olejem rzepakowym o pysznym orzechowym smaku. Składniki: (proporcje dowolne) mix dowolnych sałat papryczka chili parę plasterków wędzonego boczku pestki słonecznika / dyni kromki bułki ser cheddar słodka czerwona papryka olej rzepakowy do grzanek Składniki na sos winegret: 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno 5 łyżek octu balsamicznego 1 łyżka musztardy dijon firmy KAMIS 1 łyżka miodu(...)papryczkę chili. Mając dalej patelnię pod ręką podprażyłam na niej pestki słonecznika. Idealnie pasują też pestki dyni. Teraz pozostało już tylko przełożyć do miski kolejno: ulubione sałaty, podsmażony boczek z chili, i pestki słonecznika. Mając już wszystkie składniki przygotowałam aksamitny sos winegret. Do miseczki wlałam orzechowy olej rzepakowy, ocet balsamiczny, musztardę dijon i miód
potrawyregionalnewłasnym (170 g) 5 małych ziemniaków 200 g fasolki szparagowej 1/2 cebuli 5 pomidorków koktajlowych garść rukoli, szpinaku lub mieszanki sałat 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka oleju NIERAFINOWANEGO (z solą i pieprzem) lub sosu winegret 1.Fasolkę umyj i odetnij końcówki. Następnie przekrój na pół i ugotuj we wrzątku al'dente. 2. W tym samym czasie ugotuj pokrojone
Powiedz dietom niejadłam ją pierwszy raz i też mi zasmakowała, wegańska wersja :) Bardzo prosta do zrobienia, wystarczy ugotować makaron i zrobić sos serowy. Składniki (na 4 porcje): - makaron drobne kolanka (ok 300 g), - 2 bardzo duże ziemniaki (lub więcej małych), - kawałek dyni, taki żeby było jej po obraniu mniej więcej tyle ile ziemniaków, - 1 - 2 łyżeczki płatków drożdżowych, - 2 łyżki płatków owsianych(...)czasie ugotować makaron, miękki (nie rozgotowany) przecedzić zimną wodą i odstawić. Do kielicha blendera wrzucić ziemniaki, dynię, płatki owsiane, drożdżowe, wodę i wszystkie dodatki, zblendować wszystko na gładko, spróbować, ew. doprawić do smaku. Ja miksowałam tak długo, że sos zrobił się ciepły. Makaron mieszamy z sosem, powinno być wystarczająco ciepłe, ale jeśli chcecie to możecie jeszcze podgrzać całość. Najlepiej zjeść
Co na wege obiad?goździkami, octem...pyszności. Ja dodaję ją do ciastek, pesto, zup, a tym razem swoje miejsce znalazła na pizzy :) Pizza nam się utarła tylko z sosem pomidorowym a tu taka pyszność z pieczoną dynią. Dynię wcześniej piekę z rozmarynem, zapach unoszący się po domu .....bezcenny. SKŁADNIKI : ciasto 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka wody letniej 1 łyżeczka
Basia w kuchniudka, zależnie od potrzeby porcji 2-3 ziemniaki kawałek dyni (mniej więcej tyle samo co ziemniaków) 2 łyżki sosu sojowego pół cebuli pół czerwonej papryki majeranek szczypta suszonej papryki pieprz sól oregano Udka umyć, oczyścić, podsmażyć z obu stron na patelni (najlepiej głębokiej) dodać cebulę, podsmażyć razem, polać sosem sojowym, dodać majeranek, pieprz i szczyptę oregano. Podlać wodą lub rosołem
Gotowanie jest łatweDziś jednak jeszcze raz, już właściwie na pożegnanie sezonu dyniowego, wraz z Gin , Mirabelką , Mopsem , Zuzią postanowiłyśmy przygotować kluski z dynią - interpretacja dowolna. Zdecydowałam się zrobić makaron w pysznym, kremowym sosie z dyniowego pure. Sos jest aksamitnie gładki, aromatyczny i lekko pikantny. Danie jest przepyszne, gorąco wszystkim polecam! Składniki : 250g ulubionego makaronu (np. muszelki(...)Dodać pure z dyni i bulion warzywny, wymieszać i smażyć na niewielkim ogniu prze kilka minut. Dodać przyprawy - słodką paprykę, pieprz kajeński, szałwię, gałkę muszkatołową i czarny pieprz, dodać serek Philadelphia i dokładnie wymieszać, aż ser się rozpuści. Gotować przez kolejne kilka minut. Doprawić do smaku, ewentualnie dosolić. Dodać makaron, wymieszać, aby dokładnie pokrył się sosem i podgrzał. Natychmiast podawać
Codzienne GotowanieDyniowa kasza kukurydziana z gruszką i figą; sosem daktylowo-orzechowym Uwielbiam ten sos od kiedy tylko go spróbowałam Gdzieś pędzę, ciągle coś do zrobienia, w
More food, love and dreamsposiadają już tak szerokiej gamy zastosowań, co słodko-kwaśne chutney'e. Tego lata przygotowałam jeszcze chutney agrestowo-śliwkowo-porzeczkowy. Zachęcam was do tworzenia własnych sosów!Chutney dyniowo - rokitnikowy Składniki: pół kilograma miąższu z dyni 2 szklanki rokitnika 1 cebula biała 2 jabłka kosztele 220 ml octu jabłkowego, niepełna szklanka miodu Do tego ważne są przyprawy: imbir, pieprz, goździki(...)ilość) Z dyni usuwamy skórę, zostawiamy miąższ i kroimy w kostkę. Jabłka dokładnie myjemy, oczyszczamy, obieramy i kroimy na mniejsze części. Cebulkę kroimy w dużą kostkę. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię polaną niewielką ilością oleju. Po około 10 minutach dosypujemy owoce rokitnika (dokładnie umyte i oczyszczone z pestek). Wszystkie składniki dusimy na małym ogniu w sosie własnym, aż staną się
Sajkofanka smakumieszając, aż pomidory rozpadną się na drobne cząstki. W międzyczasie doprawiamy octem, cukrem (u mnie ok 4 łyżeczek), solą i pieprzem. Sos powinien być gęsty, z niewielkimi kawałkami pomidorów i cebuli. Na koniec dodajemy posiekane listki bazylii. Farsz: dyni hokkaido lub makaronowej (waga farszu po obraniu, bez pestek i skóry) 200 g kurek leśnych 250 g dobrej jakości ricotty duża(...)łyżkę masła, wrzucamy kurki, lekko solimy i smażymy przez 3-4 minuty. Przekładamy do naczynia z dynią. Dodajemy ricottę, orzechy, tymianek i wszystko razem mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Do podania: kawałek parmezanu świeża bazylia Na spód naczynia żaroodpornego wlewamy sos pomidorowy. Muszle nadziewamy farszem i układamy je obok siebie na sosie. Posypujemy startym parmezanem. Całość wkładamy
Zawsze głodna!pyszny sernik dyniowy z polewą z kwaśnej śmietany i sosem toffi. Pyszności <3 Przepis na niego znalazłam na stronie About Food , na której nazywa się "Polskim sernikiem" :) Zapraszam do przygotowań! Składniki na spód: 180 g czekoladowych ciasteczek maślanych 40 g miękkiego masła Składniki na nadzienie: 500 g dyni 1 szklanka białego cukru 1/4 szklanki brązowego cukru 2 łyżki mąki(...)śmietany 18% 1/3 szklanki cukru pudru Składniki na sos toffi: 200 g śmietany 36% 1/4 szklanki brązowego cukru 1/4 szklanki miodu 60 g masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Zaczynamy od przygotowania puree z dyni, bo to zajmuje najwięcej czasu. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Ostrym
My Culinary Artdodaj wodę, wymieszaj i dodaj szpinak. Duś przez kolejne 10 minut, a na koniec dodaj pokruszoną fetę i mieszaj, aż konsystencja będzie kremowa. Ugotowany makaron polej sosem i posyp czymś chrupkim (podprażone pestki dyni, słonecznika, sezam
Corner With Recipespokazać :) Nie proście o przepisy, bo pewnie ich już nie pamiętam, potraktujcie je po prostu jako inspiracje :) Wszystkie obiady są wegańskie. fasolka szparagowa, cukinia, ziemniaki, dynia ze smażonym tofu (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i przyprawach) ryż z czerwoną fasolą, brokułem i smażonym tofu (wcześniej zamarynowanym w sosie sojowym i przyprawach) fasolka szparagowa zielona i żółta, domowy pasztet
breakfast of dreamszalać sosem i zostawić, na maksymalnie 1,5 godziny pod przykryciem. Pozostawione na dłużej buraki stracą swój śliczny kolor. Plasterki buraków ułożyć na płaskim talerzu, skropić sosem. Podałam z młodym szpinakiem i pestkami dyni styryjskiej. zastawa
królestwo garówciepło pycha i do tego bardzo sycące. Na sos: kilka łyżek prażonych pestek słonecznika lub dyni, 1 woreczek odmrożonego jarmużu lub nieduża ilość świeżego (ugotuj na parze lub w wodzie), 3-4 ząbki czosnku, mały kawałek twardego sera żółtego (ze sztuczną podpuszczką, starty na tarce), trochę soku z cytryny i oliwy (kilka łyżek lub więcej). Drobno pokrój jarmuż, zblenduj resztę
Qlinarnie i Qlinarnie