sos pomidorowy do pizzy - 2286 przepisów (strona:55/153)

pizza na cienkim spodzie 201

zamrozić na miesiąc. Przed upieczeniem strzepnąć nadmiar mąki. Wyłożyć sos pomidorowy, rozprowadzić łyżką . Nałożyć nieco mozzarelli i porwanych liści bazylii. W przepisie podano aby wkładać na folii prosto do piekarnika rozgrzanego do najwyższej temperatury. Kłaść na górnej półce, piec około 4 minut. Ciasto wyrabiałam w robocie.Swoją pizzę piekłam na kamieniu , wcześniej nagrzewającym się przez

Stare Gary
Egzotyczna pizza z serowym brzegiem 160

Chrupiąca pizza z nutą egzotyki w postaci delikatnych, pachnących cytrusami krewetek połączonych ze słodkością ananasa, zakończona nieziemską niespodzianką w postaci serowego brzegu. Składniki: Ciasto: 260g mąki na pizzę typu ,,0” 30g świeżych drożdży 1/2 szklanki ciepłej wody 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli 1/2 łyżeczki cukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 cebula dymka 3 ząbki czosnku(...)plasterki. Krewetki oczyścić, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, a cebulę pokroić w piórka. 4. Ciasto z serowym brzegiem wysmarować sosem pomidorowym, posypać ziołami, ułożyć ananasa, cebulę, krewetki, kukurydzę i mozzarellę. Gotową pizzę oprószyć solą, pieprzem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec przez około 25-30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Pizza Parma - z szynką parmeńską, rukolą i parmezanem 180

odchodziło od rąk. Wyrobione ciasto na pizzę rozwałkuj do pożądanej wielkości (im większa pizza, tym oczywiście cieńszy spód), przełóż na blachę do pieczenia (ja używam tej z piekarnika) pędzelkiem rozsmaruj na cieście oliwę oraz oprósz je łyżeczką suszonego oregano.  Na tak przygotowanym cieście rozsmaruj sos pomidorowy i ułóż kawałki mozzarelli pokrojonej w plastry - i odstaw całość

Moje Qulinaria
Pizzerinki z ciasta drożdżowego 238

świeżych drożdży 450 g mąki pszennej 125 ml przegotowanej ciepłej wody po 1 łyżeczce soli i cukru 3 duże łyżki oliwy     Sos pomidorowy:   2 szklanki passaty pomidorowej 1 łyżka koncentratu pomidorowego duża cebula pęczek świeżej bazylii po 1/2 łyżeczki: oregano, bazylii, ziół prowansalskich, słodkiej i ostrej papryki sól + pieprz do smaku  łyżeczka masła     Ulubione(...)małym ogniu około 5 minut. Przyprawiamy ziołami i posiekaną świeżą bazylią. Studzimy.   Wyrośnięte ciasto dzielimy na równe części i formujemy z nich mini pizze. Każdą pizzę smarujemy 2-3 łyżeczkami sosu i układamy na nie ulubione dodatki.   Pizzerinki wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 do 12 minut. Podajemy z ulubionymi sosami. Polecam CZOSNKOWY, który

ChilliJemy
Oryginalny włoski sos pomidorowy. 222

najważniejsze, ma bogaty smak i trudno mu się oprzeć. Jest pyszny. Idealny do makaronów, pulpetów, zapiekanek, a nawet jako baza do pizzy (przepis na ciasto znajdziecie TUTAJ ). Bardzo polecam! Składniki na oryginalny włoski sos pomidorowy: 2 łyżki oliwy 1 cebula 1-2 ząbki czosnku 1/2 małego selera 1 marchewka 500 g pomidorów (poza sezonem 1 puszka krojonych pomidorów

Rozpustne gotowanie
Pizza z mozarellą i pieprzem syczuańskim 170

pizzę (duża okrągła blacha z dziurkami w podstawie- dzięki nim gorąca temp. przenika przez ciasto o wiele  lepiej i pizza smakuje jak z pieca), smarujemy odrobiną oleju, wykładamy ciasto. Na ciasto układamy gotowy włoski sos pomidorowy (niestety nie uzyskamy takie sosu sami w domu bo w Polsce nie ma gdzie kupić włoskich pomidorów ;-)), następnie pozostałe składniki, jak cienko pokrojoną(...)chili, pieprz syczuański, mozzarellę i oscypka. Po upieczeniu posypujemy świeżą bazylią.   Sosy do pizzy: 1. Sos czosnkowy: - 200 ml jogurtu greckiego - 2 przeciśnięte ząbki czosnku - łyżka śmietany - sól, pieprz Po przygotowaniu sos musi co najmniej 3 godziny postać w lodówce. 2. Sos pomidorowy: - 1/2 puszki pomidorów włoskich - garść świeżej bazyli i oregano Składniki blenderujemy, doprawiamy solą i pieprzem

SMYKWKUCHNI
Mini pizze z chlebków naan 122

szkoły lub pracy :) Mini pizze z chlebków naan źródło - Przy dużym stole 3 szkl. mąki (dałam zwykłą pszenną) 200 ml ciepłej wody 1 łyżeczka drożdży instant (lub 10 g świeżych) 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 2 łyżki masła (stopionego i ostudzonego)  - dałam olej z pestek winogron 3 łyżki jogurtu naturalnego oraz: sos pomidorowy (lub ketchup), suszone oregano, szynka(...)minut. Każdą z porcji ciasta rozpłaszczyć pięścią na grubość ok. 1 cm , odstawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie na cieście delikatnie rozsmarować sos pomidorowy, posypać oregano, żółtym serem i ulubionymi dodatkami. Mini pizze ułożyć na gorącym kamieniu lub na blasze, włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec 8-12 minut

Posadzone i zjedzone
Makaron z pomidorowymi polędwiczkami i marchewką 134

marchewkowymi paseczkami i pomidorowymi polędwiczkami. Składniki: ok. 300 g makaronu np. maccheroni, 1 duża polędwiczka wieprzowa, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, ok. 500 g przecieru pomidorowego,   1 duża marchew, 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oleju rzepakowego, 1 duża biała cebula, 1 płaska łyżeczka cukru, 1 łyżeczka przyprawy do pizzy, świeży tymianek, ser twardy(...)grana padano, sól do smaku. Przygotowanie: Marynata: Sos sojowy mieszamy z przecierem pomidorowym, dodajemy pieprz do smaku. Polędwiczkę myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i oczyszczamy z błonki. Kroimy w cienkie plasterki (można delikatnie rozbić palcami) i przekładamy do marynaty pomidorowej. Odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników. Cebulę kroimy w wiórka, czosnek w drobną kostkę, a marchewkę po długości, w bardzo cienkie

Moniki Smakołyki
Sos pomidorowy na zimę 470

kuchni. Wykorzystuję go do przeróżnych potraw: mięsnych, warzywnych. Jest niezastąpiony do makaronu, pizzy, czy też do gołąbków. Jak zrobić taki sos? Nic trudnego, bo ten przepis jest bardzo łatwy, jeśli będziecie przygotowywać go zgodnie z opisem, bo wart jest tego! Na razie zrobiłam pierwszą turę tego sosu pomidorowego na zimę, z 3 kg pomidorów Lima, jest aromatyczny i aksamitnie gładki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ekspresowa pizza z ziołowym sosem bolońskim i serem feta w 20 minut 2403

ogniu przez kolejne  5 minut,  a potem   odstaw, by ostygł.   2.  Ciasto do pizzy rozwałkuj  na cienki placek, a następnie ułóż go   na blasze wyłożonej papierem do  pieczeni a . Surowe ciasto posmaruj pomidorowym sosem.    3.  Na sosie pomidorowym rozsyp  równomiernie startą mozzarellę.    4.  Umytą

SzczyptaSmaQ
Pizza z papryką i czarnymi oliwkami 167

dodajemy suszone oregano, mieszamy i doprawiamy do smaku. Z jednej porcji ciasta możemy przygotować jedną dużą pizzę lub kilka mniejszych. Ciasto na pizzę wykładamy na blachę posmarowaną oliwą i delikatnie rozciągamy dłońmi. Wierzch ciasta smarujemy sosem pomidorowym z ziołami, układamy oliwki z papryką wcześniej przygotowane. Pieczemy przez 12-15 minut w 200 st. C. Gotową pizzę dekorujemy kawałkami oliwek

Moja smaczna kuchnia
Sos do pizzy na zimę-pachnący ziołami 639

Robi się go podobnie do ketchupu z cukinii (który znajdziecie TUTAJ ) , tylko końcowy smak jest zupełnie inny-  pomidorowy ,pachnący ziołami i czosnkiem ... idealny na posmarowanie pizzy przed dodaniem do niej dodatków,ale super sprawdzi się też do sosu bolońskiego.Warto go zrobić szczególnie teraz kiedy warzywa są tanie i najpyszniejsze. Daje je do słoiczków małych po przecierach pomidorowych taka(...)papka(ok 30-40 min),następnie dodajemy do nich cukier i ocet,pokrojoną papryczkę chili i pokrojone pomidory- gotujemy jeszcze 20 min. Dodajemy koncentrat pomidorowy i zioła,pieprz i gotujemy jeszcze koleje 20 min. Rozdrabniamy sos blenderem i dojemy do słoiczków,pasteryzujemy 10 min. Smacznego

Swojskie jedzonko
Amerykańskie, włoskie, neapolitańskie – jak zrobić idealne ciasto na pizze? 118

musi być trudne, o ile skorzysta się z odpowiedniego przepisu. Idealne ciasto na pizzę zrobić można na różne sposoby. Klasyczna pizza włoska Pizza jest jedną z najbardziej rozpowszechnionych na świecie potraw kuchni włoskiej. W formie najbardziej klasycznej, ma postać placka z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym oraz posypką z tartego sera – najczęściej mozarelli. Po doprawieniu różnymi ziołami, pizzę piecze

jakszef.pl
Razowa pizza z serem korycińskim 193

jogurtu naturalnego - 1 łyżeczka soli - 1 łyżeczka cukru dodatki: - ser koryciński (u mnie "Swojski" Czesławy Zarzeckiej z czosnkiem i pieprzem kolorowym) - domowy sos pomidorowy - szynka w plastrach - pieczarki Forma: blacha od piekarnika   Przygotowanie jak w przepisie Pizza na cienkim cieście z pieczarkami i pomidorem . Temperatura piekarnika : 200 °C Czas pieczenia: około 12 minut Podaję z sosem czosnkowym

Kuchnia co dnia
Biała pizza z patelni 121

Biała pizza z patelni to bardzo szybka do zrobienia pizza na cienkim pszennym cieście z dodatkiem ziół prowansalskich. Zamiast tradycyjnego sosu pomidorowego użyłam w niej sosu czosnkowego do posmarowania ciasta. Dodatki też są utrzymane w jasnych kolorach. Użyłam cebuli, ananasa z puszki i wędzonego kurczaka. Całość posypałam żółtym serem. Pizza wyszła fajna w smaku, lekko słodka, dość mocno czosnkowa, aromatyczna

Waniliowe Improwizacje