sos z za - 500 przepisów (strona:14/34)

Makaron z czarnymi truflami w sosie śmietanowo-serowym 233

drobnych kawałkach. 3 Gotujemy całość do momentu rozpuszczenia sera. Zdejmujemy z ognia. 4 W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przekładamy go na patelnię z sosem. Mieszamy. 5 Każdą porcję makaronu posypujemy świeżymi, startymi truflami. Artykuł Makaron z czarnymi truflami w sosie śmietanowo-serowym pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Kasza jaglana Beata Pawlikowska - recenzja 153

zupa na mroźny luty. Wertuję książkę dalej i są sałatki bajecznie kolorowe, pełne warzyw i witamin jak np sałatka z jarmużem orzechami i marchewką. Bardzo ciekawy rozdział stanowią również sosy, dipy i pasty do kanapek ja na pewno skuszę się na czekoladowy sos ze śliwkami, choc dyniowa pasta z parpyczką chili też zapowiada się ciekawie. Książkę kończą rozdziały dla łasuchów

Cynamonowe szczęście
Kotlety z indyka z papryką 179

Pięknie pachną klarowanym masłem, przyprawami i świeżą papryką. Idealne na mięsny obiad z dodatkiem ziemniaków, klusek śląskich, kopytek czy ryżu w towarzystwie surówek, marchewki, buraczków lub sosu grzybowego. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z indyka 3 mniejsze cebulki 1 czerwona papryka masło klarowane do smażenia olej 2 jajka 0,5 szklanki gazowanej wody do smaku: sól, pieprz, słodka papryka(...)drobną kostkę cebulkę oraz paprykę, posyp lubczykiem, słodką papryką i pieprzem. W misce wymieszaj mięso z przyprawami, dodaj wodę, jajka i farsz cebulowo - paprykowy z patelni wraz z powstałym sosem, wymieszaj dokładnie. Kotlety obtaczaj w bułce tartej albo mące kukurydzianej i smaż na rumiano na maśle klarowanym. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Shakshuka (szakszuka) 151

kolejnych minut. Dodaj pomidory z puszki wraz zalewą, dopraw solą, świeżo zmielonym pieprzem, kuminem, ostrą papryką mieloną, słodką papryką mieloną i cukrem. całość mieszamy i gotujemy do momentu aż sos zgęstnieje. Do gęstego sosu wbijamy jajka, doprawiamy je solą. Patelnię przykrywamy pokrywką i smażymy około 3 minut – do momentu aż białka się zetną. Patelnię zdejmujemy z ognia, posypujemy natką

Moja pasja smaku
Złocista sałatka śledziowa. KONKURS 254

śledziem będzie na pewno ciekawym i przepysznym akcentem na naszym świątecznym stole. Jest aromatyczna, pełna ciekawych smaków i tekstur. Delikatne ziemniaki, słonawy śledź, chrupka kukurydza a całość otula żółciutki sos. Taka sałatka śledziowa to po prostu pyszota! Lubicie kukurydzę z puszki? Kukurydza marki Bounduelle jest naturalnie słodka i nie dosładzana. Jej ziarenka są bardzo chrupiące i jest wolna(...)puszki bo po prostu ją uwielbia. W domu zawsze muszę mieć kilka puszek zapasu bo gotowa kukurydza przydaje się do różnych potraw. Można ją wykorzystać do zup, zapiekanek, sosów, galaretek mięsno jarzynowych . Można też posypać nią pizzę, dodać do placków a nawet zrobić z niej pastę do chleba . Dzisiaj najpierw zapraszam Was na moją pyszną, złocistą sałatkę, ale zaraz

Smaczna Pyza
Śledzie w sosie słodko-kwaśnym 7020

Śledzie w sosie słodko-kwaśnym – to propozycja na świątecznego śledzia ;) lub na sylwestrowego :) A może tak Wam zasmakuje, że zrobicie go na te dwie okoliczności :) Przepis pochodzi z gazetki Moja kuchnia, nr 12/2009. W oryginalnym przepisie znajdziecie rodzynki, które ja podmieniłam na suszoną żurawinę ;) Więcej przepisów na Wigilię i Boże Narodzenie […] The post Śledzie w sosie słodko-kwaśnym

Kulinarne Przeboje
Chrupiace, panierowane kotleciki z boczniakow 140

Przygotowałam więc dwie wersje i co się okazało? Grzybowe zniknęły, schabowe zostały!!! Chrupiące, panierowane kotleciki z boczniaków 250 g małych boczniaków, lub dużych porwanych na kawałki 2 łyżeczki sosu sojowego 1 jajko 2 łyżki wody po 1 łyżce mąki i startego sera typu Bursztyn 1/2 łyżeczki wędzonej papryki bułka tarta sól olej do smażenia Boczniaki myjemy i wkładamy(...)miseczki, skrapiamy sosem sojowym i mieszamy. W drugiej miseczce mieszamy jajko z papryką, mąką, serem i wodą. Na patelni rozgrzewamy olej. Każdy kawałek grzyba zanurzamy najpierw w jajku z dodatkami a następnie obtaczamy w bułce. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano i chrupiąco. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku. Podajemy z ulubioną surówką

Dzieje kuchennej Wiewióry
SAŁATKA ŚLEDZIOWA 582

SKŁADNIKI 250 g śledzi marynowanych, 2 jajka, 2 ugotowane ziemniaki, 3 ugotowane marchewki, 1 duża pietruszka, 1 czerwona cebula, ćwiartka czerwonej papryki, 4 ogórki w przyprawie curry Sos: 4 łyżki majonezu, 2 łyżki śmietany, Dodatkowo: pietruszka do ozdoby, sól, pieprz WYKONANIE 1-2 śledzie kroimy w cienkie paski, resztę śledzi kroimy w drobną kostkę. Cebulę, paprykę i ogórki kroimy(...)śledziem pokrojonym w kostkę. Układamy na dnie miski, następnie cebulę, posypujemy solą i pieprzem, smarujemy wierzch majonezem wymieszanym ze śmietaną. Następnie układamy marchew, pietruszkę i ogórki - smarujemy resztą sosu. Wierzch posypujemy jajkami. Układamy śledzia i kawałki papryki

słodki bratek
Rozgrzewająca zupa z ciecierzycą 145

puszka pomidorów bez skórki 2 marchewki 1 por 1 cebula 2-3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu wołowego lub drobiowego pieprz czarny w ziarnkach liść laurowy 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, ostra przyprawa z papryczek chili olej do smażenia Sposób przygotowania: W garnku rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy pokrojoną w kostkę szynkę i zrumieniamy(...)ziarenka pieprzu. Gotujemy po przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut, tak by zupa trochę zgęstniała. Na 10 minut przed końcem gotowania wrzucamy podsmażoną szynkę, doprawiamy solą, pieprzem, sosem sojowym i posypujemy pietruszką. Ostrą przyprawą chili doprawiamy zupę tylko w przypadku gdy podajemy ją dla dorosłych. Podajemy na stół gorącą

Z notatnika
KARP PO TORUŃSKU W SOSIE PIERNIKOWYM 139

garnka przekładamy pokrojone śliwki, rodzynki i orzechy, dodajemy miód, masło, wlewamy mleko i zaczynamy gotować na małym ogniu. Po chwili,  dodajemy pokruszone pierniki i czekoladę, mieszając gotujemy aż sos będzie gęsty. Doprawiamy do smaku przyprawami. Studzimy. Na talerz układamy porcję warzyw, na to kładziemy karpia i polewamy sosem piernikowym. Posypujemy orzechami, natką pietruszki, kiełkami i podajemy. Danie musi być

Kulinarne Fantazje Marioli
Śledzie z pieczarkami i pomidorami 158

dodać przecier, cukier, majeranek, ocet, sok z cytryny i połowę szklanki oleju. Wszystko doprawić solą i pieprzem i smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut. Pozostawić do wystygnięcia - sos musi być dobrze doprawiony. Pokrojone śledzie wymieszać z zimnym sosem, włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin. Można udekorować je natką pietruszki. *śledzie dobrze jest przechowywać w lodówce

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Podsumowanie miesiąca - wrzesień 124

obiadowe/zupy:  Kjufte, chrupiące frytki z piekarnika i sałatka szopska Krem z pieczarek Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro Zupa pieczarkowa z makaronem Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym Inne: Dżem brzoskwiniowy z cynamonem, imbirem i goździkami   Top 5 najpopularniejszych wpisów września to: #Smaki świata - Bułgaria Podsumowanie wakacji - lipiec i sierpień Kurczak w sosie śmietanowo-pieczarkowym

Cooking Monster
Botwinka z mlekiem kokosowym 166

ząbki czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 200 ml koncentratu barszczu 200  ml mleka kokosowego liść laurowy szczypta kuminu szczypta ziaren kolendry sól pieprz sos sojowy olej Do podania: makaron ryżowy szczypiorek limonka Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojone szalotki, po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone marchewki, pietruszkę(...)przykryciem na małym ogniu około 15 minut. Liście i łodygi botwinki myjemy i drobno kroimy, dodajemy do zupy. Po około 5 minutach dodajemy koncentrat barszczu i mleko kokosowe. Przyprawiamy sosem sojowym, sokiem z limonki. Podajemy z makaronem ryżowym i szczypiorkiem

Smakowity Blog Kulinarny
Kalafior zapiekany pod beszamelem. 261

Dziś piątek, więc w wielu domach bezmięsnie. Ja proponuje kalafior pod beszamelem, kto się skusi?! Zapraszam! Składniki; 1 średni kalafior pół łyżki soli   Sos beszamelowy; 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 400 ml mleka pół szkl. startego sera żółtego sól, pieprz, gałka muszkatołowa     Przygotowanie; Kalafiora opłukać i wyciąć głąb. Kiedy go wytniemy kalafior podzieli się(...)różyczki które należy  podgotować kilka minut w osolonej wodzie.  Odcedzić i poukładać w naczyniu żaroodpornym. W garnku o grubym dnie robimy sos. Wrzucamy masło, kiedy się rozpuści dodajemy mąkę, chwile mieszamy i zalewamy mlekiem. Mieszamy aż zgęstnieje. Doprawiamy do smaku. Dodajemy starty ser żółty ( troszkę zostawiamy do posypania po wierzchu) i zalewamy kalafior. Po wierzchu posypujemy serem żółtym

Radość kipiąca uśmiechem.
Siekane drobiowe 151

mniam..pycha.. 1 pierś z kurczaka 3 plasterki  żółtego sera kawałek papryki cebula fioletowa 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 2 -3 łyżki sosu  Kielecki sól, pieprz zioła prowansalskie Pierś z kurczaka , ser i paprykę pokroić. Do miski wbić jajka, dodać mąki, sos. Wszystko wymieszać.Następnie dodać pierś z kurczaka,paprykę i ser.Wymiesza

Moje domowe kucharzenie