Lidlu) 2 pomidory ogórek (świeży, kiszony) czerwona cebula lub cukrowa sałata ( miałam lodową) ketchup, majonez, sos barbecue Na mielone jakie przygotowałam wcześniej potrzebujemy: 0,5kg mięsa mielonego ( ja miałam mieszankę z indyka i szynki wieprzowej) 1 kajzerka 1 jajko garść grzybów suszonych, namoczonych cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki S&P, cząber, majeranek, tymianek, papryka ostra(...)słodka Zaczynamy. Namaczamy kajzerkę w wodzie po moczeniu suszonych grzybów, namoczone grzyby szatkujemy, cebula w kostkę. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy cebulę delikatnie solimy, dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy. Do dużej miski wrzucamy mięso, dodajemy jajko, namoczoną bułkę (za mocno nie odciskamy), przyprawy. Wyrabiamy wszystko na jednolitą masę. Dodajemy cebulę z grzybami i wyciśnięty czosnek. Jeszcze raz wyrabiamy, już delikatniej
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Tak przyrządzone pieczarki mogą doskonale sprawdzić się jako sos do mięsa, dodatek obiadowy lub samoistna przekąska. Idealnie
Di gotujePyszny, soczysty kurczak z aromatycznym, intensywnym w smaku nadzieniem, z dodatkiem sosu spod pieczeni, podany z garścią sałaty skąpanej w ulubionym dressingu.... Obłędny
Rozpustne gotowanieoscypkiem w sosie serowo-grzybowym Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1/2 oscypka (nie zważyłam go) 5 łyżeczek musztrady 35g serka topionego(2 trójkąty) 2 plastry topionego sera Capresi z pieprzem 4 suszone grzybki cebula 2 ząbki czosnku mąka do panierki oliwa z oliwek 3/4 szklanki wody suszone oregano pieprz Grzyby namoczyć. Szynkę poporcjować(...)wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, rozdrobniony czosnek i wyciśnięte, pokrojone drobno grzyby. Na małym ogniu smażyć kilka chwil, następnie podlać wodą, doprowadzić do wrzenia, dodać topione sery, mieszać do rozpuszczenia, dodać pieprz do smaku i ewentualnie łyżeczkę musztardy (jeżeli lubimy wyraźniejsze, kulinarne doznania). Przygotowanym sosem zalać mięso i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec pod przykryciem, 40 minut
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciaławodzie w której się moczyły.Wywar wykorzystać np.na sos lub zupę grzybową albo barszcz.Odcedzić , pokroić drobno.Kapustę drobno poszatkować i ugotować z odrobiną wody do miękkości.Cebulę obrać , drobno posiekać i wrzucić na gorące masło , dodać grzybki i smażyć do miękkości.Ostudzić.Zmielić grzyby wraz z kapustą w maszynce do mielenia mięsa.Posolić i popieprzyć.Dodać jaja ,jak trzeba
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipieczenia np. chleba. Takie kopytka zjadają nawet Ci, którzy nie przepadają za smakiem dyni i wszelkimi potrawami dyniowymi. Sos borowikowy: 2 garści rozdrobnionych suszonych borowików 2 suszone podgrzybki (dla podkręcenia smaku) ok. pół litra wody łyżka masła sól, pieprz ziołowy Grzyby gotować ok. godziny. Od momentu zawrzenia gotować bez pokrywki. Woda powinna odparować do ok. czwartej części objętości. Pod koniec(...)zagotowania. Jeśli robimy ich więcej, żeby zostały na później, po odcedzeniu polewamy zimną wodą (nie będą się kleić). Jeśli robimy w sam raz na obiad, wystarczy odcedzić. Podawać z sosem borowikowym (lub masłem roztopionym na patelni i podgrzanymi w nim listkami szałwii) i surówką, np. z pora
Weekendy w domu i ogrodzieBosacku , czyli popisowa przystawka Kasi, która gości na okładce książki. Nowa wersja tego klasycznego dania zachwyca kolorami, smakami, sosami czy dodatkami. Coś czym zdecydowanie będzie można zadziwić swoich znajomych. Niekoniecznie już tylko ruskie, czy pierogi z kapustą i grzybami powinny stać na naszych stołach. Zupy – Już na początku tego rozdziału możemy dowiedzieć się, że statystyczny Polak zjada
Mr. TasteSkładniki: masło 1/4 kostki, cebula 2 sztuki, cukier 1 łyżeczka, pieczarki 60 dag, kostka rosolowa 1 sztuka/grzybowa, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, śmietana gęsta 200 ml
W Mojej Kuchni Lubiękokosowym na małym ogniu, mieszając aby się nie przypaliła. Gdy cebula się zeszkli dodajemy oczyszczone kurki i dusimy, aż grzyby zaczną się robić miękkie, doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy mleko kokosowe i dusimy jeszcze chwilę, aby zredukować sos. Gdy zacznie gęstnieć, podajemy go z gorącą quinoą i posypujemy listkami mięty
Quinoa Raz!kostkę. Na patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem cebulę. Dodałem boczniaki, smażyłem chwilę na dużym ogniu, aż płyn odparował i grzyby ładnie się zezłociły. Dodałem pomidory wraz z zalewą oraz rozmaryn. Doprawiłem solą i pieprzem i wędzoną papryką. Dusiłem, aż sos zgęstniał. Na koniec dodałem przeciśnięty ząbek czosnku oraz śmietanę. Wymieszałem. Można podać z gorącą kaszą gryczaną lub ryżem. Polecamy
R'n'G Kitchenburgery ostatnio zapanowała moda. W moim mieście knajpek które serwują je w wersji slow mnoży sie jak grzyby po deszczu, a w każdej z nich kolejka kupujących. A może tak zrobić je samemu. Z własnych bułek, własnego sosu i upieczonego własnoręcznie mięsa. Tak na prawdę zrobienie ich nie jest trudne. 1. Najpierw bułki: 2 szklanki mąki pszenej/ pół paczki
Lubczyk i Waniliamówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello. Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku - 3 łyżki wina Marsala - 100ml wody - 250ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka suszonych liści lubczyku - olej z pestek winogron Grzyby dokładnie oczyszczamy. Ponieważ portobello ma duże kapelusze, każdy przekrajamy(...)patelnię dolewamy łyżkę oleju i przekładamy pokrojone grzyby. Oprószamy solą i smażymy do odparowania wody i lekkiego zrumienienia, oprószamy pieprzem. Dodajemy odłożoną szalotkę z czosnkiem – mieszamy. Wlewamy wino Marsala i dokładnie mieszając odzyskujemy smaki z patelni. Po chwili uzupełniamy wodą i śmietanką. Dodajemy suszone liście lubczyku, doprawiamy do smaku i redukujemy sos do pożądanej gęstości. Sos z portobello jest
mojewypiekiinietylkomiędzyczasie dwie garści grzybów suszonych dokładnie płuczemy, zalewamy wodą i gotujemy. Gdy zmiękną, kroimy je a wywar z gotowania wlewamy do zupy. /Pamiętajmy aby wywar przecedzić!/ Dorzucamy pokrojone grzyby. Zabielamy śmietaną (my dałyśmy pół kubka). Zagotowujemy, przyprawiamy i serwujemy wrzątek. /NIE ZAGĘSZCZAMY MĄKĄ!!! - W naszym domu nigdy, żadnej zupy i żadnych sosów nie traktujemy mąką i tego typu(...)Mając w głowie jej nieziemski smak skusiłyśmy się, zimową porą na "kwaśnicę" w knajpce w Zakopanem. Co to było za rozczarowanie, gdy na talerzu zamiast kremowego cuda z suszonymi grzybami, wylądowała lekko zabarwiona woda z pływającą kapustą (która koło kapusty leżeć nie powinna) i mikro grzybeczkami, których lupą trzeba było szukać. Gdyby ktoś zaczął swoją przygodę z zupą kwas
Wypisz Wymalujdanie obiadowe. Dziś bitki w sosie grzybowo - śliwkowym. Osobiście bardzo lubię sosy grzybowe, a z dodatkiem śliwki rewelacja. Wielkie podziękowania dla mojej kochanej mamusi, która systematycznie zaopatruje mnie w suszone grzybki :) Składniki: 4 kotlety ze schabu lub karczku 1 cebula 3-4 śliwki suszone 7-8 grzybów suszonych mąka do obtoczenia liść laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty pieprz(...)było zakryte. Dodać śliwki, grzyby namoczone wcześniej w wodzie, około 4 kuleczek ziela angielskiego, liść laurowy i kilka ziarenek pieprzu. Dusić pod przykryciem do miękkości mięsa. Następnie wyjąć mięso i wszystko zmiksować blenderem i doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli ktoś lubi to może dodać czubatą łyżeczkę koncentratu pomidorowego. Mięso przełożyć do sosu i wszystko razem zagotować. Smacznego
kuchnia doski