sos z octu balsamicznego - 375 przepisów (strona:8/25)

Sos balsamiczny 228

szafce stał sobie od dłuższego czasu ocet balsamiczny. Dodawałam go czasem do sałatek czy marynat ale jakoś nie odpowiada mi jego bardzo kwaśny smak więc często zastępowałam go sokiem z cytryny a z buteleczki mało co ubywało. Dlatego postanowiłam przygotować taki sos, pomysł zaczerpnęłam z jakiegoś programu kulinarnego a dla złagodzenia kwaśnego smaku dodałam jeszcze brązowego cukru(...)składniki: 200 ml octu winnego balsamicznego Jamar 200 ml czystego niesłodoznego soku jabłkowego  1 łyżka brązowego cukru Do garnka wlać ocet balsamiczny i sok jabłkowy, dodać cukier. Najlepiej aby garnek był o sporej średnicy wtedy przygotowanie sosu zajmie nam mniej czasu bo będzie większa powierzchnia parowania. Garnek postawić na gazie i gotować na wolnym ogniu aż sos się zredukuje

Monia miesza i gotuje
Roladki z szynki parmeńskiej 378

idealne jako szybka przekąska lub przystawka przed daniem głównym. Składniki: szynka parmeńska ser z niebieską pleśnią suszone pomidory roszponka lub rukola na sos: 2 łyżki oliwy z oliwek            1 łyżka octu balsamicznego            1 łyżeczka miodu            sól, pieprz Ser pleśniowy pokroić w grubsze(...)pomidorów. Zwinąć całość tworząc roladki, a następnie każdą z nich przekroić na pół. Przygotować sos: wymieszać ocet z miodem i oliwą, przyprawiając go do smaku solą i pieprzem. Roladki ułożyć na talerzu i udekorować listkami roszponki. Podawać lekko schłodzone z sosem miodowo-balsamicznym

wyzwania kuchenne
Pierś gęsi z suską sechlońską w sosie z czerwonego wina i ziemniakami pieczonymi z czosnkiem 155

piersi gęsi 8 ziaren jałowca 1 łyżeczka majeranku sól pieprz Ziemniaki: 1/2 kg małych ziemniaków 5 ząbków czosnku 2 łyżki oleju sól Sos winny: 7 susek sechlońskich (bez pestek) 3/4 szklanki czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego 1 płaska łyżka miodu 2 liście laurowe sól Przygotowanie: Gęś: Piersi gęsi myjemy i osuszamy. Skórę nacinamy w kratkę, uważając(...)któreś nacięcie. Ziemniaki solimy i układamy na blaszce do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160ºC (termoobieg) przez około 55 minut. Sos winny: Na patelnię z tłuszczem, na której smażyliśmy piersi wlewamy wino, ocet balsamiczny i miód. Dodajemy liście laurowe i przekrojone wzdłuż śliwki. Mieszamy. Gotujemy na małym ogniu, aż sos się zredukuje i będzie miał konsystencję syropu. Doprawiamy solą

Oryginalny smak
Nadziewana dynia makaronowa / Stuffed spaghetti squash 518

łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 1/2 łyżeczki płatków chilli 400 ml sosu marinara lub passaty 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka suszonego oregano 1 liść laurowy 1/2 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej bazylii Składniki na nadziewaną dynię: 200 g serka naturalnego (np. Apetina(...)dodaj cebulę i smaż do miękkości, około 5-7 minut. Dodaj czosnek i chilli, po czym podsmaż przez kolejną minutę. Włóż do patelni mięso, sos marinara albo passatę, koncentrat pomidorowy, oregano, liść laurowy, paprykę, ocet balsamiczny, dopraw solą i pieprzem i doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz ogień i gotuj gotuj sos na małym ogniu do momentu upieczenia się dyni

karmelowy
Marchewka w sosie śmietanowym 205

dużych  marchewek  1 duży ząbek czosnku lub 2 mniejsze 2 różyczki brokułu 2 łyżki masła 1/3 szklanki śmietany 18% 1/3 szklanki wody 1 łyżka sosu sojowego ciemnego  2 łyżeczki octu balsamicznego 2 łyżki ciepłej wody sól, pieprz, zioła prowansalskie  Sposób wykonania: Marchewkę myjemy, obieramy i kroimy w plasterki ( ja to zrobiłam specjalnym radełkiem). Przekładamy do rondla(...)mały ogień. Cały czas mieszamy do wchłonięcia masła. Kiedy marchew zacznie przywierać do dna podlewamy wodą i przykrywamy. Dusimy do momentu wyparowania wody. W międzyczasie mieszamy śmietanę z sosem sojowym, octem , przyprawami i ciepłą wodą. Następnie zalewamy sosem marchewkę i zostawiamy na ogniu bez przykrycia do momentu zagotowania ciągle mieszając. Tak przyrządzoną marchew można podawać z kurczakiem grillowanym i różnego

pieprzny smaczek
Sałatka z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami 157

również kroimy w ćwiartki. Garść roszponki Fit&Easy skrapiamy sosem przygotowanym z rozgniecionego ziarenka anyżu Kamis, szczypty chilli, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny Kamis, 1/2 łyżeczki sosu ostrygowego. Roszponkę kładziemy na środku talerza. Łososia układamy na środku talerza i po bokach, obok układamy ćwiartki jajek przepiórczych, ćwiartki pomidorów koktajlowych, na wierzchu układamy wachlarze

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
SAŁATKA Z FIG Z MOZZARELLĄ I BAZYLIĄ 211

komponuje się z całością. Składniki na 2 porcje: - 6 świeżych fig - 4 garście rukoli - 2 kulki mozzarelli (po 125g każda) - duża garść świeżych listków bazylii Sos : - 1/2 łyżeczki musztardy Dijon - 2 łyżki octu balsamicznego - 8 łyżek oliwy z oliwek - 1/2 łyżeczki ksylitolu (lub pudru) Składniki sosu dokładnie wymieszać, konsystencja ma być jednolita. Na talerze wyłożyć ruccolę, z fig odciąć zdrewniałe

Smaczne Zdrowe
Sałatka z granatem i rukolą 462

posypać pieprzem czarnym i papryką, usmażyć Wszystkie składniki połączyć i polać sosem, wymieszać. Składniki na sos : 2-3 łyżki miodu sok z połowy cytryny ewentualnie ocet balsamiczny 2-3 łyżki oleju z pestek dyni Sos powinien mieć smak lekko kwaśny, ale również i słodki od miodu

Proste Potrawy
Sałatka z krewetkami, mozzarellą i oliwkami 171

oliwek firmy Serpis (które nadziane są cytryną i smakują znakomicie) oraz suszonych pomidorów (firmy Ponti), które są bardzo smaczne i aromatyczne. Całość polałam sosem przygotowanym z cukru trzcinowego, octu balsamicznego i oliwy z oliwek. Taka sałatka idealna jest jako przekąska w ciągu dnia. Niedawno podjęłam współpracę z firmą Index Food, która

Marta Gotuje
Sos winegret /vinaigrette/ 214

mała modyfikacja. Dodatek miodu sprawia, że sos jest słodko-kwaśny, łagodny i wyraźny w smaku jednocześnie. Najczęściej używam oleju rzepakowego, czasami mieszam pół na pół olej z oliwą z oliwek. Samej oliwy nie używam, bo nie przepadam za jej charakterystycznym posmakiem.  Dodaję sok z cytryny, ale lubię również ocet jabłkowy albo ocet balsamiczny. W przypadku tego drugiego sos nabiera

bistro mama
Glazurowany filet indyczy z ostrym sosem czekoladowym na bazie czerwonego wina 155

łyżeczka - letnia woda – 1 łyżka SOS : - cebula – 2 szt - koncentrat pomidorowy – 1 łyżka - papryczka piri – piri – 1 szt - bulion drobiowy – 100 ml - czerwone wytrawne wino – 125 ml - czekolada( 70% ) – 50 g - olej Kujawski Smakowy – 3 łyżki - zimne masło – 1 łyżeczka - ocet balsamiczny – 1 łyżka - sól – 1 szczypta - cukier(...)bardzo wolnym ogniu redukujemy ( ok. 15 minut ). Czekoladę drobno siekamy i dodajemy do zredukowanego sosu. ( jeśli chcemy by sos był całkowicie gładki możemy go wcześniej przecedzić! ). Mieszamy do momentu aż czekolada się rozpuści , uważając , by sos się nie przypalił! Odstawiamy z ognia i dodajemy ocet balsamiczny. Dokładnie mieszamy , doprawiamy solą i pieprzem. Zagęszczamy bardzo zimnym masłem! Podajemy gorące z dodatkiem

Ostra na Słodko
Dietetycznie: pieczone pierogi z boczniakami 215

szklanki ciepłego mleko 10g drożdży 1 łyżka oliwy sól   farsz: 250g boczniaków 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek natki 50g orzechów włoskich 2 łyżeczki octu balsamicznego 1 łyżeczka masła sól, pieprz sos: 1 jogurt nisko tłuszczowy 1 gałązka tymianku sól i pieprz   Drożdże rozrabiamy z ciepłym mlekiem (uwaga nie może być za ciepłe, bo zabije drożdże(...)moździerzu orzechy. Przyprawiamy solą, grubo mielonym pieprzem i octem balsamicznym. Dusimy ok. 15 minut na mały ogniu, a na koniec dodajemy posiekaną natkę.   Ciasto rozwałkowujemy tak cienko jak się da, nakładamy farsz i lepimy pierogi. Pieczemy w 180 st. przez 20 minut. W tym czasie możemy przygotować sos. Listki tymianku łączymy z jogurtem, solimy, pieprzymy i mieszamy

Brzuszki Łakomczuszki
Schab nadziewany morelami z sosem ze świeżych moreli i rozmarynem 145

kawalek selera i pora 1 lyzka bulionu warzywnego w proszku swieze morele 10-12 sztuk listek laurowy 5-6 ziarenek ziela angielskiego lyzka masla ghee sol,pieprz lyzeczka bialego octu balsamicznego pol lyzeczki miodu galazka rozmarynu pol kubeczka smietany kremowki Wykonanie: Umyty,osuszony,obrany z blonek schab nadziac suszonymi morelami.Jak to zrobic? Polozyc schab na przecietym boku,formujac go odpowiednio(...)pozostaly wywar zblendowac.Warzywa,z ktorymi dusilismy schab swietnie zageszcza nasz sos,takze nie ma potrzeby dodawania maki.Dodac smietanke i doprawiamy na koniec sola pieprzem,lyzeczka octu balsamicznego i miodu. Podawac pokrojony w plastry z sosem w odzielnym naczynku.Zycze smacznego

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sałatka z grillowaną cukinią 182

sałatka!  Składniki na 2 porcje: 2 małe cukinii opakowanie pomidorków koktajlowych 5 małych ogórków małosolnych 1 duża cebula kulka mozzarelli opakowanie sera typu feta sos balsamiczny (albo inny sos na bazie octu winnego) zioła prowansalskie sól, pieprz oliwa z oliwek Cukinie kroimy wzdłuż i łyżką wyciągamy środek z nasionami. (nasiona cukinii są ciężkostrawne). Następnie kroimy cukinię(...)piórka cebuli. Gdy cukinię usmażymy z obu stron to układamy ją na talerzu w raz z pozostałymi składnikami. Polewamy oliwą na której smażyliśmy cukinię albo sosem balsamicznym.  sałatka z grillowaną cukinią

Bon Appetit Małgorzaty
Sałatka z malinami i fetą 358

addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Malinowy krem balsamiczny: Na małą, nieprzywierającą patelnię wlewamy ocet balsamiczny. Dodajemy syrop malinowy i miód. Sos gotujemy przez ok. 3 minuty, aż część płynu odparuje. Odstawiamy do przestudzenia (po przestudzeniu sos będzie gęsty – gdyby był zbyt gęsty, należy dolać więcej octu i ponownie zagotować). Sałatka z malinami i fetą: Szpinak myjemy i osuszamy. Jeśli liście(...)świeże maliny i ser feta pokrojony w kostkę. Na suchej patelni podprażamy pestki dyni i pokrojone na mniejsze części orzechy włoskie. Posypujemy całość. Wierzch sałatki polewamy strumykami malinowego kremu balsamicznego. Post Sałatka z malinami i fetą pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku