stek wołowy - 410 przepisów

Stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką 134

będzie idealne. Nasz niedzielny obiad to stek z pieczonymi ziemniakami i słodką marchewką. Stek podamy ze słodką pieczoną marchewką oraz pieczonymi ziemniaczkami. Całość smaku podkreśli sos barbecue. Składniki 2 steki wołowe 5-6 ziemniaków 4 marchewki przyprawa do pieczonych ziemniaków (lub Wasza ulubiona mieszanka przypraw) 2 łyżki miodu olej rzepakowy do smażenia oliwa sól pieprz sos barbecue Stek z pieczonymi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Czas smażenia steków 139

Steki to jedno z najlepszych potraw z wołowiny jakie można przygotować. Aby jednak mięso było smaczne, soczyste i wysmażone według naszych upodobań powinniśmy wiedzieć ile czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Steki wołowe 173

podróżowanie. Za mną już stolica USA, teraz kolej na Nowy Jork. Zawsze o tym marzyłam, a teraz to się spełnia, niesamowite uczucie :)  W USA miałam przyjemność spróbować prawdziwych wołowych steków, są przepyszne. Dlatego postanowiłam zrobić je sama. Największym problemem przy przygotowaniu steków jest wybór mięsa. Najlepiej do tego nadaje się polędwica wołowa, jednak jest ona bardzo droga (powyżej 100zł/kg(...)trudno dostępna. W takim wypadku można ją zastąpić np. rostbefem lub udźcem. Nie polecem ligawy - jest bardzo twarda! STEKI WOŁOWE - polędwica wołowa/udziec wołowy/rostbef - sól, świeżo zmielony czarny pieprz - masło do smażenia Polędwice pokroić na około 4 cm plastry i lekko rozbić dłonią. W przypadku udźca lub rostbefu pokroić plastry o grubości około 2-2,5 cm. Mięso oprószyć

Zgrabne Gotowanie
Stek wołowy 277

rzepakowy, świeżo mielony pieprz i rozmaryn. Po usmażeniu mięsa – sól morska. Ważne by mięso przed położeniem na patelnię miało temperaturę pokojową. Ważne by patelnia była odpowiednio rozgrzana. Smażąc wołowy stek należy pamiętać by dać mu spokój – dotykamy mięso tylko wówczas gdy chcemy przełożyć je na drugą stronę. W międzyczasie nie dźgamy, nie dociskamy nie przerzucamy mięsa. Nie będę

OstryKęs
Steki – zasady smażenia 155

Steki to jedno z najlepszych mięs. Wbrew panującej opinie przygotowanie tego typu mięsa nie jest trudne, jednak należy przestrzegać kilku podstawowych zasad, które sprawią, że danie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Stek wołowy z krzyżowej z domowym sosem malinowym 279

które właśnie trwają - na pewno podzielę się z Wami efektami, gdyż sama jestem ich bardzo ciekawa :) Każdy z Was powinien znaleźć czas, by przyrządzić sobie takie cudowne i pożywne steki wołowe zwłaszcza, że ich przygotowanie to niecałe 10 minut, prawda, że krótko? ;) Może zasmakuje Wam moja wersja na słodko-kwaśno z malinami - uwielbiam ją!Stek wołowy z krzyżowej(...)dwie porcjeSos malinowy:- cukier kryształ biały  - 250g mrożonych malin- 100ml wina półsłodkiego czerwonego  - 50ml octu balsamicznego- 100 ml oliwy z oliwek - sól-pieprzMięso: - 2 kawałki steku wołowego z krzyżowej po 100g każdy Sałatka: - 200g mixu świeżych sałat - 3 łyżki sosu sojowy- 2 łyżki ocet balsamiczny- garść sezamu białegoSos malinowy: 1. Na patelnie wysypujemy

Sajkofanka smaku
Grillowanie z Dobrą Kiełbasą – stek wołowy 267

Wielkanoc. Cudownie chrupiący, lekko słony boczek na grillowanej kromce chleba. Takie proste, a takie pyszne. To chyba najlepszy grill w naszym życiu. Niebiańska uczta. STEK Z POLĘDWICY WOŁOWEJ SKŁADNIKI stek z polędwicy wołowej – 200 gram 2 łyżeczki oliwy z oliwek 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 2 liście laurowe 3 ząbki czosnku – bardzo drobno posiekany 1 gałązka świeżego rozmarynu(...)drewnianej desce siekamy czosnek (bardzo drobno). Solimy. Siekamy chilli i rozmaryn. Polewamy oliwą z oliwek. Dodajemy utłuczone: pieprz i liście laurowe. Przy pomocy noża mieszamy wszystkie przyprawy na desce. Stek wołowy obtaczamy w mieszance przypraw i oliwy. Odstawiamy do przegryzienia w temperaturze pokojowej. Na bardzo dobrze rozgrzanym ruszcie grillujemy wołowinę po ok. 4 minuty z każdej strony (jeśli lubimy steki

OstryKęs
Stek wołowy 206

zasada! Odstawienie mięsa na chwilę umożliwi równomierne rozpłyniecie się soków po całym steku. Dzięki temu mięso będzie miękkie  delikatne  Składniki: 2 steki z polędwicy wołowej sezonowej 150 g  sól pieprz łyżeczka  oleju sos: 50 ml wina czerwonego  1 łyżeczka  kolendry 1 łyżeczka rozmaryny 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz

Niezły Młynek
Stek wołowy z udźca w sosie sojowo-klonowym 375

Uwielbiamy wołowinę. Cienkie steki z udźca wołowego robi się bardzo szybko. Cały czas przygotowania to czas marynowania + bardzo krótkie smażenie/grillowanie. Tym razem do wołowiny polecamy bardzo ciekawą propozycję na marynatę i sos. Połączenie sosu sojowego, syropu klonowego i fig jest fascynujące. Polecamy! SKŁADNIKI (3 porcje) 3 steki z udźca wołowego 3 duże ziemniaki 3 garście zielonej fasolki szparagowej(...)podgrzewamy sos z marynaty (wraz z rozmarynem), podgrzewamy go na małym ogniu aż zgęstnieje. Na talerzach układamy ziemniaki pokrojone w grube plastry, obok układamy fasolkę szparagową. Na ziemniakach układamy steki z wołowiny. Na mięsie układamy figi pokrojone w plastry i całość polewamy gorącym sosem. Na wierzchu układamy gałązki świeżego rozmarynu

OstryKęs
Stek wołowy w marynacie 177

pokrojony w cienkie paski, jest dobry  z dodatkiem zielonej sałaty. U nas dodatkiem był  też makaron.Pomysł zaczerpnęłam ze strony Nigelli Lowson składniki2 steki wołowe ( u mnie antrykot)marynata5 łodyg tymianku ( 1 łyżka liści)2 ząbki czosnku (starty)80 ml oliwy z oliwekskórka i sok z ½ cytryny1/2  łyżeczki solipieprzprzygotowanieW szerokim naczyniu wymieszać  tymianek, czosnek

Stare Gary
Grillowany stek wołowy 207

No cóż, ten przepis nie ma absolutnie nic wspólnego z daniami dietetycznymi, ale czasem można zaszaleć ;) Mam nadzieję, że będzie wam smakować! Danie w całości przygotowane

My Culinary Art
Serowo-limonkowe puree z selera na steku wołowym 226

wyjątkowy smak po przyrządzeniu. Czas przygotowania: 20 minutPorcje: 4       Składniki:150g serka Almette z ziołami,1 średni seler ok. 600 g,2 steki wołowe (antrykot lub rostbef),4 łyżki masła,4 gałązki macierzanki lub tymianku,1 limonka,3 ząbki czosnku,kilka kaparów,sól,biały pieprz.Przygotowanie:Na zimne masło położyć rozgniecione ząbki czosnku i macierzankę

SzczyptaSmaQ
Stek wołowy z sosem chimichurri 157

Ponieważ zrobiłam sos chimichurri, który, podobno, najlepiej smakuje z grillowanym mięsem, trzeba było zgrillować steki. Grill pod chmurką u nas jeszcze zamknięty, mięso robiłam więc na

Stare Gary
Stek wołowy półkrwisty+wysmażony z kukurydzą 149

Coś dla prawdziwych mięsożerców! A mianowicie SZTEJK! Czytaj więcej »

Pasja tworzenia
Sznycel wiedeński z domowymi frytkami 141

Pokażę Wam jak przygotować pyszny sznycel wiedeński z domowymi frytkami. Danie to może nie należy do najbardziej dietetycznych, ale raz na jakich czas można sobie pozwolić

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!