sos pomidorowy - 11905 przepisów (strona:530/794)

Młode gołąbki w śmietanowym sosie 208

koncentratu 100 ml słodkiej śmietanki 12 % 1 łyżeczka – płaska cukru 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej łyżka mąki do zagęszczenia sosu sól , pieprz do smaku Mięso mielone mieszamy w misce razem z ryżem ( nie ugotowanym ! ) , koncentratem pomidorowym , gałką muszkatołową , solą i pieprzem do smaku . Liście pozbawiamy grubego ogonka i zanurzamy we wrzątku na dosłownie kilka sekund , żeby się sparzyły(...)razie potrzeby można dolać jeszcze z pół szklanki wody , jeśli zbytnio odparuje . Na koniec mąkę rozrabiamy ze śmietaną i zagęszczamy nią , powstały przy pieczeniu wywar. Żeby sobie ułatwić zagęszczenie sosu i nie rozwalić gołąbków lub nie narobić klusek , ja zdejmuję na chwilę brytfankę z ognia , jak przestanie bulgotać , dodaję śmietanę wymieszaną z mąką i energicznie , ale nie na tyle ,żeby

Ogrodnik w podróży
Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto 149

wody 2 gałązki świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka maizeny 5 łyżek oliwy 2 plastry masła sól morska do smaku   pieprz świeżo zmielony 4 łyżki sosu sojowego light  Wykonanie: Oczyszczoną wołowinę, pokrojoną w paseczki przenieść do miseczki, wymieszać z dwiema łyżkami oliwy i czterema sosu(...)rondla, dodać soczewicę, pokrojoną marchew w słupki, przyprawić solą morską, pieprzem, kuminem, kolendrą, chwilę smażyć, podlać winem Porto, odczekać, następnie wodę (najlepiej jeżeli będzie to bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć nie jest to konieczne. Podawać z pieczonymi ziemniakami albo świeżą bagietką. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Strogonow 151

francusku oznacza wołowinę natomiast część druga pochodzi od nazwiska rosyjskiego generała. Strogonow Oryginalnie strogonow to polędwica smażona i podawana z sosem. Jako dodatki używane są do niej pieczarki, cebula czy ogórki kiszone. Całość podbita jest mąka oraz przecierem pomidorowym. Mój przepis na strogonowa jest nieco bardziej rozbudowany, gdyż poza podstawowymi składnikami sięgnełam również po inne dodatki. I tak na przykład

mecooks
Żołądki indycze z musem jabłkowym, boczniakami i imbirem 94

łyżki oleju słonecznikowego 2 średnie cebule 200 g boczniaków 1 łyżka płynnego miodu 1 ząbek czosnku 4 łyżki sosu sojowego jasnego sól pieprz 2 twarde kwaśne jabłka 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku 1 płaska łyżeczka imbiru 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego gałka muszkatołowa Przygotowanie Żołądki oczyściłem, przekroiłem na ćwiartki, zalałem bulionem na 30 minut, a potem gotowałem na wolnym ogniu

R'n'G Kitchen
Orientalne pstrągi z patelni 124

Przepis na orientalnie przyprawione pstrągi ugotowane na głębokiej patelni. Sos na bazie mleka kokosowego i aromatycznych przypraw bardzo pasuje do zwartego i sprężystego mięsa ryby. Całe pstrągi na talerzu pięknie wyglądają i wybornie smakują. W sklepach bez problemu można kupić sprawione całe pstrągi. Nie trzeba już z nimi nic specjalnego robić, są gotowe do obróbki termicznej. Przygotowane w całości świetnie(...)grubym dnie rozgrzać łyżkę oleju i podsmażyć łyżkę czarnuszki. Po chwili dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, mleko kokosowe i koncentrat pomidorowy. Wymieszać i doprowadzić do wrzenia. W międzyczasie wstawić kaszę do gotowania według przepisu na opakowaniu. Do sosu na patelni dodać rodzynki i pstrągi wraz z marynatą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu 5 minut. Przewrócić na drugą stronę

Dietolog
SPAGHETTI Z SOSEM BOLOŃSKIM I FASOLKĄ SZPARAGOWĄ 162

105g) 1 cebula(30g) 1 mały por(50g) 1 strąk papryki (20g) 2 łyżki koncentratu pomidorowego(20g) sól pieprz świeża bazylia ************************************************* Mięso usmażyć na tłuszczu,a następnie warzywa i pieczarki.Calość doprawić do smaku pieprzem , solą i ziołami,dodać koncentrat pomidorowy.Podajemy z makaronem polanym sosem mięsnym,posypanym świeżymi liśćmi bazylii.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Karkówka po cygańsku 126

pieczarek 300g czerwonej papryki 300g kiszonych ogórków przyprawa do karkówki sól pieprz mąka pszenna olej Sos: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu z jabłek 80ml wody 4 ząbki czosnku 3 łyżki miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżeczki suszonego, niedźwiedziego czosnku Wykonanie: 1. Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą

Szalona Kuchnia Eweliny
Menu na tydzień: przepisy dla rodziców – prawie tak dobre jak cała przespana noc 127

odparowuje z sosu, więc mogą go zjeść nawet karmiące mamy. Jest on natomiast wyjątkowo pyszny i świetnie nadaje się do mrożenia! Menu na tydzień – przepisy dla rodziców Niedziela: Szybki kurczak w marynacie zielonej bogini Poniedziałek: Pasta alla vodka z groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto i szparagami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo(...)groszkiem i prosciutto Wtorek: Spaghetti z pesto, szparagami i ziemniakami Środa: Picadillo z ryżem Czwartek: Włoska zupa pomidorowa z makaronem orzo Piątek: Sushi bez zawijania- sushi bowl Jak gotowalismy Jak zawsze staraliśmy się większość dań zrobić w niedzielę: upiekliśmy sos do penne (to nie pomyłka, sos jest naprawdę pieczony), razem z nim piekł się kugel, czyli rodzaj babki ziemniaczanej (opiszemy

Niedzielny kucharz
Krwawa Mary (Bloody Mary) 132

naciowego. Ja jednak przedstawię Wam propozycję na drinka na Halloween ze względu na jego kolor. Składniki: 90 ml wódki 180 ml soku pomidorowego (osobiście polecam z nutką chili) 30 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny Kilka kropel sosu tabasco kilka kropel sosu Worcestershire szczypta soli oraz pieprzu Sposób przygotowania: Wszystkie składniki przelewamy do shakera, w którym mieszamy koktajl z kilkoma

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Makaron z pulpetami wołowymi i warzywami 141

ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie, dusić przez 10 minut. Po tym czasie dołożyć pomidory z puszki pokrojone na mniejsze kawałki, koncentrat pomidorowy i całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Dusimy kolejne 10-15 minut aż sos zgęstnieje. W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie, odcedzić. Makaron podawać z pulpetami. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
boeuf stroganow 181

cebulą włożyć mięso, wymieszać wszystko i podlać butelką czerwonego wina. Zredukować. Dodać wodę, przynajmniej dwie solidne łyżki musztardy i słoik 200g przecieru pomidorowego. Dobrze rozmieszać. Dusić pod przykryciem. Po jakimś czasie dodać kubek śmietany, rozmieszać. Dusić, aż sos się zredukuje. Podawać

stajnia gołębie od kuchni
Kebabowa karkówka 158

chilli, przyprawa do kebaba   *** Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy i obsypujemy z każdej strony przyprawą do kebaba *** *** Ketchup, majonez, jogurt, przecier pomidorowy oraz szczyptę soli i chili mieszamy ze sobą *** *** Cebulę kroimy w piórka. Mięso i sos dzielimy na 3 części. Do naczynia żaroodpornego wykładamy część mięsa, które smarujemy warstwą sosu i posypujemy połową cebuli *** *** Na cebuli układamy ponownie

Blog z Apetytem
Pikantne leczo z cukinią 1812

tego, aby całkowicie się rozgotowała. Leczo z cukinii oczywiście będzie tak samo smaczne, jednak pozbawione tej ciekawej struktury. Do stworzenia aromatycznego sosu w leczu, użyłam świeżych, malinowych pomidorów, możecie jednak śmiało przygotować danie z użyciem przecieru pomidorowego z kartonika lub pomidorów z puszki. Zobacz też: Leczo z dynią i papryką Warzywne leczo z wołowiną Pomidory nadziewane kaszą gryczaną, boczkiem

Kuchnia Bazylii
Kebabowa karkówka 246

chilli, przyprawa do kebaba   *** Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy i obsypujemy z każdej strony przyprawą do kebaba *** *** Ketchup, majonez, jogurt, przecier pomidorowy oraz szczyptę soli i chili mieszamy ze sobą *** *** Cebulę kroimy w piórka. Mięso i sos dzielimy na 3 części. Do naczynia żaroodpornego wykładamy część mięsa, które smarujemy warstwą sosu i posypujemy połową cebuli *** *** Na cebuli układamy ponownie

Blog z Apetytem
Przepis na spaghetti bolognese 144

przesmażonego mięsa dodajemy pokrojoną cebulę, marchew i selera, zalewamy winem, dodajemy liście laurowe i smażymy razem przez następne około 10min. Dodajemy przecier pomidorowy, 250ml bulionu drobiowego, i na bardzo wolnym ogniu gotujemy przez 45min. Na koniec gotowania sos boloński doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą gałki muszkatołowej i zalewamy odrobiną słodkiej śmietanki. Pod koniec gotowania sosu przygotowujemy makaron, w tym celu

Księga-Smaku
Kociołek z kurczakiem, pomidorami i papryką 345

paseczki czerwoną paprykę oraz plastry pieczarek. Całość podlewamy wodą. Dusimy na wolnym ogniu. Na końcu dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy cukrem i solą. Danie dusimy przez około 40 minut. Kociołek jest gotowy gdy sos delikatnie się zagęści

VioletoweKucharzenie
SPAGHETTI Z BIAŁĄ KIEŁBASĄ I RZEŻUCHĄ 133

Czosnek obrać, pokroić lub przecisnąć przez praskę.Parmezan zetrzeć.Rzeżuchę posiekać.Czosnek zrumienić na maśle, dodać rzeżuchę , kiełbaskę i wymieszać.Podlać pulpą pomidorową, doprawić pieprzem,solą , majerankiem i posiekaną papryczką chili.Mieszamy.Dodac łyżkę parmezanu, zamieszać.Makaron wymieszać z sosem z białej kiełbasy i od razu wydawać ma ciepłych talerzach posypane parmezanem.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Wegańskie pomidorowe curry z ciecierzycą 170

zawartość puszki z mlekiem kokosowym, dopraw solą i gotuj wszystko razem 10 minut. Wiem, że wygląda to mało zachęcająco Ale jak sos się zredukuje to nie dość, że wygląda lepiej to smakuje obłędnie. Smacznego!   Artykuł Wegańskie pomidorowe curry z ciecierzycą pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.

greenscarf
RoloPizza 210

doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia.  2. Na tej samej patelni na oleju podsmażamy mięso, dodajemy sprasowany czosnek oraz przecier pomidorowy. Wszystko doprawiamy, solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką oraz bazylią, tak aby powstał gęsty sos przypominający w smaku boloński.  Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozwałkowujemy na równe prostokąty.  Na każdym prostokącie rozkładamy równo

Niezły Młynek
Zupa ogórkowa z ziemniakami 121

Zupożercy dzielą się na smakoszy zup pomidorowych i ogórkowych. Inni lubią jedne i drugie. Ja chyba wolę ogórkową, na dodatek z 

To co kocham
Śledzie na słodko 115

rozgrzałem olej, wrzuciłem cebulę i ją zeszkliłem. Dodałem odcedzone rodzynki, pokrojone morele i daktyle. Wszystko razem dusiłem, dodałem koncentrat pomidorowy i passatę pomidorową, doprawiłem do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Gotowałem razem jeszcze 2 – 3 minuty, sos powinien być dosyć gęsty. Śledzie wyłożyłem do salaterki, przekładając gorącym sosem. Zostawiłem do wystygnięcia, po czym wstawiłem do lodówki

R'n'G Kitchen
Kasza bulgur z mięsem mielonym 210

rozgrzanym oleju, dodajemy do niej mięso mielone i smażymy kilka minut. Na patelnie dolewamy około pół szklanki wody i dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość dusimy kolejne kilka minut aż do pewności że mięso nie jest surowe a sos ma odpowiednią konsystencję.  Dorzucamy ugotowaną kaszę bulgur, doprawiamy do smaku solą, pieprze oraz ziołami i mieszamy dokładnie. Tak przygotowaną masę wykładamy

Tanie przepisy studenckie
Stogonow z mięsa wieprzowego z kilku składników, 130

była za sucha. Jak już mięso jest prawie złotawe dodać pokrojone na grube plastry pieczarki. Smażyć co chwilkę mieszając. Wlać wodę, przecier pomidorowy zagotować i wymieszać. Wszystko z dna patelni musi się połączyć, co utworzy później pyszny sos. Wylać wszystko z patelni na cebulkę, zamknąć naczynie i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez godzinę. Gdyby mięso było jeszcze

Kuchnia Pokoleń
DYNIOWE CURRY Z KURCZAKIEM I SALSĄ ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 158

około 3 minuty, stopniowo wlewamy mleczko kokosowe i śmietankę( tak, aby nie przerwać procesu gotowania). Gotujemy ok. 3-5 minut, aż sos zredukuje się i zagęści.  Podajemy z ryżem lub chlebkiem naan. Przed podaniem dekorujemy salsą pomidorową

cool and minty
Bezglutenowe świderki z kurkami i talarkami kiełbasy w sosie pomidorowym z fetą 141

aromatyczne i sycące danie. Użyłam makaronu świderek bezglutenowego firmy Sam Mills "Pasta d'oro". Jeśli lubicie dania z makaronem i różnymi ciekawymi sosami, dodatkami, czy połączeniami zapraszam do gotowania:) Składniki: niecałe 2 szklanki makaronu 2 szklanki passaty pomidorowej 2 łyżki fety 1 łyżka startego drobno parmezanu 1 cebula połowa pętka dobrej jakościowo kiełbasy pół szklanki zielonej mrożonej długiej fasoli szparagowej

Zasmakuj Kuchni
Ryba po węgiersku 113

chwilę smażyć. Wlać 2 szklanki wody, dodać liść laurowy, doprawić solą, pieprzem i dusić do momentu zredukowania się połowy wody. Przecier pomidorowy wymieszać ze śmietaną i wlać do papryki. Wymieszać i chwilę gotować. Usmażoną rybę zalać sosem i podawać na gorąco. ryba po węgiersku

O kuchni z uczuciem