styropian ciasto - 124 przepisów (strona:7/9)

Historia mrożąca krew w żyłach i zupełnie niegroźny sernik 170

Lubicie horrory? Ja nie bardzo. W ogóle nie lubię się bać. Jako dziecko oglądałam z Siostrą program, w którym grupka dzieciaków opowiadała sobie straszne historie. Ona

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robi zdjęcia Monika z bloga Z chaty na końcu wsi +LP 148

się je zmiękczyć i rozproszyć. Korzystam z jednej dużej, owalnej blendy, której dyfuzor służy mi do rozpraszania światła. Dodatkowo do odbijania światła służy mi jedna mała trójkątna blenda, kawałek styropianu i zrobione ze starych kalendarzy kartonowe, małe blendy. W JAKIM PROGRAMIE OBRABIASZ ZDJĘCIA?  Zdjęcia obrabiam w Lightroom 5. Sporadycznie używam Photoshopa głównie na potrzeby fotografii produktowej. Typowe zmiany podczas(...)użyłam ostrego noża zamoczonego w gorącej wodzie - dzięki temu uzyskałam niemal idealnie równy i wyrazisty przekrój. Długość rolady dopasowałam do wielkości talerza, pozostałą część wykorzystałam na ujęciach z kawałkiem ciasta na talerzyku.  Ponieważ nie mam specjalnych zdolności cukierniczych ani potrzebnego do finezyjnego ozdabiania ciast sprzętu postawiłam na prostotę. Czyli wykorzystałam końcówkę z małym, okrągłym otworem i zrobiłam na wierzchu

Chilli Czosnek i Oliwa
Kulisy fotografii kulinarnej: Jak robię zdjęcia jedzenia? 116

jako że nie jest to najaktualniejsza wersja programu (wtedy na rynku był już Lightroom 5). Choć posiadam profesjonalny zestaw blend 5 w 1 , do odbijania światła używam najczęściej kawałka styropianu oraz białego kartonu. Stosuję również czarne powierzchnie (np. czarne tło), gdy chcę przyciemnić scenę. Światło rozpraszam albo dyfuzorem z zestawu 5 w 1, albo białą firanką. Na koniec dodam(...)sałatkę sosem i spryskuję mgiełką wody, aby wyglądała bardziej świeżo. Oczywiście nie wszystkie dania przygotowuję w dniu robienia zdjęć. Byłoby to niemożliwie ze względów logistycznych i nie zawsze koniecznie. Ciasta, placki, pasty kanapkowe, gulasze będą dobrze wyglądać także dzień po ugotowaniu. Bardzo często potrawę gotuję dzień wcześniej, żeby mój Mąż mógł wziąć ją ze sobą do pracy. Robię zdjęcia (wreszcie

Chilli Czosnek i Oliwa