być najpierw podsmażone. Prawdziwy tradycyjny barszcz ukraiński często wzbogacany jest tzw. sało - solonym boczkiem, który dodaje się pod koniec gotowania.. Zupę podaje się z małymi bułeczkami - pampuszkami polanymi sosem czosnkowym. Tradycyjny barszcz ukraiński powinien być gęsty, bogaty w składniki, których liczba może dochodzić do 20. Jest to typowe danie jednogarnkowe, które doskonale smakuje także odgrzewane następnego dnia. Tradycyjny barszcz(...)pokrojonych w drobną kostkę 1 duża drobno pokrojona cebula 1 ząbek czosnku drobno posiekany 1 marchewka średniej wielkości, pokrojona w cienkie słupki lub niewielką kostkę 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 duży mięsisty pomidor, obrany i drobno posiekany 300 gramów białej kapusty, poszatkowanej opcjonalnie 1 czerwona papryka drobno posiekana 400 g fasoli z puszki - białej lub czerwonej - kidney (można
Cztery FajeryNastał pomidorowy czas. Teraz królują te warzywa, mnóstwo ich na krzaczkach i coraz więcej z dnia na dzień dojrzewa. Sałatki przygotowujemy więc najróżniejsze, zachwycając się ich smakiem. Są bardzo zdrowe, warto jeść je codziennie. Składniki: 4 pomidory malinowe pół czerwonej cebuli pół szklanki posiekanej natki pietruszki kilkanaście kosteczek fety sól,pieprz olej lniany lub inny ulubiony Wykonanie: Pomidory kroimy(...)duże kostki, cebulę drobno kroimy w półpiórka. Pomidory mieszamy z cebulą, posiekaną natką i fetą. W szklance do oleju dodajemy pieprz, sól, mieszamy, przygotowanym sosem polewamy surówkę
Z Majeczką w kuchnikromce chleba z masłem posypanym solą, w nieco staroświeckiej sałatce ze śmietaną, ponadczasowej caprese albo włoskiej panzanelli, w szakszuce na śniadanie, w orzeźwiającym hiszpańskim gazpacho albo esencjonalnej toskańskiej zupie pomidorowej (kto mnie zna, ten wie, że nie uznaję zupy z koncentratu i na wczorajszym rosole:), zapiekane całe gałązki cherry z fetą... O tej porze roku pomidory smakują najlepiej. I niech(...)dobre, kupując na wpół zielone pomidory do kanapek lub sałatek. Wiem, bo byłam i widziałam. I kupowałam również. Z tym że kupowalam te czerwone, które są przeznaczone na sos, sok lub gazpacho, a pani w warzywniaku pod domem po kilku dniach już wiedziała, że robimy z nich sałatki. Nasz dialog moją łamaną hiszpanszczyzną wyglądał mniej więcej tak: - dos kilo tomates
Obiad gotowyzapowiedzi składników (pomidor/kiełki/jajo przepiórcze/szpinak baby/marchew/pietruszka/mikrozioła/szczypiorek/bazylia) przystawka wydaje się dość niepozorna, jednak jej główny celem jest rozbudzanie naszych zmysłów i przygotowanie na więcej. Delikatne pomidorowe consomme wraz z dodatkami tworzy spójną całość, przyjemnie pobudzając apetyt. Danie główne Minimalistyczna przystawka spowodowała, że nabrałem ochoty na coś więcej. Na szczęście tutaj nie zawiodło danie główne. Pełen przepychu talerz(...)wodze fantazji. Głównym punktem potrawy jest roladka z perliczki, skrywająca w sobie świeżą śliwkę, która nie dominuje nad łagodnym smakiem mięsa, co śliwka suszona mogłaby uczynić. Smak wspaniale dopełnia sos z czerwonego wina. Jednak moim ulubionym fragmentem układanki była komosa podana z granatem. Uwielbiam użycie tych owoców w wytrawnych daniach — ich słodko-cierpki smak zdecydowanie pobudza zmysły. Przyjemnym dodatkiem
Food Squarecielęcej 1 l mleka 3,2 % 5 łyżek mąki 5 łyżek oleju rzepakowego 1 duża cebula 2 młode marchewki 1 mały seler 500 ml bulionu wołowego 200 ml passaty pomidorowej 2 łyżki czubrycy szarej 1 średniej wielkości cukinia sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy w większą kostkę(...)kostkę marchewki i seler i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Całość przekładamy do rondla, zalewamy gorącym bulionem wołowym, passatą, dodajemy przyprawy i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Do sosu dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię, redukujemy sos do żądanej konsystencji. Podajemy z ulubioną kaszą, u nas gryczana. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G Kitchenjajko 1 mała cebula 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 2-3 marchewki 2 pietruszki kawałek korzenia selera kawałeczek pora, tylko biała część 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu szczypta słodkiej papryki sól Przygotowanie : Cebulę drobno posiekać, czosnek wycisnąć przez praskę i przesmażyć na łyżce oliwy. Warzywa obrać i zetrzeć(...)warzywa będą lekko miękkie, wtedy dodać mięso, dokładnie wymieszać i gotować na niewielkim ogniu aż mięso będzie ugotowane, a płyn odparuje. Masę warzywno mięsną odcedzić. Bułkę namoczyć w sosie z warzyw i mięsa, jeżeli nie było jej wystarczająco dużo, bułkę namoczyć w wodzie. Rozmoczoną bułkę i jajko dodać do warzyw i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do podłużnej formy (keksówki
Codzienne Gotowaniewcinały bez zająknięcia. Szczerze przyznam się, że w tamtych czasach najczęściej ratował mnie również sos ze słoika. Do czasu gdy okazało się, że zrobienie prostego aczkolwiek świetnego w smaku sosu to wcale nie taka trudna sprawa. Każdy facet, nawet taki, który gotuje jedynie jajecznicę powinien sobie z tym poradzić. Gwarantuje, że dzieciaki będą zadowolone, a smak i skład takiego dania(...)miłą panią. Unikajcie jak ognia „gotowego” mielonego mięsa, a szczególnie tanich wersji w promocji! Składniki Makaron spaghetti Cebula Czosnek Pieczarki Mięso mielone Pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować zgodnie ze wskazaniami producenta na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Po 2-3 minutach dorzucić pieczarki pokrojone
Mr. Tastekapusty i potem zawijania... gołąbek, po gołąbku :) Składniki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego, 1/2 główki młodej kapusty, 3 łyżki bułki tartej, 1 woreczek ryżu, 1 jajko, 180 g koncentratu pomidorowego, 300 ml letniej wody, majeranek, papryka słodka, sól, pieprz czarny Kłos Pol . Przygotowanie: Gotujemy woreczek ryżu w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu odstawiamy do ostudzenia. Kapustę siekamy drobno(...)formujemy kotleciki. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju po 2 minutki z każdej strony. Następnie przekładamy gołąbki do garnka i zalewamy koncentratem wymieszanym z wodą. Gotujemy 30 minut, przyprawiamy sos solą i pieprzem. Gołąbki podałam na Porcelana Bogucice
Aga w kuchnigorącej wody 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka wegety na czubku łyżeczki pieprzu 4 łyżki przecieru pomidorowego, domowego lub z kartonu trochę mąki trochę oleju Wykonanie: Szynkę pokroić na plastry. Obtoczyć w mące i obsmażyć na patelni. Przyprawy wrzucić do rondelka, dodać przecier i gorącą wodę. Wymieszać(...)pokrojone w plastry pieczarki. Smażyć razem kilka minut. Podsmażone pieczarki dodać do szynki. Dusić pod przykryciem w sumie około 1,5 godziny. W między czasie sprawdźcie jak smakuje sos, bo być może trzeba go jeszcze przyprawić. Gotowy sos można zagęścić mąką
Agusiowe smakołykiSól i pieprz do smaku 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka papryki czerwonej 1 łyżeczka suszonej bazyli Olej do smażenia np rzepakowy lub kokosowy 1 /3 puszki kukurydzy Koncentrat pomidorowy PRZYGOTOWANIE: Mieso przekładam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju np. Rzepakowego lub kokosowego. Doprawiam. Następnie smażę aż się zarumieni. Dodaję 50 ml wody oraz pastę tikka. Całość mieszam dokładnie(...)suszoną bazylią. Mozzarellę drobno rwę i rozkładam na cieście. Następnie przekladam mięso tikka. Na koniec posypuję kukurydzą. Tarte piekę ok 20min w 180 stopniach Góra - dół. Podaję z ulubionym sosem np. Czosnkowym
Gotowanie Patkimięso, zawsze jednak mam ochotę na spaghetti:). To jedno z tych dań, które można przygotować zupełnie bez udziału mięsa. Szybko, tanio, smacznie, polecam:). 500g makaronu spaghetti 1 litr passaty pomidorowej 2 marchewki 2 cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól i pieprz do smaku olej ser do posypania(...)marchewkę, pod koniec dodajemy czosnek, podsmażamy kilka sekund, po czym wlewamy passatę. Dodajemy przyprawy. Gotujemy na małym ogniu przez około 20 minut do zredukowania płynów. 3. Makaron łączymy z sosem. Przed podaniem posypujemy startym serem, dekorujemy listkami bazylii
Szefowa kuchniplackami tortilla, tofu i warzywami w wersji na ciepło i muszę przyznać, że smakowały naprawdę dobrze. Świetnie nadaje się również do zapiekanek, ponieważ podgrzana smakuje o wiele lepiej! * pomidorową z łubinem Słyszeliście o łubinie? To alternatywa dla soi, dość popularna w Niemczech. U nas raczej ciężko go dostać, jednak mam nadzieję, że w przyszłości to się zmieni. Z łubinu produkuje(...)kupię. Jeśli chodzi o pastę, oprócz pomidorów znajdziemy w niej ponownie nasiona słonecznika. Całość jest dość "soczysta" w smaku, lekko kwaskowata, z nutą bazylii. Najbardziej posmakowała mi jako sos bazowy do pizzy. * z komosą ryżową i pomidorami Podobna do wersji z łubinem, jednak tutaj mamy zamiast niego komosę. Podobnie jak poprzednia, jest dość mocno orzechowa, ze specyficznym posmakiem quinoi
Poranek na słodkoopłukać i osuszyć. Pokroić w niezbyt grube plastry. Formę do zapiekania wysmarować masłem. Ułożyć w niej ukośnie plastry ziemniaków w taki sposób, żeby zachodziły jeden na drugi. Przygotować mleczny sos: Dymkę wraz ze szczypiorem posiekać. Czosnek obrać i również posiekać. Papryczkę opłukać i pokroić w cieniutkie, niewielkie paseczki lub również posiekać. Wszystko dodać do mleka wraz z solą(...)wielkości porcji zapiekać około 45 minut. Podczas pieczenia można ziemniaki przesmarować z wierzchu pędzelkiem zanurzonym w odrobinie roztopionego masła. Podawać z dowolną ulubioną surówką. Ja podałam z pomidorową salsą
Codzienna kuchnia niecodziennaszczeciński Bardzo łatwe ok 30 minut wychodzi sporo - nam wystarczyło na 2 dni obżarstwa Składniki: * 1 duża makrela wędzona * 2 marchewki * 5 pieczarek * 1 duża cebula * 100 g koncentratu pomidorowego * 1 liść laurowy * 2 groszki ziela angielskiego * 1/4 szklanki wody * pół woreczka ryżu * 2 łyżeczki słodkiej papryki * szczypta pieprzy cayenne * sól do smaku Do dzieła!!! Ryż ugotować. Makrelę oddzielić(...)Pieczarki drobniutko pokroić i dusić z resztą warzyw aż wszystko będzie miękkie. Dodać koncentrat, paprykę słodką, sól - w razie potrzeby - jakby było za gęste - rozcieńczyć wodą aby powstał gładki sos. Przestudzić. Na koniec do warzyw dodajemy ryż i rybę, Dobrze studzimy i przekładamy do zamkniętego pojemnika aby składniki się przegryzły. Można jeść już po godzinie ale najlepiej smakuje na drugi
sierotka maRysia w kuchnitakże na Sylwestra. Przygotowanie zajmuje zaledwie kilka chwil, a gotowe śledzie znikają błyskawicznie.Potrzebne nam:- 20 dag śledzi z oleju- mała garść rodzynek- średnia cebula - 2 łyżki koncentratu pomidorowego- łyżka miodu- łyżeczka soku z cytryny- 2 ziarna ziela angielskiego- liść laurowy- pieprz- ewentualnie odrobina soliPrzygotowanie: Rodzynki zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na 10 minut. Cebulę kroimy w sporą kostkę, wrzucamy(...)miód i pieprz, skrapiamy sokiem z cytryny i smażymy około 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Śledzie wyciągamy z zalewy i tniemy w grube paski. Wrzucamy do miseczki, dodajemy przestudzony sos i mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Świetnie smakują ze świeżym chlebem posmarowanym grubo masłem
W poszukiwaniu inspiracjiZ racji, że przez wiele dni nic nie publikowałam, dzisiaj, korzystając z wolnej chwili nadrabiam zaległości:) Teraz dla odmiany przepis na zapiekankę z mięsem mielonym:) Niestety
Kuchnia Pełna Pasjipuszka pomidorów 1 mała cukinia 3/4 szklanki ryżu do risotto 50 g tartego parmezanu 2 szklanki bulionu 2 łyżki masła 3 młode cebulki ze szczypiorkiem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pomidorowe risotto z cukinią wykonanie: Kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy papryką ostrą i słodką, curry i imbirem. Cukinię kroimy w ćwiartki. Kurczaka smażymy na oliwie z oliwek około 2 minut, dodajemy cukinię(...)smażymy przez około minutę, cały czas mieszając. Następnie dolewamy 1/2 szklanki bulionu, mieszamy, jak już ryż wchłonie znaczną część to dodajemy kolejne pół szklanki bulionu, gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć, czynność tą powtarzamy. Ryż powinien być twardy na zewnątrz a miękki w środku, jeżeli jest zbyt twardy dolewamy trochę wody. Na koniec dodajemy parmezan i całość dokładnie mieszamy
Delusional Trinespokój. Chyba pierwszy raz od kilku lat machnęłam tylko parę dżemów i trochę kompotów. Zostało nam sporo zapasów z zeszłego roku. No i nie oszukujemy się - niektórym sałatkom czy sosom trzeba poświęcić nieco więcej czasu. A ja ostatnio stawiam na kuchnię ekspresową. To leczo może nie jest super ekspresowym daniem, ale przy dobrej organizacji czasu można się z nim prędko(...)zieloną paprykę zamienić na czerwoną i żółtą. Składniki: 400 g karkówki 300 g fasolki szparagowej 500 g pieczarek 2 cukinie 2 papryki (u mnie zielone) 700 g passaty pomidorowej sól, pieprz, słodka papryka, cukier, zioła prowansalskie świeża bazylia, tymianek Fasolkę obrać, odkroić ogonki i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić a płyn zachować na później. Papryki obrać i pokroić w grubszą
My simple kitchensię to doskonale sprawdziło nieraz. Przepis jest banalnie prosty. Ważne aby pomidory z puszki były dobrej jakości. Składniki 2 cukinie baby puszka pomidorów krojonych bez skóry 500 ml passaty pomidorowej z butelki lub z kartonu sól i pieprz do smaku tarty parmezan makaron u mnie penne sporo świeżej bazylii, trochę tymianku kawalek włoskiej szynki pokrojonej w kostkę malutka cebula trochę(...)czosnek. Dodaj szynkę i cukinię. Duś. Dosmacz solą i pieprzem. Po chwili zalej pomidorami i gotuj na malutkim ogniu ,pod przykryciem około minimum pół godziny. Dodaj tez świeżych ziół. Sos gotowy. Do ugotowanego makaronu wlej sos. Dodaj tarty parmezan. Wymieszaj i wyłóż na dużą blachę posmarowaną wcześniej olejem kokosowym. Posyp serem. Zapiekaj około pół godziny. Przed podaniem każdą porcję skrop
Z Kuchni Do Kuchnimielonym. Wbrew pozorom jest pyszna i niezwykle oryginalna. Składniki na sałatkę z mięsem mielonym: 500g mięsa mielonego (np. wieprzowo- wołowego) 1/3 kapusty pekińskiej 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 puszki kukurydzy z puszki 2 pomidory 1 papryka czerwona 3 łyżki oliwy 1 łyżka jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu szczypta soli Przepis na sałatkę z mięsem mielonym: Na patelni(...)kapusty pekińskiej drobno siekamy. Szczypiorek drobno kroimy. Pomidory myjemy, kroimy w kosteczkę, podobnie postępujemy z papryką. Wszystkie składniki mieszamy w misce i dodajemy odsączoną kukurydzę. Sałatkę mieszamy z sosem majonezowym. Przygotowanie sosu majonezowego: 1 łyżkę jogurtu naturalnego mieszamy z 3 łyżkami majonezu. Całość doprawiamy do smaku szczyptą soli. Post Sałatka z mięsem mielonym pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Porcja dla 4 osób. Smacznego! Składniki 5 średnych porów 3 średnie marchewki 1 duża cebula 3 łyżki oliwy sól 1 łyżeczka cukru 2 szklanki wrzącej wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy cytryny natka Przygotowanie Obrać i umyć cebulę i marchewki. Pokroić cebulę w drobną kostkę. Marchewki pokroić w cienkie plasterki. Umyć i pokroić pory na kawałki o długości(...)wodę. Gotować, aż warzywa zmiękną. Na końcu dodać cukier i sól. Polać sokiem z cytryny. Udekorować natką. Podawać na zimno lub na ciepło. Artykuł ZEYTİNYAĞLI PIRASA, czyli pory w sosie pochodzi z serwisu Tureckie Przepisy
Tureckie Przepisymnie to do dalszych poszukiwań. Może ktoś inny wymyśli coś jeszcze lepszego na bazie mojego przepisu ;D Składniki (2-3 porcje): - 300 g fileta z łososia* - 5 łyżek przecieru pomidorowego - 1/2 łyżeczki czerwonej tajskiej pasty curry - 5 arkuszy ciasta filo - sól ,pieprz cytrynowy do smaku, 1 łyżeczka garam masala - olej rzepakowy/masło do posmarowania Filet z łososia pozbaw skóry, przetnij(...)przetnij na 4 części (na pół i jeszcze raz na pół). Ułóż na sobie 3-4 kawałki ciasta filo do środka włóż kawałek łososia, posmaruj z obu stron czerwonym sosem (po 2 łyżeczki na kawałek). Zawiń np. tak jak krokiety, posmaruj z wierzchu odrobiną tłuszczu. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach, przez pierwsze 15 minut pod przykryciem z folii
Corner With Recipes