czerwona 3 łodygi selera naciowego (150-180g) 1 czubata łyżka mąki pszennej typ 500-550-600-650 (25g) 200ml piwa Guinness 450ml bulionu wołowego 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 2 łyżki sosu BBQ 2 łyżki dobrego pikantnego ketchupu 1 łyżka sosu Worcestershire 1 czubata łyżeczka musztardy gruboziarnistej 3-4 łyżki leju do smażenia sól pieprz SKŁADNIKI DO PODANIA
Karo in the Kitchendary lasu, sezon na nie jest zdecydowanie za krótki , trzeba z niego korzystać póki się da. Makaron z prawdziwkami i czerwonymi kozakami cechuje prostota i minimalizm. Wspaniały kremowy sos na bazie włoskiego białego wytrawnego wina , podkręcony smakiem orzeźwiającej cytryny i pikantnej chili, tarty parmezan to kropka nad „i „ Jesień w polsko-włoskiej wersji, prezentuje się wyśmienicie i smakuje(...)skórkę z cytryny, dusić 10 minut , mieszając aż wino odparuje, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, wlać śmietankę o temp pokojowej , odparować , trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku suszonym tymiankiem i rozmarynem . Zestawić z ognia. Makaron ugotować w osolonym wrzątku wg wskazówek podanych na opakowaniu, odcedzić , połączyć z sosem, rozłożyć na talerze, posypać startym parmezanem
Wanilia i KardamonWeekendowy wypad do rodziców wiąże się zawsze z dobrym, swojskim jedzeniem. Tak było i tym razem, przygotowałyśmy pyszną kaczkę, duszoną w sosie własnym z dodatkiem suszonych grzybów. Mięso wyszło naprawdę super kruche i soczyste w dużej mierze dlatego, że to kaczka swojego chowu a nie zakupiona w sklepie. Bardzo mi smakowała :). Kaczka duszona z grzybami sprawiona i podzielona kaczka(...)grzyby suszone marchewka por mąka śmietana sól, pieprz, majeranek olej Grzyby namoczyć i odcedzić. Mięso kacze natrzeć solą i pieprzem, odstawić na jakiś czas aby nieco przeszło przyprawami po czym obsmażyć na złoty kolor. Podlać wodą, dodać por i marchewkę, majeranek, namoczone grzyby i dusić do miękkości. Zagęścić sos mąką i śmietaną. Najsmaczniejsza z surówką z czerwonej kapusty. Smacznego
Pieguskowa KuchniaBardzo delikatny kurczak w śmietanowym sosie z dodatkiem z suszonych grzybów. Takiego kurczaka możemy również przygotować na świąteczny stół. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa Liść lubczyku Biały pieprz 1 cebula ¼ szklanki suszonym borowików i podgrzybków 1,5 szklanki bulionu drobiowego 4 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka mąki pszennej Grzyby zalewamy ciepła wodą, odstawiamy(...)kurczaka. Gdy mięso zmięknie podlewamy je bulionem. Dusimy na wolnym ogniu około 20 minut. Powlewamy śmietanę wymieszaną z mąką pszenną. Doprawiamy do smaku solą. Dusimy jeszcze kilka minut aby sos zgęstniał. Podajemy z ziemniaczkami
VioletoweKucharzenieRecipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/06\/salatka11.jpg","recipeIngredient":["300 g bobu\r","6 po\u0142\u00f3wek suszonych pomidor\u00f3w\r","4 \u015brednie ziemniaki\r","1 m\u0142oda cebulka - cz\u0119\u015b\u0107 bia\u0142a i zielona\r","\r","Sos\r","3 \u0142y\u017cki oliwy spod pomidor\u00f3w\r","2 z\u0105bki czosnku (wyci\u015bni\u0119te(...)u0119 po\u0142\u0105cz\u0105"]} Drukuj Sałatka z bobem, młodymi ziemniakami, suszonymi pomidorami i młodą cebulką Składniki 300 g bobu 6 połówek suszonych pomidorów 4 średnie ziemniaki 1 młoda cebulka - część biała i zielona Sos 3 łyżki oliwy spod pomidorów 2 ząbki czosnku (wyciśnięte) 1 łyżka octu balsamicznego sól, pieprz Sposób przygotowania Bób gotujemy do miękkości. Ziemniaki gotujemy
Mieszam w Garnkumięsa mielonego z szynki 1 żółtko 2 czubate łyżki pokruszonych krakersów np. paprykowych lub cebulowych lub bułki tartej sól, pieprz, kurkuma do smaku szczypta domowego warzywka suszonego olej/oliwa do smażenia Sos śmietanowo jajeczny: 1/2 szkl śmietanki 30 % 1 jajko łyżka sera żółtego startego na tarce 1. Ziemniaki wraz z marchewką, dokładnie myjemy i podgotowujemy przez około
Gotowanie...to proste !większej zawartości mięsa. Jeśli znajdziecie takie parówki to polecam przyrządzić dzisiejsze danie. U mnie dzisiaj Stroganoff z ryżem, bo tak sobie zażyczyło dziecię. Zioła, pieczarki i suszone pomidory…całkiem wypaśny sos pomidorowy, a na dodatek zaciągnięty mascarpone. Jak się okazało zapomniałam kupić kwaśną śmietanę…może to i dobrze, bo nikt nie lubi Stoganoff ze zważoną śmietaną
codojedzeniacukiniowe gofry z burakiem smażonym w miodzie z tymiankiem pieczone kotlety z tofu, fasoli i dyni z masłem orzechowym pieczone kotlety fasola-dynia z suszonymi pomidorami i słonecznikiem, sos (chyba czosnkowy) jaglane kluski marchewkowe z serem feta
More food, love and dreamszielono-żółtej) skórce wysypało nad wyraz dużo! Nic to - zrobię chutney z zielonych pomidorów z dużą ilością przypraw wschodnich ;) Póki co w ubiegłym tygodniu zrobiłam pierwszą turę sosu pomidorowego . San Marzano suszę na bieżąco. Wczorajszy zbiór pomidorów poszedł w największej części na przecier pomidorowy. Gdy dojrzeją dynie, przyjdzie czas na chutney z dyni, pomidorów i jabłek. Kto wie? Może przyjdzie
Weekendy w domu i ogrodzieszklanki ugotowanej zielonej soczewicy (200 g suchej) szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (100 g suchej) 100 ml oleju rzepakowego + 2-3 łyżki do smażenia duża cebula 3 łyżki suszonej żurawiny 3 łyżki sosu sojowego 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego łyżeczka majeranku 0/5 łyżeczki lubczyku szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Pokrojoną w kosteczkę cebulę podsmażamy
Mienta blogpuszki ciecierzycy (ok 330 gram) 2-3 łyżki kremu z prażonych nerkowców bio 1/2 szklanki mąki z topinamburu bio 1 czerwona cebula 4 suszone pomidorów odsączone z oleju 2-3 łyżki sosu sojowego 1-2 łyżeczki ziół prowansalskich sól pieprz nierafinowany olej kokosowy (do smażenia) Do podania: garść świeżych kiełek lucerny (najlepiej posadzić własne nasiona alfalfa- tutaj przeczytacie(...)hodowli i właściwościach) Przygotowanie: Ciecierzycę opłucz i zmiksuj przy pomocy blendera na gładką masę. Cebulę i suszone pomidory drobno posiekaj, dodaj do masy, wymieszaj, Dodaj krem z nerkowców, sos sojowy, zioła prowansalskie i mąkę z topinamburu, połącz. Dopraw całość solą i pieprzem wedle uznania, ponownie wymieszaj. Wyrabiaj burgery zwilżonymi dłońmi, a następnie smaż na rozgrzanym oleju kokosowym do momentu
Smiling Shrimppapryczki jalapeno łyżka oleju sól pieprz ziołowy pieprz cayenne Sos jogurtowy: 250 g jogurtu naturalnego łyżka soku z cytryny łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka oregano łyżeczka suszonej bazylii szczypta soli Przygotowanie: Przygotowujemy sos jogurtowy. Do 250 g jogurtu dodajemy łyżkę wyciśniętego soku z cytryny, łyżeczkę ziół prowansalskich, oregano oraz bazylii. Do smaku dodajemy soli. Wszystko mieszamy. Proponuję przygotować
Taste Therapysztuka Natka pietruszki – 1 pęczek Bazylia – 1 sztuka Czosnek – 1 ząbek Orzechy włoskie – 1 garść Ser grana padano – 30g Olej sezamowy lub oliwa z oliwek Suszone pomidory – 5 sztuk Szczypta soli Składniki – sos grzybowy: Grzyby np. prawdziwki lub borowiki – 1 szklanka Śmietana – 2 łyżki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Dodatkowo: Chleb wiejski Oscypek Sałata lub rukola Wykonanie – burgery: Kaszę(...)plastry oscypka i pieczemy, aż ser się roztopi. Wykonanie – sos grzybowy: Grzyby kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z dodatkiem czosnku. Dodajemy do nich śmietanę wymieszaną z 2 łyżkami wody i całość mieszamy. Sos redukujemy i doprawiamy do smaku. Wykonanie – pesto: Wszystkie składniki tj. rukolę, bazylię, natkę pietruszki, czosnek, suszone pomidory, orzechy i ser umieszczamy w blenderze, dodajemy
Kuchnia Bon Appetitśmietankowy sos oraz pieczone ziemniaczki. Danie wyszło rewelacyjne w smaku! 1 podwójny filet z kurczaka Przyprawa do mięsa 4 łyżki natki pietruszki 6 suszonych pomidorów z oleju 100 g sera feta 2 plastry żółtego sera Sos: 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1,5 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego 2 łyżki śmietany 18% Liść lubczyku Sól Pieprz Pieczone(...)przyprawą do mięsa. Do środka dodajemy plastry żółtego sera, pokrojone w kawałki suszone pomidory, kosteczki sera feta i natkę pietruszki. Staramy się aby kieszonki szczelnie się zamknęły. Mięso układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 190*C (z termo obiegiem) przez 40-50 minut. Sos: W garnku rozpuszczamy masło. Wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy. Powstanie nam jasna zasmażka
VioletoweKucharzeniepieczarki - 600 g cebula -2 szt ser żółty gouda - 200 g jajko - 1 szt śmietana 18 % - 250 ml kminek - 1 łyżka sóli pieprz vegeta płatki chili - szczypta suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Przygotowanie : Ziemniaki ugotować na wpół miękko, odcedzić, pokroić w plastry. Filet z kurczaka pokroić w cienkie plastry, posypać przyprawą gyros, dobrze wymieszać, podsmażyć na tłuszczu(...)ziemniaków z kminkiem i solą i pieprzem. Wyłożyć na ziemniaki pieczarki z cebulą, resztę piersi z kurczaka, ser starty i ziemniaki oprószone kminkiem solą i pieprzem. Sos: Śmietanę wylać do miski dodać płatki suszonego chili i suszone pomidory z czosnkiem i bazylią oraz jajko i starty ser żółty, dokładnie wymieszać. Polać sosem zapiekankę, wstawić do nagrzanego piekarnika
Kuchnia Danusi