sos pomidorowy do pizzy - 2286 przepisów (strona:59/153)

Il Mercato Centrale Firenze i sekrety toskańskiej kuchni. 171

Kucharze bardzo dbają, aby wilgoć ze składników pizzy nie wsiąkła w ciasto, gdyż będzie ono niedobre. Z tego też powodu używany sos jest bardzo gęsty (coś jak nasz przecier pomidorowy), a z mozzarelli (główny ser w klasycznej pizzy, parmezan to tylko dodatek :P) odciska się nadmiar wody. __________________ Bardzo podoba mi się, że gotowanie jest tutaj uznawane za prawdziwą sztukę. Nawet

DominikaDolci
Najlepsza pizza 152

drożdży instant lub 15 g świeżych łyżeczka cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju lub oliwy kubek ciepłej wody ok.300 ml ulubione dodatki: sos pomidorowy, cebula, czosnek, żółty ser, pieczarki, papryka, salami itp. przyprawy do pizzy: oregano, bazylia, majeranek, rozmaryn Pizza jest ciastem drożdżowym więc robimy zaczyn z drożdży.  Do miski wlewamy ciepłą wodę, wsypujemy rozkruszone drożdże, łyżeczkę cukru(...)przecier pomidorowy z odrobiną soli. Placki posypujemy ziołami. Ja używam majeranku, bazylii lub oregano. Nakładamy farsz. Moje dzieciaki uwielbiają kukurydzę, szynkę, czerwona paprykę. Dla starszych dodaję cebulę i oliwki. Pieczarki przed dodaniem raczej trzeba przesmażýć choć niektórzy lubią surowe. Całość posypujemy startym żółtym serem. Jeśli nie używamy sera żółtego czy sosu to farsz warzywny musimy skropić oliwą. Pizzę pieczemy

prawdziwe jedzenie
Pizza na cieście razowym 222

oliwę, czosnek oraz oregano. Wyrobić ciasto i uformować w kulę. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki pszennej. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Sos pomidorowy: 100 g pomidorów z puszki (bez skóry) szczypta soli 1 ząbek czosnku pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii kilka listków świeżego oregano Bazylię i oregano drobno posiekać. Dodać(...)obficie podsypując mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia). Polać przygotowanym sosem pomidorowym. Posypać startym serem. Na wierzchu ułożyć przygotowane dodatki. Piec około 10-12 minut (na kamieniu do pieczenia pizzy – około 8 minut). Po upieczeniu posypać pokrojonymi świeżymi ziołami

Bullio
Pizza na cieście razowym 366

oliwę, czosnek oraz oregano. Wyrobić ciasto i uformować w kulę. Jeśli ciasto za bardzo się klei, dodać trochę mąki pszennej. Odstawić przykryte ścierką w ciepłe miejsce (do podwojenia objętości). Sos pomidorowy: 100 g pomidorów z puszki (bez skóry) szczypta soli 1 ząbek czosnku pół łyżeczki cukru kilka listków świeżej bazylii kilka listków świeżego oregano Bazylię i oregano drobno posiekać. Dodać(...)obficie podsypując mąką. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (lub na łopatce do przenoszenia jeśli używamy kamienia). Polać przygotowanym sosem pomidorowym. Posypać startym serem. Na wierzchu ułożyć przygotowane dodatki. Piec około 10-12 minut (na kamieniu do pieczenia pizzy – około 8 minut). Po upieczeniu posypać pokrojonymi świeżymi ziołami

Bullio
Pizza z salami i papryką – pizza jak z pizzerii 316

Pizza z salami i papryką – pizza jak z pizzerii Taka pizza, to u nas hit każdego spotkania. Pyszna, chrupiąca, duża pizza pełna ulubionych dodatków. Sekret jej smaku tkwi w cieście i temperaturze pieczenia (piekarnik musi być naprawdę dobrze rozgrzany). Dodatki oczywiście możecie zmienić według własnych upodobań. Pizze najczęściej podaję w towarzystwie domowego sosu czosnkowego i ketchupu. Spróbujcie. Składniki(...)Składniki odstawiamy na bok. Przygotowujemy prosty sos: mieszamy przecier pomidorowy ze startymi ząbkami czosnku, olejem, bazylią, solą i pieprzem. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, papier smarujemy niewielką ilością oleju. Wyciągamy nasze wyrośnięte ciasto, układamy na papierze i naciskając dłonią formujemy kształt pizzy. Pizze smarujemy naszym prostym sosem, następnie posypujemy wiórkami mozzarelli, układamy przygotowane pieczarki, papryki, plasterki kabanosów

Słodkie okruszki
Weekendowa pizza – przepis na domową pizze 219

droższy instant (1 paczuszka) Dodatki: 1 żółtka papryka 1/2 czerwonej papryki kilka pieczarek 1 czerwona cebula kilka plasterków kiełbasy żywieckiej do posmarowania spodu pizzy – u mnie dziś Sos Kielecki Meksykański  (można też użyć passaty pomidorowej, ketchupu itd) starty żółty ser – najlepiej mozzarella (ja dziś nie miałam) Do podania – u mnie: Ketchup Kielecki o smaku śliwkowym(...)przykryciem w ciepłe miejsce na około 1 h. Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Grzanie góra-dół, bez termoobiegu. Blaszkę smarujemy cienko margaryną (Dlaczego? Bo dzięki temu spód naszej pizzy będzie bardziej chrupki). Na blaszkę wykładamy ciasto, ugniatamy ręką aż ciasto ładnie pokryje blaszkę. Ostawiamy na około 15-20 minut pod ściereczką. Następnie dziurkujemy ciasto widelcem i smarujemy sosem (u mnie

Słodkie okruszki
Pizza domowa 184

wszystko na cieście, posmarowałam je lekko keczupem. Można również zrobić sos pomidorowy z przecieru lub soku, dodając do tego szczyptę soli, trochę pieprzu, wyciśnięty ząbek czosnku i łyżkę ziół prowansalskichPizzę piekłam w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut, aż do zrumienienia sera.Pizza była pyszna. Pachniała cudownie, smakowała niebiańsko ;)pizza zaraz po upieczeniuSmacznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sosy do pizzy/grila 129

Proponuje bardzo smaczne sosy, które idealnie pasują zarówno do pizzy jak i grila. Są urozmaiceniem wielu dań. Polecam! :) Sos pomidorowy Składniki: mały słoiczek koncentratu pomidorowego 5 czubatych łyżek pikantnego ketchupu 2-3 łyżki przegotowanej wody sól, pieprz duża ilość oregano szczypta cukru pudru  Sposób wykonania: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.Sos odstawić na kilkanaście minut, aby wszystkie smaki się dokładnie

Smaki Natalii
Ciasto na pizzę bez drożdży 256

zachowujące okrągły kształt. blachę do pieczenia posmarowałam olejem i rozpłaszczyłam na niej ciasto - moje wyszło cienkie, ale kształt i grubość mogą być dowolne. Bazą sosu do pizzy u mnie jest zwykle kilka łyżeczek koncentratu pomidorowego wymieszanego z przyprawami np.: suszoną bazylią, oregano, tymiankiem etc. Oprócz sera żółtego dodaję zwykle zielone oliwki, wędlinę lub kiełbasę, pieczarki, kapary, suszone pomidory, brokuły, czosnek

apetytnapieczenie
Pizza na puszystym cieście 160

wyrabiać je ok. 5 min. Następnie rozwałkować nie mniej niż 1 cm. Ja piekłam na prostokątnej formie.  Dodatki można modyfikować wedle upodobania. Moja pizza na brzegach ma zawiniętą mozzarelle. Następnie polewam ją sosem pomidorowym, nakładam pomidory, kukurydzę i wszystkie sery. Wkładam do nagrzanego piekarnika 200 stopni(z termoobiegiem) na 25-30 min. Smacznego

Panda i jej świat
Błyskawiczny sos pomidorowy 215

Czasami w pośpiechu chcemy przygotować sos, który będzie dodatkiem do pizzy czy gołąbków, świetnym pomysłem  jest błyskawicznie wykonany, pyszny sos pomidorowy, niezbędny dodatek do tych właśnie potraw.   składniki na 2 porcje łyżeczka masła łyżeczka mąki pszennej 220 ml soku pomidorowego sól  do smaku szczypta cukru odrobinę suszonej bazylii przepis Stapiamy łyżeczkę masła, wsypujemy mąkę i zasmażamy

Smakowite Dania
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 257

cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła(...)gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia

OstryKęs
Pizza orkiszowa z serem kozim, figami i rukolą 361

cienki placek) 170 gram mąki orkiszowej 85 gram mąki pszennej mąka do podsypania ok. 100 ml ciepłej wody 5 g drożdży mokrych 1 łyżka oliwy z oliwek sól cukier Sos pomidorowy: 1/2 szklanki przecieru z pomidorów bez skóry (wyjmujemy miąższ z pomidorów i go zagotowujemy – mi został z przygotowywania pomidorów do suszenia) duży ząbek czosnku łyżeczka octu balsamicznego świeże zioła(...)gotujemy na małym ogniu aż sos zgęstnieje. Dodajemy posiekany czosnek, zioła, ocet, sól i pieprz. Na całym placku rozsmarowujemy cienką warstwę sosu pomidorowego. Układamy kawałki sera koziego i figi pokrojone w plastry. Pieczemy w 225º C aż brzegi pizzy się zrumienią. Na upieczonej pizzy rozrzucamy rukolę. Podajemy z oliwą z oliwek do skropienia

OstryKęs
Fruit pizza with summer fruit 118

całym świecie. W wersji podstawowej jest to płaski placek z wytrawnego ciasta makaronowego, znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, lecz rozpowszechnione jest jedzenie jej również na zimno. Źródło http://pl.wikipedia.org/wiki/Pizza  NIEDZIELA NIE MUSI BYĆ NUDNA Kiedyś

ClauditteMissCooking
Wtorek: Pizza z komosy z groszkiem i chorizo 132

zwarte, dobrze wypieczone, chrupkie, ale niełamliwe. Pizza na spodzie z komosy jest sycąca, bardzo smaczna i zdrowa! Jak w przypadku każdej pizzy na wierzch można wyłożyć dowolne składniki. Tylko jednego nie wolno zmieniać – spód trzeba posmarować sosem pomidorowym – na przykład według tego (naszego ulubionego) przepisu . Jeśli chcecie by sos był jak najmniej kaloryczny możecie zmniejszyć lub zrezygnować(...)równo. Wstaw do piekarnika i piecz 30 minut. Krok 4 Wyjmij podpieczony spód z piekarnia, posmaruj wierzch sosem pomidorowym, połóż na nim plasterki chorizo, wysyp groszek a na całość zetrzyj mozarellę. Wstaw do piekarnika i piecz, aż ser rozpuści się na pizzy. Smacznego! Artykuł Wtorek: Pizza z komosy z groszkiem i chorizo pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz