sos pomarańczowy - 1203 przepisów (strona:52/81)

Sałatka z kurczakiem i pomarańczą 215

łyżka miodu pół łyżeczki musztardy łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki oleju z pestek winogron sól i pieprz WYKONANIE: 1. Roszpunkę umyć, osuszyć i ułożyć na półmisku. 2. Przygotować winegret pomarańczowy. (  film instruktażowy  ) 3. Orzechy obrać i uprażyć na suchej patelni. Posiekać na mniejsze kawałki. 4. Pomarańcz wyfiletować. (  filmik instruktażowy jak wyfiletować pomarańcze  ) 5. Filet(...)łyżeczką oleju, położyć filet i smażyć na średnim ogniu przez ok 4 minuty z każdej strony, do zrumienienia mięsa. 6. Sałatę posypujemy kawałkami kurczaka i cząstkami pomarańczy. Polewamy sosem i posypujemy orzechami oraz pestkami granatu

Atlas Smaków
Sałatka z rydzów i kuskus 233

Lubicie kuskus? Często kuskus podaję do mięsa Wieprzowina w musztardowej marynacie, Gulasz wieprzowy w sosie pomidorowym, Szynka pieczona z żurawiną. Tym razem postanowiłam ją podać z grzybami. A lubicie rydze? U nas właśnie pojawiły się rydze, a Piotrek jako wytrawny grzybiarz trochę ich nazbierał. Przysłowie mówi lepszy rydz niż nic! Trzeba umieć zbierać rydze, nie wszędzie występują, u nas rosną(...)trawach, rowach przy lasach. Wg mnie rydze obok borowików, czy zielonek są I ligą grzybową. Rydze mają przyjemny, lekko ziołowy smak i korzenny aromat. Charakteryzuje je pomarańczowy kolor, oraz pomarańczowe mleczko wypływające po nadłamaniu lub nacięciu grzyba. Sałatka z rydzów i kuskus, podana na ciepło, ale jej trochę została i byłą równie smaczna na zimno. W roli głównej duszone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PANZANELLA - TOSKAŃSKA SAŁATKA Z POMIDORAMI I CHLEBEM 248

krojonymi, soczystymi i dojrzałymi pomidorami oraz słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Do tego piórka czerwonej cebuli, liście bazylii, sos z octu balsamicznego (lub winnego) i odrobina tartego parmezanu... Grzanki chłoną przepyszny sos z sałatki i pomidorów, a całość smakuje przepysznie!  Panzanellę możecie w dowolny sposób modyfikować i dodawać swoje ulubione składniki, choć przyznam, że dla mnie w tej klasycznej wersji(...)talerzu przenoszą nas w ten ciepły i aromatyczny klimat :)) SKŁADNIKI: 3 duże pomidory (mocno dojrzałe, u mnie malinowe) 3 garści pomidorków koktajlowych w różnych kolorach (u mnie czerwone, pomarańczowe i żółte) 1 czerwona cebula mały pęczek świeżej bazylii kilka kromek czerstwego chleba (pszennego lub np.ciabatty) oliwa z oliwek (najlepiej aromatyzowana chili) 1 duży lub 2 male ząbki czosnku oliwa

Słodko-Słony Świat Ilony
Satay z kurczaka z salsą ananasową 234

oliwa odrobina sosu piri piri świeża kolendra Przygotowanie: Przygotowujemy marynatę z sosu ostrygowego, dodajemy szczyptę curry, trochę startego imbiru,  sos sweet chili, sok z limonki,  sos sojowy, oraz odrobinę sosu piri piri , oliwę i mieszamy. Mięso z kurczaka myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym, kroimy w wąskie długie paski. Przygotowaną marynatą nacieramy paski kurczaka, posypujemy posiekaną kolendrą. Odstawiamy na minimum godzinę(...)minut z każdej strony, w trakcie możemy jeszcze smarować resztkami marynaty. Szaszłyki z kurczaka podajemy salsą ananasową. Salsa ananasowa: – 1/2 świeżego ananasa – 1/3 czerwonej papryki – 1/3 pomarańczowej papryki – 1 banan – 1 limonka – sól i chili w młynku – cukier trzcinowy Ananasa obieramy ze skóry, kroimy w plastry, a następnie w dość drobną kostkę. Umytą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Gdzie warto zjeść? Festiwal Dobrego Smaku Łódź 2014 212

zdecydował się na coś bardziej związanego z ich codziennym menu. Okiem Kesji: Dobre jedzenie, z miękkim mięsem, kaszą gryczaną (która o dziwo nawet mi smakowała) i rewelacyjnym sosem. Sos miał być teoretycznie myśliwski, ale smakował bardziej jak barbecue. Jeden minus: moje zęby znalazły się w poważnym zagrożeniu przez ukruszony kawałek kości ;) 7/10 2. Bierhalle 5/10 pkt Ozory wołowe - reszta jest(...)żadne skarby bym go nie ruszyła: brązowa papka na środku talerza i kilka kolorowych kropek dookoła. Ale okazało się, że połowa tej papki to przepyszna soczewica (mogłaby być pomarańczowa – ładniej by wyglądało). Drugą połową było mięso, które smakowało jak mięso (było smaczne, tak). 7/10 (za soczewicę) 5. Irish Pub 9/10 pkt Kiszka ziemniaczana podana na marmoladzie z pomarańczy z sałatką

Życie zamknięte w smaku
Klopsiki z czerwonej fasoli w warzywnym sosie 191

uraz z dzieciństwa. Tak sam jak przez mamę miałam długo wstręt do pomarańczowego koloru, przez jedną zupę jaką zrobiła, była ohydna, nie wiem dokładnie z czego, ale była pomarańczowa. Do dziś mamie wypominam tą zupę (od ponad 20 lat), a ona mi odbija pałeczkę, wypominając kurtkę taty (od 15 lat) wypraną w za wysokiej temperaturze, czego efektem był jeden wielki(...)prała w 60!). Wracając do klopsów, jedyne jakie jem, to te wegańskie będąc w Ikea, a dziś zrobiłam wyjątek dla Miśki. Podałam je z gryczanym makaronem i sosem warzywnym. Składniki na 3 porcje: klopsy: 2 puszki czerwonej fasoli (w sumie to około 100 g suchej fasoli po ugotowaniu) 1 duża czerwona cebula łyżeczka kuminu płaska łyżeczka soli łyżeczka czerwonej papryki

greenscarf
Bulion Warzywny-Szybki i Łatwy 148

Podstawą wielu zup,sosów jest bulion.Dziś przedstawię Wam Mój sposób na dobry bulion warzywny.  SKŁADNIKI: 2.5 litry zimnej wody  2 Obrane Marchewki 3-4 Łodygi Selera Naciowego ( z natką) 3 Liście Laurowe 4-5 ziaren Ziela Angielskiego Po 1 łyżeczce: papryki słodkiej,czosnku, Po 1 łyżce: pieprzu czarnego,soli lub 2 Łyżki vegety naturalnej.  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Wodę wraz ze wszystkimi składniki gotuję aż  do miękkości warzyw-ok 20 min. Następnie wszytsko przecedzam.  Zostaje nam piękny- lekko pomarańczowy kolor bulionu. Oczywiście to mój przepis na podstawowy bulion. Można według uznania dodać np pietruszkę również bardzo fajny smak czy pora. Smacznego

Gotowanie Patki
Aromatyczne spotkanie w Boollywood Lounge 143

czarna soczewica i fasola w aromatycznym sosie Naan , indyjski chleb wypiekany w piecu tandoor Na koniec Gulab Jamun , smażone kulki z tradycyjnego indyjskiego sera, podawane na ciepło w słodkim sosie W naszym papierowym menu nie znalazły się rewelacyjne lody z mango z dodatkiem chili, którymi zostaliśmy poczęstowani. Lody nie są jeszcze dostępne oficjalnie, są póki co w fazie testów. Muszę(...)Lody były bardzo smaczne i bardzo pozytywnie zaskoczył mnie ich smak. Na zakończenie wieczoru zeszliśmy do klubu, gdzie można było zapalić sziszę i posłuchać koncertu na żywo. Wybrałam tytoń pomarańczowo-miętowy. Było to idealne zwieńczenie bardzo smakowitego i spędzonej w miłej atmosferze foodie meetup-u. Mimo, że odwiedziliśmy restaurację na początku tygodnia przez cały czas trwania

Kulinarne przygody Gatity
Krem pomarańczowo- miętowy 189

tart, tortów oraz wszelkich deserów.  Składniki: 3 duże pomarańcze 1/2 tabliczki białej czekolady np. Wedel 1 budyń waniliowy bez cukru 1 łyżka syropu trzcinowego Dr Oetker 1 galaretka pomarańczowa 100g margaryny (może być masło) 6 dużych listków mięty Sposób przygotowania: Pomarańcze dokładnie myjemy i wyciskamy z nich sok. Powinno go być ok 0.4-0.5l. Przelewamy do rondelka zostawiając(...)budyń oraz wsypujemy galaretkę. Mieszamy, a następnie przelewamy do gotującego się soku, skąd wcześniej wyjmujemy miętę. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę oraz białą czekoladę. Mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Gotowy krem zostawiamy do lekkiego przestudzenia i wykorzystujemy do naszych ciast i tortów.  Już jutro jeden z pomysłów na jego wykorzystanie

Kuchnia w czekoladzie
Papryka marynowana z rozmarynem 220

króluje u nas w przetworach. Tradycyjnie Margarytka zadbała o to bym się w kuchni nie nudziła, przywiozła mi 10 kg papryki prosto od producenta.  Przygotowałam już z niej pyszne sos paprykowy i niesamowicie smaczną pasty paprykową, a teraz przyszła pora na paprykę marynowaną, ale z dodatkiem rozmarynu. Ten pomysł na dodanie rozmarynu do słoika zobaczyłam na grupie Zdrowo Podjeść. Papryka(...)Marynata ma trochę inne proporcje niż w marynacie do  Ogórków konserwowych na zimę Składniki na 6 słoików o poj. 500 ml : – 6 sztuk papryki kolorowej: czerwonej, żółtej i pomarańczowej – 6 liści laurowych, – 12 ziaren ziela angielskiego, – 3 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu, – 3 łyżeczki ziaren gorczycy, – 3 duże ząbki czosnku, – 1 papryczka chilli

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
40 przepisów z nowalijkami 203

czosnkiem i szczypiorkiem Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Surówka z kiszonej kapusty ze szczypiorkiem Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Cytrusowa lemoniada z kiwi i natką pietruszki Koktajl bananowo - pomarańczowy z zielonym jęczmieniem i natką z pietruszki Sałatka z cieciorki z papryką, czerwoną cebulą i natką pietruszki Spaghetti w pomidorach z czosnkiem i natką Jarzynowa zupa z młodą kapustą Młode(...)ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Pomidorowa sałatka ze szpinakiem, młodą kapustą i oliwkami Surówka z młodej kapusty z truskawkami Botwinka z cukinią w delikatnym sosie   Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Zgrzewane kanapki z liśćmi botwinki Koktajl pietruszkowy Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarnista kanapka z jajkiem

Moja smaczna kuchnia
Łosoś marynowany a la gravlax 245

jednak gorąco polecam poczekać! :) 5 . Wodę wylewamy, odwijamy łososia, ściągamy dokładnie koperek i nadmiar przypraw, osuszamy ręcznikiem papierowym, przed podaniem kroimy w cieniutkie plasterki i serwujemy z dowolnym sosem lub samego. Łososia przechowuję w lodówce, owiniętego rącznikiem papierowym i folią spożywczą, nawet do 3 tygodni. Dłużej u mnie nie leżał. ;) UWAGA: Dla nielubiących koperku - jest to bardzo ważny składnik(...)wcale i zupełnie aromatu koperkowego wyczuć się nie da.  Co zresztą może zaświadczyć Paweł, mąż Asi, który równie chętnie łososia zajadał, choć jest zdecydowanym przeciwnikiem tej zieleniny. ;)   Pomarańczowego łososia dodaję do akcji Panti

Kuchnia Prezydentowej
KOLOROWA ZAPIEKANKA RYBNA 262

Mój eksperyment zakończył się pełnym sukcesem. Zapiekana ryba smakowała i to bardzo :) Składniki: 800g fileta z ryby (dowolnego, u mnie łupacz) 200g pieczarek 1 cebula 1/2 czerwonej papryki 1/2 pomarańczowej papryki 200g śmietany 18% (u mnie ukwaszona z kubeczka) sól sok z cytryny pieprz cytrynowy przyprawa do ryb olej koperek Wykonanie: Jeśli mamy filety mrożone poprzedniego dnia wieczorem przekładam(...)Filety kroimy na mniejsze kawałki, skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy przyprawą do ryb, pieprzem cytrynowym i odstawiamy w chłodne miejsce na ok 1h. W tym czasie możemy przygotować sobie sos, którym zalejemy rybę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy pokrojoną cebulę, po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę papryki, a na końcu pokrojone w paseczki pieczarki, mieszamy, solimy, pieprzymy i podsmażmy, aż warzywa

Walijskie Pichcenie
Makaron ” Luciana’s” 197

Makaron „Luciana’s” Pyszny i szybki makaron z papryką i pieczarkami . Nie wiem, czy warto cokolwiek o nim pisać , jego trzeba koniecznie spróbować

Ogrodnik w podróży
Racuchy drożdżowe z morelami 293

beta karoten (źródło witaminy A). Są bogactwem fosforu i skarbnicą potasu. Sprawdzą się w wersji i na słodko, i na wytrawnie. Nadają się do ciast, knedli, pierogów, deserów, sosów, sałatek, nalewek, wspaniale komponują się z mięsem, idealne na dżemy, czy konfitury… i nie tylko. Suszone morele to wspaniała przegryzka. Racuchy drożdżowe z morelami. Składniki: - 410 g mąki luksusowej(...)mieszamy i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do większej miski, posypujemy szczyptą soli. Do ciepłego mleka dodajemy pozostały cukier, 2 jajka i 1 żółtko, aromat pomarańczowy – ubijamy przez chwilę robotem, aż masa lekko się spieni (ok. 2 minut) – wlewamy do miski z mąką. Następnie dodajemy wyrośnięty rozczyn. Mieszamy drewnianą łyżką, aż powstanie gładka masa, bez widocznych

mojewypiekiinietylko