sosy - 72734 przepisów (strona:1068/4849)

Kefirowe udka pieczone z warzywami 201

dodatkiem czosnku oraz tymianku pieczone na blaszce razem z dużą ilością warzyw - ziemniakami, pieczarkami, bakłażanem, papryką, cebulą oraz pomidorkami koktajlowymi. Warzywa przed pieczeniem również obtoczone są w marynacie z sosu sojowego i oleju. Pyszne danie jednogarnkowe, które praktycznie robi się samo i nie trzeba je pilnować- potrzeba zaledwie 10 min. na przygotowanie składników, a resztę wykona piekarnik. Mega proste(...)ząbki czosnku 3 gałązki rozmarynu Marynata do udek: 2 szklanki kefiru 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka tymianku Marynata do warzyw: 3 łyżki sosu sojowego jasnego 2-3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej szczypta papryki chili Wykonanie: Marynata do udek: Do miski (szklanej lub plastikowej) wlewamy kefir. Dodajemy ząbki czosnku przeciśnięte przez

Kuchnia MagdaLeny
lekkie pulpety z łopatki wieprzowej w sosie pomidorowym... 187

dodać oregano i zmiksowane w blenderze pomidory, wlać wodę, dodać sól, cukier i zagotować. Formować np. łyżką do lodów porcje pulpetów, każdą kulkę obtaczać w mące i wkładać do sosu, po wypłynięciu na mniejszym ogniu gotować z 13-15 minut pod przykryciem. Mąkę wymieszać z wodą, śmietaną i wlać do sosu zagotować do zagęszczenia, zdjąć z ognia, podawać z czym(...)się lubi - bardzo delikatne, lekkie pulpety z łopatki wieprzowej w sosie pomidorowym są bardzo smacznym daniem obiadowym...........SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Sos z ogórków konserwowych 120

zimnej wody (4 – 5), zagotować mieszając, aby nie było grudek. Następnie wlać gorący bulion i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. W przypadku, gdyby mimo to powstały grudki, należy sos przetrzeć przez sito. Do sosu dodać pokrojone w półplasterki ogórki i zagotować. Doprawić do smaku octem, solą, pieprzem i cukrem. Zagotować. Sos podałam z klopsem z gotowanego mięsa

królestwo garów
fasolka szparagowa zupełnie inaczej 285

samego. Stąd poszukiwania, a oto ich efekt. Polecam. Składniki: fasolka szparagowa kilka plastrów boczku 2 – 3 ząbki czosnku kawałek imbiru chili (ze dwa strączki, albo trochę suszonych płatków) sos sojowy olej sezamowy skrobia (kukurydzian, ryżowa, ziemniaczana olej roślinny do smażenia Fasolkę umyć i pokroić na pół lub 1/3, zależnie od długości. Czosnek zmiażdżyć, imbir zetrzeć. Boczek pokroić w dorbne(...)kawałki, posypać mąką, polać sosem sojowym, odtsawić W woku rozgrzać olej, wrzucić fasolkę, mieszając przesmażyć kilka minut. Podlać wodą, woka przykryć i fasolkę parować kilka minut, co jakiś czas mieszając, w razie potrzby dolewając wody. Wyjąć do miski, odstawić. Do woka wrzucić boczek, chwilę przesmażyć. Odsunąć na bok. Dodać trochę oleju, wrzucić czosnek i imbir, przesmażyć, wymieszać z boczkiem, wrzucić

stajnia gołębie od kuchni
Sałatka z indykiem i warzywami 134

papryka czerwona 1 cebula dymka ze szczypiorkiem 3 gałązki koperku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka kminu rzymskiego pieprz i sól 2 - 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia Sos do sałatki: 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżeczka miodu naturalnego Dodatkowo: pieprz i sól do smaku szczypta kminu rzymskiego Jak zrobić(...)cienkie słupki, pomidory pokroić na 6 - 8 cząstek, cebulę wraz ze szczypiorkiem i koperek drobno posiekać. Warzywa delikatnie wymieszać dłońmi, podzielić na porcje i ułożyć na talerzach.  Składniki sosu wymieszać, aby powstała jednolita konsystencja. Bezpośrednio przed podaniem sałatkę delikatnie oprószyć solą, pieprzem i kuminem, następnie polać sosem, a na wierzch wyłożyć podsmażonego indyka. Zobacz również: sałatka z pieczonym burakiem

Kuchcik gotuje
Placki z cukinii z prażonym słonecznikiem 134

przypadku ze słonecznikiem. Placki dobrze się smaży, nie rozpadają się, a prażony słonecznik nadaje całości fajnego smaczku i chrupkości. Zdecydowanie warte uwagi. No i koniecznie do podania z sosem np. majonezowo-ketchupowym. 2 cukinie 2 jajka 120 g mąki pszennej 6 łyżek mleka 6 łyżek śmietanki 30% 3-4 łyżki ziaren słonecznika sól, pieprz Sos: 3 łyżki majonezu 3 łyżki(...)patelni. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym na patelni oleju, z obu stron na złoto. Osączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem majonezowo-ketchupowym, który przygotowujemy przez wymieszanie składników

Smaki Na Talerzu
Pesto szałwiowo – orzechowe z cytrusową nutą 130

Szałwiowo – orzechowe pesto, to wyjątkowy sos. Bardzo aromatyczny, różnorodne bogactwo połączeń smakowych, z cytrusową nutą. Przepis pochodzi prosto z Włoch. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Pesto sza\u0142wiowo - orzechowe z cytrusow\u0105 nut\u0105","image":["https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/pesto.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/pesto-500x500.jpg","https:\/\/prostepesto.pl\/wp-content\/uploads\/2020\/08\/pesto-500x375.jpg","https:\/\/prostepesto.pl(...)orzechy","parmezan","sza\u0142wia"],"author":{"@type":"Person","name":"Martyna Pietruszka"},"datePublished":"2020-08-10T20:41:11+01:00","prepTime":"PT30M","cookTime":"PT40M","totalTime":"PT1H10M","recipeCategory":["Kuchnia W\u0142oska","Sosy"],"recipeCuisine":[],"recipeYield":["4","4 porcje"],"nutrition":{"@type":"NutritionInformation","calories":"300 cal"},"recipeIngredient":["1 mniejszy z\u0105bek czosnku BIO","100 g orzech\u00f3w w\u0142oskich","1 cytryna","100 g parmezanu

ProstePesto.pl
Penne all’arrabbiata 113

Penne all’arrabbiata to makaron z sosem pomidorowym, niezwykle proste danie, które przygotujesz przez cały rok, dosłownie w chwilę. Pyszne i bardzo uniwersalne danie z makaronem. Do sosu możesz dodać suszone pomidory, posiekane oliwki czy kapary. Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 200 g makaronu penne 400 g pomidorów krojonych (opcjonalnie passata, 4 świeże pomidory) 1 mała ostra papryczka 2 ząbki czosnku(...)talarki (i pozbawioną pestek) papryczkę. Gdy się lekko zeszklą wlewam pomidory z puszki, doprawiam do smaku. Makaron gotuję w osolonym wrzątku al dente, odcedzam i dodaję do pomidorowego sosu na patelni. Danie wege podaję z tartym parmezanem, udekorowane świeżymi listkami bazylii. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Kluski śląskie z sosem grzybowym 162

ziemniaki, których smaku nie lubię i dlatego przemycam np. w kluskach śląskich. Składniki (na 2 porcje): Kluski ugotowane ziemniaki (na 2 obiadowe porcje) + mąka ziemniaczana w stosunku 4:1 Sos 6 zdrowych i dorodnych grzybów typu: borowik, podgrzybek, koźlarz czerwony i kurki średnia cebula 2 gałązki rozmarynu 3 gałązki młodej natki pietruszki pół łyżeczki pieprzu ziołowego sól olej do smażenia(...)zmieniła koloru. Na patelnię wlać wodę (wlewam ok. 100 ml) i doprowadzić do wrzenia. Grzyby doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Posypać posiekaną natką pietruszki. W czasie przygotowywania sosu zrobić i ugotować kluski: ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać mąkę ziemniaczaną i wyrobić na jednolitą masę. Masę podzielić na 16 części. Każdą z nich uformować w kulkę. Palcem wskazującym zrobić

Weekendy w domu i ogrodzie
Gołąbki w sosie pomidorowym 222

Gołąbki w sosie pomidorowym, czy ktoś ich nie lubi? Pyszne, charakterystyczne dla kuchni polskiej jedzenie. Pamiętam, że od dziecka je uwielbiałam. W moim rodzinnym domu jadało się gołąbki bez dodatków, bez ziemniaków i chleba. Tak też serwuję je do tej pory, przez to właśnie można zjeść ich więcej 🙂 Cały ambaras w ich przygotowaniu polega … Czytaj dalej Gołąbki w sosie(...)pomidorowym Artykuł Gołąbki w sosie pomidorowym pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Pak Choi z patelni 161

Choi / Bok Choy / kapusty właściwej - jak zwał, tak zwał. Zasadziłam w ogródku i wyrosły piękne, jędrne kapustki. I je zrobiłam na patelni z domyślnymi przyprawami - czosnkiem, imbirem, chilli i sosem sojowym. I zjadłam! I zrobiłabym to ponownie, bo wyszły pycha! Gdyby nie to, że zjadłam wszystkie... Pak Choi z patelni Składniki (na ok. 4 porcje - jako dodatek do posiłku(...)sezamowy też zadziała - będzie jeszcze bardziej azjatycko) 3 ząbki czosnku ok. 2 cm kłącza imbiru 1/2 łyżeczki suszonego chilli (ja używam miażdżonego) płaska łyżeczka brązowego cukru 2-3 łyżki sosu sojowego (do smaku) łyżeczka sezamu opcjonalnie świeża kolendra Pak Choi / Bok Choy z patelni - sposób przygotowania: Liście kapusty myję i osuszam. Większe liście kroję wzdłuż na pół. Czosnek i imbir

Gary Bez dna
Faszerowane roladki z kurczaka 1009

Faszerowane roladki z kurczaka Soczyste roladki drobiowe, wypełnione ciekawym farszem z pora i kukurydzy oraz duszone w aromatycznym sosie pieczeniowym. Super pomysł na pyszny obiad, polecam!     Składniki na 6 roladek: 3 pojedyncze filety z kurczaka 1 mały por pół szklanki kukurydzy konserwowej 300ml bulionu 1 łyżka sosu sojowego kilka suszonych grzybków 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego pół szklanki mąki(...)strony. Smażenie rolad rozpoczynamy od miejsca „łączenia”, wówczas nie powinny nam się one rozpadać *** *** Następnie całość zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie oraz suszone grzybki i zagotowujemy *** *** Dodajemy sos sojowy oraz przecier pomidorowy, zmniejszamy ogień i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około pół godziny *** *** W razie potrzeby danie doprawiamy do smaku solą i pieprzem *** *** SMACZNEGO

Blog z Apetytem
Żeberka duszone w Karmi 154

pyszny i bardzo prosty sposób na żeberka Mięsko wychodzi miękkie, soczyste i aromatyczne. Lekko słodki sos pysznie oblepia kawałki mięsa. Mniam! Do przygotowania potrzeba niewiele składników – wystarczą żeberka, butelka Karmi, cebula i kilka przypraw. W czasie gotowania piwo odrobinę gęstnieje, dlatego dodatkowe zagęszczanie mąką nie jest konieczne. Danie to można podać… z pieczywem, gotowanymi ziemniaki, purée ziemniaczanym, ryżem(...)patelni. Wlej piwo, dodaj liście laurowe oraz ziele angielskie. Duś pod przykryciem około 1 godzinę mieszając od czasu do czasu. Po godzinie mięso powinno być już miękkie. Posmakuj sosu i ewentualnie dopraw go dodatkowo solą oraz pieprzem. Smacznego!   W czasie gotowania nie było potrzeby dolewania wody lub piwa. Karmi wlane na początku gotowania z czasem staje się gęstsze

Kulinarny S.O.S.
Gołąbki bez zawijania z młodą kapustą 147

szybkie i smaczne gołąbki bez zawijania, poprzednie przepisy są np. z kaszą jaglaną i kaszą manną ( klik ). Do gołąbków bez zawijania w letniej odsłonie zrobiliśmy także lekko pikantny sos ze świeżych pomidorów. To pyszne zestawienie wystarczyło nam na kilka obiadów, bo z podanych proporcji wyszło 18 gołąbków. Nie narzekaliśmy jednak, bo jeśli coś jest dobre, to można to zajadać(...)Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Formować podłużne kotlety długości ok. 8 cm. Obtaczać je w mące, po czym smażyć na złocisto z każdej strony na dobrze rozgrzanym oleju. Sos pomidorowy: Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, pokroić na kawałki, odrzucić twardy środek. Przesypać na pustą patelnię (może być po smażeniu gołąbków), dodać obrany i rozgnieciony czosnek oraz pokrojoną papryczkę

niecodziennikpary