sos do ryżu - 5162 przepisów (strona:146/345)

Hinduski szaszłyk. 335

piekarniku 20 -25 minut. Oczywiście możemy to zrobić na węglowym grillu, ostatecznie na patelni grillowej.  Pozostała część przygotowanej marynaty, ( pasty) wykorzystać  jako sos. Z czym podamy szaszłyki zależy od nas. Można jeść z ryżem, bagietką, tostem. Ja miałem akurat ochotę na chiński przesmażony makaron

Kulinarny karnet Christophera
Letnia zupa minestrone z młodych warzyw 190

Zamiast fasoli możemy użyć ciecierzycy lub soczewicy . 6. Na koniec do zupy dodajemy drobny makaron (dowolny kształt) i posypujemy parmezanem . Możemy też podać ryż lub grzanki z chleba. Ciekawym dodatkiem zwieńczającym zupę jest łyżeczka sosu pesto, jak we włoskiej Minestrone alla Genovese lub prowansalskiej zupie soupe au pistou .  Letnia zupa minestrone z młodych warzyw - przepis Składniki: 1 młody seler

Chilli Czosnek i Oliwa
Roladki z łopatki wieprzowej w sosie musztardowo - miodowym 253

czasu, aż roladki będą miękkie.  Gotowe danie... Roladki przeszły złocistym sosem... :)                                                     Takie o to roladki można podawać z kaszą gryczaną, ziemniakami, ryżem, makaronem z czym kto woli, a nawet ze świeżym, pysznym, chrupiącym

Zainspiruj się kuchnią
Co to jest: MAFTOUL? 174

wysuszony na słońcu bulgur. Sposób przyrządzania: 1 szklankę maftoul zalej dwiema szklankami bulionu i gotuj przez około 15 minut. Maftoul można używać zamiennie z ryżem, kuskusem czy bulgur. Idealnie nadaje się do letnich sałatek, bliskowschodnich sosów. 57 gramów maftoul zawiera: 1 g tłuszcz (nasycony) 0 mg cholesterol 8 mg sód 51 g węglowodany (w tym 4 g cukry

Przepisy Aleksandry
Ryba w sosie koperkowym. 284

było grudek - zimny bulion, śmietanę, 1 łyżkę mąki. A także posiekany drobno koperek. Zagotowujemy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Do sosu dodajemy rybę i gotujemy razem kilka minut. Proponuję podawać z ryżem i świeżymi warzywami. Smacznego!!! Polecam Wam moją stronę na facebooku

Miksturownik
Kotelty mielone z cukinią i szczypiorkiem 151

Toczyć kulki wielkości moreli (ja robiłam zwyczajne kotlety), obtaczać je w bułce i smażyć na rozgrzanym oleju. Rada: Podawać z ziemniakami, frytkami lub ryżem oraz ulubioną sałatką. Bardzo dobre są także na zimno z sosem na bazie jogurtu

Pasja Smaku
KURCZAK Z GROSZKIEM W SOSIE POMIDOROWYM. 246

patelnię do groszku i cebuli. Zagotowuję, duszę razem około 2 minut. Doprawiam solą i pieprzem. Następnie bardzo delikatnie wlewam śmietankę, mieszam, zagrzewam. Wkładam do sosu kurczaka, podgotowuję razem około 5 minut. Podaję z kaszą lub ryżem. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Awaryjna Sałatka z Tuńczykiem! 443

czerwoną fasolę, innym razem jajko na twardo i za każdym razem pysznie. Ja podaję Wam wersję podstawową -pyszną.  Składniki: 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, ale może być też ten w oleju 2 woreczki ryżu 1 puszka kukurydzy 2-3 ogórki konserwowe, ale mogą być też kiszone 2-3 łyżki majonezu sól morska Kamis świeżo zmielony pieprz czarny Kamis

Blondynka Gotuje
Schab w sosie myśliwskim 330

śmietanę. Doprowadzamy do wrzenia.  Jeśli Twój sos jest zbyt rzadki, możesz zagęścić go łyżką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/3 szklanki zimnej wody.  Sos można podać nie tylko z kaszą gryczaną, ale również z ryżem lub ziemniakami. Polecam

Czerwona Porzeczka
Kurczak w kremowym sosie paprykowym z makaronem 231

Pierś kurczaka w kremowym sosie paprykowym to szybkie i pyszne danie. Można podawać z makaronem lub ryżem. Składniki: 400 g piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka 1 papryka czerwona 300 g pieczarek 2 serki topione śmietankowe (każdy po 100g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 szklanki mleka bazylia sól, pieprz olej do smażenia dowolny makaron(...)rozpuszczenia się serków. Na koniec wlewamy mleko, dodajemy paprykę słodką i odrobinę bazylii i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy i chwilę razem dusimy do zgęstnienia sosu. Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i polewamy sosem. Smacznego

Na Ciasteczkowych Papierach
Jesienne warzywa ze schabem pod beszamelem 220

pyszne warzywa i kruchy schabik,w sosie beszamelowym,z odrobiną sera i ziół-do tego makaron lub ryż i super pomysł na obiad SKŁADNIKI: Różne warzywa jakie akurat macie -ja dałam jak na zdjęciu do tego 500g schabu,  ulubione zioła oliwa  sól pieprz na beszamel: 50 g mąki 25 g masła 250 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól(...)utworzyły się grudki. Jeśli grudki się pojawią, dolać więcej mleka i wymieszać trzepaczką. Dodać ser, gałkę i doprawić solą i pieprzem dodajemy schabik do naszych warzyw i zalewamy sosem, i zapiekamy ok 45 min(żeby warzywa były miękkie) w 200 stopniach pyszne

Swojskie jedzonko
SUSHI 134

paluszków krabowych 1 opakowanie prasowanych alg nori do zawijania majonez  wasabi (japoński zielony chrzan) do przyprawiania i do podania marynowany imbir, sos sojowy do podania Naczynia i narzędzia: garnek z grubym dnem miska duża na ryż miseczka na wodę do maczania rąk bambusowa mata ostry nóż deska do krojenia talerzyki, malutkie miseczki, pałeczki  Płuczemy wielokrotnie ryż, odsączamy, wsypujemy

MarciochaKucharzy
Marynowana wołowina z warzywami 203

dodajemy do miski wszystkie składniki- mieszamy do połączenia Składniki: 500 gr wołowiny 3 łyżki oleju sezamowego 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka sosu sojowego brokuły 3 marchewki ok 150 gr fasolki szparagowej 150 ml bulionu wołowego ryż lub makaron chinski- noodle Wykonanie: Kroimy wołowinę na cienkie paseczki. Dodajemy marynatę . Dokładnie mieszamy, przykrywamy folia, odstawiamy

Smaki Edyty
Zupa rybna z czerwoną pastą curry, trawą cytrynową i kolendrą 173

Asia 3 łyżki sosu rybnego House of Asia 2 łodygi trawy cytrynowej 2 łodygi selera naciowego pokrojone na kawałki 2 marchewki i 1 pietruszka pokrojone w słupki  ½ szklanki zielonego lub cukrowego groszku 2 cm imbiru startego sok z limonki do smaku 2 łyżki oleju kokosowego House of Asia szczypta cukru Do podania: ryż jaśminowy posiekana kolendra, tajska bazylia(...)resztę mleka, zagotuj. Dodaj ryby pokrojone w ok. 4-cm kawałki, gotuj 5 minut. Dodaj pomidory, dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki, solą i szczyptą cukru, zagotuj. Przed podaniem posyp zieleniną i chili. Podaję z ryżem

SzczyptaSmaQ
TAJSKA ZUPA RYBNA CURRY 219

krewetki ( ja użyłam 6 sztuk ) połowa soku z limonki szczypta sproszkowanej trawy cytrynowej (opcjonalnie) 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 1 lub pół czerwonej papryczki chili w zależności od preferencji (świeża lub suszona) Do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli używamy zamrożonych. W wysokim garnku o grubym dnie(...)zacznie unosić się intensywny zapach , ok 1-2  minuty. Dodać imbir, wlać bulion/ wodę, mleko kokosowe i zagotować. W międzyczasie dodać sok z limonki, trawę cytrynową, cukier, sos rybny. Gotować przez kolejne 3 minuty. Zmniejszyć ogień i dodać włożyć pokrojone i oczyszczone ze skóry i ości filety, krewetki (cztery zostawiam nieobrane) i owoce morza. Gotować bez przykrycia na małym

Calzonella.com