mięso z kaszą, za nim dodamy surowe jajko doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko, drobno posiekane listki oregano i całość dokładnie mieszamy. (farsz można skleić dodając odrobinę bułki tartej). Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy za pomocą szklanki kółka, nakładamy farsz i w dowolny sposób sklejamy. Pierogi wrzucamy na gotującą się wodę z dodatkiem soli. Gotujemy kilka min. Pierogi podajemy
Moniki Smakołykimięso to wrzucam je takie uduszone razem z mięsem do maszynki). 3. Mięso wymieszać z jajkiem, bułką. Dodać marchewką z cebulą . Doprawić do smaku. 4. Formować małe kotleciki, obtaczać w mące. Smażyć na niedużym ogniu ok 7 minut z każdej strony. W bardzo podobny sposób robię Muffinki z dwoma farszami - również polecam
Kto ugości moich gości?dań, a w szczególności sałatek. Ostatnio u mnie w domu przyjął się sposób podawania sałatek, przynajmniej do kolacji, w małych miseczkach, dla każdego domownika osobno więc i tą sałatkę przedstawiam w takiej właśnie formie. Kolorowa sałatka SKŁADNIKI: 1/4 kapusty pekińskiej 2 jajka 1/2 puszki kukurydzy 1/2 puszki fasolki czerwonej 2 papryki konserwowe sól, pieprz majonez PRZYGOTOWANIE
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkilukrem i posypką. Składniki: 500 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2 małe jajka 70-80 drobnego cukru do wypieków 1 szklanka letniego mleka 100 g roztopionego masła 2 łyżki spirytusu lub innego alkoholu szczypta soli olej do smażenia lukier kolorowa posypka Sposób wykonania: 1. Zaczynamy od rozczynu: drożdże kruszymy, dodajemy łyżeczkę cukru, 3 łyżki mąki i letnie mleko
Kuchnia domowa Aniskładnikiciasto* 250 g margaryny* 5 jajek* 2/3-3/4 szklanki cukru* 2 szklanki mąki pszennej* 2 łyżeczki proszku do pieczenia* rabarbar ok. 1 kgkruszonka* 100 g mąki pszennej
Mix smakugruby) Produkty: (na jedną sztukę) - 3 czubate łyżki mąki pszennej - 2 jajka - 4 łyżki mleka - 1 łyżka oleju - szczypta soli - 2 łyżeczki cukru pudru (jeżeli omleta ma być na słodko) Farsz: WEDŁUG UZNANIA np.: - jogurt -dżem -miód -owoce -warzywa - itp. Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy białka od żółtek , białka ubić na sztywno (ze szczyptą
Gotuj Z Muzykącukier – 150 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * jajko – 2 szt * masło – 200 g * budyń waniliowy – 1 łyżka NADZIENIE: * jabłka – ok. 800 g * kasza manna – 3 łyżki * rodzynki – ok. 70 g * orzechy ( u mnie laskowe ) – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i połową cukru. Dodajemy
Ostra na SłodkoRicottą Nigelli Lawson - Składniki: 250 g świeżej ricotty 125 ml mleka 2 duże jajka (osobno białka i żółtka) 100 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżeczki oleju ok. 2 łyżki cukru (opcjonalnie) Pancakes'y z Ricottą Nigelli Lawson - Sposób przygotowania: Ricottę, mleko, cukier oraz żółtka ubijamy na gładką masę. Następnie wlewamy olej - mieszamy i wsypujemy
Słodka Stronadojrzewającego sera np. parmezanu + odrobina do posypania na wierzchu tuż przed podaniem; Pieprz; Sól. Sposób przygotowania: Na patelni rogrzać oliwę. Cebulę obrać i posiekać w drobną kostkę. Boczek drobno pokroić. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę. Do miseczki wlać śmietanę. Wymieszać ją z roztrzepanym jajkiem i 2 łyżkami potartego sera. Sos posolić i popieprzyć do smaku. Na rozgrzanej
Gospodyni Miejskafaszerowany papryką U mnie w domu faszerowało się zwykle całego kurczaka lub kaczkę , ale ten sposób jest według mnie znacznie lepszy, każdy dostaje swoją porcję faszerowanego mięsa, bez bawienia się w jego krojenie. 6 ćwiartek z kurczaka 25 dag pieczarek ½ kg mięsa wieprzowego 1 jajko 1 cebula ¾ szkl. bułki tartej zalanej zimnym mlekiem po sam rant ostra papryka w proszku
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępieczenia 1 i 1/2 łyżki kakao ( użyłam kakao firmy Symbio ) Ciasto jasne z dziurkami: 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa : 1/2 l mleka 2 budynie waniliowe 250 g masła 2 łyżki cukru 1 czerwona galaretka Sposób przygotowania: Ciasto kakaowe: Ubić pianę z białek. Dalej ubijając , dodać , cukier , żółtka , przesianą mąkę
Słodkości i nie tylkopotrzeby bloga zapisałam sobie proporcję. U nas w domu placki je się na dwa sposoby. Ja jem w wersji słonej, a mąż i dzieci w wersji z cukrem. Dlatego też nie dodaję zbyt dużo soli do masy. Składniki: Ok. 1 kg ziemniaków 2 jajka Kilka łyżek bułki tartej (4 – 6) Ew. sól, pieprz Śmietana do podania Olej do smażenia
Sto kolorów kuchniprzygotowaniu. Moim zdaniem ryba i migdały to połączenie idealne. Zachęcam więc do wypróbowania mojego sposobu na rybkę z patelni. Ryba w migdałach S kładniki: 4 filety z ulubionej ryby (ja użyłam Morszczuka) sól, pieprz sok z cytryny około 1/3 szklanki płatków migdałowych 1 jajko skrobia kukurydziana lub ziemniaczana olej rzepakowy Przygotowanie: Filety przyprawiamy sola, pieprzem i sokiem z cytryny
Mania Gotowaniaorzechach laskowych, orzechach włoskich oraz migdałach - prawdziwa uczta smaków dla amatorów bakalii. Mmmm... Klasyczny Keks z Bakaliami - Składniki: szklanka mąki (160 g) + łyżka 50 g masła 2 jajka 2 żółtka 1/2 szklanki cukru (lub mniej) niepełna łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli ok. 350 g bakalii u mnie: 25 g orzechów włoskich 25 g orzechów laskowych(...)opcjonalnie) Klasyczny Keks z Bakaliami - Sposób przygotowania: Migdały oraz rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie osuszamy rodzynki. Migdały obieramy. Wszystkie przygotowane bakalie dość drobno siekamy. Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy. Masło wraz z cukrem ucieramy starając się otrzymać puszystą masę. Następnie ciągle miksując stopniowo dodajemy po jednym jajku, a następnie żółtku (po każdym
Słodka Stronamarchewka, ziemniaki. Warzywa możemy doprawić na różne sposoby, np świeżymi ziołami - ja postawiłam na hiszpańską wędzoną paprykę, która świetnie podkreśliła rozgrzewający charakter dania. Jeżeli nie możecie jej dostać, dodajcie słodką czerwoną paprykę w proszku. Duszone warzywa same w sobie stanowią sycące danie (m.in. dzięki ziemniakom), ale możemy je jeszcze podkręcić dodając sadzone jajko na hiszpańską modłę . Innym fajnym pomysłem byłoby
Chilli Czosnek i Oliwasody oczyszczonej * 2 jajka * 100 g płatków owsianych * 100 g bakalii - dałam orzechy nerkowce i włoskie, żurawinę, morele suszone * 3-4 łyżki mleka, w zależności od konsystencji - u mnie nie było potrzeby dodawać Najpierw nastawiłam piekarnik na 180*C. Bakalie wsypałam do woreczka i utłukłam tłuczkiem do kotletów. Mogłam włożyć tylko orzechy, bo w ten sposób potłukły się (tzn. przybrały(...)pojęcia jak takie coś miałabym miksować, a może nie mam po prostu stosownej końcówki, dlatego zawsze ucieram w makutrze i dobrze jest! Do masy dodałam mąkę, sodę, jajka i płatki i dobrze wymieszałam. Dorzuciłam bakalie i znów wymieszałam. Toczyłam kulki (bardzo dobrze się lepiły, nawet nie potrzeba było rękawiczek), kładłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczałam. Zrobiłam
Zdrowa Kuchnia Sowyukładać ciasto w specjalny sposób, aby po upieczeniu chleb wyglądał jak kwiat słonecznika…. Może następnym razem poświęcę trochę więcej czasu i spróbuję tak właśnie przygotować ten chlebek. To wersja chlebka odrywanego… można go podawać z dodatkami słodkimi i wytrawnymi…. Bardzo polecam :)! Chlebek bułgarski Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej 3 duże jajka 3 łyżki octu winnego
UgotujmyTo.plziemniaczane. Farsz tym razem całkowicie z grzybów leśnych, które zresztą uwielbiam. Pyszne i proste danie. Ziemniaki do jego przygotowania polecam ugotować dzień czesniej. Składniki: 700 g ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki mąki solidna szczypta curry w proszku sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia bułka tarta grubo mielona do panierowania Farsz grzybowy(...)grzybów lesnych u mnie podgrzybki i maślaki 1 średnia cebula 1 łyżeczka bu lki tartej sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki masła Sposób przygotowania: Świeże grzyby przebrać i umyć, ja miałam mrożone. Wrzucić na patelnię maslo i pokrojoną drobniutko cebulę. dorzucić odsączone, umyte grzyby. Dusić pod przykryciem około 20 minut. Dodać przyprawy i pozostawić jeszcze
Gosia gotujefiletów z kurczaka 1 szklanka mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2-3 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia Sos czosnkowy: 4 ząbki czosnku 4 łyżki majonezu 300 ml jogurtu naturalnego 2-3 łyżki posiekanego koperku odrobina cukru Piersi z kurczaka w cieście czosnkowym, to bardzo ciekawy przepis, w którym zarówno ciasto jak i sos z którym(...)również sposób panierowania filetów. Zazwyczaj płaty mięsa obtacza się w cieście i od razu smaży... tutaj natomiast kurczaka jak gdyby marynuje się w czosnkowym cieście. Serdecznie polecam do wypróbowania. Filety umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kotlety i lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Mąkę wymieszać ze szklanką wody (ciasto powinno mieć konsystencję gęstszego ciasta naleśnikowego). Dodać sól, jajko i przeciśnięty
Świat Domowej KuchniSkładniki: - 2kg karczku - 300g wątróbki drobiowej - 4 jajka - 4 marchewki - 3 pietruszki - 1 mały seler - 5 cebul - 6 ząbków czosnku - 2 kostki rosołowe - 3 łyżeczki gałki muszkatałowej - 10 ziaren ziela angielskiego - 7 liści laurowych - 6 łyżek bułki tartej - 3 łyżki kaszy manny - 1 łyżka masła - sól - pieprz - przyprawa "kucharek" - słoik żurawiny Sposób przygotowania: Karczek włóż do pierwszego garnka, dodaj(...)gotowanie. Wszystko gotujemy do pełnej miękkości mięsa oraz warzyw. Kiedy wszystko jest już miękkie odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy manny, sól, pieprz oraz przyprawę "kucharek". Następnie wyciskamy praską nasz czosnek i całość dokładnie mieszamy. Formę smarujemy masłem i posypujemy kaszą manną. Nagrzewamy
Mentor Smakumusisz zawijać... Składniki 0,5 kg mięsa mielonego 70 dag białej kapusty 2 jajka 1 duża cebula 1 szklanka kaszy manny sól, pieprz, papryka słodka mielona czosnek mąka do obtoczenia gołąbków Zalewa 4 szkl. wody 0,5 słoiczka przecieru pomidorowego 2 kostki rosołowe Sposób Kapustę drobno poszatkować, cebulę drobno pokroić, wymieszać w misce z pozostałymi składnikami. Formować okrągłe
Kuchenne aromatyszklanki obranych migdałówPrzygotowanie:Masło i cukier utrzeć mikserem, kiedy się połączą stopniowo dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i ekstrakty. Do jednolitej masy wrzucić posiekane migdały.Wszystko zmiksować, przełożyć na stolnicę i zagnieść.Gotowe ciasto odstawić na godzinę do lodówki.Mamy w ten sposób czas na zalanie naszych migdałów wrzątkiem i oczyszczenie ich ze skórek. Najlepiej jest przeciąć
Lawendowe Niebodnia… Oponki serowe Składniki: 3 szklanki mąki 1/2 kg chudego białego sera 4 jajka 1/2 kostki masła 1 szklanka cukru 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka alkoholu (u mnie rum) 1/2 łyżeczki soli 1. Ser przecisnąć przez praskę/lub rozdrobnić w dowolny sposób. 2. Wszystkie składniki zagnieść. W razie potrzeby dodać więcej mąki. Ciasto podzielić na kilka części
UgotujmyTo.plmąki pszennej - 70 g świeżych drożdży - 150 g masła - 5 jajek - szklanka cukru pudru - 3 łyżki śmietany - opakowanie cukru waniliowego Masa makowa: (nie posiadam maszynki do mielenia maku, więc musiałem kupić gotową masę makową i z nią własnie podaje przepis) Sposób przygotowania: 1. W miseczce rozcieramy (widelcem,łyżką) drożdże z łyżeczką cukru. I odstawiamy
Gotuj Z Muzykącukier puder – 50 g * żółtko – 1 szt NADZIENIE: * jajko – 2 szt * białko – 1 szt * cukier puder – 4 łyżki * sok cytrynowy – 4 łyżki * śmietana 18% kwaśna , gęsta – 200 g * budyń waniliowy – 1 op / 60 g * kasza manna – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę siekamy z masłem. Dodajemy cukier i żółtko, zagniatamy, formujemy
Ostra na SłodkoSkładniki: Ciasto: 125 g masła 150 g czekolady mlecznej 100 g gorzkiej czekolady 6 jajek 125 g cukru cukier waniliowy 60 g mąki (ok. 3 kopiate łyżki) 2 łyżki kakao (opcjonalnie) Polewa: 100 g czekolady gorzkiej (ewentualnie mlecznej) 50 g masła Proste Czekoladowe Ciasto - Sposób przygotowania: W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę wraz z z masłem. Studzimy do momentu
Słodka Stronabędzie pysznie. Składniki: 4 serki camembert 1 jajko od szczęśliwej kurki 1/2 szklanki bułki tartej 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 500 g śliwek 1 łyżeczka oregano 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka brązowego cukru odrobina soli pieprz Sposób przyrządzenia: Śliwki umyć i pokroić na ćwiartki. Przeciśnięty przez praskę
pieprzny smaczekRyba najlepiej smakuje na ciepło skropiona sokiem z cytryny podana z frytkami przygotowanymi domowym sposobem. Ryba w cieście piwnym Składniki: 4 kawałki filetów z ryby – u mnie mintaj, ale może być dorsz, morszczuk sól morska, tymianek pieprz cytrynowy Ciasto piwne: ¾ szklanki piwa jasnego 1 jajko ok ¾ szklanki mąki pszennej ½ łyżeczki proszku do pieczenia sól morska pieprz cytrynowy olej do smażenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmnie dodany , ale napiszę jeszcze raz, ponieważ można jeść to na różne sposoby. Ja akurat wcinam te ciacho (jeśli można to tak nazwać, bo sama nie wiem co to jest ;D ) na śniadania z dużą ilością kefiru z sokiem malinowym ;) Pycha ! ;) 2 jajka 3 łyżki kefiru lub jogurtu naturalnego 2 kopiaste łyżki otrębów łyżeczka mąki kukurydzianej łyżeczka proszku
charlotte gotujekapustę na zimę, a nie każdy wie, że możemy ją zaserwować w taki sposób. Składniki: ciasto 200 g mąki 100 g miękkiego masła szczypta soli 5-7 łyżek ciepłej wody farsz 800 g schabu bez kości 1 duża cebula 2 łyżki oleju 6 jajek pęczek natki pietruszki 250 g kapusty kiszonej 300 ml śmietany 18% 1 łyżeczka
Niezły Młynekciasto, przyjaciółka masę a moja mama stwierdziła, że całość jest pyszna i w ten sposób można dogodzić każdemu:) Polecam wszystkim to ciasto, jest bardzo smaczne więc nie będę długo opisywać go tylko podzielę się przepisem: Składniki: ciasto: 250 g masła 320 g cukru 4 jajka 370 g mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia szklanka maślanki 4 łyżki kakao
ciastkarnia na kruchym spodzieciężarem gałęzie, proponują swoją dobroć. Zerwij, zjedz albo coś upiecz! Najszybszy i najpyszniejszy sposób na deser, niezapowiedzianych gości czy chociażby zaspokojenie ochoty na małe "co nieco". CIASTKA FRANCUSKIE Z RENKLODAMI. /własny;/ na 10 ciastek opakowanie ciasta francuskiego 10-20 śliwek renklod 1 jajko łyżka mleka cukier Śliwki myję, osuszam, przepoławiam i usuwam pestki. Ciasto francuskie kroję
W kuchni Karmel-itki