pożywną. Oczywiście składniki są zupełnie inne, ale to nieuchwytne coś pokierowało moje myśli ku wizji militarnego pikniku ;) Może to jednak po prostu aromat wędzonki, a nie żadne coś? Zupa serowa, jeśli użyjecie do niej wbrew moim radom w przepisie piwa z większą ilością chmielowej goryczki (jak typowe środkowoeuropejskie pilsy i lagery), także może okazać się świetna. To zależy od indywidualnego(...)Cały czas mieszając wlewać śmietankę. Po uzyskaniu zagęszczonej gładkiej masy zdjąć z ognia. Dodać starty ser i dobrze wymieszać. Do garnka z masą serową wlać zupę piwną i wymieszać. Postawić na ogniu i dodać musztardę i sos Worcestershire. Gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Przed podaniem posypać dużą ilością posiekanej natki
zadanie-gotowaniełyżką. Masę serową przelać do przygotowanej formy. Uwaga: W niestężałą jeszcze masę serową można powciskać całe maliny, aby było jeszcze bardziej malinowo :) Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia ( tężeje szybko ). Mus malinowy : W garnuszku wymieszać maliny, cukier i sok z cytryny. Podgrzewać do rozpuszczenia cukru, zagotować. Sos malinowy przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pesteczek. Żelatynę umieścić(...)wymieszać. Odstawić do wystudzenia, ale pilnować aby sos malinowy nie stężał. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Następnie połączyć ją z wystudzonym sosem malinowym - można wymieszać szpatułką lub zmiksować na niskich obrotach miksera. Przelać na stężałą masę serową, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia musu. Galaretkę malinową rozpuścić w 300 ml gorącej, przegotowanej wody, wystudzić. Wystudzoną galaretkę wylać na stężały
Opowieści z piekarnikaSerowy dip z bazylią – do pieczonych pierożków, do nachos, krakersów Lubicie dipy? Ja je uwielbiam. Na spotkania z przyjaciółmi lub rodzinne uroczystości zawsze przygotowuję kilka
Słodkie okruszkiZupa krem tym razem ziemniaczano-serowa, na bazie sera pleśniowego, o smaku lekko czosnkowym. Podawana z grzankami z chleba tostowego o
To co kochamJajka muszą połączyć się z mlekiem i śmietaną. Ser wymieszać z jogurtem, cukrem i cukrem wanilinowym. Każdy naleśnik posmarować masą serową (brzegów nie smarujemy!). Boki zwinąć do środka, a następnie całość zrolować. Przygotowane naleśniki ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać sosem. Naczynie wstawić do piekarnika. Piec bez przekrycia około 30 -40 minut w 180ºC (sos wchłonie się w naleśniki). *jogurt
UgotowaćNiektórzy nazywają takie twory serem z ziemniaka, a w tym przypadku batata. Dla mnie to jest za mało serowe, aby tak nazywać i „ser z ziemniaka” nigdy serem nie będzie. Jest to po prostu pyszny sos, który można użyć do tortilli, czy tak jak ja w tym przypadku, do nachosów. Sprawdza się naprawdę świetnie, jest szybki w przygotowaniu
Blendmanśliczne i efektowne. Kilka prostych technik i nadziewane jajka przestają być nudne, ale stają się prawdziwymi klejnotami na stole. Lekko pikantne od sosu chili, podane z bekonem – a leciuteńkie w smaku. Ze świeżym szczypiorem i z delikatnym serowym chipsem, który konkurować może z koniakowską koronką. I ładne, i pyszne. Jajka gotujemy na twardo, przez 8 minut od momentu zagotowania wody(...)szprycy. Każdą połówkę posypujemy bekonową kruszonką i szczypiorkiem. Przecięte chipsy serowe wkładamy w miękką masę jajeczną na sztorc. Do czasu podania jajka przechowujemy w lodówce. SKŁADNIKI 6-8 jajek M 3-4 pełne (z lekkim czubkiem) łyżki majonezu 1 łyżeczka mieszanki przypraw curry ½ łyżeczki mielonej kurkumy ½ łyżeczki sosu sriracha lub tabasco 5 pełnych łyżek pomieszanych startych twardych serów – Parmezanu, Grana
Karo in the Kitchenproszku do pieczenia szczypta soli 2 łyżki oleju Masa serowa: 400g sera białego półtłustego 2 jajka 60g masła 40g cukru pudru 1/2 opakowania cukru waniliowego kilka kropel aromatu cytrynowego 150 ml ml śmietany 18% 70g cukru (zwykłego) do piany z białek 1 łyżka proszku budyniowego czekoladowego (można użyć dowolnego smaku) Sos budyniowy: 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki śmietany(...)aromat cytrynowy. Białka z cukrem ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Masę (po około 2 czubate łyżki) rozsmarować na plackach, złożyć dwa brzegi (do środka) a następnie dość luźno pozwijać w rulony. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i poukładać w nim pozwijane naleśniki. Przygotować sos. Wszystkie składniki ze sobą wymieszać i polać po naleśnikach. Piec 40-50 minut
Di gotujefajnie jest pomagać :) SKŁADNIKI: Na 12 babeczek. Spody do babeczek: 120 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 750 g sera białego półtłustego, zmielonego dwukrotnie 100 g drobnego cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego Sos karmelowy: 50 g cukru 50 ml wody 100 ml śmietanki kremówki 30% 25 g masła ½ łyżeczki soli gruboziarnistej SPOSÓB(...)waniliowy i budyń. Miksujemy za pomocą blendera do połączenia składników. 2. Przekładamy masę serową na masę ciasteczkową, napełniając papilotki prawie po brzegi. 3. Pieczemy mini serniczki w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez około 20 - 25 minut. 4. Po upieczeniu odstawiamy sernikowe babeczki do wystygnięcia. Sos karmelowy: 1. Cukier wysypujemy do suchego rondelka, rozpuszczamy na małym ogniu ( powoli
W kuchni Katiefajnie jest pomagać :) SKŁADNIKI: Na 12 babeczek. Spody do babeczek: 120 g herbatników 50 g masła Masa serowa: 750 g sera białego półtłustego, zmielonego dwukrotnie 100 g drobnego cukru 3 jajka 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 2 łyżki budyniu waniliowego Sos karmelowy: 50 g cukru 50 ml wody 100 ml śmietanki kremówki 30% 25 g masła ½ łyżeczki soli gruboziarnistej SPOSÓB(...)waniliowy i budyń. Miksujemy za pomocą blendera do połączenia składników. 2. Przekładamy masę serową na masę ciasteczkową, napełniając papilotki prawie po brzegi. 3. Pieczemy mini serniczki w piekarniku nagrzanym do temperatury 160°C przez około 20 - 25 minut. 4. Po upieczeniu odstawiamy sernikowe babeczki do wystygnięcia. Sos karmelowy: 1. Cukier wysypujemy do suchego rondelka, rozpuszczamy na małym ogniu ( powoli
W kuchni Katiesokiem z pomarańczy, czosnkiem. Doprawić solą, pieprzem i lubczykiem. Dodać pokrojone mięso Cebulę pokroić i zeszklić na oleju z listkami laurowymi Kurczaka z serową marynatą przelać na patelnię i smażyć ok 15 min. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje dodać więcej soku z pomarańczy. Na końcu posypać posiekaną kolendrą lub natką i odrobiną chilli.. Smacznego
Gaździnka warzyzapiekania wysmarować masłem - dno i boki . Wrzucić zawartość durszlaka - tortellini i warzywa razem - i rozłożyć równomiernie w naczyniu. Na wierzch wylać równą warstwę sosu beszamelowego. Posypać startym żółtym serem - jeśli ktoś życzy sobie bardziej serowego smaku, można podwoić tu ilość żółtego sera . Wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika - środkowy poziom, grzałka góra-dół, bez termoobiegu . Piec ok. 25 minut minut
Grunt to przepis!makaronu odlewamy sobie z dwie chochelki wody, w której się gotował. Odlany makaron wrzucamy na patelnie z boczkiem, mieszamy. Wyłączamy gaz. Wlewamy masę jajeczno - serową. Intensywnie mieszamy, dolewamy trochę wody od makaronu, aby powstał kremowy sos. Nakładamy na talerze, posypujemy parmezanem i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
Pelusiowa KuchniaWykorzystując ostatnie śliwki, które o tej porze są naprawdę wyjątkowo słodkie, zrobiłam dziś na obiad knedle ze śliwkami, ale nie takie tradycyjne ziemniaczane, tylko serowe i jeszcze dosypałam do ciasta otrąb owsianych. Podałam je s sosem jogurtowym i cynamonem. Były przepyszne. Coraz bardziej się do nich przekonuję (knedli oczywiście, a nie otrąb bo te jak wiecie wciskam gdzie się
Wiem co jemminut w temperaturze 215 stopni. Sposób pieczenia dostosowujemy do możliwości własnego piekarnika. Gorąca, aromatyczna uczta dla podniebienia gotowa. Pizza smakuje nawet bez sosu, choć ten czosnkowy doskonale przegryzie się z lekko kwaskowatą słodyczą serowej żurawiny. Mniam, mniam Przepis na to ciasto "sprzedali" nam stali towarzysze naszych spotkań. Od tamtej pory przyrządzamy pizzę tylko z tej receptury. Ciasto wychodzi mięciutkie
Kuchnia po mojemu