Od kiedy pierwszy raz je przygotowałam, stały się jedną z moich ulubionych przekąsek na ciepło. I pomimo iż są kaloryczne i do najlżejszych nie należą, to
Smaki Na Talerzugęste sito (wlej masę na sitko i drewnianą łyżką rozcieraj miąższ z malin tak, by cały sok spłyną do misy, a pestki zostały na sicie). W zależności od malin sos może być słodki lub kwaskowaty. Dopraw do smaku miodem. Krok 3 Umyj pomidory, awokado i roszponkę oraz pozostałe maliny. Wyłóż roszponkę na talerz, układaj na wierzchu przekrojone na połowy pomidory(...)sałaty. Krok 4 Rozgrzej na patelni olej, wyłóż na niego ser i smaż na średnim ogniu, obracając, tak by kulki ładnie zrumieniły się z każdej strony. Przełóż kulki serowe na talerze z sałatą. Cienko posiekaj cebulę i posyp całość. Polej sałatkę dresingiem i podawaj. Smacznego! Artykuł Wtorek: Sałatka ze smażonym kozim serem z malinami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzgęste sito (wlej masę na sitko i drewnianą łyżką rozcieraj miąższ z malin tak, by cały sok spłyną do misy, a pestki zostały na sicie). W zależności od malin sos może być słodki lub kwaskowaty. Dopraw do smaku miodem. Krok 3 Umyj pomidory, awokado i roszponkę oraz pozostałe maliny. Wyłóż roszponkę na talerz, układaj na wierzchu przekrojone na połowy pomidory(...)sałaty. Krok 4 Rozgrzej na patelni olej, wyłóż na niego ser i smaż na średnim ogniu, obracając, tak by kulki ładnie zrumieniły się z każdej strony. Przełóż kulki serowe na talerze z sałatą. Cienko posiekaj cebulę i posyp całość. Polej sałatkę dresingiem i podawaj. Smacznego! Artykuł Wtorek: Sałatka z malinami ze smażonym kozim serem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharznaleśników z serem? Delikatnie podsmażone na patelni co dodaje im chrupkości i scala ser podbiją serce każdego ;-) Świetnie komponują się polane śmietaną z cukrem, dodatkiem owoców, bitej śmietany albo sosu czekoladowego. Składniki -1 szkl. mąki pszennej -2 jajka -1,5 szkl. mleka -szczypta soli -0,5 szkl. oleju -2 kostki półtłustego twarogu -2 łyżki cukru pudru (1 można zastąpić(...)ciasto naleśnikowe. Usmażyć należniki, najlepiej bez dodatku tłuszczu na patelni do naleśników. Twaróg pognieść w misce widelcem. Dodać cukier i wbić jajko. Całość dokładnie wymieszać. Naleśniki smarować masą serową. Zawinięte naleśniki podsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Smacznego
Zielona Kuchniamąki pszennej Do niewielkiego garnuszka włożyć masło, dodać czekoladę i rozpuszczać na małej mocy palnika, mieszając od czasu do czasu, aż składniki się połączą i powstanie gładki sos czekoladowy. Ściągnąć z palnika, odłożyć do lekkiego przestudzenia. Jajko (w całości) ubić z cukrem przy pomocy miksera na puszystą pianę. Powoli wlewać lekko przestudzoną czekoladę (może być ciepła), miksując do połączenia. Dodać(...)spód). Na spód przelać masę brownie, wyrównać. Piec w temperaturze 170ºC przez około 12 – 15 minut. Wyjąć z piekarnika. Kiedy spód z brownies się piecze, przygotować masę serową. Masa serowa: - 750 g twarogu; - 3 jajka; - puszka mleka skondensowanego słodzonego; - opakowanie cukru wanilinowego; - 1 łyżka mąki ziemniaczanej; - 80 g mlecznej czekolady; Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W misie
dom-agi.plłyżki* cukier puder – 4 łyżki* żółtko – 1 szt* cukier wanilinowy – 1 łyżeczka* ser biały – 220 g* skórka cytrynowa – 1 szczyptaDODATKOWO :- płatki migdałów – 100 g- sos toffi – 100 ml- jajko do posmarowania – 1 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:CIASTO:Mieszamy mleko z miodem i jajkiem.Dodajemy mąkę rozmieszaną z drożdżami , miękkie masło i sól.Dokładnie wyrabiamy gładkie ciasto.Przykrywamy(...)gładką masę.CAŁOŚĆ:Z ciasta formujemy bułeczki.Odkładamy w ciepłe miejsce na ok. 215 minut.Używając literatki lub pięści w każdej bułeczce robimy wgłębienie.Wkładamy do niego nadzienie serowe , a ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem.Pieczemy około 18 – 20 minut w 200ºC.Gotowe posypujemy podprażonymi płatkami migdałów i polewamy toffi
Ostra na Słodkopianka z bialek Na mala okragla foremke wykladamy 2/3 ciasta Wkladamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° Ciasto pieczemy 30 min Wyciagamy i rozlewamy mase serowa, nakladamy pianke z bialek i z 1/3 ciasta robimy kruszonke ( ja scieram na tarce ciasto) Wszystko wladamy do piekarnika na 15min Upieczone ciasto zostawiamy do ostygniecia Potem(...)drugi dzien jest konieczne poniewaz masa na poczatku bedzie leista i dopiero jak sie odstanie to zrobi sie spojona i puszysta Ja podalam ten sernik z bita smietana i sosem toffi ale mozna na swoj sposob podawac
Klaudynkowa kuchniaCzas czytania: 2 min Pasztet w wersji wegetariańskiej, troszkę inny od tych najpopularniejszych bezmięsnych pasztetów. Głównym składnikiem są orzechy i można użyć do tego przepisu dowolnych
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Lato, to czas grillowania, przyjęć ogrodowych i pikników na zielonej trawie. Przyjemnie jest usiąść w ogrodzie z rodziną i przy pogawędkach przygotować
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 2 min Placki ziemniaczane to proste i szybkie danie i pewnie zapytacie, czy dietetyczne? Raczej nie, ale myślę, że od czasu do czasu można
SprawdzonaKuchnia.plcukier melasowy jest też doskonałym dodatkiem do kawy. Można go kupić m.in. w sklepie internetowym Kuchnie Świata Przepis na sernik jagodowy z serkiem mascarpone Jagody wyłóż na patelnię, polej sosem Tabasco, sokiem pomarańczowym i posyp brązowym cukrem. Podsmaż na wolnym ogniu przez około 10-15 minut, aż cukier się rozpuści i całość lekko zgęstnieje Zdejmij z ognia i pozostaw(...)Ubij razem cukier puder, sok cytrynowy, skórkę, serek mascarpone, twarożek Philadelphia i połowę śmietanki, aż do uzyskania gładkiej i kremowej konsystencji Na dnie szklaki lub pucharka ułóż warstwę masy serowej, na to porcję jagód. Przekładaj warstwy, aż do wyczerpania składników i odstaw porcje sernika do schłodzenia w lodówce. Ubij osobno pozostałą śmietankę. Przed podaniem ozdobić bitą śmietaną, pokruszonymi herbatnikami
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadelikatnie solimy i dosyć mocno pieprzymy z obydwu stron (mięso możemy przygotować wieczorem, na drugi dzień będziemy mieli już gotową bazę do naszych roladek). Na mięsie rozkładamy nadzienie szpinakowo-serowe, boki mięsa zawijamy do wewnątrz i zwijamy roladkę, dokładnie w ten sam sposób jak zwijamy krokiety. Roladki panierujemy, obtaczając je kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Na patelni(...)smażymy przez około 12-13 minut, przewracając je co kilka minut na inny bok. Roladki podajemy z ziemniaczkami lub ryżem oraz surówką przygotowana najlepiej ze świeżych warzyw i polaną sosem vinegret. Przepis na Roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta w wersji do wydruku i PDF. Artykuł Idealne na wiosnę roladki drobiowe ze szpinakiem i serem feta pochodzi z serwisu
KulinarneImpresje.plwięź, zdaję sobie sprawę, że dla niektórych osób aromat gorgonzoli jest zbyt intensywny. Ja sama bardzo lubię go w potrawach, które maskują jego mocną woń, np. w makaronie z sosem śmietanowym z brokułami czy w sałatkach, ale na kanapce jest dla mnie nie do przełknięcia. Owszem, podjadam czasem gruszki z kawałkami gorgonzoli, ale tak naprawdę są to kawałeczki :) Dlatego przygotowując(...)łagodniejszy smak. A ponadto camembert świetnie się piecze lub grilluje. Próbowaliście na przykład camemberta z grilla? Ser zawijamy w folię, grillujemy, potem przecinamy wzdłuż na pół i wyjadamy jego serowe półpłynne wnętrze maczając w nim grillowane warzywa. Poezja! Oczywiście camembert camembertowi nierówny. W Lidlu jest taki jeden, który nawet włożony do szczelnie zamkniętego pojemnika powoduje, że cała lodówka przesiąka jego
Chilli Czosnek i Oliwa