Jeśli macie ochotę na dietetyczny obiad, to zapraszam na antrykot wołowy z rosołu, podany z sosem musztardowym i warzywami Składniki na dwie porcje: Ok. 500 g antrykotu z kością 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ziarenka pieprzu 2 listki laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego 1 łyżeczka soli Wykonanie: Mięso umyłam, zalałam(...)gotowania na około 1 godzinę. Kiedy mięso było już miękkie wyjęłam je razem z warzywami. A wywar przecedziłam. Taki wywar można wykorzystać jako bazę do wielu zup lub sosów. Natomiast mięso przeznaczyłam do obiadu na drugie danie. Z wywaru zrobiłam smaczny sos musztardowy , a całość podałam z warzywami. Polecam ten smaczny dietetyczny obiad każdemu i życzę SMACZNEGO
Kuchnia u KrysiDzisiaj mam dla Was przepis na kolejny smaczny sos, który podaję do pieczeni, do zimnego mięsa i wędlin. Składniki: 1-2 owoce mango 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka przyprawy chili 1 łyżeczka imbiru ½ łyżeczki kolendry ½ łyżeczki kurkumy 2 łyżki oliwy z oliwek ½ szklanki octu winnego ½ otartej skórki z cytryny 2 łyżeczki cukru(...)zredukował. Mango odkroiłam od pestki i obrałam ze skórki. Pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do rondelka. Gotowałam na małym gazie jeszcze około 5 minut, nie przerywając mieszania. Sos już gotowy. Po przestudzeniu można przełożyć go do słoiczka. Szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki na 2-3 dni. Ale póki co, najlepiej podać go np. do pieczeni na gorąco
Kuchnia u Krysiwieprzowe 50 dag, ryż ugotowany 4 woreczki, jajka 2 sztuki, cebula podsmażona 4 sztuki, kucharek 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, prawdziwki 5 łyżek/mielone, woda 6 szklanek SOS: wywar grzybowy - z gołąbków gotowania, prawdziwki 2 łyżki/zmielone, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, mąka pszenna 5 łyżek, woda 1/2 litra ryż ugotować w nie solonej(...)przelać do mniejszego garnka do wywaru wsypać zmielone grzyby, wlać przyprawę w płynie i gotować z 10 minut, mąkę wymieszać z wodą i wlać do wywaru mieszając do zagęszczenia sosu, można na talerzu podać sos z ciut śmietaną do ziemniaków, pieczywa lub same - gołąbki są aromatyczne, delikatne...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiętaki zestaw. Ja, w każdym razie, bardzo lubię to danie, chociaż wcale nie przepadam za tym, by robić coś jak wszyscy ;) A może lubię potrawę za ten śmietankowy sos, który łączy wszystkie elementy tak idealnie, gładko i jedwabiście? Tak, zdecydowanie - śmietanka to jest to! 30 albo i więcej grzesznych %. No ale dosyć żartów - sezon kurkowy w pełni, śpieszmy więc(...)wykorzystać! Z całym przekonaniem uważam, że taki sos, to jeden z najlepszych sposobów na pieprznika jadalnego ( Cantharelus cibarius ). Te niewielkie grzyby nie zawsze traktujemy z należnym szacunkiem. Na grzybobraniu z moimi dzieciakami zawsze przyznawaliśmy sobie tylko jeden punkt za kurkę (nie zgadniecie, który gatunek miał punktów najwięcej). Nieładnie. Kurki są aromatyczne, chrupkie i bardzo smaczne. Niepodobne do innych grzybów
zadanie-gotowanienieśmiałości, bo to jednak nowość dla kubków smakowych. I podziałało! Był efekt wow :) Kurczak yakitori japońskie szaszłyki z kurczaka to potrawa z ogromną historią – kurczak marynowany w sake, sosie sojowym z różnymi dodatkami opiekany na węglu drzewnym. Z powodzeniem można go przygotować także na grillu elektrycznym. Kurczak yakitori można podawać w wersjach z porem (lub grubym szczypiorem), grzybami(...)bulionu drobiowego 200 ml sake albo mirin (można ewentualnie zastąpić białym winem, ale wtedy warto dodać gorczycę, skórkę mandarynki, sezam i odrobinę pieprzu cayenne oraz cukru) 200 ml sosu sojowego jasnego brązowy cukier – tu wg upodobań smakowych – od 1 do 6 łyżek (im więcej, tym marynata będzie słodsza i gęstsza) 2-3 ząbki czosnku olej, może być każdy
Pociąg Do Kuchninatomiast uwielbiam dwa rodzaje: placki ziemniaczane a'la pizza jak dzisiaj zaprezentuje i placki ziemniaczane po zbójnicku ale o nich później :) Teraz na celowniku są placki z aromatycznym sosem, serem, który ciągnie się do samego sufitu :) i salami. Tak zazwyczaj wyglądają moje placki ale dzisiaj dodam wyjątkowo szczypiorek. Spróbujcie, niby nic tylko szczypiorek prawda? A smak potrawy bardzo się zmienia(...)Składniki: (na ok 4 duże placki) ziemniaki 1 kg jajko 1 szt. mąka 2 łyżki sól pieprz sos pomidorowy lub keczup ser 100-200 g salami 20-50 g szczypiorek Przepis bardzo prosty i przyjemny. Na początku obieram ziemniaki i kroje je wzdłuż a to dlatego żeby przepuścić je przez maszynkę a mam wąski otwór. Gdy już zetrę ziemniaki
Kuchnia Vikidodać suszone grzyby i zagotować. Jogurt grecki wymieszać z małą ilością gorącego wywaru, wymieszać. Następnie wlać cały jogurt do wywaru. zagotować. Nie można dodać całego jogurtu od razu, ponieważ sos by się zważył. Wlać sos do naczynia żaroodpornego, wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Odsypać natką pietruszki lub koperku, wymieszać. Podawać z ryżem lub kaszą(...)Drugi sposób przyrządzania Można włożyć obsmażone klopsy do na patelnię do sosu, przykryć przykrywką. Gotować na bardzo małym ogniu 20 minut. Posypać natką pietruszki lub koperku. Gotowe. Możecie wybrać sobie sposób który dla was jest łatwiejszy. Smacznego
Kuchnia Pokoleńnależy wyrabiać do momentu, aż będzie elastyczne. Miskę przykryć i odstawić w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Po tym czasie uformować spód na pizzę (powinien być bardzo cienki), posmarować sosem, dodać ser i dodatki. Nagrzać piekarnik do jak najwyższej temperatury i włożyć pizzę do pieca. Piec ok. 15 minut, do czasu aż boki lekko się zarumienią. Sos do pizzy: Składniki(...)świeżo zmielony pieprz, sól, świeże lub suszone zioła: bazylia, oregano, opcjonalnie drobno posiekane chili Rozgniecione ząbki czosnku wraz z chili podsmażyć lekko na oliwie, dodać pomidory. Gotować długo, aż sos zgęstnieje
Dobra karmaDelikatnie kwaskowaty sos malinowy z dodatkiem cynamonu idealnie pasuje do słodkich deserów i dań, jak i do lodów. Można serwować zaraz po przygotowaniu „na ciepło” lub przelać do słoiczków i wyciągać każdej potrzebie :) Składniki: 500 g malin 3 łyżki cukru laska cynamonu lub 1 łyżeczka cynamonu w proszku Wykonanie: Umyte maliny wsyp wraz z cukrem do rondelka lub na patelnię(...)podgrzewaj na małym ogniu. Gdy zaczną się lekko gotować dodaj cynamon. Duś przez kilka minut. Gdy maliny puszczą już cały sok zdejmij z ognia i przetrzyj sos przez gęsto sito w celu pozbycia się pestek. Sos można podawać od razu na ciepło albo przelać do słoiczków. Gotowe
Kulinarna (nie)codziennośćpizza :D Ale co ja zrobię, że tak bardzo lubię smak pizzy :) Składniki: - naleśniki 3 szt. - ser ok 200 g - salami ok 25 g - keczup lub sos pomidorowy Na blaszkę wykładam papier do pieczenia a na niego pierwszego naleśniki. Polewam keczupem lub sosem pomidorowym (z tym, że w przepisie jest duża porcja. Zmniejsz ją jeżeli planujesz(...)pierwszym. Na ostatnim naleśniku układam dodatkowo jeszcze salami. Całość zapiekam w nagrzanym piekarniku do ok 200 st aż przypiecze się ser i salami. Przypominam kolejny raz o sosie czosnkowym , o którym ja nigdy nie zapominam jedząc takie pyszności :) Smacznego
Kuchnia Vikiduże jajko (L) 1 łyżeczka mielonego cynamonu ¼ łyżeczki sody oczyszczonej ¼ łyżeczki soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich 2 duże jabłka obrane, wypestkowane i pokrojone w kostkę SOS TOFEE ⅓ szklanki masła ⅓ szklanki cukru ¾ szklanki śmietanki 30% lub 36% WYKONANIE CIASTO :Piekarnik nagrzewamy do temp. 175°C z włączoną funkcją grzanie góra/dół bez termoobiegu. Blaszkę o wymiarach(...)przygotowanej formy i wstawiamy na około 30-35 minut do piekarnika. Upieczone brownie zostawiamy w blaszce przez 10 minut, a następnie wyjmujemy z formy i studzimy na kratce. SOS TOFFEE : W rondelku (najlepiej z grubym dnem) roztapiamy masło, dodajemy cukier. Podgrzewamy na małym gazie cały czas mieszając przez około 5 minut (uważamy, aby nie przypalić masy). Gdy cukier lekko
cool and mintypokrojonej w krążki 1 ząbek czosnku starty na tarce 1 łyżka oliwy 2 łyżki soku z cytryny sól morska świeżo zmielony czarny pieprz DO PODANIA: smażony ryż z sosem sojowym *pastę curry można zastąpić marynatą przygotowaną z 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, 2 łyżeczek kurkumy, 2 łyżeczek startego imbiru, 2 startych ząbków czosnku i 1 łyżki oliwy(...)patelni, na niewielkiej ilości rozgrzanego klarowanego masła lub oleju kokosowego lub oliwy. Mieszamy od czasu do czasu. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżki oleju sezamowego i 2 łyżki sosu sojowego. SALSA : Pomidory myjemy i nacinamy skórkę na krzyż. Wkładamy do miseczki zalewamy wrzątkiem. Odstawiamy na 1 minutę, wylewamy wodę, zdejmujemy skórki(łatwo odchodzą). Kroimy w kostkę, dodajemy pokrojoną chili
cool and mintyDomowy sos toffee to właściwie słodka śmietanka z cukrem, masłem i miodem dłuuugo gotowana do zbrązowienia. Idealnie nadaje się jako polewa do lodów, gofrów, naleśników, deserów i ciast - w szczególności do kremowych, gęstych serników. Jest banalnie prosty w przygotowaniu, właściwie gotuje się sam. Wystarczy wszystkie składniki umieścić w rondelku i podgrzewać przez około 15 minut na minimalnym ogniu. Ciepły(...)sos przelewamy do czystego słoiczka, zakręcamy. Po ostudzeniu przechowujemy w lodówce. Przed podaniem podgrzewamy na minimalnej mocy palnika. SKŁADNIKI 4 łyżki brązowego cukru 4 łyżki masła (100 g) 4 łyżki miodu lub golden syropu 250 ml śmietanki 30% lub 36% WYKONANIE Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i mieszając zagotowujemy. Zmniejszamy ogień do małego i gotujemy masę przez około 15 minut
cool and mintyklasy ;););) No i przecież to właśnie na boisku wymyśliliśmy naszą kulinarną zabawę !!! PS Dziadkowe klasyczne panierowane pieczarki postanowiłem nieco wzbogacić. Przecież ich środek aż prosi się o wypełnienie :) PPS Sos idealnie pasujący do dania jest dziełem syna i żony :) PPPS Rodzice upierają się, że dziadek nie potrafił nic ugotować i że mi się przyśniło ;) A jednak! Składniki: 500 g pieczarek(...)opakowania serka topionego np. tylżyckiego - nie kremowego słoiczek kaparów 2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia Sos: 150 ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki soli 1 mały ogórek kilka listków szpinaku Wykonanie: Pieczarki oczyścić i usunąć z nich nóżki. Wnętrza grzybów wypełnić serkiem topionym po brzegi. W serku umieścić po jednym lub kilka kaparów. Obtoczyć w masie
zadanie-gotowaniestronach nasze steki. Ten prosty krok intensyfikuje smak wołowiny. Steki skropić oliwą z oliwek, opruszyć solą i pieprzem. W ostatnich chwilach grillowania można natrzeć steki odrobiną sosu Ballymaloe . The post Idealny stek z sosem Ballymaloe appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcie