sosy - 72234 przepisów (strona:357/4816)

Lasagna 178

Opis: Lasagne to rodzaj włoskiego makaronu, który jest krojony w szerokie płaty. Potrawa polega na układaniu warstwowo makaronu, sosu bolognese lub pomidorowego, startego sera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Składniki: 1 op. makaronu lasagne 150 g tartego sera (najlepiej parmezanu) 1 cebula 2 łyżki oliwy 400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego 2-4 ząbki czosnku 500 g obranych(...)się zrumieni. Następnie dodajemy mięso. Smażymy ok. 10-15 min. Następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, bazylią, oreganem oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na „wolnym ogniu”. Przygotuj sos beszamel. W małym garnku rozpuść masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dodajemy zimne mleko i całość gotujemy na małym ogniu, do zgęstnienia, ale stale mieszając. Dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 140

urczak w słodko-kwaśnym sosie to jedno z moich ulubionych dań. Coś w tym połączeniu niesamowicie mnie kręci i to chyba jedna z tych potraw, które mógłbym jeść na okrągło. Sos zawsze robię sam. Zajmuje to niewiele więcej czasu niż odkręcenie słoiczka i odgrzanie go, a smak jest o niebo lepszy, zapewniam. Moja wersja tego dania nie bazuje na żadnym(...)oryginalnym chińskim przepisie. Po prostu przyrządzam go tak, jak lubię najbardziej. Do sosu możecie również dorzucić pędy bambusa, ja je pomijam ze względu na to, że za nimi nie przepadam. Świeżego ananasa można także zastąpić tym w syropie — wtedy pamiętajcie o zredukowaniu ilości dodawanego cukru, albo całkowicie z niego zrezygnujcie. * SKŁADNIKI na 4 porcje 500 g piersi z kurczaka

Food Square
Zapiekanka Ziemniaczana z Mięsem 494

pieprz cayenne) 2 ząbki czosnku z przypraw: 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku do smaku sól, pieprz olej do smażenia przygotowanie sosu około 40 minut, zapiekanie około 40 minut Link do filmu z przygotowania: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem Przygotowanie: Obrane ziemniaki gotuję w lekko osolonej wodzie, od momentu zagotowania około 15 minut(...)żeby ziemniaki były podgotowane ale nie ugotowane. Następnie odcedzam i odstawiam do wystudzenia. Teraz przygotuję składniki na sos: Cebulę kroję w drobną kostkę, czosnek drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Papryczkę chili przekrawam wzdłuż na pół, usuwam nasiona i drobno kroję. Umyty seler naciowy kroję w cienkie plasterki, oczyszczoną i umytą marchew ścieram na tarce o grubych oczkach. Umyte pieczarki

Uwaga Babcia Gotuje
Kefta Mkaouara 198

czyli marokańskie klopsiki w sosie pomidorowym z jajkami. Dziś jest ostatni dzień trwającego przez cały czerwiec Festiwalu Kuchni Arabskiej organizowanego przez Malwine z bloga Filozofia Smaku. Z tej okazji wspólnie z Anią postanowiłyśmy przygotować tradycyjne marokańską keftę - aromatyczne klopsiki w gęstym pomidorowym sosie z dodatkiem jajek to fantastyczne połączenie, które mam nadzieje również Wam przypadnie do gustu;)  Składniki(...)łyżeczka soli 0,25 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki (można użyć świeżej) 1 łyżeczka suszonej kolendry (można użyć świeżej) garść bułki tartej 1 jajko Na sos 1 średnia cebula 1 łyżeczka słodkiej papryki 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 0,5 łyżeczki ostrej papryki lub pieprzy kajeńskiego sól, pieprz kolendra i/lub pietruszka do przybrania 3-4 małe

Codzienne Gotowanie
Małe kalmary faszerowane fetą 192

Pyszne, faszerowane kalmary. Danie nieco pracochłonne, ale warte zrobienia. Jeżeli nie mamy Ouzo, dodajmy do pomidorów bulion i doprawmy sos mielonym anyżkiem. Podawać np z ryżem.  A tutaj inne przepisy na dania z małymi kalmarami Kalmary faszerowane po włosku z grilla Greckie faszerowane ryżem W sosie pomidorowym, z makaronem składniki 600 g oczyszczonych małych kalmarów (ok 20 szt) farsz(...)świeżego szpinaku 200 g fety 2 - 3 ząbki czosnku sól, pieprz papryka w płatkach na sos ok 400 g pomidorów z puszki 1/3 - 1/2 szklanki ouzo (lub bulionu) pokrojone macki sól, pieprz dodatkowo wykałaczki przygotowanie Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli to konieczne oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć

Stare Gary
PIECZONY KALAFIOR Z SOSEM SEROWYM 160

Pieczone różyczki kalafiora otulone kremowym sosem serowym, to danie które zasmakuje każdemu - i dzieciom i dorosłym. Idealnie sprawdzi się jako rodzinny obiad lub ciepła kolacja. Pieczenie wydobywa z kalafiora głębię smaku, nadaje mu intensywności i ciekawej tekstury. Jeśli jednak nie chcecie rozgrzewać piekarnika możecie kalafiora ugotować na parze lub w osolonym wrzątku. Możecie zrezygnować z dodatku makaronu i zastąpić(...)SKŁADNIKI na 4 porcje ½ główki kalafiora 1 szklanka makaronu np. muszelki, penne, garganelli 3 łyżki oliwy sól morska świeżo zmielony czarny pieprz słodka papryka w proszku chili w proszku SOS SEROWY 1 szklanka startego na tarce sera np. gruyere, cheddar + 2-3 łyżki do posypania 25 g masła  25 g mąki pszennej ( ok 2 płaskie łyżki

cool and minty
GULASZ WIEPRZOWY Z BATATAMI I PAPRYKĄ 169

dodatkiem podsmażonego chudego boczku, batatów i papryki. Świetnie smakuje posypany posiekaną natką pietruszki i suszonym oregano. Prosty do przygotowania i świetny do odgrzewania.  Jeśli nie chcecie zagęszczać sosu mąką, możecie łyżką wybrać z niego 1/3 - 1/2 szklanki ugotowanych batatów, zmiksować je na gładkie puree i z powrotem dodać do rondla. W ten sposób naturalnie i zdrowo zagęścicie sos. Taki(...)gulasz przygotujecie też z polędwiczek wieprzowych - ugotuje się znacznie szybciej, bo już po 40 minutach mięsko zacznie się rozpadać, a sos nabierze głębokiego smaku i aromatu. Warto pamiętać, że w szybszej wersji dynię dodajemy do podsmażonej polędwiczki już na początku, a nie w połowie gotowania jak to ma miejsce gdy gotujemy szynkę lub łopatkę. SKŁADNIKI / 4 porcje

cool and minty
PIEROGI Z KACZKĄ, SOSEM ŚLIWKOWYM I SALSĄ Z MANGO 206

Domowe, orientalne pierożki wypełnione pikantnym farszem z ugotowanego mięsa kaczki i rosołowych warzyw. Doprawiłam je czosnkiem, imbirem i świeżą kolendrą, a po ugotowaniu podałam z ciepłym sosem śliwkowym oraz orzeźwiającą i bajecznie kolorową salsą z mango. Sekretem pierożków jest zarówno delikatne, soczyste nadzienie jak i  miękkie  elastyczne ciasto, które dobrze się wyrabia i nie rozkleja, ani podczas lepienia(...)małej czerwonej cebuli / pokrojonej w drobną kosteczkę garść posiekanych listków kolendry lub natki pietruszki sok z 1/2 limonki 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SOS ŚLIWKOWY 5 suszonych, niewędzonych śliwek lub 3-4 łyżki powideł śliwkowych 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki soku z limonki  1 łyżeczka octu ryżowego 1 łyżka syropu klonowego

cool and minty
SAŁATKA WIOSENNA 156

Wiosenna sałatka z ugotowanych na parze różyczek brokuła, sałaty lodowej, plastrów chrupiącej rzodkiewki, ogórka i jajka. Doprawiona pysznym sosem na bazie majonezu, musztardy ziarnistej i tartego parmezanu. Sos jest gęsty, kremowy, idealnie skomponowany. Dzięki niemu lekka sałatka jest wyrazista i pełna smaku. Jeśli chcecie, aby dressing był mniej kaloryczny, możecie w równych proporcjach wymieszać majonez z jogurtem, lub przygotować równie(...)smaczny sos jogurtowy. Do sałatki pasuje kawałek bagietki posmarowanej oliwą i opieczonej na suchej patelni. Sprawdzi się jako przekąska do pracy lub lekka kolacja w gronie przyjaciół. SKŁADNIKI / 2 porcje ¹⁄₄ główki sałaty lodowej ¹⁄₂ brokuła podzielonego na różyczki ¹⁄₂ pęczka rzodkiewki ¹⁄₂ ogórka ¹⁄₃ papryczki chili 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 2 jajka / ugotowane (5 minut od momentu zagotowania wody

cool and minty
Spaghetti pomidorowe z oliwkami 201

Obiad bezmięsny, pożywny i pięknie się prezentuje:) Sos do spaghetti jest wyjątkowy dzięki aromacie czarnych oliwek, octu winnego i cukru trzcinowego. Musicie wypróbować je na obiad:) Składniki: sos: 1/2 szklanki pikantnego dobrego ketchupu 1,5 szklanki passaty łyżeczka sosu pikantnego chili - wolicie ostrzejszy smak, dajcie więcej 1 duża cebula 10 czarnych wydrylowanych oliwek 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu winnego(...)bazylia, zioła prowansalskie, lubczyk, papryka ostra i słodka - według uznania połowa opakowania makaronu spaghetti parmezan do posypania garść świeżej roszponki Wykonanie: W misce wymieszaj ketchup z passatą, dodaj pikantny sos chili i ocet winny. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek - gdy będzie bardziej płynna znaczy że jest nagrzana - wrzuć drobno posiekaną cebulkę i czosnek. Przesmaż aż się ładnie zeszklą

Zasmakuj Kuchni
ZAPIEKANKA Z BAKŁAŻANEM 129

ząbki czosnku ok. 500g wołowiny 1/2 szklanki wina białego 200g sera żółtego garść natki pietruszki cynamon mielony chili w proszku oregano  sól pieprz  oliwa z oliwek sos beszamelowy: 2 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki szczypta gałki muszkatołowej sól Sposób przygotowania: Piekarnik nagrzać na 180 stopni C na funkcję grilla. Bakłażana pokroić na 0,5cm krążki(...)minut. Wlewamy wino a po minucie pomidory, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano. Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy i dusimy ok. 20 minut od czasu do czasu mieszając. sos beszamelowy: Z mąki i masła smażymy jasną zasmażkę, rozprowadzamy zimnym mlekiem, wlewając je stopniowo i cały czas mieszając rózgą. Gotować na małym ogniu kilka minut. Na koniec przyprawić solą i  gałką

Prosto i Smacznie z Anetą
Podudzia z kurczaka z grilla z sosem Jalapeno Pepper Relish 199

Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish to pyszny paprykowo-pomidorowy sos, który nadaje potrawom z rusztu wyjątkowej wyrazistości. Składniki: 16 podudzi z kurczaka 4 łyżki majonezu 4 łyżki sosu Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish Przygotowanie: Można użyć sosu Ballymaloe Jalapeno Pepper Relish jako marynaty lub glazury do kurczaka. Sos Ballymaloe wymieszać z majonezem i stworzyć wyjątkowy sos do maczania grillowanych podudzi z kurczaka(...)Podudzia grillować na mocno rozgrzanym grillu przez około 25 minut regularnie obracając. Podawać z wcześniej przygotowanym sosem do maczania. The post Podudzia z kurczaka z grilla z sosem Jalapeno Pepper Relish appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
Przetwór pomidorowy 3 w 1:) 129

Witajcie Kochani! Nieoczekiwanie dostałam pomidory i nieoczekiwanie wspomniała moja mama, że ciocia robi sos pomidorowy. I że jest ponoć świetny, i że dzieciaki go uwielbiają. Na początku nie miałam ochoty go robić, no ale skoro prezent w postaci pomidorów pojawił się na stole, w mojej głowie włączył się natychmiast trybik "przetworzyć";) I tak też przetworzyłam. Co z tego wyszło, ujrzycie(...)niebawem na dołączonych zdjęciach. A tak prawdę mówiąc, sos jest rewelacyjny! W życiu nie jadałam tak pysznego sosu pomidorowego! I już teraz mogę Wam powiedzieć, że ten mój "przetwór" wcieli się w więcej ról, niż tylko ta zwykłego sosu do makaronu: A zatem rola 1: sos do makaronu - niech będzie. Angaż nr. 2: rozcieńczony - jako danie główne, czyli zupa pomidorowa

Kuchnia smaków
Pulpety z indyka w zielonym sosie 120

Delikatne pulpety z mięsa indyczego, a wszystko zatopione w zielonym sosie. Sos zrobiony na bazie szpinaku i słodkiej śmietanki. Wspaniałe pyszne mięsko. Podałam je z ziemniakami i surówką z rzodkiewki. Może i Wy skusicie się na taki obiad? Na blogu znajdziecie również przepisy na pulpety w sosie pomidorowym, pulpety w sosie serowym i inne   również bardzo smaczne. Składniki(...)łyżkę masła i dodać rozmrożony szpinak. Smażyć 2 minuty po czym wlać śmietanę i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.  Dodać 1 serek topiony i smażyć na patelni aż sos zgęstnieje. Do sosu włożyć pulpety. Podawać gorące pulpety indycze w zielonym sosie

O kuchni z uczuciem
Makaron z cukinii w sosie pomidorowym 236

paseczki julienne. Ja obieraczkę kupiłam już jakiś czas temu (za niecałe 5 zł) i po miesiącu w końcu odważyłam się przerobić cukinię na „makaron”. Do tego prosty sos pomidorowy z dodatkiem suszonych pomidorów i uzyskałam pyszny, niskokaloryczny, zdrowy obiad. Idealny na niemal 30 stopniowy upał, gdy nie ma się ochoty na tradycyjne obiady. Ja swoją porcję pozostawiłam(...)wersji wegańskiej – dla męża cukiniowe spaghetti posypałam dodatkowo parmezanem. Cukinia świetnie się spisała – jest lekko chrupiąca, odświeżająca i doskonale pasuje do sosu pomidorowego. Makaron z cukinii w sosie pomidorowym: 2 duże cukinie 2 łyżki oliwy z oliwek 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów (ok. 400 g – najlepiej z ziołami np. bazylią lub oregano

Poezja smaku

Proponowane wyszukiwania