnie marchewki 3 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu sól
na moim stole...jedną surówką z sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej oraz usmażoną piersią z kurczaka. Moja pita nadziana jest dwiema prostymi surówkami. Pierwsza jest zrobiona na bazie białej kapusty, a druga ma sałatę lodową, którą możecie także zastąpić kapustą pekińską. Całość doskonale dopełnia aromatycznie mięso. Kupiłam podudzia z kurczaka, które pozbawiłam kości i usmażyłam z gotową mieszanką przypraw. Na koniec, kompozycji dodaje(...)przepisu:) Składniki na 6-7 sztuk mniejszych niż standardowy kebab: Mięso: 80 dag podudzi z kurczaka 2 łyżki oleju 2 łyżki przyprawy kebab-gyros Prymat Surówka nr 1: ¼ niewielkiej główki białej kapusty 1 mała marchewka Odrobina soku z cytryny Odrobina cukru Sól Surówka nr 2: Nieduża sałata lodowa 1 nieduży pomidor Pół małej cebuli Sól Sos czosnkowy: Pół opakowania dużego
Fabryka pomysłówjest tradycyjną surówką bardzo lubianą za naszą wschodnią granicą. Ma ona nawet własną historię. Podobno powstała w czasach kryzysu, kiedy radzieckie gospodynie nie mogły przygotować popularnej koreańskiej surówki na bazie kapusty pekińskiej i stopniowo trudno dostępną kapustę zastępowały marchewką, aż w końcu jako baza pozostała sama marchewka. Surówka ta zakorzeniła się na dobre we wschodniej kuchni, choć w zależności
Trzeci talerzKapusta pekińska idealna na surówkę do obiadu. Delikatna, orzeźwiająca i pasuje praktycznie do wszystkiego. Niezwykle prosta w obsłudze, bo choć zwana kapustą bardziej przypomina sałatę. Zasługuje na szczególna uwagę ze względu na obecność beta- karotenu. Już pół szklanki kapusty zapewni dzienną dawkę tej prowitaminy. 100 g kapusty to zaledwie 12 kcal, co niezmiernie ucieszy wszystkich dbających o linię. Koloryt(...)zachęca do kupna, przeważnie jest bardzo blada, ale dołóż marchewkę i garstkę zielonych listków i już czaruje wyglądem. 'Bladą piekność" ożywiłam listkami rukwii wodnej i dodatkiem marchewki. Składnki: 1/2 kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 jabłko 1-2 dymki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka octu winnego 1 łyżeczka miodu sól, pieprz Wykonanie: wierzchnie liście kapusty odrzucić. Kapustę przekroić wzdłuż na pół
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Uwielbiam różnego rodzaju surówki do obiadu, jednak mam problem co do wyboru i komponowania ich ze względu na dzieci. Dlaczego? Ponieważ moje dzieci są anty surówkowe :( Jednak tą suróweczkę co jakiś czas robię sama dla siebie, ponieważ uwielbiam jej smak. Składniki: kapusta pekińska 1 marchew 1 mała gruszka 1 cebula
Amatorka kuchennasurówka na grilla lub do obiadu (z kapusty pekińskiej). Dziś zapraszam Was na prostą, szybką i co najważniejsze pyszną surówkę. Sprawdzi się ona zarówno jako dodatek do dań z grilla (np. grillowanych skrzydełek w ostrej marynacie), jak i zwykłego obiadu. Przygotowując surówkę pamiętajcie, że przyprawy to podstawa. Spróbujcie. Składniki: 1/4 kapusty pekińskiej 1/4 czerwonej papryki 2 pełne łyżki kukurydzy(...)cukier (najpierw mniej). Całość doprawiamy pieprzem – używam świeżo mielonego kolorowego (w młynku) i czarnego oraz solą. Składniki dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy / dodajemy cukru lub cytryny. Surówka najlepiej smakuje jak wstawicie ją na trochę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Smacznego
Słodkie okruszkiSałatki, surówki, dodatki obiadowe, czy może być coś lepszego ??? Dla mnie nie, więc polecam pyszną, ekspresową i bogatą w witaminy sałatkę:) Składniki: 1 kapusta pekińska 1 puszka kukurydzy 3-4 jajka 150 gram żółtego sera 200 gram szynki 1 duża cebula 2-3 łyżki majonezu lub jogurtu naturalnego sól pieprz Wykonanie: Jajka gotuję na twardo. Kukurydzę osączam na sicie
Bea(u)ty kitchengotowania tego dania zabrałam się po chińsku. Najpierw znalazłam inspirujący przepis na kapustę pekińską na sposób chiński (taka surówka na ciepło). Zawsze brakowało mi pomysłu co podać do mięsa w sosie słodko-kwaśnym dlatego bez wahania postanowiłam wypróbować ale… Tym razem chciałam pójść krok dalej i zrobić sama sos, bo te ze słoiczka dla mnie zawsze za kwaśne(...)jest za rzadki dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. 3. Do tak przygotowanego sosu dodajemy mięso i jeszcze chwilkę wszystko razem dusimy. Składniki do „surówki” czyli warzyw po chińsku: pół kapusty pekińskiej pół opakowania mieszanki chińskiej (w oryginale m archewka pokrojona w pół księżyce 40 gr i cukinia 40 gram w plasterki) 4 łyżki oleju arachidowego do podsmażenia
Mama z miastaSałatka z tuńczykiem i kapustą pekińską – pyszna i szybka sałatka, składająca się z niewielkiej ilości składników :) Więcej przepisów na sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki przepisy @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width(...)kapustą pekińską – Wykonanie: Kapustę pozbawić białych, twardych części. Resztę poszatkować dość drobno. Wrzucić do miski. Tuńczyka odsączyć z sosu. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Tuńczyka i kukurydzę wrzucić do miski z kapustą, dodać majonez, jogurt naturalny, musztardę (opcjonalnie), wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać. Smacznego! Więcej przepisów na sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki przepisy (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Kulinarne Przebojeczerwone liście i z zewnątrz i wewnątrz. Nowa odmiana jest pyszna, słodka, bez odrobiny goryczki, nie farbuje innych warzyw i nie traci na objętości. Z czerwonej kapusty pekińskiej przygotowałam bardzo smaczną surówkę. Jest lekka, winna i bardzo zdrowa, bo sos opiera się na klasycznym winegrecie. Świetny dodatek do prawie każdego dania obiadowego. Polecam! Koloru w kuchni i na talerzu nigdy
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską i fetą z dodatkiem kukurydzy, papryki, suszonych pomidorów oraz ogórków to to sprawdzona propozycja na domowe imprezy lub spotkania w gronie
Smakowite Daniatygodniu często gościła na moim stole kapusta pekińska . Uwielbiam sałatki i surówki z pekinką. Są pyszne, bardzo syte i kolorowe. W sam raz na śniadanie, obiad czy kolację. Dzisiaj, na śniadanie przygotowałam prostą i smaczną sałatkę z jogurtem naturalnym. Pomidor, ogórek zielony i cebulą bardzo pasują do kapusty pekińskiej. Jogurt to wersja light sosu do sałatki. Można przygotować bardziej
Moja smaczna kuchniaSurówka obiadowa, która powstała dość spontanicznie, choć pewnie całość nie stanowi żadnego innowacyjnego przepisu. Przygotowywałam jednocześnie obiad i sałatkę makaronową na kolację, po czym zorientowałam się, że do obiadu, owszem mam pekinkę, ale nic więcej(...)więc z sałatki makaronowej uszczknęłam odrobinę kukurydzy, trochę sosu, dodałam kilka korniszonów i dla zapachu i smaku (a i wygladu również;)) całość posypałam koperkiem. Wyszło pysznie. 1 średniej wielkości kapusta pekińska 1/2 puszki kukurydzy kilka korniszonów (u mnie ok. 8, ale malutkich) 2-3 łyżki majonezu 1-2 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, zioła prowansalskie 1/2 pęczka
Smaki Na Talerzu