stanowić samodzielną potrawę. Polecam wypróbować, szczególnie teraz, gdy papryki jest pod dostatkiem. Składniki : 3-4 papryki (czerwona, żółta) opakowanie sera halloumi opakowanie ulubionej mieszanki sałat (np. rukola, rukiew wodna, szpinak) oliwa sok z cytryny sos balsamico (opcjonalnie) Przygotowanie : Papryki umyć, przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Ułożyć w piekarniku skórka do góry i piec przez około(...)zgrillować ser halloumi - pokroić go na plastry grubości około 1cm i grillować do czasu aż będzie rumiany. Sałatę ułożyć na dużym talerzu, na niej układać pokrojoną w kostkę paprykę. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Ułożyć zgrillowany ser halloumi i polać sosem balsamico. Smacznego
Codzienne Gotowanieprostu. Poszperałam w lodówce i wymyśliłam tak naprędce sałatkę. Oczywiście składniki można modyfikować, w zależności od zawartości lodówki. Składniki: wędzone udko z kurczaka sałata masłowa pół cebuli (najlepiej czerwona) kawałek sera lazur bułka na grzanki Sos: musztarda dijon/francuska miód ocet balsamiczny oliwa z oliwek zioła prowansalskie sól pieprz słodka papryka czosnek granulowany do posypania grzanek Sałatę umyłam i podzieliłam
potrawyregionalneBardzo smaczny sos o wielu zastosowaniach. Możemy polać nim sałatę, możemy używać jak dip i maczać w nim warzywa lub pieczywo, może być dodatkiem do kanapek . Bardzo polecam! na podstawie przepisu z tej strony składniki 1 dojrzałe awokado, obrane, bez pestki 2 łyżki pasty wasabi 1 łyżka jogurtu lub śmietany 3 łyżki octu jabłkowego 1/2 łyżeczki soku(...)soli do smaku 1 szczypta cukru do smaku 1 szczypta pieprzu do smaku białe wytrawnego wino przygotowanie Wszystkie składniki, oprócz wina, wymieszać w blenderze na gładką masę. Jeżeli sos wyda nam się za gęsty, rozrzedzić go wytrawnym winem. Doprawić do smaku. Przed użyciem schłodzić co najmniej przez godzinę w lodówce. Smacznego
Stare Garypodgrzewać) garść orzeszków pini + 1 łyżeczka cukru+ 1 łyżeczka masła + szczypta doli listki świeżej mięty 2-3 garści mieszanki sałat marynata: skórka otarta z 1/2 cytryny listki świeżej bazylii mały ząbek czosnku 2 łyżki oliwy truflowej sól biały pieprz sos: 2 łyżeczki musztardy dijon 2 łyżeczki miodu 2 -3 łyżeczki oliwy z oliwek sok z 1/4 cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)cienkie plasterki. Listki świeżej mięty posiekać. 6. Składniki dressingu umieścić w małym słoiczku i potrząsać do otrzymania jednolitej emulsji. 7. Na talerzu ułożyć: sałatę, pokrojone w plasterki kurczaka oraz gruszkę, ser. całość polać sosem i posypać karmelizowanymi orzeszkami oraz świeżą miętą. Smacznego
DefinicjaSmakumoże być rolada, serek do smarowania, serek sałatkowy, zapieczony.... byle kozi) pestki słonecznika do sosu: słoik z nakrętką, oliwę z oliwek, miód, musztardę, sok z cytryny lub limonki Zamiast sosu można użyć dobrej jakości balsamico (słodki i gęsty) Co robić? 1. Roszponkę umyć i osuszyć, ułożyć w naczyniu, w którym będzie serwowana sałatka 2. Buraka ugotować w łupinie, ostudzić obrać(...)zakręcić i wyshakeować. Spróbować czy nie jest za mało słodki, lub za mało ostry - i w razie potrzeby dodać jeszcze trochę miodu lub musztardy. 5. Na sałacie ułożyć buraczki i ser, wszystko polać sosem i posypać słonecznikiem. Naczynie / TK MAXX
Matka Żywicielkałyżka oliwy i ząbek czosnku) 1 łyżka sosu sojowego (użyłam jasnego, aczkolwiek dzisiaj dowiedziałam się, że jasny bardziej pasuje do jedzenia świeżego np. sałat, a ciemny do smażonych, pieczonych) Wkładamy do miski wszystkie składniki sosy i rozprowadzamy, tak aby sos był gładki o jednolitej konsystencji. Następnie wsadzamy kiełbaski i dokładnie mieszamy z sosem. Wykładamy na blaszkę (najlepiej pokrytą folią aluminiową
Brzuszki Łakomczuszkikurczakiem, warzywami, przełamana orzeźwiającą pomarańczą SKŁADNIKI 1 pierś z kurczaka, 1 główka sałaty rzymskiej, 1/2 puszki kukurydzy, 1 pomidor, 1 mała zielona papryka, 1/2 czerwonej cebuli, 1/2 pomarańczy, 200 g sera typu feta, 1 łyżka przyprawy do kurczaka, 2 łyżki oliwy z oliwek Sos: 1/2 szkl. jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, sól, pieprz papryka słodka w proszku, 1 ząbek(...)kroimy w kostkę. Kukurydzę osączamy z zalewy. 3. Do jogurtu dodajemy majonez, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy. 4. W misce mieszamy ze sobą sałatę, ostudzonego kurczaka, cebulę, paprykę, pomarańczę, pomidora oraz ser, polewamy sosem, mieszamy ze sobą. Podajemy z chlebem lub grzankami
słodki bratekbiałego wytrawnego wina 2 pomarańcze 250 g mieszanki różnych sałat 2 łodygi selera naciowego kilka pomidorków koktajlowych 1 łyżka ziaren sezamu sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Sałatę myjemy, osuszamy, liście rwiemy na mniejsze kawałki. 2. Łodygi selera naciowego kroimy na cienkie paseczki, pomidorki koktajlowe na połówki, a pomarańcze filetujemy. Aby wyfiletować pomarańcze należy odkroić skórkę na czubkach owocu(...)objętości płynu, ale tak, by pozostało trochę sosu na patelni. 7. Na koniec doprawiamy krewetki solą i pieprzem. 8. W półmiskach układamy sałatę, na nią kawałki selera naciowego, połówki pomidorków koktajlowych, cząstki pomarańczy, krewetki. Całość polewamy sosem z patelni i posypujemy nasionami sezamu. Podajemy z ciepłą bagietką lub kawałkami tortilli usmażonymi na suchej patelni z obu stron na rumiany kolor
W kuchni KatieBardzo aromatyczne i dietetyczne piersi z kurczaka. Szybkie w przyrządzeniu i dzięki krótkiej obróbce termicznej bardzo soczyste. Jako dodatek wystarczy podać mix sałat z pomidorkami i białą rzodkwią oraz sosem ziołowym. Pokusiłam się jeszcze o ugotowanie kompotu z naszych polskich jabłek i gruszek z dodatkiem suszonej żurawiny. Piersi kurczaka pieczone w ziołach Składniki: -dwie piersi -suszone oregano -suszone chili(...)stroną odwrotną. Posypujemy piersi po wierzchu ziołami i przykrywamy patelnie pokrywką. Dusimy 20 do30 min. Pod koniec duszenia lekko solimy i pieprzymy. Podajemy z sezonową surówką. Ja zrobiłam mix sałat z pomidorkami koktajlowymi i białą rzodkwią
Kulinarne przemysleniaSiewna. Rukola ma bardzo mało kalorii (20 g rukoli to tylko 5 kcal) Ma przyjemny lekko orzechowy smak, można używać jej do sałatek,zup,twarogów,sosów,makaronów. Idealnie komponuje się z innymi sałatami,mozzarellą i oliwą z oliwek. Warto spożywać ją dla zwiększenia odporności, zapobiega anemii i osłabieniom. Jest bogatym źródłem wielu witamin i minerałów. Chroni przed(...)Plasterki wędzonego, podsmażonego boczku. Posypałam sałatkę pokrojonym w kostkę kozim serem. Wszystkie składniki wymieszałam. Podsmażyłam na patelni ziarna słonecznika i posypałam nimi sałatkę. Na koniec sporządziłam sos: sól, pieprz oliwa z oliwek ocet balsamiczny miód musztarda dijon dowolne zioła Sos wymieszałam i polałam nim sałatkę. Smacznego! Polecam również pyszną i kolorową sałatkę
potrawyregionalnekromek chleba tostowego pszennego (można również użyć np. pełnoziarnistego) 2 duże liście sałaty 2 jajka klasy M 2 rzodkiewki 1 pieczarka 3/4 łyżki oleju lnianego 1/2 łyżeczki musztardy stołowej szczypta cytrynowego pieprzu szczypta słodkiej papryki odrobina soli około 2 łyżeczek masła Przygotowanie: Najpierw przygotowujemy sos: W szklaneczce łączymy olej lniany z musztardą i przyprawami (słodką papryką, cytrynowym pieprzem). Odstawiamy(...)kanapek: Chleb tostowy zapiekamy krótko w tosterze. Ma być rumiany i podpieczony, ale nie może być zbyt twardy i kruchy. Liście sałaty tniemy na paski lub drobniej. Układamy je na dwóch kromkach przypieczonego chleba tostowego. Polewamy przygotowanym sosem (po połowie na każdą kromkę). Następnie na wierzch układamy kolejne chrupkie kromki. Pieczarkę obieramy i kroimy w plastry. Rzodkiewki myjemy i również
Słodkie okruszkiKoniecznie sobie zróbcie i koniecznie podajcie do tego włoską sałatkę, taką lub inną, ale o wyrazistym smaku. Doskonałe połączenie kremowego, ale i niezwykle aromatycznego sosu quatro formaggio, delikatnego makaronu i winnej sałaty gwarantuje niezapomniane wrażenia smakowe, moim zdaniem to włoski smak w najczystszym wydaniu! Składniki (porcja na 2-3 osoby): 350 g makaronu penne (krótkie rurki) 150 g serka ricotta(...)szczypiorku i natki pietruszki spora szczypta gałki muszkatołowej pieprz z młynka sól do smaku Wstawiłam wodę na makaron i kiedy wrzuciłam go do gotującej się już wody zaczęłam robić sos, ponieważ robi się go bardzo szybko i najlepiej wymieszać go od razu ze świeżo ugotowanym i odsączonym makaronem. W garnku o grubym dnie i na bardzo małym ogniu rozpuściłam masło
Kuchnia Prezydentowejpieprzem. Dodajemy kuskus, doprawiamy. Kurczaka smażymy na rumiano, studzimy. Dodajemy do kaszy i warzyw. Jako dodatek włożyłam pomidorki koktajlowe z serem typu greckiego oraz świeżą bazylią polane domowym sosem vinaigrette z 3 łyżek oliwy, łyżki octu winnego, odrobiny miodu, który doprawiłam solą i pieprzem. Pamiętajcie, żeby do lunchboxa pakować już wystudzone dania! :) Tymiankowy kurczak z ananasem i pomidorowy(...)Ryż gotujemy do miękkości. Cebulkę podsmażamy. Dodajemy do niej ugotowany ryż oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Jako dodatek przygotowałam sałatkę z sałaty, pomidorków koktajlowych, papryki i szczypiorku z sosem koperkowo-ziołowym. Kurczaka i ananasa można ponabijać na patyczki do szaszłyków lub włożyć luzem do pojemnika, co kto woli ;) Ryż może być w formie kuleczek
Czerwona Porzeczkaprzypadła do gustu. Składniki: mięso z wędzonego pstrąga - użyłam 125 g w opakowaniu 3 jajka ugotowane na twardo spora garść delikatnej sałaty (użyłam batawskiej) pęczek rzodkiewek 1 szklanka ugotowanej zielonej fasolki szparagowej kilka suszonych pomidorów z oliwy Sos: 1 łyżka majonezu 1 mały kubek jogurtu naturalnego kilka kropel soku z cytryny sól, pieprz i cukier do smaku Sałatę umyć
Czerwień i błękitwymyślona na szybko" :) Skład: - mięso schab/ 6 kotletów - ogórki kiszone - łosoś norweski/ 1 kawałek - czosnek/ 3 ząbki - miód - kapusta włoska - sałata radicchio/cykoria - marchewka - olej do smażenia - 100ml oleju z pestek winogron/ lub innego do sałatek - ser żółty - papryka słodka - sos sojowy imbirowy - cebula - bułka tarta - 1 jajko Kotlety oblewamy sosem sojowym imbirowym + czosnek i wkładamy do lodówki(...)przegryzło" Roladki obtaczamy w panierce z jajka i bułki tartej, tak jak w przypadku zwykłych kotletów i smażymy na patelni. Przygotowujemy sałatkę :) Kroimy sałatę i kapustę i marchewkę w paski, wszystko wrzucamy do miski. Robimy sos do sałatki: 100ml oleju z pestek winogron mieszamy z 1 łyżką miodu i 3-ma wyciśniętymi ząbkami czosnku. Dodajemy trochę sosu imbirowego i zalewamy
upichcona