dzisiejszą propozycją dla Was są Crêpes Suzette, prawdziwy raj dla podniebienia, najbardziej popularne francuskie naleśniki. Ogólnie rzecz biorąc Crêpes Suzette są to naleśniki z dodatkiem tzw. beurra Suzzette, czyli sosu ze skarmelizowanego cukru i masła z dodatkiem soku z pomarańczy lub mandarynek oraz skórki z dowolnego cytrusa. Zwyczajowo flambirowane (od franc. flambé) przed podaniem, czyli skrapiane sowicie Grand Marnier albo(...)imieniu Suzette, którzy pewnego letniego popołudnia zawitali do hotelowej restauracji. Henri był jeszcze bardzo młody, a co za tym idzie nieco nieuważny i nieostrożny, dlatego też w czasie przygotowywania sosu przypadkiem podpalił zawartość patelni. Była to prawdziwa katastrofa, książę czekał i nie było już czasu na rozpoczęcie wszystkiego od początku, załamany Henri spróbował przypalonego sosu, a jego kubki smakowe oszalały
Przepysznik - BLW i nie tylkoDziś mam dla was propozycję obiadową, na jedno z ulubionych dań Tosi i podejrzewam większość dzieci będzie tym daniem zachwycona, tak jak zupą pomidorową! Sos pomidorowy do makaronu to taki klasyk, który zawsze wychodzi, coś co po prostu nie może się nie udać. Do tego danie jest bardzo szybkie w wykonaniu i smakowite, jak dotąd nie znalazł się taki grymaśnik(...)który nie chciałby go pochłonąć w całości. Sos pomidorowy (porcja na dwójkę dorosłych i dziecko) 400g passaty bądź pomidorów świeżych/z kartonika 250g dowolnego mielonego mięsa, najlepiej piersi z indyka cebula oliwki ząbek czosnku zioła 300g makaronu/ryż Mięso podsmażyć krótko na oleju rzepakowym, chodzi o to, żeby nie traciło swoich soków w czasie dalszego gotowania. Jeśli używamy świeżych
Przepysznik - BLW i nie tylkoPizzę na dobrym cieście uwielbiamy chyba wszyscy, ja pierwszy raz smarowałam ciasto białym sosem z cebuli czosnku i śmietanki, użyłam bardzo dobrej przyprawy : SOS CZOSNKOWY polecam bo jest obłędna w smaku! Składniki: Ciasto: Na dwie duże pizze 3 szklanki mąki pszennej 1 jajko 2 czubate łyżki semoliny 30 g drożdży świeżych 1/2 szklanki ciepłego mleka 3/4 szklanki ciepłej wody(...)łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 3 łyżki oliwy Biały sos: 1 cebula 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy do sosu czosnkowego Bella-Bis 1 szklanka śmietanki 30% Wierzch: dowolna wędlina pieczarki ser mozzarella starty przyprawa do pizzy Sposób przygotowania: Ciasto: Wodę wymieszać z ciepłym mlekiem, dodać cukier zamieszać,dodać poruszone drożdże, oprószyć łyżeczką mąki, odstawić zaczyn
Wanilia i Kardamonwróciły aromatyczne, mięsne pieczenie. Dziś chciałbym przedstawić danie, wykonane z delikatnej cielęciny, połączonej z cierpko słodyczą suszonych żurawin. Na koniec, gotowa rolada, została ozdobiona śmietanowym smakiem, delikatnego sosu. Składniki Danie dla 8 osób Marynata Sól, pieprz 10 ml octu balsamicznego 20 ml oliwy z oliwek Szczypta lubczyku Szczypta czosnku niedźwiedziego Szczypta papryki słodkiej Cielęcina(...)mostka cielęcego bez żeber 150 g suszonej żurawiny Opcjonalnie wiśniówka lub wódka gorzka Sos 30 g masła 100 ml słodkiej śmietany 30% ewentualnie woda Sposób przygotowania Mieszamy składniki marynaty, wcieramy w mostek cielęcy i zostawiamy pod przykryciem w chłodnym miejscu na co najmniej 1 dzień, a najlepiej 2 dni. Żurawinę moczymy przez 20 minut w 50 ml alkoholu lub wody
Miód i pieprzSkładniki : 1 pierś z kurczaka 2 średniej wielkości cebule 3 papryki czerwone 2 małe pory lub 1 duży 4 marchewki 5-6 grzybów mun Kiełki fasoli mung Sos sojowy Przyprawa curry olej sezamowy lub roślinny sól pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE(...)minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kurczaka kroimy w średniej grubości płatki, obsypujemy przyprawą curry, skrapiamy obwicie sosem sojowym. Następnie solimy i pieprzymy, dokładnie mieszamy. Zostawiamy na 1-2h do zamarynowania. Kroimy warzywa, paprykę w paski, cebulkę i pora w piórka. Marchewkę kroimy w cienkie słupki
Sprawdzone przepisy kulinarnesieciach rossmann) Nadzienie: 3 piersi z kurczaka 3 pomidory malinowe 2 ogórki gruntowe 10 liści sałaty masłowej 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku Sos czosnkowy: 1 szklanka jogurtu naturalnego gęstego 3 łyżki majonezu 3 duże ząbki polskiego czosnku 1 łyżeczka przyprawy w płynie maggi pieprz do smaku Sos kebab: 1/2 szklanki pikantnego ketchupu(...)wzdłuż tworząc kieszonkę. 3. Mięso kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na oleju z przyprawą kebab-gyros. Pomidory i ogórki kroimy w plastry. Liście sałaty myjemy i osuszamy. Sos kebab: łączymy ketchup z majonezem i szczyptą chili. Sos czosnkowy: łączymy jogurt z majonezem, posiekanym drobno czosnkiem, magą i pieprzem. Przekrojone bułki z jednej strony smarujemy sosem kebab, z drugiej
Kuchnia w czekoladzieDzień dobry, Na te bakłażany skuszą się nawet ci, którzy normalnie nie przepadają za tym warzywem. Bo czy można oprzeć się połączeniu sosu pomidorowego, ciągnącej się mozzarelli i świeżej bazylii? Nie bez powodu pizza margherita jest tak uwielbiana. Ja postanowiłam przenieść te smaki właśnie na mięsistą lecz nieco mdłą w smaku oberżynę, otrzymując coś po prostu przepysznego :) Danie jest sycące(...)zrobić z plastrami cukinii, kabaczków lub patisonów. "Pizza" z bakłażana czyli bakłażan zapieczony z mozzarellą i pomidorami przepis własny Składniki (dla 2 osób): 1 duży bakłażan 6 łyżek sosu pomidorowego* 6 łyżek tartego sera mozzarella 3 łyżki sera parmezan 1 pomidor garść liści bazylii oliwa sól, świeżo mielony pieprz * Jako sosu możecie użyć passaty pomidorowej (kupnej lub domowej
Chilli Czosnek i Oliwaimprezowo, na romantyczną kolację wybieram zaś wersję burgundzką, czyli mięsną. Fondue bourguignonne to nic innego jak kawałeczki mięsa nadziane na szpadki i usmażone w gorącym oleju, podane z różnymi sosami, warzywami – które również możemy nadziać na szpikulec i upiec, albo też i zjeść na surowo, z kawałkami chrupiącej bagietki, może sałatą? Romantyczno – randkowa konwersacja się toczy(...)oryginalnie jest to polędwica wołowa, może być również wieprzowa, lub inne mięso jakie lubimy – choć już nieco poza konwencją olej do smażenia warzywa – takie jak lubimy sosy – o tym za chwilę bagietka? sałata? czerwone wino i przyprawy do marynowania mięsa nieduży głód i dobry nastrój ;) Mięso kroimy w kostkę ok. 2 x 2 cm. Marynujemy w czerwonym
Patchworkproduktów- można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna sezamu, krewetki, mięso(...)Jajka delikatnie obieramy i przed podaniem kroimy na pół. Białko będzie idealnie ścięte, a żółtko kremowe i półpłynne. Jajko w oryginale jest jeszcze dodatkowo marynowane po ugotowaniu w sosie sojowym i mirin (słodko-alkoholowym sosie ze sfermentowanego ryżu) ale jakoś nigdy nie mam na to czasu robiąc tak szybki obiad. Na dwie porcje potrzebujecie dwie wybrane torebki zupy
Karo in the KitchenWyczesane mięsko. Miękkie i pełne smaku. Rozpływa się w ustach. Podlane aromatycznym domowym sosem BBQ jest idealne do soczystych kanapek, które świetnie zastąpią regularny obiad. Robi się długo, ale robi się samo! Tak podawana wieprzowina ma swoje korzenie na głębokim południu Stanów Zjednoczonych, w takich miejscach jak Karolina Północna, Texas i Tennessee- w stanach, w których jedną z głównych(...)razu podwoić by upiec za jednym zamachem dwie porcje- jedną po wystudzeniu zamrozić. Oszczędzi to sporo czasu i prądu, a odmrożony pulled pork będzie równie pyszny. Nie wylewajcie sosu, który zostanie pieczenia mięsa- to mieszanina coli, cebuli, smaku mięsa i marynaty. Jeśli boicie się, że będzie za tłusto- włóżcie rondelek z sosem do lodówki i zdejmijcie tłuszcz, gdy już
Karo in the Kitchennawet dwa dni, ale umówmy się, że te 12 godzin to absolutne minimum dla mięsa z kością. W momencie, w którym mięso już przeszło swoje, czyli przesiąkło colą, sosami, przyprawami, macie 3 opcje na to jak chcecie je dalej przyrządzić. Wersja pierwsza – żeberka w coli grillowane Opcja grill. Zabieramy żeberka ze sobą, dzielimy się ze znajomymi. Na średnim poziomie(...)przykryciem, co jakiś czas mieszając, około 30-40 minut. Po tym czasie wrzucamy pokrojonego drobno pomidora bez skóry wraz z sokiem i pestkami. Dusimy dalej do całkowitej miękkości żeberek. Sosu powinno Wam trochę zostać – jeśli będzie za szybko odparowywał podczas duszenia, podlewajcie żeberka odrobiną coli, wody lub piwa. Są pycha i z pieczywem, i z brązowym ryżem. Wersja trzecia – żeberka
Karo in the Kitchenmakaronu były tak popularne frytki spiralki. Jak pomyślałam tak też zrobiłam, a do tego szaszłyki drobiowo pieczarkowe- jako że pieczarki były składnikiem głównym tego dania. A całości uzupełnia pyszny sos, którego ostrość sami sobie dozujemy wg upodobań. Składniki: 40 dag piersi z kurczaka pół opakowania makaronu duże świdry Makarony Polskie 30 dag pieczarek sól,pieprz, słodka papryka w proszku(...)patyczki do szaszłyków olej do smażenia sos: 1 mała cebula 5 łyżek przecieru pomidorowego 1 łyżeczka musztardy 3 łyżki oliwy 2 ząbki czosnku 1/2 papryczki chili 2 łyżki miodu 1 łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 6 łyżek keczupu 3/4 szkl wody sól, pieprz sos tabasco ( opcjonalnie) Wykonanie: 1.Piersi z kurczaka kroimy
Z Majeczką w kuchnialbo ich niedostępność. Czasami jednak, dla odmiany, porwę się na takie szaleństwo. Muszę przyznać, że tak przygotowana wołowina bardzo mi smakuje - jest miękka i nie wymaga wielkiego nakładu czasu. Sos jest aksamitny, a fasolka szparagowa zyskuje nowy wymiar smaku ;) Warto spróbować! WOŁOWINA W FASOLKĄ, SOSEM SOJOWYM, SELEREM NACIOWYM I CHIŃSKIM WINEM RYŻOWYM Składniki: - 450 gram wołowiny - 4 łyżeczki mąki kukurydzianej(...)łyżki ciemnego sosu sojowego - 2 łyżeczki oleju z orzechów ziemnych - 2 łyżki oleju roślinnego - 3 ząbki czosnku, zmiażdżone - 1 czerwona cebula - 225 gram fasolki szparagowej - 2 łodygi selera naciowego - 2 łyżeczki chińskiego wina ryżowego - u mnie japońskie (lub wytrawnego sherry) - 125 mililitrów bulionu wołowego - 4 łyżeczki wody - sól - pieprz Przygotowanie: Wołowinę kroimy w paski. W miseczce przygotowujemy marynatę
Życie zamknięte w smakuprzepis na danie, które było moim obiadem jakiś czas temu. Całość smakowo komponowała się tak dobrze, że postanowiłam się podzielić przepisem. Kurki i bób - musicie spróbować tego razem :) Sos kurkowy z tego przepisu to nie jest tradycyjny sos na śmietanie - jest to lekka wersja sosu kurkowego, z użyciem mleka roślinnego, a całość zagęszczona mąką z tapioki (można zastąpić ziemniaczaną). Polecam(...)WEGAŃSKIE KOTLETY Z BOBU Z SOSEM KURKOWYM przepis autorski // jedna porcja ~250g ugotowanego bobu (waga po obraniu) ~łyżka oleju ~opcjonalnie kilka łyzek mleka roślinnego jeśli masa jest tak gęsta, że ciężko się blenduje lub mąką jeśli masa jest rzadka ~sól, pieprz, pieprz cytrynowy, czosnek, szczypta kardamonu, lub inne ulubione przyprawy do smaku Bób blendujemy na gładką masę, dodajemy przyprawy, olej
chili & sugarmoim stole często gości ryż i makaron. Dziś zapraszam Was na szybką propozycję obiadową. Uwielbiam spaghetti. Wyśmienicie smakuje z wszelkimi maślanymi sosami, jak i z tradycyjnym bolognese. Ostatnio postanowiłam zrobić spaghetti w troszkę innej wersji. W lodówce znalazłam puszkę kukurydzy i... dalej wyobraźnia sama już zadziałała. W kilka chwil powstał pyszny sos kukurydziany, do którego dla wzbogacenia smaku dodałam remuladę(...)misy blendera. Dodajemy jogurt oraz 2 łyżki remulady duńskiej. Następnie doprawiamy solą i pieprzem (około 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu i szczypta soli). Wszystko miksujemy, aż uzyskamy konsystencję gęstego sosu. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy z oliwek i ustawiamy gaz na minimalny. Przygotowany sos przekładamy na patelnię, ciągle mieszając dodajemy 4 łyżeczki śmietanki 10%. Nasz sos ma się jedynie podgrzać. Podczas
Słodkie okruszki