rodzinną dwudniową porcję dla każdego. Od siebie dodałam paprykę i koper. Podaję z ziemniakami i rybą, ale surówka pasuje także do kotletów z mięsa wieprzowego, wołowego czy drobiu. Składniki: 700 g kapusty kwaszonej 1 cebula (może być czerwona) 1 czerwona papryka 1 jabłko 2 średnie marchewki pęczek świeżego kopru sól, pieprz, płaska łyżka cukru - dla kontrastu smaku olej
Zasmakuj KuchniDziś przepis na surówkę z jabłkiem i cebulką - to chyba najbardziej podstawowa wersja.W przygotowaniu czerwonej surówki jest pewien sekret....wiecie jaki? By zachowała swój piękny kolor należy ją zakwasić oraz gotować bez przykrywki. Składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty 1-2 kwaskowe jabłka 1 średnia cebula cytryna bądź ocet jabłkowy,ewentualnie spirytusowy sól,pieprz 1 łyżeczka
Niespełnione zdolności kulinarneWarzywny dodatek do obiadu musi być nawet w najprostszej postaci jak ta surówka. Czerowna kapusta i marchewka oraz trochę oleju i soku z cytryny i nic więcej nie potrzeba. składniki: 1/2 główki czerwonej kapusty (ok 1 kg) 3-4 marchewki olej rzepakowy 2 łyżki oleju sezamowego sok z cytryny do smaku Czerwoną kapustę drobno pokroić lub poszatkować
Monia miesza i gotujeżeby były ciepłe i chrupiące, wedle uznania) 4. Na połówkę bułki kładziemy: liść sałaty, upieczoną rybę, sos czosnkowy, surówkę z kiszonej kapusty i przykrywamy drugą połówką Kaloryczność: ok. 420 kcal (przy podanych ilościach składników) Smacznego! :) Dodatkowo polecam z czerwoną kapustą... mnniamm
Malowane smakiempyszną surówkę z młodej, białej kapusty. Bardzo popularna i chyba moja ulubiona surówka do obiadu. Zdrowa, a jeśli przygotujemy ją z jogurtem lub oliwą jest również niskokaloryczna. Do przygotowania tej surówki najlepiej wybierajcie kapustę, która nie jest pryskana i sztucznie nawożona. Surówka z takiej kapusty będzie zdrowa i na pewno nie będzie gorzka. Taka surówka z białej kapusty świetnie pasuje(...)jeśli lubicie możecie dodać do niej majonez lub samą oliwę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Surówka z (młodej) białej kapusty. .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 1 mała lub pół młodej kapusty 1 marchewka 1 mała cebula cukrowa lub czerwona jeśli nie lubicie można ją pominąć 1 łyżka drobno posiekanego koperku 1 łyżka drobno posiekanej
To co lubię - gotuję i polecamzdrowym. Wiosna w pełni, więc już powoli możemy zaczynać delektować się nowalijkami. Surówka z młodej kapusty jest niezwykle zdrowa, wręcz ją uwielbiam Składniki -1 mała główka młodej białej kapusty -1 średnia marchew -koperek-1 płaska łyżka drobno posiekanego -1 mała cebula -biała lub czerwona -3 łyżki śmietany 12% -trochę pieprzu -pół łyżeczki soli -płaska łyżka cukru, nawet mniej(...)Kapustę szatkujemy na szatkownicy bardzo drobno następnie marchew trzemy na tarce jarzynowej kapustę oraz marchew dajemy do jednej miski, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na 10 minut. Następnie cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę i dodajemy do całości dodajemy resztę składników, mieszamy i gotowe. Surówka jest wspaniała, polecam gorąco! Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupojawiają się w moich drugich daniach w postaci surówek. Jedną z nich jest surówka z kiszonej kapusty. Wzbogaciłam ją marchwią, cukinią, papryką i jabłkiem. Obowiązkowo pasuje do niej natka pietruszki. Składniki: 400 g kiszonej kapusty 1 marchew 1 duże obrane jabłko 1/2 czerwonej papryki 1/2 małej cukinii z łupką 1/3 pora 3-4 łyżki soku jabłkowego(...)pietruszki kminek, łyżeczka ziół do sałatek sól i pieprz do smaku Kapustę odcisnąć (zbyt kwaśną można lekko przepłukać). Posiekać. Paprykę pokroić w kostkę lub zetrzeć na grubej tarce. Jabłko i cukinię zetrzeć na grubej tarce. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Podawać do mięs i ryby. Do surówki pasują również pokrojone w kostkę korniszony
Czerwień i błękitColesław szybka i smaczna surówka obiadowa. Bardzo popularna, zapewne wszystkim znana i przez większość lubiana :) U mnie dziś w wersji z kapusty pekińskiej. Polecam :) Składniki ( 3-4 porcje ) - pól główki kapusty pekińskiej - pół większej czerwonej cebuli - marchewka - śmietana, majonez, mleko, - sok z cytryny - sól, pieprz, cukier Wykonanie Kapustę szatkuję, cebule kroję w drobna kostkę, marchewkę ścieram(...)łyżki mleka, kilka kropli soku z cytryny. Na koniec dodaje łyżkę śmietany i łyżkę majonezu. Dokładnie mieszam. Odstawiam do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie surówka jest gotowa. Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródcieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Młode ziemniaczki z paprykowym kurczakiem i oliwkami Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Surówka z młodej kapusty
Moja smaczna kuchniaCo potrzeba: 1/4 średniej kapusty pekińskiej, 250 g serka feta, 1 duży pomidor, 1/2 dużej, czerwonej papryki, 4 duże rzodkiewki, sos winegret zrobiony według
Bułka z Chlebemoryginalnych przepisach, placki podaje się z gulaszem wołowym i ja taki dzisiaj właśnie polecam. Do tego pyszna surówka z białej kapusty . Składniki na gulasz: 600 g wołowiny pieczeniowej 2 łyżki smalcu 2 łyżki mąki 1 średnia cebula 1/2 czerwonej papryki 1 papryczka chili 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka majeranku
Gosia gotujePyszna surówka do każdego posiłku. Skład: duża kiść koperku, kapusta 0,3-0,4 kg, ogórki kiszone 4 szt., rzodkiewki 10 szt., czerwona cebula, 3 ząbki czosnku, 2 szczypty soli, 2 szczypty pieprzu, 2 łyżki oleju, 1 łyżka octu. Kapustę, ogórki, cebulę,czosnek, rzodkiewki ucieramy na tarce. Dodajemy sól, pieprz, olej i ocet. Koperek siekamy drobno i dzielimy
chleba naszegojest smaczna i będziecie zadowoleni. Polecam jako dodatek do zimowego obiadu, kiedy nie mamy czasu na przygotowanie surówki. Składniki: (około 20 dużych słoików) 5 kg ogórków 2 główki kapusty białej lub dwie małe 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki 5-6 ząbków czosnku 6-7 marchewek 2 łyżki soli Zalewa: 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju
talerz przyjemnościSurówka królewska Kolorowa, lekko chrupiąca i zdrowa surówka warzywna z pysznym sosem. Pasuje praktycznie do każdego obiadu, jest szybka i prosta w przygotowaniu. Polecam! Składniki: pół główki białej kapusty 1 zielony ogórek pęczek rzodkiewek pół pęczka zielonej pietruszki pół czerwonej papryki sól, pieprz Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka(...)miodu *** Kapustę szatkujemy, przekładamy do miski, solimy i mieszamy *** *** Rzodkiewkę i ogórka ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Paprykę kroimy w drobną kostkę *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki przekładamy do miski z kapustą *** *** W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos *** *** Sos dodajemy do surówki, mieszamy i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** Przed podaniem surówkę przechowujemy
Blog z ApetytemDługoterminowa surówka z kapusty, ogórków i papryki w słodko kwaśnej zalewie nie wymaga pasteryzacji, aby można było ją przechować w lodówce przez dwa tygodnie albo i dłużej (nie jestem w stanie określić dokładnie jak długo, gdyż zjadamy ją zawsze właśnie w jakieś dwa tygodnie). Z czasem jest jeszcze smaczniejsza. Świetnie pasuje jako dodatek do obiadu, mięsa pieczonego na grillu(...)sporo. Jeśli natomiast chcecie zachować smak surówki na zimę, można ją oczywiście włożyć do słoików i pasteryzować. https://youtu.be/EYHGWa6wrzg Składniki na długoterminowa surówkę z kapusty, ogórków i papryki: główka młodej kapusty (moja miała około 700 g, poza sezonem można użyć pół główki białej kapusty) 1,2 kg ogórków gruntowych 2 papryki czerwone (400 g) 2 cebule
e-PrzepisyKulinarnekapusty pekińskiej Smaczny, zdrowy i kolorowy dodatek do obiadu. Chrupiąca i soczysta surówka, która zasmakuje całej rodzinie. Idealna zarówno do obiadu jak i do dań z grilla. Polecam! Składniki: 1/2 główki kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 5 rzodkiewek pół pęczka zielonej pietruszki 1 łyżeczka cukru 2 łyżki soku(...)oliwek sól i pieprz *** Kapustę drobno kroimy i przekładamy do dużej miski *** *** Papryki i rzodkiewki kroimy w paseczki *** *** Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach *** *** Pietruszkę drobno siekamy *** *** Wszystkie składniki łączymy razem, mieszamy, doprawiamy sokiem z cytryny, cukrem, oliwą i solą oraz pieprzem do smaku *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: SURÓWKA JAK U CHIŃCZYKA PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA
Blog z Apetytem