Pikantne ogórki z wyrazistym smakiem. Folwark potrafi dobrać przyprawy. Polecamy :) Składniki ogórki gruntowe liście laurowe Marynata na 1,5 l: 300 ml sosu kebab-gyros liście laurowe 3 łyżki cukru 100 ml octu 10% woda do uzupełnienia Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ogórki myjemy, kroimy na kawałki (jakie lubimy) układamy w słoiki. Do każdego słoika
R'n'G KitchenPotrzebujemy: gotowe placki pszenne do tortilli podwójną pierś z kurczaka 1 pomidora pół zielonego ogórka 1 małą cebule 1/4 puszki kukurydzy pół papryki sos czosnkowy przyprawa gyros Do dzieła! Kurczaka kroimy na wąskie paski i w misce mieszamy z przyprawą do gyrosa. Wykładamy na patelnie z rozgrzanym olejem i smażymy. Warzywa kroimy w plastry, ja dla ułatwienia układam je sobie
Kolejny blog o gotowaniumąki pszennej 20 g świeżych drożdży 2/3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka oleju 1/2 łyżeczki cukru Wnętrze: kapusta pekińska kurczak smażony w przyprawie kebab – gyros pomidor kukurydza sos lub Sałatka kebab Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy cukier i połowę mąki . Gdy drożdże zaczną pracować dodajemy resztę mąki, sól , olej i zagniatamy ciasto przez kilka minut(...)okrągłe placki o grubości ok 1 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzany do temperatury 220 stopni, ok 5 minut. Jeszcze ciepłe pity przekrawamy i wypełniamy.. np. Sałatką kebab – gyros . Post Bułka pita – idealny Kebab! pojawił się poraz pierwszy w Za drzwiami kuchni
Za drzwiami kuchniobficie winegretem. Posypałam tartym parmezanem. Zamknęłam pokrywę i ...do piekarnika! Na około godzinę. Po upływie tego czasu wyłożyłam na talerze. Mięso było mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Całość ubogaciłam sosem kebab-gyros łagodny Folwark Dzieci kochają go do wszystkiego! Smacznego! Obiad gotowy
Z Kuchni Do Kuchniobficie winegretem. Posypałam tartym parmezanem. Zamknęłam pokrywę i ...do piekarnika! Na około godzinę. Po upływie tego czasu wyłożyłam na talerze. Mięso było mięciutkie, soczyste i aromatyczne. Całość ubogaciłam sosem kebab-gyros łagodny Folwark Dzieci kochają go do wszystkiego! Smacznego! Obiad gotowy
Z Kuchni Do Kuchniselera naciowego, kukurydzy, pomidorków koktajlowych i udek z kurczaka przyprawionych mieszanką gyros. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Składniki: ok. 0,4-0,5 kg wyluzowanych udek z kurczaka 3-4 łodygi selera naciowego ½ puszki kukurydzy ok. 200 g pomidorków koktajlowych 3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki oleju sos 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz Udka umyć, osuszyć(...)przyprawić mieszanką gyros i polać olejem. Całość dokładnie wymieszać. Przyprawione mięso wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc (tak, aby mięso "przegryzło się" z przyprawami"). Na drugi dzień udka pokroić w kostkę. Na rozgrzaną patelnię przełożyć kawałki udek z kurczaka. Usmażyć i ostudzić. W międzyczasie kukurydzę odsączyć z zalewy. Pomidorki pokroić na połówki, a seler naciowy w półplasterki. Wszystkie składniki
UgotowaćJeśli szukasz szybkiego i pysznego sposobu na obiad, kolację lub imprezową przekąskę, to tortilla gyros z kurczakiem, warzywami i sosem czosnkowym świetnie się sprawdzi. Pysznie smakuje, zwłaszcza dzieci i młodzież bardzo ją lubią, a do tego może stanowić pełnowartościowy i zdrowy posiłek. Wbrew pozorom nie taki fast-food straszny, jeśli przygotujecie go w domu ze sprawdzonych składników. A do tego(...)tego przepisu . Składniki na tortillę gyros z kurczakiem: 12 placków tortilli 2 piersi z kurczaka (około 400 g) + 1,5 łyżeczki przyprawy kebab-gyros, pół łyżeczki soli, szczypta pieprzu mała główka kapusty pekińskiej puszka kukurydzy 3 ogórki małosolne lub konserwowe 2 pomidory (najlepiej malinowe) mała cebula czerwona mała papryka czerwona Sos czosnkowy: mały kubeczek (200 g) jogurtu naturalnego gęstego
e-PrzepisyKulinarneSkładniki 350 g makaronu penne 380 g filetów z kurczaka 200 g ogórków konserwowych 200 g papryki konserwowej 180 g kukurydzy konserwowej 2-3 łyżki przyprawy gyros 2 łyżki oleju Sos 5 łyżek majonezu 5 łyżek ketchupu 5 łyżek jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku Dodatkowo 150 g sera żółtego Instructions kostkę i przekładamy do miseczki. Dodajemy kukurydzę odsączoną z zalewy(...)mieszamy. Filety z kurczaka kroimy w kostkę, dodajemy przyprawę gyros i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kurczaka i smażymy. Przekładamy kurczaka na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Sos Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i mieszamy. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy jedną warstwę makaronu. Na wierzch wykładamy połowę warzyw
Wędrówki po kuchniJedyne „obawy” miałam przygotowując sos: Jak to, bez majonezu??;) Dlatego też sałatkę podzieliłam na dwie części i jedną zrobiłam tradycyjnie. Muszę jednak przyznać, że obie wersje wyszły smacznie. 1 op. makarnu (ja wykorzystałam świderki) podwójna pierś kurczaka kilkanaście sztuk suszonych pomidorów w zalewie puszka kukurydzy garść lub dwie łuskanego słonecznika przyprawa gyros, słodka papryka, sól(...)Sos: 20 ml wody 1 łyżka musztardy 1 łyżka ketchupu 5 kropel sosu sojowego 3 łyżki zalewy z pomidorów szczypta ziół prowansalskich Makaron gotujemy na półtwardo w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy niewielką ilością oliwy z oliwek, mieszamy i odkładamy do przestudzenia. Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika. Przekładamy do miseczki. Oczyszczone mięso kroimy na mniejsze kawałki. Mieszamy z przyprawą gyros
Smaki Na TalerzuUwielbiam sałatki bez śmietany czy majonezu, a z minimalnym dodatkiem sosu czosnkowego. Ta powstała w sobotę i do dziś mam jej smak w ustach:) Składniki: Połowa główki sałaty lodowej 1 papryka czerwona świeża 1 ogórek świeży 2 pomidory 1 smażona z przyprawą gyros pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 opakowanie sera sałatkowego np. Favita(...)garści malutkich grzanek szklanka sosu czosnkowego 2 garści słonecznika łuskanego do posypania po wierzchu Sos czosnkowy: szklanka jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1 łyżka śmietany 4 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę maggi, sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Pierś kroimy w drobne kawałki i smażymy na małej ilości tłuszczu z dodatkiem przyprawy gyros. Z podanych składników robimy sos czosnkowy, który chowamy
Kuchnia w czekoladzieletniej wody - 1/2 łyżeczki soli - łyżeczka cukru Farsz: - dwa udka z kurczaka - 200 g sera mozzarella w kawałku - 2 pieczarki - pół małej cebuli - mała puszka kukurydzy - przyprawa gyros -olej do smażenia Sos pomidorowy: - karton przecieru pomidorowego - ząbek czosnku - oregano, bazylia, sól i pieprz do smaku Przygotowania zaczynamy od ciasta, ponieważ musi mieć czas aby wyrosnąć. w Tym czasie będziemy(...)czasie przygotować sos pomidorowy: Do rondelka wlać przecier pomidorowy, i gotować aż nadmiar wody odparuje. Gdy powstanie gęsty sos dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, bazylię, sól i pieprz do smaku. Udka z kurczaka obrać ze skóry, mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę i usmażyć na patelni z przyprawą gyros. Pieczarki pokroić w plasterki, cebule w krążki
Cook&Lovetrzeba. Smaczne, sycące i aromatyczne. Nic dodać... nic ująć ;) Makaron ryżowy z mieszanką chińską Składniki: 100 g makaronu ryżowego, podwójna pierś z kurczaka, mieszanka chińska warzyw, łyżka sosu sojowego, sól, pieprz, przyprawa gyros, olej. Wykonanie: Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy za pomocą papierowego ręczniczka. Filet kroimy w kosteczkę, dodajemy łyżkę sosu
paapilotkaachyba najprostsze danie jakie można sobie wyobrazić :) Daje też duże pole popisu, bo wariacji smakowych może być tysiące! U mnie dziś zapiekanka z tortellini i kurczakiem gyros oraz warzywami, w sosie śmietanowo- serowym. Palce lizać! Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 150 g tortellini serowego 150 g makaronu rurki 1 średnie opakowanie warzyw mrożonych 1 mała śmietana(...)ząbek czosnku Sól, pieprz Przyprawa gyros Oliwa Wykonanie: Pierś pokroić w paski, posypać przyprawą gyros, dodać 2 łyżki oliwy lub oleju i wymieszać. Podsmażyć na patelni. W między czasie ugotować al-dente tortellini i makaron. Warzywa mrożone (np. mieszanka brokuł, marchewka, kukurydza, fasolka itp.) rozmrozić i lekko podsmażyć na oleju z dodatkiem soli. Sos śmietanowo- serowy: Do śmietany wbić jajko
Tradycyjna Kuchnia