sos z grzybów - 1927 przepisów (strona:5/129)

Klopsiki w sosie pieczarkowym bez laktozy 165

jedyny sposób bym zjadła jakie kolwiek mięso. Dzisiejsze klopsiki, podobnie jak poprzednie, są wiglotne w środku jadnakże te dodatkowo posiadają kawałki pieczarek (możecie użyć innych grzybów lub grzybów leśnych). Sos pieczarkowo - kokosowy sprawia, że całe danie zmienia swoje oblicze. Klasyka z odrobiną azjatyckiej nuty. Do przygotowania 14 klopsików średniej wielkości potrzebujemy: - 2 piersi z kurczaka (1 podwójna(...)wszystkich stron na patelni bez tłuszczu (ok 10 minut). Po tym czasie k lopsiki przekładamy na talerz i w tym czasie przygotować sos. Na rozgrzaną patelnię wrzucić pokrojone grzyby i dodać sos sojowy. Dodać mleko i przyprawę. W tak przygotowanym sosie umieszczamy klopsiki i gotujemy do miękkości ok 20-30 minut (na małym ogniu). Czy Wy też poczuliście powiew Azji

Szybko Tanio Smacznie
Wigilijna wieczerza. 112

jeszcze ciasta, więc makowiec (no to mak do makiełek przy okazji) no i serniczek z rosą. Jutro usmażę krokiety, upiekę paszteciki (ciepłe do barszczu najlepsze!), zrobię kapustę z grzybami, sos grzybowy, usmażę dorsza, karpia, dokończę zupy- no i ostatnie ciasto brzdąc. Pokroję też wszystko na sałatki-tradycyjnie gyros, no i jeszcze jakaś, ale na razie nie wiem. Aha schab

Kuchnia Beaty
KOTLETY Z KASZY GRYCZANEJ W SOSIE BOROWIKOWYM. 212

tylko w bułce tartej, co zapobiegnie rozpadnięciu się podczas smażenia. Na patelni rozgrzewam olej i smażę kotlety na złoto z obu stron.  Osączam z tłuszczu na ręczniczkach papierowych. sos: Grzyby moczę przez około kwadrans w zimnej wodzie. W rondelku rozpuszczam masło, szklę na nim obraną i posiekaną cebulę. Następnie dodaję mąkę - przyrządzam coś w rodzaju zasmażki. Wlewam śmietankę

W kuchni Karmel-itki
Pulpety w sosie grzybowym 328

grzybowym. A jak w sosie grzybowym to koniecznie z kaszą. Jedno muszę wyjaśnić - nie przepadam za sosem grzybowym ze świeżych czy mrożonych grzybów .Dla mnie taki sos musi być z grzybów suszonych- tylko taki mi smakuje. Nawet gdybym robiła w sezonie grzybowym to świeże ususzę na zapas a sos zrobię z tych które mam .Taki już mój smaczek(...)sól do smaku pieprz mielony do smaku maggi w płynie do smaku 1 łyżeczka majeranku 1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki) mąka do oprószenia Na sos: 1/2 szklanki pokruszonych suszonych grzybów 2 łyżki masła 1 łyżka masła kurkowego * 1,5 łyżki mąki 1/2 szklanka wywaru z gotowania pulpetów 1 szklanka wywaru z gotowania grzybów 1/2 szklanki

Buniabaje w kuchni
Sos borowikowo - ziołowy do mięsiwa z chrzcin 164

łyżka posiekanego szczypioru 2-3 łyżki śmietany 18% 1 czubata łyżka mąki 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku 1 plaster cebuli 1/2 łyżeczki sosu sojowo - grzybowego pieprz Przygotowanie: Sos przygotowałam wedle przepisu wymyślonego podczas prób. Jednak mądrzejsza o te doświadczenia smakowe wprowadziłam kilka ulepszeń i na nich się skupię. Resztę istotnych szczegółów można odnaleźć w przepisie do którego link(...)moczenia grzybów. Teraz pozostaje tylko doprawić: odrobiną sosu sojowego, pieprzem oraz podsmażonym na maśle czosnkiem posiekanym wraz z cebulą. Sos zagęściłam odrobinę mąką i zabieliłam osoloną śmietaną. Na koniec wcisnęłam odrobinę cytryny by ożywić lekko smak. Dodanie zieleniny do sosu nadaje mu lekkości i odciąga uwagę od ciężkiego smaku grzybów. Użycie samych borowików nadaje sosowi szlachetny smak, który

Kuchnia po mojemu
Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym 5081

dokładnie wszystkie składniki, łączymy i formujemy okrągłe kotlety, które panierujemy w bułce tartej i smażymy z każdej strony na patelni z dodatkiem oleju. Do kotletów ziemniaczanych podałam sos grzybowy, z grzybów z naszych wielkopolskich lasów lub np. zwykłe jajka sadzone. Niedawno z ziemniaków przygotowałam krokiety ziemniaczane ( Panzerotti(...)neapolitańskie) , ale można też przygotować warzywne kotlety np. z kalafiorem , bardzo dobre są też kotlety z gotowanych, siekanych jajek. Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym to późno letnie lub jesienne danie. Przepis na sos grzybowy: 250 g grzybów (podgrzybki, prawdziwki) 1 cebula 2 łyżki masła 1 łyżka sosu sojowego biały pieprz 50 ml śmietany 36 % Oczyszczone i umyte grzyby kroimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zrazy wołowe jak u babci 151

brytfannie, zalewamy bulionem, dodajemy pokrojone grzyby suszone (jeśli macie świeże dodajcie je dopiero pod koniec), poszatkowany czosnek i szalotkę oraz natkę pietruszki (najlepiej związać ją nitkę, bo będzie trzeba ją wyjąć przed końcem gotowania). Dodajemy wino. Zrazy dusimy około 2 godzin lub do miękkości. Wyjmujemy zrazy wołowe z brytfanny, wyjmujemy pietruszkę. Powstały sos(...)zagęszczamy (opcjonalnie) 1 łyżką mąki i śmietaną lub mlekiem. Zrazy wołowe z obłędnym sosem winno-grzybowym najlepiej smakują z pyzami. Podobne przepisy Sos tatarski prawdziwy Pasta seppia z grzybami i sosem śmietanowym czyli ... Zielone szparagi w szynce parmeńskiej z sosem hole... Stek z polędwicy z masłem czosnkowym z dodatkiem g... .yuzo_related_post img{width:180px !important; height:170px !important

Pociąg Do Kuchni
Kopytka z sosem grzybowym 160

Często robię dania z karmelizowanym porem, polecam pierogi z kaszą i grzybami. W sezonie grzybowym sosy robię ze świeżych grzybów. Grzyby zbieramy i suszymy samodzielnie, potem takie suszone grzyby wykorzystujemy w sezonie zimowo-wiosennym do różnych dań. Kopytka z sosem grzybowym były delikatne i miękkie, mówiąc jednym słowem są idealne. 1 kg ziemniaków 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki(...)pół krążki por z odrobiną cukru i soli. Do pora dodajemy poszatkowane grzyby, wlewamy połowę wody w której moczyły się grzyby i dusimy do odparowania. Podsypujemy łyżką mąki, znów podlewamy wodą, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż sos zgęstnieje, wlewamy 100 ml słodkiej śmietanki i jeszcze chwilkę dusimy. Kopytka wykładamy na talerz, podajemy z sosem grzybowym, posypujemy świeżą natką

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kiszeniaki, czyli gołąbki w kiszonej kapuście 208

drobno w moździerzu 100 g śmietanki 36% 2 łyżki mąki pszennej 1/4 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki tymianku sól, pieprz 1. Grzyby na sos i gołąbki namoczyć na noc, rano odsączyć, wodę, w której się moczyły zachować . 2/3 grzybów pokroić w dużą kostkę, 1/3 drobno posiekać, odłożyć osobno. Cebule posiekać. 2. Kapustę włożyć do dużego garnka, wrzucić przyprawy i cukier(...)garnka bulion, w którym się gotowały, dodać wodę z moczenia grzybów i ewentualnie pozostały bulion, wrzucić pozostałe grzyby i rozdrobnione warzywa suszone i gotować ok. 20 minut. Wlać śmietankę rozrobioną z mąką, dodać przyprawy  i gotować jeszcze 5 minut lub do zgęstnienia. Podawać kiszeniaki z sosem grzybowo-warzywnym i sałatką z gotowanych buraczków lub ćwikłą z chrzanem

Kuchnia Prezydentowej
Sos grzybowy 159

leśnych świeżych grzybów. A grzyby ciągle są w naszych podkarpackich lasach :) Z ostatniej porcji jaką zebrałam, zrobiłam sos :) Pyszności!Składniki:400-500 g leśnych grzybów (u mnie maślanki, podgrzybki, bagniaki i turki)1 cebula1 liść laurowy3 ziarenka ziela angielskiegosól, pieprz1 szklanka wody1-2 łyżki śmietany 18%1-2 łyżki mąki2 łyżki masłaSposób przygotowania:1. Grzyby oczyszczamy (maślanki obieramy(...)posiekaną cebulkę i pokrojone grzyby. Całość dusimy ok 10 minut.3. Do grzybów dodajemy wodę, listek laurowy i ziele angielskie. Dusimy do momentu, aż grzyby będą miękkie (nie trwa to długo).4. W osobnej misce mieszamy mąkę ze śmietaną i dodajemy odrobinę zimnej wody, całość wlewamy do sosu. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gotujemy jeszcze 1 minutkę.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Zupa tajska z dynią i grzybami mun 189

pestek) 2 ząbki czosnku 300 ml mleka kokosowego 1 łyżka sosu rybnego 15 g grzybów mun 1 marchewka 4 łyżeczki czerwonej pasty curry 3-4 łyżki sosu sojowego Przygotowanie: Grzyby moczymy w gorącej wodzie przez 15 minut. Odcedzamy i kroimy w cienkie paseczki. Zalewamy wodą i gotujemy przez około 10 minut. Makaron gotujemy, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Cebulkę(...)pokrojoną w kostkę dynię, marchewkę i chwilę podsmażamy. Zawartość patelni przekładamy do garnka, dolewamy bulion, gotujemy do miękkości i miksujemy. Dolewamy mleko kokosowe, sos sojowy, sos rybny, pastę curry i mieszamy. Dodajemy ugotowane grzyby mun i gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą lub sosem sojowym. Gotową zupę podajemy z makaronem w kształcie ryżu. Smacznego

Oryginalny smak
sos pieczarkowy na szybko 230

sos pieczarkowy na szybko Jeżeli potrzebujemy szybko zrobić sos, do mięsa czy np. kopytek , a mamy w domu pieczarki, idealnym rozwiązaniem będzie własnie ten sos pieczarkowy

Kulinarnie z Polką na Kresach
Polenta z wędzonym serem, sos grzybowy i pierś z grzybami. 140

wędzonego (rolada Ustrzycka) 3 szkl wody sól 1 pierś z kurczaka 200 g grzybów leśnych mrożonych 1 cebula pół marchewki sól pieprz majeranek bazylia na sos 200 ml śmietanki 1 łyżeczka sproszkowanych grzybów suszonych sól pieprz 1/4 cebuli tłuszcz do smażenia Wodę zagotować, dodać przyprawy i masło, Wsypać kaszę kukurydzianą i mieszać aż kasza wchłonie cały płyn(...)pokroić na plasterki. Grzyby ugotować i odcedzić. Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu wrzucić marchewkę, następnie cebulkę i mięso, przyprawić do smaku, smażyć przez 10 min i dodać grzyby i odparować. Przygotować sos;  W małym rondelku podsmażyć drobno posiekaną cebulką, dodać sproszkowane grzyby a na koniec śmietanę i sos dobrze wymieszać , pogotować kilka minut. Przyprawić do smaku Polentę przed podaniem

Gotowanie jest łatwe
Placek Drwala i "Dziewczyna znad Rio Paraiso" 153

chciałam, by mi się zmarnowała. Ważnym składnikiem sosugrzyby leśne, które sprawiają, że od tamtego pobytu na Podlasiu bardzo chętnie przygotowuję to danie w domu. Składniki : Placek 3 ziemniaki opcjonalnie: kawałek cukinii jajko mała cebula 2 płaskie łyżki mąki pszennej sól pieprz olej Sos 2 marchewki pietruszka garść suszonych grzybów (polecam mieszankę z borowikami) cebula 3 gałązki majeranku(...)zagotować. Zmniejszyć moc palnika i gotować grzyby dalej. Obrać warzywa i pokroić w kostkę. Dodać do grzybów. Całość gotować ok. kwadransa - do miękkości grzybów i warzyw oraz odparowania wody. Sos doprawić do smaku solą i pieprzem. Obrane ziemniaki i ewentualnie cukinię (ze skórą) zetrzeć na tarce. Cebulkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Ziemniaki, cukinię, cebulę, jajko

Weekendy w domu i ogrodzie
Sos grzybowy II 264

sosu grzybowego koniecznie musi być kremowe pure z  ziemniaków.  W planach jest też dynia faszerowana  grzybami i może jakaś tarta... ? Sos grzybowy II Składniki na 4 porcje Czas przygotowania: 45 minut Składniki: 500 g świeżych grzybów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 1 szklanka bulionu warzywnego (przygotowana na bazie   domowej pasty bulionowej

Kulinarne przygody Gatity
MAKARON Z DYNIĄ I GRZYBAMI W KREMOWYM SOSIE 180

wiec jest to świetna propozycja na szybki i sycący obiad. Sos z dynią i grzybami jest tak dobry, że pół wyjadłam prosto z patelni nim gotowe danie podałam mojej Rodzinie :) Jest bardzo kremowy i aromatyczny, pachnie cudnie grzybami i mogłabym go jeść nawet bez makaronu :) Do potrawy użyłam suszonych grzybów, bo akurat takich miałam końcówkę, ale śmiało możecie zastąpić(...)pieprz do smaku, zamieszaj i ponownie duś kolejne 10 minut (lub chwilę dłużej)  do miękkości dyni i grzybów. Na koniec dolej śmietankę i dosyp tymianek oraz parmezan. Wymieszaj, przesmaż wszystko 1-2 minuty. Gdyby sos był za gęsty dolej odrobinę wody i ewentualnie dopraw ponownie do smaku.  Makaron wyłóż na talerze i polej sosem

Słodko-Słony Świat Ilony
"Buraki po burgundzku" 136

pietruszki lub kawałek selera korzeniowego) 3 liście laurowe 1 łyżka suszonego tymianku sól, pieprz 2 łyżki przecieru pomidorowego 250 ml wytrawnego czerwonego wina 2 łyżki sosu sojowego garść suszonych grzybów 400 g zielonej soczewicy szczypta soli do gotowania soczewicy 2 łyżki oliwy 8 dużych pieczarek, pokrojonych na plastry Przygotowanie: W brytfannie (lub garnku z grubym dnem) na średnim ogniu(...)czasu przez 5 minut, aż warzywa lekko się podsmażą, a aromaty uwolnią. Suszone grzyby włóż do miseczki i zalej 1/2 szklanki wrzącej wody. Po 10 minutach wyjmij grzyby i posiekaj (nie wylewaj płynu). Do brytfanny z warzywami dodaj przecier pomidorowy, czerwone wino, 2 szklanki wody, sos sojowy, posiekane grzyby i wodę z ich moczenia. Gotuj na małym ogniu

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania