sos z octu balsamicznego - 375 przepisów (strona:12/25)

Sałatka makaronowa z gorgonzolą 234

kostkę i razem z roszponką ułożyć na makaronie. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i również ułożyć na makaronie. Do słoiczka wlać olej i ocet balsamiczny, dodać sól z pieprzem do smaku. Dokładnie wymieszać. Gotowym sosem skropić sałatkę

Monia miesza i gotuje
Sałatka z cykorii, pomidorów i ogórków 236

połączenie!   składniki 2 cykorie białe 1 cebula 1 pomidor 2 ogórki szczypiorek garść kolendry płatki chili do polania 2 łyżki octu balsamicznego 3 łyżki oliwy 1- 2 łyżeczki musztardy miodowej posiekany ząbek czosnku sól, pieprz przygotowanie Składniki sosu umieścić w słoiku, zakręcić i dobrze wymieszać wstrząsając słoikiem. U ciąć końcówki cykorii, oddzielić liście, pociąć na mniejsze kawałki, włożyć

Stare Gary
Śródziemnomorskie przysmaki i mieszana sałatka hiszpańska 227

można kupić, między innymi delikatesy z tego regionu Europy. Spośród wielu produktów wybrałam następujące: Sos balsamiczny Sos balsamiczny to nieodzowny składnik eleganckich sałatek. Jest też doskonały do carpaccio czy do grillowanych mięs. Balmi Glassa został wyprodukowany na bazie octu balsamicznego z Modeny. Jest zamknięty w poręcznej plastikowej butelce  z dozownikiem, o pojemności 260 ml. Jest gęsty, słodkawy

Kulinarne przygody Gatity
Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami 216

Czyli ja piekłam swoją niecałe trzy godziny (1,4 kg = w przybliżeniu 3x500g = 3x45min + 40 min = 175 minut). Po upieczeniu powstały sos przetrzeć przez sitko (można doprawić solą, pieprzem, odrobiną cukru i octem balsamicznym oraz zagęścić mąką). Smacznego Post Pieczona łopatka wieprzowa ze śliwkami pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Pizza-kości na Halloween 156

pełnoziarnistej) 250 g letniej wody 2 łyżki oliwy 1,5 łyżeczki  suchych drożdży 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru na sos:200g przecieru pomidorowego,1 ząbek czosnku,1/2 łyżeczki cukru,sól,1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego,1/2 łyżeczki suszonego oregano dodatkowo:100g cieniutkiego jak bibułka salami,4 łyżki starego parmezanu do posmarowania:1 żółtko+ 2 łyżki mleka Wykonanie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
C - Wędzony kurczak w winogronie i bukiecie sałat 192

Waszą ocenę:) Wędzony kurczak w winogronie i bukiecie sałat     Składniki: 2 udka wędzonego kurczaka kiść jasnych winogron mieszanka sałat sos: mały jogurt naturalny + 1 łyżka soku z cytryny+ 1 łyżeczka owocowego octu balsamicznego   Z kurczaka usunać skórę, pokroić w kostkę. Winogron umyć, oszuszyć, przekroić na połówki, usunąć pestki. Kurczaka i owoce dodać do mieszanki sałat. Tuż

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Cukinie faszerowane kalmarami w greckim stylu 177

puszki pomidorów krojonych, 1/2 białej cebuli, 2 ząbków czosnku, 150 ml czerwonego półwytrawnego wina, 1 cytryny, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, suszonego oregano, sproszkowanego cynamonu, oliwy z oliwek, octu balsamicznego, cukru trzcinowego. Przygotowanie dania rozpocząłem od przekrojenia dokładnie umytych cukinii na pół i wydrążenia ich środków z gniazd nasiennych przy pomocy łyżeczki, pozostawiając mniej więcej po pół centymetra miąższu przy(...)małym ogniu aż do rozpuszczenia. Po jego rozpuszczeniu dodałem do niego 4 łyżki stołowe octu balsamicznego i całość podgrzewałem, aż do całkowitego rozpuszczenia się powstałego karmelu w occie, co spowodowało uzyskanie konsystencji gęstego syropu. Po wyjęci cukinii z piekarnika skropiłem je otrzymanym sosem octowo-karmelowym. Podałem z czerwonym winem

Wyprawy kulinarne
SAŁATKA CAPRESE PODANA NA SAŁACIE 259

Dzisiaj troszkę inna wersja sałatki caprese. Przeważnie układam ją na przemian raz plaster pomidora raz mozzarelli, do tego sos na bazie oliwy z czosnkiem i bazylia. Dzisiejsza wersja ma też inny sosik, tak dla odmiany. Przygotowałam go z gotowego pesto (bardzo dobre jest w Lidlu - w lodówkach) z dodatkiem oliwy z oliwek. Sałatka wyszła przepyszna jak zresztą wszystkie caprese. Lekkie(...)koktajlowych - 1-2 łyżeczki pesto - kilka łyżek oliwy z oliwek - ocet balsamiczny Na talerz wyłożyć rozdrobniony liść sałaty lodowej. Skropić go octem balsamicznym. Na środku ułożyć rozerwaną od góry do połowy kulkę mozzarelli. W miseczce przygotować sobie sos, w tym celu do pesto wlewamy oliwę i mieszamy do połączenia składników (kilka łyżek). Sosem polewamy mozzarellę. Dookoła układamy umyte i przekrojone

Smaczne Zdrowe
Pieczona Szynka z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 214

Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane odcedziłam i mikserem zmiksowałam razem z masłem i chrzanem wasabi na jednolitą masę.  SOS MUSZTARDOWO =CHRZANOWY Z ŻURAWINĄ: 2 łyżki musztardy (ja użyłam  musztardę z oliwą z oliwek i octem balsamicznym BRAVA 4 łyżki Chrzanu z Żurawiną ETERNO 1 łyżka syropu klonowego  Skworcu 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany(...)małym ogniu rozpuściłam masło, następnie dodałam chrzan z żurawiną, musztardę i syrop klonowy. Cały czas podgrzewałam. Wymieszałam wszystko razem i dodałam śmietanę oraz przyprawy. Nie doprowadziłam do zagotowania się sosu. DODATKOWO: pietruszka posiekana Śliwki w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO Podanie: Tak jak widać na załączonych obrazkach ziemniaczki wyłożyłam na talerz, obol kilka łyżek sosu, plaster szynki i śliwki z zalewy

Blondynka Gotuje
Szynka Pieczona z Sosem Musztardowo-Chrzanowym z Żurawiną, Puree Ziemniaczane z wasabi i Śliwki w Zalewie Słodko-Kwaśnej 161

Ziemniaki ugotowałam w osolonej wodzie. Ugotowane odcedziłam i mikserem zmiksowałam razem z masłem i chrzanem wasabi na jednolitą masę.  SOS MUSZTARDOWO =CHRZANOWY Z ŻURAWINĄ: 2 łyżki musztardy (ja użyłam  musztardę z oliwą z oliwek i octem balsamicznym BRAVA 4 łyżki Chrzanu z Żurawiną ETERNO 1 łyżka syropu klonowego  Skworcu 2 łyżki masła 2 łyżki śmietany(...)małym ogniu rozpuściłam masło, następnie dodałam chrzan z żurawiną, musztardę i syrop klonowy. Cały czas podgrzewałam. Wymieszałam wszystko razem i dodałam śmietanę oraz przyprawy. Nie doprowadziłam do zagotowania się sosu. DODATKOWO: pietruszka posiekana Śliwki w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO Podanie: Tak jak widać na załączonych obrazkach ziemniaczki wyłożyłam na talerz, obol kilka łyżek sosu, plaster szynki i śliwki z zalewy

Blondynka Gotuje
36.Obiad idealny na mrozek: czyli gulasz wołowy z marchewką i selerem! 186

szczypta gałki muszkatołowej i kurkumy  świeży koperek świeżo zmielona sól i pieprz olej do smażenia 1/4 szklanki smietanki kremówki 36% Dodatkowo:  1 saszetka kaszy jęczmiennej 2 łyżki octu balsamicznego szczypta płatków chilli  Przygotowanie:  Mięso dokładnie myjemy i osuszamy. Pozbywamy się jak największej ilości ścięgien i podwięzin, kolejno kroimy w dość regularną kostke i  każdy kawałek(...)miękkości mięsa. Zestawiamy z ognia. Jeśli wytworzonego sosu jest zbyt mało dolewamy bulionu lub wody, jeśli za dużo odlewamy  z niego odrobinę. Do sosu dodajemy śmietankę i koperek energicznie mieszając, doprawiamy solą i pieprzem.  (Przed wlaniem śmietany można przecedzić sos przez sito - jeśli chcemy uzyskać bardziej klarowny sos, ale nie jest to konieczne) Kaszę gotujemy wedle przepisu

Symfonia Smaków
Sałatka z fasoli Jaś i sardynek 207

sardynek w oliwie (75 g po odsączeniu) 10 czarnych oliwek bez pestek 1/2 pęczka pietruszki sól pieprz płatki papryki sos: 4 łyżki oliwy ( w tym oliwa z puszki) 1 ząbek czosnku, starty sok z 1/2 cytryny ew 1 łyżeczka octu balsamicznego do doprawienia przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę, oliwki w krążki (zostawić 3-4 do posypania). Pietruszkę pokroić drobno. Sardynki

Stare Gary
Sentymentalna podróż do Austrii, czyli polędwica wieprzowa w stylu wiedeńskim 278

Zawartość rondla mieszałem w celu rozpuszczenia czekolady. Zmniejszyłem ogień pod rondlem i dodałem do niego łyżeczkę białego octu winnego i łyżeczkę octu balsamicznego. Pozostawiłem na małym ogniu, bez pokrywki, od czasu do czasu mieszając w celu zagęszczenia sosu. Po rozpuszczenia masła wyłączyłem gaz pod sosem i odstawiłem go na bok. Do wysokiego naczynia dodałem łyżeczkę miodu, 2 łyżeczki słodkiej musztardy

Wyprawy kulinarne
Sezonowość z bobem. 166

rodzaje sałaty dębowej, jednak brakowało czegoś bardziej ożywczego, soczystego, chrupiącego jak sałata lodowa – warto dodać) ¼ czerwonej cebuli 2 jajka Sos: 5 łyżeczek oliwy z pomidorów suszonych 1 łyżeczka musztardy (ja wykorzystałam sarepską Develey) 1,5 łyżeczki octu balsamicznego pieprz Kilka płatków parmezanu/grana padano/dziugasa Warzywa myjemy i osuszamy. Na talerzy wykładamy sałatę, pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojone pomidory suszone, pokrojoną cebulę. Gotujemy(...)zagotowania wody) oraz jajka na twardo (ok 3-4 min od zagotowania wody). Obieramy jajka (i kroimy) oraz bób. Dokładamy do sałatki. Posypujemy płatkami sera. Aby stworzyć sos łączymy wszystkie składniki i dokładnie mieszamy. Sos wyszedł dobry i pasował do całości jednak trochę jeszcze warto przy nim pokombinować. A może polanie samą oliwą z pomidorów byłoby wystarczające? Pozostawiam to Waszej

Brzuszki Łakomczuszki
Racuszki INDIA z passatą z pieczonych pomidorów i papryki 166

cytryny, ½ łyżeczki kurkumy, gałka muszkatołowa,  Sól i pieprz Cayenne do smaku, Oliwa do smażenia. SOS: 4 dojrzałe pomidory, 2 czerwone papryki, 2 łyżki suszonych grzybów zmielonych na pył, 4 ząbki czosnku w łupinkach, 10 małych cebulek, Garść oliwek 2 łyżki octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka cukru, ½ łyżeczki Hot Madras Curry, Kilka gałązek tymianku, Sól i pieprz(...)blachę skórą do góry, razem z cebulkami i czosnkiem w łupinkach, skropić oliwą i octem balsamicznym, posypać solą i cukrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, piec ok. 30 minut. Czosnek wycisnąć z łupinek, zmiksować blenderem razem z paprykę, pomidorami i sosem, który wyciekł z warzyw w trakcie pieczenia (paprykę można obrać ze skóry, pomidory zostawić ze skórką), doprawić

SzczyptaSmaQ