sos pieczarkowy - 2121 przepisów (strona:95/142)

Gołąbki z nadzieniem ziemniaczanym z Beskidu Niskiego - kuchnia podkarpacka 247

kapusty i zalewamy gorącym, dobrze posolonym wywarem. Szczelnie przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (grzałka góra-dół) i dusimy około 1,5 godziny. Podajemy z sosami: cebulowym, pomidorowym, pieczarkowym lub ze zrumienioną cebulką. Ta piękna ręcznie rzeźbiona łopatka ze zdjęcia to praca podkarpackiego artysty, Jacka Golca . Warto rozglądnąć się za jego pracami, bo tworzy nie tylko małe

Trzeci talerz
Babka na słono 246

piekarnika na ok. 40 min. Po wyjęciu chwilkę chłodzimy. Do blaszki przykładamy duży talerz, obracamy wszystko do góry nogami i lekko naciskamy. Babka powinna odejść sama. Podajemy z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Jak kto woli . Smacznego

Mama z miasta
Kotleciki z mintaja 160

panierujemy je w bułce tartej i lekko spłaszczamy. Smażymy na złoty kolor z dwóch stron na rozgrzanym oleju. Podajemy z ziemniakami i surówką. Można podawać również z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Inne dania z rybą, w tym kotleciki, krokiety i sałatki, a także przepis na pieczonego karpia znajdziecie TUTAJ

Trzeci talerz
Warkocz z polędwicy wieprzowej 216

naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok 30 minut. Następnie naczynie odkrywamy, by mięsko mogło nabrać odpowiednich "rumieńców". Podajemy z ziemniaczanymi kluseczkami i sosem np. grzybowym, pieczarkowym. Wpis bierze udział w konkursie organizowanym na stronie Durszlak.pl, gdzie można wygrać wspaniałe nagrody m.in. marki #Ambition

Kuchnia w czekoladzie
Babka ziemniaczana 183

pasztet czy kotlety. Babkę ziemniaczaną podaje się pokrojoną na duże kawałki z dodatkiem kwaśnej śmietany, kiszonych ogórków, kiszonej kapusty lub innej surówki. Doskonałym dodatkiem do babki będzie sos grzybowy np. pieczarkowy.  Wiele osób uważa, że babka najlepiej smakuje dzień po upieczeniu, podsmażona na złoty kolor na patelni. Składniki: 1 kg ziemniaków 2 ząbki czosnku 1 duża cebula 3 łyżki

Codziennik Kuchenny
Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad 167

piróg ,,łysy") lub w drożdżowej skórce. Piekłam piróg w cieście, podałam pokrojony na grube plastry, podsmażony na patelni.  Piróg najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem śmietany, jogurtu, sosu grzybowego lub pieczarkowego. Polecam upieczenie Piroga Biłgorajskiego i poznawanie nowych Regionalnych Smaków. Składniki farszu: 500 g ziemniaków 300 g kaszy gryczanej palonej 200 g tłustego twarogu 3/4  szkl . kwaśnej śmietany

Codziennik Kuchenny
Gołąbki z kaszą jęczmienną i pieczarkami 201

każdy liść nakładamy farsz, zwijamy w rulonik. Gołąbki wkładamy do rondla, podlewamy wywarem/wodą i dusimy do miękkości pod przykryciem. Podawać z sosem pomidorowym lub pieczarkowym. Smacznego

magiczna kuchnia Kasi
Kotlety z kaszy gryczanej i ziemniaków 139

oleju na złoty kolor. Rzodkiewkę ścieramy na drobnej tarce, a następnie łączymy z solą i jogurtem. Podajemy jako dodatek do kotletów. P.S. Takie kotlety możecie też podać z sosem mięsnym lub pieczarkowym

Czary - gary w kuchni
Domowy makaron jarmużowy. 179

oprószamy mąką i pozwalamy im chwilę obeschnąć. Gotowy makaron wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 1-2 minuty, następnie przelewamy zimną wodą i odcedzamy. Podajemy z kremowym sosem np. śmietanowym, pieczarkowym lub serowym. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Morbradgryde - polędwiczki w sosie z pieczarkami i porem. 187

babcia (i sąsiadki pewnie też). No cóż, Duńczycy mają widocznie podobny gust kulinarny do Polaków. I jeszcze parę innych zalet też mają;) Zdradzę Wam, że polędwiczki w sosie porowo-pieczarkowym bardzo zasmakowały mojej żonie. Takie obiady mogłaby jeść codziennie:) Chyba będę musiał wymyślić hasło tygodnia, które pozwoli na więcej tego typu gotowania! Polędwiczki wydają się łatwym i bardzo wdzięcznym "surowcem

zadanie-gotowanie
Przechowywanie żywności 154

jeżeli na dolnej półce od kilku dni zalega włoszczyzna nie planuj pierogów z kapustą. Wykorzystaj włoszczyznę do przygotowania aromatycznego bulionu stanowiącego świetną bazę do wielu zup (pomidorowej, krupniku, pieczarkowej, brokułowej, kalafiorowej), sosów czy innych świetnych potraw (np. wykwintnego risotto czy bardziej pospolitej potrawki z kurczaka). 2. Zakupy z listą! Gdy już będziesz mieć zaplanowane poszczególne posiłki w ciągu kilku najbliższych

moj przepis na
Kotlety z groszku, szparagów i jabłuszek kaparowych 115

dodajemy szklankę mąki kukurydzianej. Mieszamy. Formujemy kotlety i obtaczamy je w sezamie.  Smażymy na rozgrzanym oleju lub oliwie, aż sezam się zarumieni. Propozycja podania: pieczone ziemniaki sałatka sos słonecznikowo-pieczarkowy

Weganka gotuje
Placki ziemniaczane z cukrem 163

ogródka mojej Mamy :) Takie zawsze sa lepsze od tych kupionych w sklepie :) Wiem też, że każdy ma swój sposób pochłaniania tych pyszności. Niektórzy jedzą je ze śmietaną, sosem grzybowym lub pieczarkowym, czy ketchupem. Mój ulubiony sposób na zniknięcie placków z talerza to ten z cukrem. Zdecydowanie ulubiony  Składniki: ok 1,5 kg ziemniaków 2-3 łyżki mąki pszennej duże

ChilliJemy
Kresowe gołąbki z kaszy jęczmiennej 164

blogu tak historycznego przepisu Jest to przepis mojej prababci, która pochodziła spod Lwowa. Gołąbki są pyszne, nawet dla mnie, choć za kaszami nie przepadam. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pieczarkowym. Składniki: mała główka białej kapusty 200 g kaszy jęczmiennej 3 średnie ziemniaki cebula sól, pieprz Przygotowanie Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą, przykrywamy i gotujemy kilka minut

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety z kurczaka rosołowego 155

zbyt rzadkie dodać bułkę tartą . Formować małe kotleciki. Obtoczyć je w jajku, a następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju z obu stron do zarumienia. Kotleciki podałam z sosem śmietanowo-pieczarkowym przepis tutaj

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania