sos z pomidorów - 2043 przepisów (strona:48/137)

Drobiowe mini hamburgery 175

Bułki: 750 gram mąki pszennej 450 ml. Letniej wody 25 gram świeżych drożdży 1 łyżka cukru 1 czubata łyżka soli 1 jako Ziarna sezamu Dodatkowo: Remoulada-sos duński od  Fanex Sałata Kilka pomidorów śliwkowych Wykałaczki Kawałek czerwonej papryki Sposób przygotowania: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, cukier, drożdże rozrobione w letniej wodzie, zagniatamy gładkie ciasto, pozostawiamy pod przykryciem

Bajeczna Kuchnia
Sałatka wiejska 216

pokroić w kostkę i usmażyć na tej samej patelni co smażył się boczek. Grzanki należy zrumienić, stale mieszając, aby się nie przypaliły Na półmisku rozkładamy sałatę, pomidory,cebulę i boczek. Posypujemy grzankami. Sos 2 łyżki oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól pieprz 1 łyżeczka posiekanego koperku Wszystkie składniki sosu dokładnie ze sobą łączymy. Polewamy sałatkę. sałatka wiejska

O kuchni z uczuciem
Karkówka z grilla 211

Odstawiam na minimum 2 godziny do lodówki.  Grilluję karkówkę z każdej ze stron pilnując, aby się zbyt mocno nie przypiekła. Podaj ę z sałatką z pomidorów, cebuli i sałaty oraz z sosem pomidorowym

Kuchnia co dnia
Pulpety w kapuście kiszonej i pomidorach 130

pozostałą cebulę. Dodałem kapustę , liście laurowe i pomidory z puszki. Wlałem odrobinę wody. Całość zagotowałem i posoliłem. Mięso po wyrobieniu uformowałem w kulki , ugotowałem w sosie z kapusty . Pod koniec gotowania dodałem pokrojone świeże pomidory bez skórki i posiekaną papryczkę chili. Zagotowałem , doprawiłem solą , pieprzem oraz brązowym cukrem

R'n'G Kitchen
52. Placek ryżowy z awokado i mango 201

imbirem i chipsem z podpłomyka z paloną czarnuszką Dym na wodzie , quesadillas z kurczakiem Tako , domowego śledzika i schabu, carpaccio z łososia i bruschettę z pomidorami i bazylią  Toscana , łososia w sosie z czosnkiem niedźwiedzim, roladkę z łososia nadziewaną ricottą i wędzone carpaccio z łososia w sosie  Suempol oraz na słodko - kremu bawarskiego z syropem z czarnego

Be Fit Be Strong
Pieczona pierś kurczaka z oscypkiem 229

zależności od piekarnika, czas ten może się wydłużyć lub skrócić, jednak ser powinien się lekko roztopić, a mięso przyrumienić. Ja podaję z frytkami oraz surówką z pomidorów i ogórków z koperkiem, w sosie winegret. Eksperyment niezwykle udany, polecam

Kuchenna Kontrrewolucya
Kąski z kurczaka 203

panierce: z kostki rosołowej, z przyprawy do mięsa, z płatków kukurydzianych, z panierki klasycznej. Wszystko smażymy na rozgrzanym oleju. Tak przygotowane kąski idealnie smakują z warzywami (pomidor, ogórek, czerwona cebula, oliwki) oraz sosem czosnkowym (pół jogurtu naturalnego, kilka łyżek majonezu i 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku

VioletoweKucharzenie
Makaron z papryką, brokułem, serem korycińskim w sosie śmietanowym 184

brokuła (obgotowane w osolonej wodzie ok. 2-3 minutki). Po ok. 10 minutach zalewamy całość kremówką i gotujemy, aż do zgęstnienia. Na koniec przyprawiamy pieprzem, suszonymi pomidorami i bazylią. Makaron polewamy gorącym sosem i układamy na nim plasterki sera korycińskiego. Smacznego

Aga w kuchni
Boeuf Stroganow- gulasz wołowy z pieczarkami 158

wykorzystałam ligawę) i po prostu dusić mięso trochę dłużej, ważne, aby była to wołowina :)Mięso jest miękkie i wręcz rozpływające się w ustach, a w sosie mieszają się aromatyczne smaki: pieczarek, pomidorów oraz papryki.Bardzo pyszne połączenie, szczególnie w zestawie z kaszą gryczaną i ogórkiem kiszonym... :)4 porcje: * wołowina- 400 g* pieczarki- 300 g* cebula- 1 duża szt.* koncentrat pomidorowy

Kraina Miodem Płynąca
Mini pizze z salami, oliwkami, papryką i brokułem 172

dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy kulkę, rozpłaszczamy i lekko rozwałkowujemy na placek.. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim ciasto. Pomidory miksujemy blenderem, dodajemy ketchup. Takim sosem polewamy ciasto. Posypujemy startym żółtym serem. Układamy plasterki salami, posypujemy pokrojoną papryką czerwoną i oliwkami czarnymi. Różyczki brokuła obgotowujmy wcześniej ok. 2 minut. Układamy na pizzach. Pieczemy

Aga w kuchni
Pieczona ricotta z pieczonymi pomidorami 344

blaszkę, posypać solą, pieprzem oregano i 15 minut przed końcem pieczenia ricotty wstawić je do piekarnika i piec razem.Ricottę kroimy w kwadraty, podajemy z pieczonymi pomidorami i oliwkami, polewamy oliwką i sosem z foremki.  Białka czynią z tej potrawy smaczne ,lekkie danie obiadowe.Ricottę może zastąpić góralski bundz

Kulinarny karnet Christophera
Frykadelki orkiszowe z sałatką 160

sól, pieprz i pietruszkę, wymieszać. Dodać starty ser i dobrze wymieszać.Uformować kotleciki.Smażyć na oleju około 10-12 minut, na małym ogniu.Przygotować sałatkę z pomidora i zielonej sałaty i polać sosem  z oliwki i cytryny. Oprószyć pieprzem.Usmażone frykadelki podawać z sałatką.Orkiszowe kotleciki mają fenomenalny smak podobny do mięsa. Mięsożercy powinni być usatysfakcjonowani

Kulinarny karnet Christophera
Muszle makaronowe z wołowiną i pieczarkami. 348

patelni smażymy na maśle mięso, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki obrane i pokrojone oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Przyprawiamy, zmniejszamy ognień i dodajemy pomidory z bulionem. Gotujemy aż powstanie sos ale nie za gęsty.Blachę albo naczynie przeznaczone do pieczenia smarujemy oliwą, każdą muszelkę nadziewamy gęstym farszem i układamy w blasze. Natomiast pozostałym rzadkim sosem

Niezły Młynek
Spaghetti z sosem pomidorowym i czarnymi oliwkami 149

PadanosólpieprzPrzygotowanie:Makaron spaghetti gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy.Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek, papryczkę. Dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz i dusimy aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i posiekaną bazylię. Makaron przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy. Danie posypujemy startym serem i dekorujemy listkami bazylii.Smacznego

Oryginalny smak
Placki z cukinii z sosem pomidorowym oraz puree z ziemniaka - Moni i Masterchef 209

przygodę. W 40 w pierwszej konkurencji robiliśmy majonez, a w drugiej mieliśmy do dyspozycji: 1 ziemniaka, 1 cukinię, 1 pomidora, boczek Żeby wykorzystać wszystkie składniki wpadłam na pomysł żeby zrobić placki z cukinii z puree ziemniaczanym i sosem pomidorowym. Zgadnijcie czego nie można robić z puree... Na pewno NIE ubijać mikserem, to się kończy bardzo źle, już wiem z własnego(...)sposób usuniemy wodę która jeszcze została, pamiętajcie żeby mieszać. Blendujemy z masłem, doprawiamy solą, gałką i białym pieprzem. Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy pomidora pokrojonego w małe kawałki. Dudimy przez chwilę do uzyskania sosu.  Przecieramy przez sitko i jeśli jest jeszcze za rzadki, stawiamy z powrotem na ogniu i odparowujemy nadmiar wody. Podajemy placki z sosem i puree

Gotowanie, czyli hobby dla każdego
Huevos rancheros, czyli jajka po meksykańsku 273

kroimy drobniutko. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowegp, przesmażamy cebulę, aż będzie szklista. Dodajemy papryczkę, wędzoną paprykę i czosnek. Smażymy przez 2 minuty i dodajemy pomidory i cukier. Mieszamy i dusimy, aż sos nieco zgęstnie, posypujemy natka. Ziemniaki kroimy w dużą kostkę, chorizo w plasterki, a potem w paski. Na drugiej nieco większej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z wędzonym kurczakiem 348

obieramy ze skóry, kości i ewentualnego tłuszczu, kroimy w kostkę Kapustę szatkujemy pomidorki kroimy w ćwiartki, a ogórka w większą kostkę układamy w misce kapustę, pomidory, kurczaka, ogórka, kukurydzę i wszystko polewamy sosem SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
CHIŃSZCZYZNA - bilet do orientalnych smaków. 176

kapusta pekińska, pół dużej,- pędy bambusa, 1/3 do pół puszki,- kiełki fasoli MUNG, 1/3 słoika,- przyprawy: pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka,- sos sojowy - uwaga: bezglutenowcy omijają szerokim łukiem,- miód: łyżka,- czosnek. duża główka,- olej,- 4 pomidory / ewentualnie przecier pomidorowy,O GRZYBKACH, FASOLI, PRZYPRAWACH I INNYCH SKŁADNIKACH POCZYTAĆ MOŻECIE TUTAJ: kliknij, TU TEŻ KUPIĆ MOŻNA ZARÓWNO ORIENTALNE, JAK I POLSKIE(...)otwarcia opakowania jest bardzo intensywny. Dzięki tym grzybkom potrawa jest na prawdę orientalna.WYKONANIE:1. Marynujemy mięso.Umyte i wysuszone mięso kroimy w kostkę i wrzucamy do marynaty na godzinę.Marynata: sos sojowy (bezglutenowcy pomijają!!!) 2-3 łyżki,  miód 1 łyżka, główka czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz, papryka słodka i ostra, odrobina oleju - wymieszać.Po godzinie w marynacie smażymy na sporym

Wypisz Wymaluj
Pizza Rukola z fetą z zalewy czosnkowej i boczkiem na cienkim cieście 213

drożdży instant Farsz: 1 mozzarella pokrojona w cienkie plasterki 2 łyżki parmezanu pół szklanki fety w kostce z zalewy czosnkowej 5 plastrów boczku 1 duży pomidor pokrojony w drobną kosteczkę Rukola do posypania Sos: 1,5 szklanki passaty Sól, pieprz, majeranek, słodka papryka   Wykonanie: Wyrabiam ciasto. Odstawiam na 2 godziny w ciepłe miejsce, aby ładnie wyrosło. Po tym czasie(...)dwie równe części, wałkuję cienko na okrągłej desce, formuję równe okrągłe pizze. Ciasto smaruję sosem pomidorowym, układam składniki: najpierw plastry mozzarelli, parmezan (1 łyżka na jedną pizzę), plasterki - kwadraty boczku (cienkie plastry boczku kroję na kwadraty), posypuję fetą i pomidorem w kawałkach. Wykładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekę około 20-25 minut do zarumienienia brzegów

Zasmakuj Kuchni
Ryba w sosie pikantnym z warzywami 218

łyżki sosu słodkiego chili Tao Tao Słodka papryka w proszku 2 jajka Sól Pieprz – może być cytrynowy mąka 3 torebki brązowego ryżu Sos: 450g mrożonych warzyw (u mnie włoskie z Biedronki) Puszka krojonych pomidorów Papryczka chili Szczypta curry, bazylii i oregano Szczypta cukru Sól Pieprz 1 ząbek czosnku Przygotowanie: Filety ryby rozmrozić. W oddzielnych miseczkach przygotować mąkę i panko (bułkę(...)słodką paprykę oraz słodki sos chili. Roztrzepać. Rybę obtoczyć w jajku, mące, jajku i panko. Smażyć na rozgrzanym oleju. Sos: Czosnek posiekać. Zeszklić na odrobinie oleju wraz z pokrojoną w paski papryczką chili. Następnie dodać warzywa, smażyć chwilę. Wlać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem, cukrem, ziołami i curry. Dusić do odpowiedniej konsystencji i miękkości warzyw. Podawać z ugotowanym

Fabryka pomysłów
Pulpa pomidorowa 137

Przygotowanie takiej pulpy zajmuje troszkę czasu-ale jesienią lub zimą poczujesz, że masz lato zamknięte w słoikach.Wystarczy,że dodasz cebulkę, czosnek, parmezan masz pyszny, klasyczny sos pomidorowy.Obiad gotowy w 7 minut :) SKŁADNIKI: Pomidory (lima) ilość dowolna-u mnie zazwyczaj po 20-30 kg  Sól Pieprz Cukier-opcjonalnie Suszona bazylia-opcjonalnie PRZYGOTOWANIE: Pomidory nacinamy, parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki

Kopystką po garach
Penne razowe z boczkiem i czarnymi oliwkami w pomidorowym sosie 138

wędzonym boczkiem i czarnymi oliwkami w lekkim sosie pomidorowym. Do tego świeża bazylia i płatki parmezanu. Proste i smaczne danie. Idealne na letni obiad lub kolację. Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 4 osóbKoszt przygotowania: 19,00 złSKŁADNIKI:400 g makaronu razowego penne200 g wędzonego boczku12 szt. czarnych oliwek1 puszka pomidorów pelati1 szalotka1 ząbek czosnkugarść świeżej bazylii2 łyżki parmezanu1 łyżeczka(...)czosnek siekamy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy boczek pokrojony w paseczki. Przesmażamy. Dorzucamy pokrojone w plastry czarne oliwki. Wszystko zalewamy zmiksowanymi pomidorami. Doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chilli. Sos smażymy na małym ogniu jeszcze przez ok. 8 min.Ugotowany makaron przekładamy do sosu i dodajemy świeżo posiekana bazylię. Mieszamy i przekładamy na talerz. Posypujemy płatkami parmezanu i dekorujemy

kulinarnyJa

Proponowane wyszukiwania