sos z grzybów - 1927 przepisów

Mięso. Sos. Grzyby. Wieprzowina duszona w sosie winno-paprykowym, z borowikami 193

Mięciutkie mięso w pysznym sosie z papryką i grzybami. Zapach był tak apetyczny, że nie mogliśmy doczekać się obiadu. Takie potrawy nam najbardziej smakują z kaszą, która świetnie łączy się z sosem, ale makaron czy ziemniaki też pasują więc przygotujcie to co lubicie. Jako dodatek wystarczyły nam ogórki małosolne. Alkohol dodany w niewielkich ilościach do duszonych czy pieczonych potraw bardzo

Smaczna Pyza
Polędwiczki wieprzowe w sosie z grzybów leśnych 191

zebranych! W tym roku pierwszy raz od wielu wielu lat zebrałam się i poszłam na grzyby. I było warto! Co prawda w moim koszu znalazły się tylko podgrzybki, ale przygotowanie ich w taki pyszny sposób dało mi wielką satysfakcję :) POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH (4 porcje) - polędwica wieprzowa (około 500 gram) - grzyby leśne (u mnie podgrzybki, około(...)oliwek - sól, pieprz, przyprawa do mięs Zaczynamy od przygotowania grzybów. Podgrzybki dokładnie oczyścić nożem, pokroić w plasterki, umyć pod bieżącą wodą. Do garnka wlać wodę, włożyć grzyby, dodać łyżkę soli i gotować przez około 20-30 min. Po ugotowaniu grzyby odsączyć, zostawiając wywar, który przyda się do sosu.  Polędwiczki pokroić w plasterki, lekko rozbić za pomocą dłoni posypać

Zgrabne Gotowanie
Sos z suszonych grzybów 117

Sos z suszonych grzybów to szczególne danie na Wigilijnym stole. Po pierwsze, że każdego roku był on przygotowany z grzybów, które samodzielnie zebraliśmy (moi rodzice(...)mężem). Po drugie to danie, które zaczęłam spożywać późno i głupia byłam, że wcześniej się nie dałam namówić mojej mamie. Tak czy siak błędy młodości naprawiam – teraz sos z suszonych grzybów jest moim ulubionym. Co w nim uwielbiam? Zachwyca mnie jego lekko kremowa konsystencja, smak i aromat. Jest uniwersalny – u rodziców zjadamy go na Wigilię do ryby

Szybko Tanio Smacznie
Bitki w sosie z grzybami 171

Kolejny przepis ..z serii zawieruszony..w sezonie można dać grzyby świeże..ja akurat robiłam z grzybów mrożonych. schab lub karkówka lub inne mięsa grzyby  

Moje domowe kucharzenie
Klopsiki z grzybami w sosie grzybowym 176

Pomysł na to danie zawdzięczam mojej znajomej z Lidzbarka - dziękuję, Teresko :) Klopsy robi się szybko, aby było jeszcze wygodniej, grzyby ugotowałam w szybkowarze. Można je oczywiście namoczyć na noc i gotować tradycyjnie - też nie będzie  źle . I klopsiki i sos są bardzo grzybowe, podałam z kaszą bulgur, ale świetna będzie też gryczana lub pęczak. Polecam, bo danie bardzo(...)Wywar z gotowania grzybów wlać do dużej głębokiej patelni. Dodać część bulionu i pozostawione grzyby ( można je pokroić na mniejsze kawałki). Zagotować i ostrożnie włożyć do wywaru pulpety. Jeżeli trzeba - uzupełnić bulionem.  Doprowadzić do wrzenia . Zmniejszyć ogień i dusić na wolnym ogniu  przez ok 20 minut.  Można sos doprawić na koniec śmietaną

Stare Gary
GRZYBY W SOSIE JOGURTOWYM PODANE Z KASZĄ JAGLANĄ 215

   Kasza jaglana króluje u nas już od jakiegoś czasu. Praktycznie jak tylko ugtowałam ją pierwszy raz to zadomowiła się u nas na dobre, były

Smaczne Zdrowe
Królik w sosie jogurtowym z grzybami 151

naturalnego, dlatego (naturalnie) sosy śmietanowe zamieniłam na sosy jogurtowe. Przy okazji innego wpisu wspominałam już, że również zupy "zabielam" śmietaną, a dipy z jogurtem naturalnym przygotowuję prawie codziennie :) Jeśli chodzi o grzyby - dostałam pięknego dużego kozaka i sam jeden "zrobił" mi obiad. Nie lubię pisać konkretnej ilości grzybów w przepisach, bo zawsze używam ich tyle

Kraina Tysiąca Smaków
Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z grzybami 372

Pierś z kurczaka w sosie koperkowym z dodatkiem grzybów, podana z kaszą pęczak. Danie, które powstało przypadkowo i spontanicznie - miałam zrobić(...)dokładnie to samo, ale bez grzybów. Jak zwykle w weekend wsiadłam jednak na rower i przypadkiem koło mnie wyrósł podgrzybek, a za nim następny i kolejny. Trochę przykro było je wrzucać luzem do plecaka, ale tak zostawić chyba jeszcze gorzej :) Grzyby wylądowały w obiedzie. Przy okazji - do niedawna żyłam w przekonaniu, że grzyby są kompletnie bezwartościowe - ostatnio jednak postanowiłam

Kraina Tysiąca Smaków
Knedel czeski z sosem z leśnych grzybów 203

godzin w lesie, zmęczone nogi, plecy, wystawienie się na żer dla komarów - efekt - uzbierany koszyk grzybów.. czy warto było?... pewnie dla takich dań jakie poniżej widać warto zawsze .. szczególnie, gdy córka mówi że to było pyszne. Zapraszam na lekki, szybki jesienny sos grzybowy z czeskim knedlikiem. Cudowna prostota. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Polędwiczka w sosie grzybowym (ze świeżymi grzybami) 175

nadają się prawdziwki, podgrzybki, kozaki... Jest również dosyć szybka w przygotowaniu, bo mięso szybciutko robi się miękkie.  Sos jest naprawdę pyszny i chyba nie może się nie udać:)  Wybaczcie mało szczegółowo podane ilości składników, ale... każdemu inna ilość grzybów trafia się w lesie - ja akurat miałam 2 średnie prawdziwki i kilka kozaków.  Można dodać(...)więcej i będzie jeszcze lepiej. W zależności od tego różna ilość masła będzie potrzebna do ich podsmażenia:) Jeśli nie macie pod ręką świeżych lub nawet mrożonych grzybów, polecam przepis na polędwiczkę w sosie pieczarkowym ! Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 300 - 400g) - grzyby (dowolna ilość) - 1 cebula - ok. 200 ml przegotowanej wody - sól, pieprz - odrobina mąki - masło do smażenia Przygotowanie

Kraina Tysiąca Smaków
Makaron z grzybami i porem w sosie śmietanowym według Gordona Ramsaya 402

czasie kiedy gotuje się makaron przyrządzamy sos. Pieczarki dokładnie myjemy i siekamy na kawałki. Na rozgrzaną patelnie wlewamy oliwę i zarumieniamy grzyby często mieszając składniki. Siekamy na plasterki duży ząbek czosnku i dorzucamy na patelnie. Pora kroimy wzdłuż na pół, a potem na ćwiartki, myjemy i kroimy na kawałki. Dorzucamy do grzybów, mieszamy. Pory pozbawiamy wilgoci by uzyskać intensywny(...)Zagotowujemy i trzymamy na ogniu około 3-4 minuty. Po tym czasie zmniejszamy ogień i dokładamy makaron. Wyłączamy gaz, doprawiamy pieprzem oraz estragonem i zostawiamy całość, aby makaron nasiąknął sosem. Bagietki tniemy ukośne na plastry, skrapiamy oliwą i nacieramy czosnkiem. Rozgrzewamy patelnie (najlepiej grillową) z odrobiną oliwy i smażymy grzanki. Układamy makaron z sosem na talerzu wraz z ciepłymi grzankami

Kolizje Smaków
Wołowina w sosie z czerwonego wina i grzybów 189

postanowiłam "przeprosić się" z wołowiną. Akurat dostałam od Rodziców wielki kawał przepięknego mięsa wołowego, a że miałam trochę wolnego czasu, postanowiłam ugotować cos dobrego. W szafce znalazłam zapomniany słoik grzybów suszonych, a w barku miałam napoczętą butelkę wytrawnego, czerwonego wina. Pomyślałam, że to wszystko fajnie się skomponuje. Rzeczywiście wyszło fajnie. Polecam wypróbować przepis, np. na niedzielny obiad. Co prawda(...)średnie cebule 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia mięsa 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina domowy bulion  lub gorąca woda z 2-3 łyżkami sosu sojowego jasnego 2 garści suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziarenek jałowca gałązka rozmarynu sól, pieprz do smaku Wołowinę kroimy w plastry lub w kostkę, obtaczamy w niewielkiej ilości mąki i podsmażamy partiami

Zawsze głodna!
Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos z grzybów? 179

namoczyć suszone grzyby we wrzącej wodzie, najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Polecam też przepis na kurki w śmietanie , kotlety ziemniaczane w sosie grzybowym . Oraz kopytka w sosie grzybowym . Jak zrobić najlepszy sos grzybowy ze świeżych podgrzybków? To nic trudnego, postępujcie krok po kroku jak w opisie, a sos grzybowy wyjdzie Wam idealny! Składniki ½ kg świeżych grzybów (np. podgrzybków(...)grzybami i zagotowujemy na średnim ogniu. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Sos gotujemy jeszcze przez około 2 minuty, aż sos nieco zgęstnieje, pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Odstawiamy z ognia. Podajemy z czym chcemy, u nas tym razem sos grzybowy był dodatkiem do puree z ziemniaków i pieczonego udka kurczaka.   The post Najlepszy sos grzybowy. Jak zrobić sos

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś w sosie teriyaki z warzywami w sosie słodko-kwaśnym z dodatkiem grzybów Mun 176

razie jestem zachwycona ;-) Zapraszam ;-) Składniki: łosoś filet około 30dag sos teriyaki świeża kolendra sos sojowy jasny sos sojowy ciemny ocet ryżowy słodki ocet ryżowy cukinia zielona pokrojona na małe paseczki cebula w paseczki 2 ząbki czosnku świeży imbir 3 pieczarki grzyby Mun papryka czerwona kukurydza makaron Chow Mein chili limeta(...)olej     przygotowanie: Łososia kroimy w paski marynujemy przez około godzinę w sosie teriyaki. Skrapiamy limetą. Smażymy na oleju podlewamy łyżeczką sosu sojowego jasnego. Posypujemy świeżą kolendrą. Warzywa (cebula, pieczarki, cukinia, papryka, kukurydza) i namoczone grzyby Mun, smażymy w woku dodajemy przeciśnięty czosnek, pokrojony w drobną kosteczkę świeży korzeń imbiru, chili. Podlewamy sosem sojowym ciemnym, octem ryżowym, słodkim octem

SMYKWKUCHNI
Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli czarny makaron z grzybami 146

prostu czarny makaron z grzybami i sosem śmietanowym. Czarny makaron powstaje dzięki zabarwieniu go sepią, czyli atrament pozyskiwany z mątwy (czasem z kalmarów), jest bardzo czarny o lekko słodko-słonym smaku, co już dodaje bogactwa delikatnego rybnego smaku potrawie.   Składniki: – 250 g czarnego makaronu (z sepią) – 200 g grzybów (najlepiej świeżych) – 1 cebula(...)doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy śmietaną i mieszamy do połączenia się składników w gęsty sos grzybowo-śmietanowy. Czarny makaron z grzybami i sosem śmietanowym warto udekorować czymś zielonym – choćby posiekanym szczypiorem. Makaron z sepią można podawać oprócz grzybów, także z dodatkami rybnymi i owocami morza. Podobne przepisy Makaron z klopsikami w sosie włoskim Makaron z owocami morza Zrazy

Pociąg Do Kuchni